Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Zorientujte se v modrých jezerech

Skylake, Kaby Lake, Coffee Lake, Whiskey Lake, Cascade Lake, Cannon Lake, Comet Lake, Ice Lake, Rocket Lake, Tiger Lake, Alder Lake, Meteor Lake… Pokud už v nich máte guláš, je tento článek právě pro vás.

V diskuzích se čas od času objeví příspěvek naříkající nad tím, že už se jeho autor v těch jezerech od Intelu neorientuje. Protože se v souvislosti s x86 architekturami „… Cove“ mluví o dalších a dalších produktech „… Lake“, množí se i příspěvky na toto téma. Přestože čas od času příslušné články doplňuji přehledovou tabulkou, která třídí procesorové generace podle procesů (řádky) a časové posloupnosti (zleva doprava), evidentně to pro orientaci nestačí.

Zamyslel jsem se tedy, jak by se dalo čtenáři pomoci. Při dumání nad tím, kde hledat metodickou inspiraci, mě napadlo, že se zvládnutím různých přehledů a tabulek přeci dennodenně žákům pomáhají pedagogové a jal jsem se vzpomínat na léta ve škamnách. Jak nám vlastně s tímhle pomáhali pedagogové? Protože se mi vybavily věty jako „Tohle budete sypat z rukávu, i kdybych vás vzbudila o půlnoci“, nebo „Moh' bych vám pomoct tak, že vám za neznalost budu dávat malý pětky“, případně „Tohle se prostě musíš našprkat“, usoudil jsem, že tudy cesta nevede (redakční systém totiž nemá v profilu uživatele na malé pětky kolonku) a bude to třeba vzít z jiného konce.

Začněme od staré známé tabulky, která shrnuje valnou část procesorů pro desktop a notebooky (rovnou avizuji, že se budeme zabývat velkými x86 jádry, nikoli Atomy a jejich deriváty). Přestože tento přehled umožní člověku získat nějaký náhled, vypovídá pouze o příslušnosti dané generace k výrobnímu procesu a nikoli o architektuře.

 ticktacktock..........
32nmWestmere-Sandy Bridge----
22nmIvy BridgeHaswellHaswell-rfrsh----
14nmBroadwellSkylakeKaby LakeCoffee LakeCFL-rfrsh
Whsk Lake
Amber Lake
Comet
Lake
Rocket
Lake
10nmCannon
Lake
Ice LakeTiger LakeAlder Lake---
7nmMeteor
Lake
      

Přehled generací podle výrobního procesu

Právě architektura může být jedním z kamenů úrazu, tedy co do přehlednosti a srozumitelnosti kódových jmen. Zatímco dříve byla generace Haswell postavena na x86 architektuře Haswell a generace Broadwell postavena na x86 architektuře Broadwell, od Skylake (což byl stále ještě název jak pro architekturu, tak pro generaci), se to vezlo. A to hned ve třech ohledech. Tím první je, že původně plánovaný nástupce Skylaku, 10nm generace Cannon Lake (dříve psána i jednoslovně Cannonlake), už nestaví na architektuře, která by se rovněž jmenovala Cannon Lake, ale tato x86 architektura s jmenuje Palm Cove. S plány prvních 10nm produktů se zkrátka názvosloví rozštěpilo, takže architektury jsou „… Cove“ (zátoka) a samotné produkty „… Lake“ (jezera).

To by ještě šlo, pokud by situace dopadla podle původních plánů Intelu a po 14nm Skylake dorazil 10nm procesor Cannon Lake s jádry x86 architektury Palm Cove. Jenže, co čert nechtěl, Intel se na 14nm procesu zasekl a neměl jinou možnost než dojit architekturu Skylake (protože žádnou další původně pro 14nm proces neplánoval a nevyvinul). Na architektuře Skylake tak krom procesorů Skylake vznikla (a vznikne) ještě celá řada dalších procesorových řad.

SkylakePalm
Cove
Sunny
Cove
Willow
Cove
Golden
Cove
Ocean
Cove
SkylakeCannon LakeIce LakeTiger LakeAlder Lake? 
Kaby Lake LakefieldRocket Lake  
Coffee Lake Spring HillSapphire Rapids?  
Coffee Lake-rfrsh     
Whiskey Lake     
Amber Lake     
Cascade Lake     
Comet Lake     
Cooper Lake     

Přehled generací podle x86 architektury
spíše nebo čistě desktopové: žlutě
spíše nebo čistě mobilní: zeleně
spíše nebo čistě serverové: červeně

Aby těchto zmatků nebylo málo, vnesl se do názvosloví třetí chaotizující prvek. Zatímco s generací Skylake se procesory pro desktop jmenovaly Skylake(-S), pro ultrabooky Skylake(-U) a třeba pro servery rovněž Skylake(-X), u dalších derivátů této architektury Intel rozštěpil ještě názvosloví pro jednotlivé segmenty. Takže v desktopu po Skylake přišel Kaby Lake, v mobilním segmentu Whiskey Lake a v serverech a HEDT segmentu Cascade Lake. Proč už nestačilo segmenty dělit písmenkem za pomlčkou, to bohužel nevím. Tím ovšem s každou generací přišly namísto jednoho názvu jezera 2-3 nové.

Skylake

V prvním sloupku tabulky, který shrnuje procesory vybavené architekturou Skylake, tak máme jednu řadu univerzální (Skylake - tedy pro desktop, notebooky i server), jednu notebooko-desktopovou (Kaby Lake), dvě čistě mobilní (Whiskey LakeAmber Lake), dvě převážně desktopové (Coffee Lake a Coffee Lake-refresh)  a dvě čistě serverové / HEDT (Cascade Lake a Cooper Lake).

Palm Cove

Investice do architektury Palm Cove byla tak trochu vyhozená z okna, neboť v důsledku nepoužitelnosti první generace 10nm procesu došlo pouze na výrobu vzorků dvoujádrových procesorů bez grafiky Cannon Lake. Část vzorků Intelu pustil do distribuce, aby dodržel slib vydání této generace, ale později nepřímo přiznal, že nešlo ani o sériovou výrobu. Desktopové ani serverové procesory architektury Palm Cove, ač byly podle starých roadmap v plánu, se pochopitelně nikdy do výroby nedostaly.

Sunny Cove

Omezená sériová výroby se týkala až generace Ice Lake, první řady postavené na nové architektuře Sunny Cove. Ta, díky dvojgeneračnímu posunu, nabídla posun IPC oproti Skylake o velmi pěkných 18 %. Samotný Ice Lake je určený pro mobilní použití a pro servery (teprve vyjde). Původně plánovaný Ice Lake pro desktop byl bez náhrady (jiným produktem téže architektury) zrušen.

V tabulce si můžete všimnout dvou nevšedně nazvaných produktů využívajících jádra Sunny Cove. Jde o Lakefield, což je onen malý mobilní vrstvený čip, první z projektu Foveros, který disponuje jedním velkým x86 jádrem (Sunny Cove) doplněným Atomy a integrovanou grafikou. Nejde o nástupce ničeho konkrétního, ale o nový segment. Další je Spring Hill, řešení pro akceleraci systémů umělé inteligence, které kombinuje jádra Sunny Cove se specializovanými akcelerátory. Opět jde do jisté míry o nový segment, který si však uživatel sledující dění ve světě stolních počítačů a notebooků nemusí brát do hlavy.

Willow Cove

Třetí generace architektury pro 10nm výrobu je dlouhodobě známá díky procesorům Tiger Lake. Ty by se opět měly dostat na trh nejdříve v mobilní podobě (čtyřjádro, náhrada mobilního Ice Lake). O Willow Cove se dlouho a intenzivně spekulovalo a v diskuzích je o ni referováno jako o generaci až pohádkově zvyšující IPC. Osobně nevidím důvod, proč by zrovna Willow Cove Intel projektoval jako generaci nějak nadstandardně zvyšující IPC a zvlášť poté, co Sunny Cove přinesl 18% nárůst jako dvougenerační krok, by bylo logické čekat u jednogeneračního kroku Willow Cove v průměru o něco nižší posun. Dosavadní testy ukazují posun o 27 % v jednom testu a o 3 % v druhém, v průměru tedy 15 %, což je pěkné, ale ne vyšší než u Sunny Cove. Jádra Willow Cove se jak načasováním tak IPC stanou z konkurenčního hlediska nejbližší alternativou AMD Zen 3. Protože však obě firmy postupují odlišně (Intel začíná v mobilním světě a AMD v desktopovém), reálně bude po část své existence Willow Cove v podobě notebookového Tiger Lake stát ještě proti Zen 2 a naopak v desktopu se objeví v podobě Rocket Lake až s výraznější prodlevou po Zen 3, takže možná bude muset konkurovat ještě Zen 4.

Aby Intel konečně mohl dostat nějakou novou x86 architekturu do desktopu, rozhodl se namísto 10nm desktopové verze Tiger Lake převést tuto architekturu pro 14nm výrobu. Willow Cove, jeden z posledních 14nm x86 produktů Intelu, koupíte pod zmíněným označením Rocket Lake. Původně se o něm hovořilo jakožto o desetijádrovém produktu, novější úniky mu připisují osm jader.

Jádra Willow Cove pravděpodobně využije též serverová řada Sapphire Rapids. O té se původně (asi mylně?) hovořilo jako o zcela nové x86 architektuře, ale podle později uniklé roadmapy Intelu není Sapphire Rapids označení pro x86 architekturu, ale pro řadu 10nm serverových procesorů. Časově by odpovídala právě architektuře Willow Cove.

Golden Cove a Ocean Cove

Tyto dvě architektury už jsou skutečně hudbou budoucnosti. Není jasné, jaké produkty na nich budou postavené. Vylučovací metodou zbývají Alder Lake a Meteor Lake. Protože Intel slíbil vydání 10nm procesorů pro desktop, dalo by se spekulovat o tom, že Alder Lake bude onen 10nm procesor pro desktop. Protože architektura Willow Cove už v desktopu využití našla (14nm Rocket Lake), dávalo by smysl, aby Alder Lake byl postaven na další generaci, tedy Golden Cove.

Nakonec slýcháme ještě o Meteor Lake, snad ve spojení se 7nm výrobou. Pokud by opět šlo o desktopový procesor, mohl by buďto být vybavený jádry Golden Cove (a zrychlený právě 7nm procesem nebo vyšším počtem samotných jader), případně vzniknout na architektuře Ocean Cove. To už je ale řeč o zhruba čtyři roky vzdálené budoucnosti a jak známo, i oficiálně potvrzené čtyřleté výhledy málokdy dopadnou, jak bylo plánováno. Nemusí nám tudíž být líto, že o těchto produktech víme tak málo - situace totiž může skončit zcela jinak.


Tímto uzavírám čtvrtko-páteční minisérii „Dva dny s Intelem“.

Diskuse ke článku Zorientujte se v modrých jezerech

Sobota, 29 Únor 2020 - 11:56 | Mroj | Opravdu skvělý článek a díky za něj! Konečně vše...
Pátek, 31 Leden 2020 - 13:58 | WIFT | Já vím, omlouvám se, zapomněl jsem do svého...
Pátek, 31 Leden 2020 - 08:00 | Artael | Však to také předpokládám, ale pořád je to...
Čtvrtek, 30 Leden 2020 - 23:49 | ldx | U reproduktorů hlavně záleží na velikosti a...
Úterý, 28 Leden 2020 - 13:54 | Jabba | Double post - pardon...
Úterý, 28 Leden 2020 - 13:53 | Jabba | Nemusíš - já rád ;)
Úterý, 28 Leden 2020 - 13:05 | Artael | Hmm, díky. Sice jsem zneužíval LTspice, kterej...
Úterý, 28 Leden 2020 - 13:01 | Jabba | Jen že píšeš o DPS, zmíním tuto zajímavost :...
Úterý, 28 Leden 2020 - 08:56 | Artael | Jde o to, že už jen sinusový generátor s celkovým...
Pondělí, 27 Leden 2020 - 23:52 | ldx | Je potřeba brát v úvahu setrvačnost myšlení a...

Zobrazit diskusi