Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Huawei se vypořádá se sankcemi po svém, rozjede vlastní výrobu HBM v Číně

Vydrbávať so sankciami sa naučia všetci, na ktorých "demokratickí" usáci nejaké uvalia... a ako vidno z praxe, najhoršie dopadnú tí najservilnejší protektorátni poskokovia typu germanistan či fialenkovo!
Čína spolu s Ruskom a v podstate celým BRICS-om tvoria takú ekonomickú silu, že nejaké sankcie čoraz viac dementnejúceho upadajúceho "západu" ich absolútne neohrozia a čo sa týka vyhrážania sa vojenskou silou, výsledky vidíme na vlastné oči, dúfam že zatiaľ stále v malom merítku...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jednou nazraje doba, kdy Čína uvalí sankce na USA. Samozřejmě zároveň to odnesou ti nejvěrnější, takže ano, dopadneme blbě.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Embargo na vývoz určitých komponent(technologií) z ČLR již léta existuje, překvapuje mne že to nevíte.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Ano, jedno z prvních bylo na Bource morušového.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

A taky Camellia sinensis (Čajovník čínský).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Víš, na to měl jeden trefný výrok už Lenin : "Kapitalisti sami nám prodají provaz, na kterém je my pověsíme." - ten by bez sankcí seděl na 100%. Sankce asi neodvrátí věci budoucí, ale rozhodně je časově oddálí.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ale kdež - sankce věci budoucí urychlují. Například Rusko se díky sankcím od obchodu s Evropou obrátilo k Asii. Sice to má dál, ale zase je tam víc peněz. Takže sankce přispěly ke změně. Stejně tak přispívají k čínskému vnímání světa, Číňanům došlo, že obchod a ekonomika není všechno a dokázali nasadit rychlý vývoj a růst výzbroje pro případ konfliktu s USA a NATO. A takových příkladů je po světě víc. Sice CIA dokázala zvrátit vývoj v Argentině, ale vstupu dalších pěti států do BRICS zabránit už nedokázala - a přihlášky má podané dalších třináct zemí. Sankce samozřejmě poškozují i USA, jeho dluh raketově roste a už překračuje hranici, kdy obsluha dluhu začne požírat americkou ekonomiku.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zase je tam víc peněz a proto prodávají ropu a plyn Číně za míň než prodávali do Evropy. A to se vyplatí :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To je otázka energetické bezpečnosti. A protože jste vyhodili do vzduchu Plynovody Nord Stream, je bezpečnější to prodat se slevou v Asii než nějaké opici s granátem v EU. /To je obrazné přirovnání, celkem známé, aby to někdo nebral doslovně a nezakejhal./

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aby ta sleva nebyla moc velká:
"Gazprom vykázal za rok 2023 čistou ztrátu ve výši 629 miliard rublů." (cca 6,7 mld. USD; https://twitter.com/Posledniskaut/status/1786041137418920196 )

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pro Rusko je lepší prodávat i pod náklady, protože jinak by vrt museli zavřít (hodně peněz) a znovuotevření by stálo megamoc peněz.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne pod náklady se neprodává, ztráta byla způsobena mimořádnými odpisy. Účetní tuší. A laik je ztracen.
Jo a ten západní terorismus s plynovodem se na odpisech také podepsal, plus nehmotné statky to auditoři milují. Pokud se toto opomine bylo hospodaření v plusu,
A někdo za tyhle ztráty nakonec dostane účet.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Chytří tuší, ale nemám link, na internetu to nenajdeš."

Plynovod se stavěl za peníze Německa a plyn jim téměř neproudil (Putin už měl kohoutky přivřené skoro na doraz).

> A někdo za tyhle ztráty nakonec dostane účet.

Bál bych se chodit okolo oken.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Reformou školství slibovali, že žáci mohou být tupí, ale že si informace najdou. A toto je výsledek. Nic Pusto. Stačí vyhledávač Yandex.ru a najde k tématu článek.
https://smart-lab.ru/blog/1014291.php
Nějaký AI překladač najdete snad sami. Nebo i tam inkluzivní reforma školství selhala?
IMHO to přece musíte na západě znát.. Ziskový Google a daně z provozního zisku 1-2 procenta.. Intel totéž v době kdy byl na trůnu. Bez toho aby jste šli hlouběji jako laik víte a klidně to řeknu kulový.
Kromě toho konkrétně Gazprom klidně může být účetně ve ztrátě.. On totiž musí z nařízení Vladimíra Vladomíroviče Putina stavět normálním lidem plynové přípojky k pozemkům. Zadarmo jako službu. Úředně to dřív nebylo.Zeptejte se u Vás developerů co stojí sítě. Plyn se vyvářel a domácí topili uhlím. Tak teď se tvrdě maká na domácí klientele. Lidi si polepší a řím budou topit v Evropě je jedno. Mohou evropani třeba špalat na kole aby se ohřáli..
Takže Gazprom sice neodvede daně.. A to ani západním spoluakcionářům to je bobus, ale vybuduje infrastrukturu pro lidi a nemusí to platit stát. Takže vlastně dobrý. Sociální jistoty.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ještě někdo věří na mýtus, že v Evropě umrznem? Myslíš, že stavění těch přípojek je větší část těch write-offs? Protože co jsou zač v odkazovaném článku není ani slovo. Pobavil ale komentář:

> I remember very well how a year ago they also wrote that Gazprom had losses in the second half of 2022 due to write-offs. But now everything has been written off and in 2023 there will be good profits.)))

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ten komentář nemá větší informační hodnotu než blábol z X.. Jo zase dochází pračky..
Ale dobrý čekal jsem tu citaci anonyma co nemá žádnou hodnotu.
Ne nezmrznete, ale poškodí Vás to slušně. Nejde jen o teplotu v panelovém bytě, ale o konkurence schopnost. To jsou věci podstatné. Svetry a 19C jedné slípky jsou sice zábava, ale jádro pudla je jinde. Německo má díký grýndýl ideologii problémy a Česko jako jejich kolonie se veze s nimi o to rychleji.
Blahopřeju.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ty jsi slušně pozadu. Asi nevíš, že už máme jednu zimu za sebou a na další budeme ještě připravenější.

> Ten komentář nemá větší informační hodnotu než blábol z X

To jsou oficiální údaje z tebou milovaného Ruska. Chceš říct, že Rusko lže? Na tom bychom se mohli shodnout ;-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak schválně, kolik ta zima Evropu stála? O kolik Evropa zaplatila víc za energie? To jsou peníze, které Evropa nemohla investovat do zbrojení a lidé do nákupu zboží i na vnitřním trhu neboli nižší daně ekonomika brzdí firmy se stěhují, lidé přichází o práci, vyšší náklady na sociální servis, méně peněz na zbraně, vlády si půjčují na zbraně roste inflace, lidé topí v úvěrech více peněz, méně utrácí na trhu, méně daní míň peněz na zbraně... Mezi tím nekoho skutečně hloupého napadlo odpojit od levné energie i ty zbývající země EU, to proto, aby se neměl dobře, ale stejně hnusně jako zbytek, aby byl nuceně solidární, Maďarsko naštěstí pro EU nejede v € a my také ne, ale Slovensko se podepíše na celkové inflaci v EU... Jsem rád, že toho Rusa bijeme jak žito, za chvíli už v Rusku budou jíst kořínky a topit trusem importovaným z Mongolska, on alzák říkal, že přišli za dva roky jen o 30.000 vojáků asi tam mají samé Ramby a brzo bude přehlídka na rudém náměstí...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Stálo nás to míň než kovid.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

I za ty prachy navíc za podplacený vakcíny k ničemu může Lejnová a její famílie (tomu se říká oligarchie), takže jsme pořád u jednoho jádra problému. Kromě toho covid byl IMHO levnější, protože škody za protiruské sankce jsou už v bilionech eur.
https://www.ft.com/content/c4ea72b4-4b02-4ee9-b34c-0fac4a4033f5
https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-12-18/europe-s-1-trillion-e...
"Europe’s $1 Trillion Energy Bill Only Marks Start of the Crisis"
December 18, 2022

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Oligarchii jsem si za kovidu užili i tady v Česku. Link vede na paywall, takže jsem v klidu. Západní firmy s Ruskem vesele obchodují (banky, autodíly, ...) a ropu a plyn zatím bereme.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U prvního odkazu stačí nadpis a to, že to není ruský web co by nás strašil. Druhý link je starý a už tehdy to stálo ten bilión, tak o kolik jsme přišli až doposud. Snažíš se kličkovat marně.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ty taky. Ty velký nadnárodní firmy, kterých se ptali, si samozřejmě do ztrát daly kde co. Přitom změny ve světové ekonomice započali už předtím kovidem, ale je tam nějaká setrvačnost.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

„rozhodně je časově oddálí“

Těžko říct. Americké sankce proti Číně způsobily nalití nezměrných státních prostředků do továren a vývoje čipů, takže spíše urychlily vývoj v čínském polovodičovém segmentu. Stačí si porovnat, kde Čína byla ve srovnání se zbytkem světa před zavedením prvních sankcí před deseti lety a kde je dnes. Tehdy Čína téměř vše objednávala v TSMC a UMC, nakupovala hotové návrhy a produkty, nakupovala paměti. Každá sankce na konkrétní produkt nebo výrobní kapacity způsobila podstatný nárůst soběstačnosti. Dnes si Čína vyrábí vlastní DDR paměti, vlastní NAND flash (loni se zjistilo, že reálně dodává 232vrstvé QLC 3D NAND, aniž by se tím pochlubili), čipy (bez problému až po 7nm, v omezené míře 5nm), má řadu vlastních procesorových návrhů, vyrábí GPU a AI akcelerátory.

Mně spíš přijde, že si USA sankcemi vyrábí silnějšího konkurenta, který je velmi motivovaný hledat levnější a neortodoxní cesty, což může vyústit v překonání západních technologií, vznik cenově výhodnějších nabídek a časem těžce poškodit západní polovodičový průmysl.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Ty nezměrné státní prostředky je třeba taky někde brát, takže když je Čína naleje do jednoho odvětví, chybí jinde.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jde o střednědobé a dlouhodobé investice, se kterými má Čína dobré zkušenosti. Posun, který v jejich důsledku nastal v Číně za posledních 20-25 let, je značný. Nemyslím, že to budou vnímat tak, že ty peníze někde chybí, ale naopak že se jim zúročí a další generaci zvýší životní úroveň.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Není nad to si vše naplánovat.
https://www.youtube.com/watch?v=fIWtXWZyv-M

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Jde o střednědobé a dlouhodobé investice, se kterými má Čína dobré zkušenosti." <= Mohl bys to rozvést? Tedy uvést nějaké konkrétní příklady? Čína je zemí zkratek a fasád ... Spolehlivost jejich EV bude brzy legendární, tak jako jiné produkty "made in China", které nemá pod QC nějaká západní společnost. Podobně je to s jejich armádou, infrastrukturními projekty, vším ...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

treba povedat, ze nielen Cina do toho leje peniaze. Aj USA leje nemale peniaze, na to aby sa tovarne na cipy stavali u nich.
Normalne lutujem, ze som sa neucil ciparinu. Kolko vlad by mi len lialo peniaze :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Důležité je, že překonávání sankcí (a to s nejistým výsledkem je bude stát peníze a čas). Tyto kapacity, peníze a čas nebudou moci použít v mezidobí notabene s využití citlivých západních technologií.

Díky vzájemné animozitě největších členů se frenemies v BRICSu ani nedohodli na společné rezervní měně a dokonce spolu vedou pohraniční šarvátky.

Indie klidně pustí BRICS k vodě, když bude významně profitovat z partnerství se Západem, jí šlo vždy o vlastní zájmy především. Přesouvání výroby z ČLR míří mj. i do Indie a nevypadatá to, že by s tím měli problém. Jejich posílení na úkor Číny je pro ně double-win.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nemyslím si, že by někdo pouštěl BRICS k vodě, spíše naopak. V okamžiku sankcí střílených na všechny strany si každý uvědomí, že sankce mohou zítra potkat třeba i jeho. To je jedna podstatná věc.
Tou druhou podstatnou věcí je, že je otázka krátkého času a pravděpodobnost nikoliv malá, že se dolar zhroutí, jakožto mezinárodní měna. Dolar totiž dnes už je naprosto nekrytou měnou, za poslední dva roky USA vytiskli více jak 80 % dolarů, které jsou dnes v oběhu! A bez absolutně žádného krytí. Z toho důvodu mi připadá logické, že konkurenční měna BRICS, která je krytá zlatem a pod., může se jevit jako mnohem stabilnější a hodnověrnější.
Zatím to vypadá, že Indie nemá moc důvodů důvěřovat západu a své zkušenosti se západem také má více než bohaté.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

a kvoli hegemonii dolaru sa vedu vojny. Jednym z dovodom preco sa zacali vojna v Iraku, bolo rozhodnute Saddama pradavat ropu za eura a nie za dolare.
Tiez nechapem, preco na agresora za tuto bezprecedentnu agresiu neboli uvalene sankcie, sportovci agresora vyluceny zo vsetkych sportovych podujati a preco sme dovolili hrat na majstrovstvach v hokeji hracom z NHL

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Není to tak, že by se minulí vládci Indie o expanzi a kolonializaci sousedních území nesnažili pouze jim to ve srovnání s Řeky/Brity tak dobře nešlo. Údajně chtěli k porobení sousedů využít i Alexandra Makedonského (řecké záznamy).
https://cs.wikipedia.org/wiki/A%C5%A1%C3%B3ka#Maurjovsk%C3%A1_%C5%99%C3%...

Na světě bylo dosud vytěženo cca 200 000 tun zlata, což představuje cca 17 000 000 000 000 US$ (což je zhruba velikost soukrommých a veřejných dluhů v rámci ČLR).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Která že měna BRICS je kryta zlatem? No žádná....
Zlato už dávno nemůže být základem žádné měny. Ekonomika od minulého století vyrostla mnohonásobně, zatímco zlata se vytěžilo málo. Všechny měny založené na zlatě by musely být trvale deflační. Žádná taková není a ani kurs zlata tomu neodpovídá.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Koš zlato-stříbro-platina-měď-ropa-plyn-uran nebo nějaký jiný a v čase měněný založený na skutečných hodnotách a ne zcela prakticky bezcenných nově vytvořených dolarech z ničeho tě nenapadl? Že se ptám...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Je něco, co vyndám ze země, hodnotnější než třeba práce lidí?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Za určitých okolností ano, ale pointa je jinde - je to určitě cennější než zcela virtuální dolar nebo euro. Práce lidí ztrácí hodnotu, protože automatizace a AI ji vytlačuje. Tvoji práci zastane někdo jiný (takhle na tom je většina lidí a jen géniové jsou na tom trochu jinak), ale když potřebuješ metrák uranu, tak ho musíš mít, protože jinak nedosáhneš cíle.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jojo, virtuální dolar nebo euro. Proto investuju do krypta 8-)

> Tvoji práci zastane někdo jiný (takhle na tom je většina lidí a jen géniové jsou na tom trochu jinak)

Nenazýval bych se zrovna géniem. Spíš tím, kdo opraví chyby v kódu z AI, a pak ho integruje do projektu (což je často skupina propojených projektů).

> když potřebuješ metrák uranu, tak ho musíš mít, protože jinak nedosáhneš cíle.

Uran je zrovna politicky bezpečně na všech kontinentech (Google "sources of uranium in the world", obrázky).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Neuhýbej od tématu. Řeč byla o měně kryté zlatem a to žádná měna BRICS není. A není ani krytá nějakým tím tvým košem. Navíc třeba čínský juan je navíc záměrně podhodnocen, což Číně zlevňuje vývoz a tím brání konkurenci ostatních včetně členů BRICS (hlavně Indii). Na takovou měnu se ani pak nechceš spoléhat, protože s ní vláda kdykoliv může manipulovat v mnohem vyšším rozsahu než je tomu u jiných měn.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

".. Na takovou měnu se ani pak nechceš spoléhat, protože s ní vláda kdykoliv může manipulovat v mnohem vyšším rozsahu .."
Totéž, v bledě fialovém, lze napsat o Kč.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ne o CZK toto napsat, nemůžeš, protože tu máme (přinejmenším formální) nezávislost ČNB na vládě ČR. V Číně bych o takovém nastavení měl mnohem větší pochybnosti než u nás. ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Koš zlato-stříbro-platina-měď-ropa-plyn-uran nebo nějaký jiný a v čase měněný založený na skutečných hodnotách a ne zcela prakticky bezcenných nově vytvořených dolarech z ničeho tě nenapadl?" <= No nevím, ale dosud se tyto komodity prodávají za peníze a je jedno, zda to jsou dolary nebo jiná měna. Rozhodně neplatí, že v dolarech je to "nic" a v RMB "něco". Co bylo tedy pointou tvého příspěvku? Že neznáme hodnotu těchto komodit? Možná, ale to nyní není vůbec podstatné ...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Cože? To zvrdíte záměrně nepravdu a nebo fakt o BRICS vůbec nic nevíte?
To stejné o kurzu zlata. Proč asi cena zlata v posledních letech stoupla tak razantně a proč čínská a indická národní banka zvýšila nákupy své zásoby zlata? Aby nechali udělat svým úředníkům zlaté naušnice?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ve skutečnosti je cena zlata furt stejná. Mění se jen hodnota ostatních komodit a ekonomik. V krizi to pak vypadá, že cena zlata roste a hejlům pak ukážou grafy s vytečkovaným růstem donekonečna, aby investovali.

EDIT: Číňani a Indové asi jen chtěj snížit závislost na dolaru (a euru?) jako rezervní měně. Což není nic špatného.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No hlavně dolar je sám o sobě extrémně nebezpečný, když za poslední dva roky USA vytiskli přes 80 % celkového světového objemu USD! To znamená, že když někdo vlastní dluhopisy USA, tak ty byly tímto krokem vlastně znehodnoceny… Taková měna je tedy v podstatě bezcená a nedá se jí věřit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Věří ji zatím všichni, ale samozřejmě v pořádku hledat alternativy. Mimochodem i u nás se tisklo, až se prášilo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Dolar totiž dnes už je naprosto nekrytou měnou, za poslední dva roky USA vytiskli více jak 80 % dolarů, které jsou dnes v oběhu! A bez absolutně žádného krytí. Z toho důvodu mi připadá logické, že konkurenční měna BRICS, která je krytá zlatem a pod., může se jevit jako mnohem stabilnější a hodnověrnější."

<= Možná by bylo dobré ti připomenout, že s tím krytím je to téměř u všech měn světa úplně stejné, včetně čínského yuanu (RMB), se zadlužením je na tom Čína ještě hůř než USA. Žádná měna BRICS není a nejspíš ani v dohledné době nebude a už vůbec nebude krytá zlatem.

Vítej do reality a doplň si v těchto věcech vzdělání, než někam budeš psát tyto bludy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Čína se neučí. Oni to dělají jako rusové. Všechno ukradou a nebo aspoň zkopírují.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono jim hrozne moc know how prodal samotny zapad, protoze tam to vyrobi za "hrst ryze" a tady to prodaji jako made in china / designed in EU. V tomhle jsme si zkratka upletli bic sami na sebe. Samozrejme reverzni inzenyrstvi je, bylo a bude a ted opravdu maji silne impulsy aby zacali s nahromadenym know how plodit neco oni sami. A cina veskere nezadouci vlivy na sve planovane cile proste necha zmizet v lagru nebo kyberprostoru, ze si nekoupi ani listek do prace nebo kociruje Velkym Bratrem na kazdem rohu.
Rusove jsou oproti Cinanum Neandrtalci v lihu po lobotomii, pro ktere je uspech ukrast splachovaci hajzl.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

nojo jenže když porovnáme efektivitu versus populaci tak z toho paradoxně Rusko díky cca 155 mil. obyvatel vychází nejlíp. USA má jednou tolik, o Číně a Indii nemluvě. ČLR se dá říci využívá "génie průměrnosti" - a protože jich je tolik a jsou dobře organizovaní tak to vychází. Naopak dle afér Boeingu to vypadá že USA dochází spolehliví pracanti.
Čínani si sice libují že v Mexiku mají dobrou pozici pro vývoz, ale opět je otázka kvality práce, stejně jako v Indii, v tom těžko Číně někdo konkuruje, maximálně regionální soused Vietnam.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, jak ti z toho Rusko vyjde nejlíp. Vzhledem k výkonu ekonomiky na tom i ten průměrný Číňan je už dávno mnohem líp.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Je to vtipny, jak ty zapadni sankce maji presne opacny efekt! :))
Zapad znici sam sebe a bohuzel s tema saskama co nam vladnou nas vezmou sebou...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

".. nas vezmou sebou .."
Nevezmou.

Budou z bezpečí svých jacht, sídel a ůkrytů sledovat, jak se v tom plácáme.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.