Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Apple nabídne s iOS 10 lepší podporu RAW fotografií

Ve všem tom humbuku kolem macOS, iOS 10 či jak se to všechno teď u Applu prozměnu jmenuje, by možná zanikla jedna zajímavá … zajímavost. iOS zařízení s SoC řady A8 a vyšší nově podporují RAW.
blog

Nebudu nijak tajit, že mě ta informace překvapila. Jsa nakousnutým jablkem nepolíbený netuším, jestli ta informace znamená, že konečně umí iPhony a iPady ukládat i něco jiného než JPEG, nebo znamená, že podporují zpracování RAWů přímo v zařízení. Doufám, že to druhé, ale následující informace na vývojářských stránkách Applu spíše naznačují to první. Samozřejmě je také možné, že to znamená možnost třetí, a sice že s iOS 10 lze editovat obecně RAWy.

„RAW image file support is now available on iOS devices that use the A8 or A9 CPU. Core Image can decode RAW images produced by several third-party cameras as well as images produced by the iSight camera of supported iOS devices (to learn more, see AVFoundation). To process RAW images, use filterWithImageData:options: or filterWithImageURL:options: to create a CIFilter object, adjust RAW processing options with the keys listed in RAW Image Options, and read the processed image from the filter’s outputImage property.“

Další citace se netýká komponenty CoreImage, ale AVFoundation:

„The new AVCapturePhotoOutput class provides a unified pipeline for all photography workflows, enabling more sophisticated control and monitoring of the entire capture process and including support for new features such as Live Photos and RAW format capture. You should transition to AVCapturePhotoOutput instead of AVCaptureStillImageOutput, which is deprecated in iOS 10.“

Toto vše určitě ale v součtu naznačuje, že Apple dává vývojářům k dispozici další a další nástroje pro práci s fotografiemi na vyšší úrovni než tomu bylo doposud. To je jedině dobře. Jedna věc je možnost zachytávat snímky do RAWu, druhá věc pak tyto RAWy zpracovávat. Kritika mnohých v souvislosti s Huawei P9, kde jsem ukázal jak výrazně větší možnosti dává následná ruční editace RAWů ve srovnání s in-camera JPEGy, je do určité míry oprávněná. Pokud odteď může platforma iOS nabídnout nějaké lepší získávání či i zpracování fotografií v RAW formátu, jde o ideální kompromis pro ty, kteří chtějí z fotosmartphonu dostat více, ale nechtějí kvůli tomu startovat velký počítač a zpracovávat fotografie „klasickou digitální cestou“.

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse k blogu Apple nabídne s iOS 10 lepší podporu RAW fotografií

Pátek, 17 Červen 2016 - 14:35 | Gath G | Prakticky vše důležité ve výpočetní technice bylo...
Středa, 15 Červen 2016 - 19:36 | HKMaly | To bude takova revoluce jako kdyz Microsoft s 30...
Středa, 15 Červen 2016 - 09:35 | Karáš Svorka | APPLE VYMYSLEL FOCENÍ DO RAW FORMÁTU! NĚCO TAK...
Středa, 15 Červen 2016 - 08:41 | uni | Já bych se s tím "konečně" u těch...

Zobrazit diskusi