Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Ferrania P30 se vrací

P30 je panchromatický film, který italská Ferrania vyráběla od 60. let. S ústupem filmu a obecně úpadkem Ferranie jako takové pochopitelně zmizel z trhu.
blog

Nyní se ale Ferrania vrací. Jak víme, kampaň na Kickstarteru na záchranu výrobních linek a továrny společnosti byla úspěšná a firma nejen navrací do světa svůj barevný materiál, ale nyní nově chystá také právě typ P30 s citlivostí ISO 80.

Film, na který točili rádi lidé jako Fellini či Passolini, se objevuje v alfa stádiu v omezeném množství a v 35mm podobě. O svitku se hovoří zatím předběžně, ono ostatně stále tak trochu platí, že Ferrania pod křídly bývalých zaměstnanců nemá moc jisté, že uspěje a že i třeba za 5 či 10 let o ní budeme hovořit jako o prosperující firmě vyrábějící filmové / fotografické materiály.

Nicméně snahu nelze Italům upřít. Osobně jsem P30 neměl nikdy v ruce (ostatně to platí pro řekněme 90 % filmových materiálů vyráběných ve 20. století), ale určitá druhová rozmanitost na trhu se vždy hodí. Ukázky na webu Ferranie vypadají pěkně (ignorujte defekty / poškrábání), ale tohle si prostě člověk musí zkusit sám.

Držme palce.

Tagy: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse k blogu Ferrania P30 se vrací

Úterý, 7 Únor 2017 - 10:29 | David Ježek | Ono se to ale dnes lidem blbě vysvětluje. Každý...
Pondělí, 6 Únor 2017 - 23:05 | Xspy | Dokud lidé uvidí rozdíl a budou ochotni za něj...

Zobrazit diskusi