Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD: Epyc Turin (Zen 5) nám zvýší podíl na trhu, chystá se o 30 % více platforem

Když Pat něco slíbí, tak to přece dodrží.
Btw oceňuji autorovu slovní hříčku na patovou situaci. :)

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Ano ano, v tom je no-X silný

(pijan klavírem :D )

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

jo, je to naadhera, okamzite mi to v zlomku sekundy udrelo do oci :))))))

uvedomme si ze keby nebolo zenu, doteraz sa intel v server segmente serka s jeho 28C monolitickym kremikom kde by od bazy kaby-sky-lake presiel na 28C kremik alderu ... proste to najhustejsie co by s server segmente bolo:

kremik1: 12C-14C-16C-18C xeony (podla zmrdkovitosti a polohe na warefi)
kremik2: 20C-22C-24C-26C-28C xeony (podla zmrdkovitosti a polohe na warefi)
... proste ako pred 2018
no dobre mozno by boli schopni vydat 40C monolity, ale pokial by nebola ziadna konkurencia, nebola by ani ziadna motivacia

kremik0 by bol pre HEDT ako dovtedy: 6C-8C-10C, kedze AMD Stavebny Stroj ziadny HEDT segment nemal a chudak 8C8T4M stavebny stroj mal vykon ako 4C8T haswell (v ramci hesla intelu od roku pana 2007 ze 4C musi stacit v beznom desktope kazdemu)

dakujme panu bohu a AMD zato, ze su konkurenciou a dnes byvalu 10C20T HEDT intel spicku z roku 2018 za batovskych 2000 $ zadupe do zeme 6C12T konkurent za 15% ceny

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Je dost možné, že ARM tábor by nelenil a dařilo by se mu víc, možná by stále žil i jinak u SUN (už neexistuje) i Fujitsu tuhý a doprodávaný SPARC, IBM by taky mohla mít lepší podíl. Není to až tak dávno, co se IBM prosazovala i v segmentu superpočítačů. Ale tím že ZEN byl jak efektivní tak i dle modelu výkonnější než Xeon, začal ubírat nejen Intelu ale všem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Evidentně máš skvělou křišťálovou kouli která kouká do alternativní budoucnosti a víš opřesně jak by něco bylo kdyby...

Nebýt zenu, možná už jsme tu dávno měli daleko rozšířenější ARM nebo další... Když ale kouknu třeba na domácnost, tak ARM vede, jsou tu dvě x86 zařízení a nejméně 14 zařízení postavených na Armu. A to nepočítám armové CPUčko v kabelu a řekl bych že v televizích nebo v autě se také nějaké najde.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Uznám ti ARM v mobilu a tabletu, to jsou v podstatě možná víc "osobní počítače", než dnešní PC (osobní počítač) sdílený v rámci rodiny. Ale víc ani hou... beles. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Těžko říct jak by se ARM vyvíjel, kdyby místo AMD Intelu konkurovaly i další RISC architektury (tedy kdyby přežily). ARM vznikl jako CPU do počítače.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A uvědomuješ si, že tvá domácnost je poněkud specifická?

Třeba u mne je to poněkud jinak:
- x86: desktop1, desktop2, ntb, atomové cosi
- MIPS: tiskárna, projektor, router
- ARM: android
- zbytek jsou nějaké obvody "Z dob krále Klacka"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jen aby z toho nebyla Patova situace (s krátkým a na konci) ... To by byla ošemetná situace ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no ale patová situace to je nehledě na hříčky, dosud Intel nic moc konkurenceschopného neměl. Takto ikdyž to nepřebije nabídku AMD tak to jak řekl Pat pro Intel stabilizuje situaci, stávající zákazníci nebudou mít důvody k přechodu ke konkurenci a o to jde. Konzervace stavu je pro Intel úspěch. AMD dosáhlo svého maxima. Nebýt toho prodeje továren tak i vláda USA se k nim mohla chovat jinak, takto jsou společnost co nemá vlastní výrobu, tudíž nestojí za státní podporu. A to se v nynější nejisté době hodně počítá. Těžko spekulovat coby kdyby továrny neprodali nebo kdyby to nehnali do extrému a aspoň jednu si nechali - i tak by bylo AMD v mnohem lepší pozici, takto je další "fabless". Jedno je ale jisté, i s jednou továrnou by byli v pozici Intelu kdy to lepší by si mohli nechat vyrábět u TSMC a zbytek, třeba R5 a horší čipy u sebe.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

"...R5 a horší čipy u sebe."
To by nevyhnutelně vedlo k tomu co vidíme u intelu už teď. Low-end by stagnoval a cenově dokonce zdražoval.
https://diit.cz/clanek/low-end-od-intelu-dve-generace-stary-je-levnejsi-...

Brát dotace by bylo krátkodobě dobré pro AMD ale ne pro zákazníky. Lisa Su má dobrý názor:
AMD musí stát na zdravé ekonomice.

Proto také nechtěla za každou cenu vydělat na bublinách (ctypto, AI..).
Dotace jsou nezdravé peníze. Až skončí dostanou firmu do problémů.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

jenže vsadili všechno na jednoho výrobce, tedy sázka se zatím daří protože TSMC dokáže pravidelně dodávat nové procesy. Ale pak tu jsou dvě vážné proti - jednak spor s ČLR a pak samozřejmě geologie regionu. Ani nemusí dojít k válce a všechno nějaký čas stojí a ikdyž jsou škody poměrně malé tak cena je vysoká. Hlavně, žádné štěstí nevydrží věčně, proto by i ta jediná FAB v SRN byla strategická výhoda.
Mimochodem, nepsalo se někde před časem že AMD má zájem o odkup nějakého provozu či podíl v GloFo? Dávalo by to smysl protože poslední dva roky už jsou dost rizikové, stačí málo a AMD nebude mít kde vyrábět. Poslední medializované bylo partnerství ze Samsungem, takže si hrozby dobře uvědomují, ale buď další jednání dobře tají nebo se moc nedaří.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

GloFo nemá použitelný proces pro moderní CPU a GPU. A možná je to i druhý důvod pro dva výrobce v podobě TSMC paralelně se SAMSUNG.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tohle ekonomicky nevychází, protože, čím míň máš fabrik, tím větší podíl nákladů je na výzkum/vývoj.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ani stav nelze zakonzervovat věčně, kdysi byl svět pracovních stanic a serverů výhradním územím RISC architektur. A taky to skončilo.

A další věc, Intelu začaly kvartály ztrát. Sice to je velká firma, ale akcionářům a investorům se ten stav nelíbí. To nevydrží moc dlouho.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby su amd ponechalo tovarny, tak uz tady zrejme neni.

Vahu tech prohlaseni mozna dost naznacuje mira jejich (ne)konkretnnosti. Pat rika, ze prave ohlasili nove procesory, podle Lisy maji partneri vzorky a pracuji na priprave o 30% vetsiho poctu typu serveru.

To, ze partneri rikaji, ze neco pripravuji, jeste nemusi znamenat, ze to vydaji. Prikladem muze byt Dell, ktery se na zacatku ery Ryzenu tvaril jako (temer) hlavni partner amd v noutbucich a pak realne temer nic nevydal. Ale presto se aktualni situace jevi tak, ze priprava novych Ryzen serveru je asi preci jen o neco dal, nez je tomu u Intelu.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

+1
"navýšením počtu chystaných platforem"
Já navyšuju chystaný soukromý projekty neustále a čím víc jich mám tím méně jich reálně řeším:-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

V té době to přineslo peníze a přežití, v současnosti by se to asi hodilo a možná by už jich bylo i víc. GloFo to prodrbali. Bez pokročilé výroby to dlouho nepůjde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

DELL nic moc s AMD neudělal protože byl v situaci kdy vytvořil nějaký model s AMD, dostal na to úvodní várku čipů a když chtěl další tak je AMD nebylo schopné dodat. Zákazníci po Dellu chtějí laptop ale AMD neplní dodávky, zákazník je naštvaný na Dell a v lepším případě si vybere jiný model s Intelem, v horším si jde koupit ke konkurenci.
Stejně tak zájem o AMD nemusel být nějak velký, takže logicky nemá smysl dělat něco co neumím dodat nebo co lidi nechtějí v takovém množství abych tomu obětoval skladovou položku

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tam je otázka, zda je lepší vyjednat víc odběrů a na základě toho pak zkoušet navýšit kapacitu u výrobce s rizikem, že se to navýšení výroby třeba nepovede kapacitně nebo časově. A nebo navýšit předem kapacity a pak riskovat, že zbudou čipy na sklad.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mohu se zeptat odkud pochazi ta informace o udajne nedostatecnem poctu procesoru pro dell? Vzhledem k tomu, ze jini vyrobci dodavali noutbuku s amd focela hodne, tak problem s mnozstvim procesoru u dellu zrejme nebyl tim hlavnim duvodem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

DELL dlouhodobě moc AMD v oblibě neměl, že? Tak se asi museli na něco vymluvit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tady šlo o to udělat to šikovně a ne buď řešení a či b. Už jen kdyby si nechali tu FAB v Drážďanech tak jsou v jiné pozici. Jde o to dobře si vybrat a nejít do extrémních řešení - tedy a - buď prodat všechno a všechno vsadit na vybraného dodavatele či b - nechat si všechno a doufat že se to nějak ustojí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tehdy neměli na výběr.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U mě tedy mají sliby AMD váhu, zatímco sliby Intelu jsou už pro smích. Tipoval bych výsledek - zvýšení podílu AMD v serverech o dalších 15-20 procentních bodů.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Možno. Teraz má podiel v serveroch 23,6%, v príjmoch dokonca 33%:
https://wccftech.com/amd-growth-x86-client-market-share-server-segment-p...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hlavne preto, lebo firmy si potrpia na ceny, certifikáty a iné listiny napr. od IEEE a nasadenie na burzách resp. v HW pre burzy

AMD Receives IEEE 2024 Corporate Innovation Award for Leadership in Chiplet Design for High-Performance and Adaptive Computing
May 08, 2024
The award recognizes AMD for pioneering the development and deployment of chiplet architecture designs for high-performance and adaptive computing.
https://ir.amd.com/news-events/press-releases/detail/1194/amd-receives-i...

Optiver Chooses AMD Enterprise Portfolio to Power its Data Center Modernization, Enabling New Era of Compute and AI
May 07, 2024
Today, AMD (NASDAQ: AMD) announced that Optiver – a leading global market maker trading on 100+ exchanges – is using a broad range of AMD high-performance compute engines to help further its mission of improving financial markets by building a modern infrastructure that serves as the backbone of the organization. Using AMD EPYC™ processors, AMD Solarflare low-latency Ethernet adapters, AMD Virtex™ FPGAs, and AMD Alveo™ adaptable accelerators,
https://ir.amd.com/news-events/press-releases/detail/1193/optiver-choose...

a návrat AMD k sieťovkám
https://www.xilinx.com/products/boards-and-kits/x2-series.html#specifica...

AMD pomôžu

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby jen to, ale v kombinaci s Xilinx to dává víc možností. Této divizi se sice tak moc nedaří, ale kdo ví co do budoucna přinese. AMD roste a silně inovuje, rozšiřuje portfolio a Intel zavírá divize a neplní své sliby. Dřív či později se to na trhu musí projevit.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Delete

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to je skandál!

Vždyť to se snad ještě nestalo, aby dvě, velmi si konkurující firmy, tvrdily každá o svých výrobcích, že jsou nyní ještě lepšejší než dřív a udělají "díru do světa".

Jak to, že se tomu nevěnují novináři po celém světě? Tají se to, sdílejte než to smažou!!!

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

:D:D:D Přesně. Palec nahoru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já v tom rozpor nevidím. Intel získá větší podíl v segmentu serverů osazených procesory s vysokým počtem jader a AMD získá větší podíl na trhu serverů celkově. To se přece vůbec nemusí vzájemně vylučovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Až na to že na plánovanou pozici Intelu možná usedne nová varianta Ampere One, co mají v maximu 192 jader, prý až 3 GHz. Tomu bych věřil 3 GHz měla i předchozí 128 jádrová varianta. K tomu 128 linek PCIe 5.0 a 8 kanálů DDR5. A to při 350 W. Pochopitelně už nejde o ARM Neoverse, ale nějaká jejich vlastní a vylepšená.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Uvidíme ve kterých benchmarcích Phoronixu to zásluhou 64MB system cache propadne tentokrát.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ty první měly 32 MB pro 64 a 80 jader verze a 16 MB pro 96 a 128, takže ty Maxy byly v nevýhodě. Ale rozhodnout může propojovací logika - ta starší byla taky odvezena on Neoverse N1 a z toho vycházela různá omezení. A druhá věc ty Neoverse N1 měly 1 MB separátní cache pro jádro, tady jsou 2 MB. Takže těžko odvozovat, jak moc se povede.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.