Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Jaká jsou Windows 10?

Doufal jsem v rozbor problémů (https://i.imgur.com/BsLARf3.jpg) a jejich řešení, místo toho je to blog o autorově nezájmu.

+1
+37
-1
Je komentář přínosný?

Tohle sou ptakoviny. Pri detailnejsim rozboru by to bylo jasne hned. Kdo chce "senzaci" vzdy si neco najde.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Půlka určitě, že to odesílá data při psaní do nabídky start i po vypnutí cortany už taková sranda není. Na další téma je pak nemožnost vypnout defender.

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

a co takhle si vypnout defendera pres group policy?? ee?? dokonce nemusim ani restartovat, hned je vypnutej ... 10 sekund prace

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

A proč bys vypínal defendera? On se vypne sám při instalaci jiného antiviru. Jako vypínat si Defender jenom tak, respektive stěžovat si na to že to nejde, nedává moc smysl.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Proč? Třeba aby zbytečně nezatěžoval systém...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Používám Defendera primárně co jedu na Insider buildu a nikdy jsem nezaznamenal negativní vliv na výkon. Naopak velmi pozitivně hodnotím heuristiku programu - zdá se, že opravdu funguje!

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To, žes ho nezaznamenal, neznamená, že neexistuje :).

Každý antivir nutně MUSÍ zpomalovat systém oproti situaci, kdy by v systému nebyl. Leda by byl systém schválně zkriplený tak, že není-li antivir, zpomalujeme úmyslně, aby to nebylo poznat. Jestliže antivir musí nejdřív soubor zkontrolovat, než ho pustí k dalšímu zpracování, tak prostě ke zpomalení dojít musí, i kdyby to měla být milisekunda navíc (nebo pidisekunda v případě, že se jen kontroluje, jestli už byl soubor zkontrolován). Samozřejmě kdo má rychlý procesor, ten to obvykle nepostřehne, přičemž rychlost antiviru bývá při výběru jedno z hodnotících kritérií. Úplně mě ale dostal jeden test (už nevím, kde to bylo, možná snad v dtestu), kde tvrdili, že Windows Defender jasně vítězí v rychlosti, protože nezpomaluje systém vůbec :).

Antivir, který ani trošku nezpomaluje systém, nemůže být funkční. Nedokážu si ani dost dobře představit situaci, kdy by byly kontrolní mechanismy natvrdo zadrátovány v procesoru tak, že kontrolu provádí jiné obvody než běžnou obsluhu systému (o tom se tu snad tuším taky někde kdysi psalo, ale už je to dávno - v souvislosti s Intelem a McAfee mám ten dojem).

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

S tím souhlasím. Zpomalení bude, ale s i5 na 4,6 a SSD není patrný. Jde taky o to co se kontroluje. Microsoft ví kde má schované kostlivce a kudy naopak může vniknout jen planý poplach. Ano, byla by to hodně naivní představa, ale je skutečně možné, že díky tomu může Defender něco ušetřit.
Na druhou stranu se tak nějak očekává, že Defender není tak komplexní. Přesto jsem měl za 10 lest s Avastem daleko vice planých poplachů, než s Defenderem. Nákazu jako takovou jsem neměl snad nikdy, neklikám úplně na kde-co.

Bohužel případ McAfee je horší. Máme ho v práci na 500 stanicích s ePO správou, a některé věci jsou na něm fajn, ale rychlost to není. Nejenže vliv na výkon je značný, když si McAfee postaví hlavu, tak můžete jít na kafe, protože kvůli otevření přílohy v Outlooku je třeba přezkoumat celý 8GB .ost. McAfee žere víc výkonu než samotná kontrolovaná aplikace.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Pořád je tu možnost, že nemusí kontrolovat pokaždé stejný soubor znovu a znovu, ale jen změnu či bitový součet. Proto také Defender provede první kontrolu. Další možností je kontrola procesu, zda nepřekračuje svá oprávnění (například zápis na disk), nebo zda nečte RAM mimo svou alokaci.
V principu je to podobné, jako například detekce neviditelného letadla, kdy nehledám letadlo, ale změny v okolí.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Náhodou třeba takový odesílání vzorků rukopisu na servery MS sice chápu z hlediska vývoje rozpoznávání psanýho textu, ale jelikož je rukopis pokud vím soudně uznatelným identifikačním prvkem a MS vnucuje při instalaci použití Live ID, se kterým už si může ten rukopis teoreticky spojit s konkrétní osobou, jsem v tomto poněkud nesvůj. To je to stejný, jako kdyby si chtěli posílat otisky prstů.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak pro generaci tupců z Xychtbooku je jakákoli zmínka o narušení soukromí "ptákovina". Nechat se šmírovat se jaksi stalo společenskou normou.

+1
+27
-1
Je komentář přínosný?

Spíš je udivující, že to někoho u Microsoftu ještě překvapuje. Řešení těchto problému je jediné - nepoužívat.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Zapnuty keylogger primo od vyrobce v zakladu.. kdo z vas to ma.
https://jonathan.porta.codes/2015/07/30/windows-10-seems-to-have-some-sc...

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Tady je to o té telemetrii v češtině, típnuto právě z mých desítek :)
https://plus.google.com/+WIFTWrapuch/posts/6UCE3uiexLe?pid=6177574688344...

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?
+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je tady jen pro to, aby tu něco o windows vůbec 10 bylo, když jsou tím plné ostatní weby. Zbylí dva autoři na tomto webu (David a no-x) asi neměli odvahu si desítky upgradovat, ani nainstalovat před oficiálním vydáním a napsat tu něco jako recenzi. Možná WIFT přiběhne s nějakým článkem, počítám, že ten už Win10 prolezl křížem krážem. Kdyby redakci někdo nepůjčil dva chladiče a klávesnici, tak tu žádná recenze za posledního čtvrt roku není :( Pak už jen přehled toho, co si David pořídil - hloupá nokie a foťák. A škoda u toho foťáku, je to preview a pokračování nikde... A já tak zrovna teď vybírám nějaký foťáček, Nikon 1 J4 se dá sehnat pod 6k a rozumná rada by se hodila.

Ad. nové start menu: měl jsem zpočátku docela vztek při nuceném upgradu na W8.1 si zvyknout na start obrazovku, takže jsem si zvykl tak, že ji nepoužívám. Desítky mám ve virtuálu několik měsíců postupně od prvních verzí TP a moc ten start tedy nevylepšili. Možná, že ve Win8 byl seznam zástupců "klasických" aplikací ve start obrazovce dokonce lepší: všechny zástupce se zobrazí rozčleněné podle programů (tudíž vlastně jako byste rozbalili komplet staré start menu na všech položkách. Nové win10 zmenšili velikost vyhrazenou zástupcům ve startu, ale řadí se nově podle abecedy. Takže spolu s každým programem je tu zástupce na help, tu na nějakou utilitu, tady zase odkaz na www výrobce, ale vše proházené podle písmen abecedy => neskutečný binec. Ale proč bych vlastně měl chtít vždy vidět všechny zástupce (win8/win10) naráz, když se na obrazovku komplet vejdou stěží (win8) nebo vůbec (win10)? Nedivím se záměru, že MS chtěl ve Win8 start zrušit start kompletně, však takhle je stejně jako "interaktivní seznam nainstalovaných aplikací" nepoužitelný.
Ještě, že se dají všechny položky vyhledávat, jinak to stejně od dob Win7 nepoužívám :)

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Téměř jistě nepřiběhnu, mám v práci trošku frmol a doma taky kupu jiné práce, takže na to není čas. Mimoto zase až tak moc ten systém prolezlý nemám. Oni to dofinalizovali do použitelného stádia relativně krátce před finálním buildem, snad až poslední dva buildy byly použitelné tak, že na zásadní chyby člověk nenarážel (a ten zbytek prošel až do finále ;). Do té doby to nemělo cenu nějak moc zkoumat, člověk pořádně nevěděl, co je chyba a co vlastnost ;).

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Jo já ty preview verze instaloval jen zběžně (pouze do virtuálu, nepoužíval jsem to nikde na fyzickém železe), jakmile z posledního buildu (10240) dole zmizla hláška, že jde o preview, tak už jsem čekal, že to bude jaksi všechno. A taky jo. Upgrade z osmiček beru spíš jako aktualizaci, tam to smysl asi bude mít, i když moc nových fíčur, které bych ocenil, jsem nenašel. Systém je zase na ovládání trochu schizofrenní, někde méně, někde více než osmičky, ale zásadní změna to není. Microsoftím účtem se hlásit nebudu, onedrive používám až poslední dobou (co mám na rok 100GB zdarma :-)), ale nijak intenzivně.
Ono vůbec, kdo má OS jen jako prostředí pro běh programů (což by taky z podstaty mělo být), pak budou sedmičky bohatě stačit (až na hráče a to až vyleze DX12 a nějaké ty hry, co budou stát za to).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak to je naozaj huste, vidiet to takto pokope.
Zlaty kliniec je vynutenie si pristupu k celemu PC v "dobrej viere" pri posluhovani CIA/NSA/FBI , ci ochrane MS a autorskych prav. Samozrejme, ze bez vedomia dotycneho.
Tento citat "Those who would give up essential Liberty, to purchase a little temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety" som nepoznal, ale po takmer 300rokoch je viac aktualny ako kedykolvek predtym.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Viděl jsem takový jeden "zábavný" obrázek s vypíchnutým základním nastavením Win10 a komentářem, že kam se na to hrabe průměrný botnet. ...nejsem expert, ale po zběžném přečtení (těch údajných screenshotů!) jsem došel k závěru, že Win10 v základním nastavení berou vše na disku a jakoukoli činnost na počítači jako přístupné pro zpracování MS - včetně nemožnosti části těchto voleb vypnout ve verzi pro běžné smrtelníky.

edit: než jsem to sepsal, někdo to už sem dal:-)

Docela by mne zajímalo, zda je to hoax, nebo je na tom část pravdy. K instalaci win10 mám ještě daleko, ale jednou jsem je chtěl zkusit a tohle mne docela odradilo. Protože hledat nějaké skryté nastavení, na to jsem opravdu moc velký amatér.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ber to tak ze to upozorneni tam je ze stejneho duvodu proc na kazdem rohu odsouhlasujes cookies. Proc na maji v USA na kelimku s kavou uvedeno ze je horka. Mnoho funkci ke sve funkci proste potrebuje data odeslat, ono to bez toho fungovat nemuze. Proste jen MS na to na kazdem rohu upozornuje, ale jinak se nedeje nic jineho nez u aplikaci/funkci od ostatnich poskytovatelu.

Jak napriklad chces z ID BTSky urcit polohu jinak nez ze posles dotaz na server kde se BTS s timhle ID nachazi. Drtiva vetsina lidi si vubec neuvedomuje, ze vetsina dnes bezne pouzivanych funkci by bez odesilani dat na servery nemohla fungovat. To je cele.

+1
+27
-1
Je komentář přínosný?

Na kelimku s kafem to ciste nahodu nikde nebylo, ale je to treba na skle od reflektoru (na osvetleni budovy, na zemi, da se na na nej sednout) a je to i na kovovych sochach co po nich lezou deti.

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

"Jak napriklad chces z ID BTSky urcit polohu jinak nez ze posles dotaz na server kde se BTS s timhle ID nachazi."

Co třeba tak, že si klient stáhne vyhledávací db a vyhledá to lokálně? Databáze se inkrementálně aktualizuje. Tedy přesně tak, jak se to dělá v mnoha jiných případech.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Jasne a totez udela i s databazi WiFi. Predpocitanych souradnich satelitu GPS. Pak si stahne DB pro rozpoznavani hlasu a posada o pripojeni vlastni sever farmy aby to dokazal vyhodnocovat realtime nikoliv za 10 minut po pozadani. Pochopitelne to bude potrebovat adekvatne velke uloziste. Napad dobry, ale neni realisticky.

Jak rikam. Zakladni problem lidi je, ze nedokazi premyslet nad tim jak dana technologie funguje a co je k te funkcnosti potreba.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Dotaz zněl na vyhledání polohy podle BTS. ;-)

Databáze wifi je totéž.

Každá GPS už před vynálezem SmartPhone měla v sobě polohy satelitů. (Gpsce stačilo poskytnout hint, třeba město) a lockla se velmi rychle (ve srovnání s plným vyhledáváním). Nic ji nenutí být online a něco někam posílat.

Rozpoznávání hlasu stejně běží na reálném hw i v tom datacentru, nevím, proč by to mělo trvat 10minut. Software na diktování textů počítači existuje už hezkých pár let.

"Zakladni problem lidi je, ze nedokazi premyslet nad tim jak dana technologie funguje a co je k te funkcnosti potreba."

Ano, zcela souhlasím. Prostě všechno musí být v cloudu, nic nelze provozovat lokálně ;-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jo tak tak. Do mobilu si stahnes databazi vsech BTS a WiFi (nejlepe v celem svete). To uz poruseni soukromi neni, ze ? A budes to pravidelne aktualizovat. Akorat nevim jak ten NAS budes s tim telefonem nosit.

Realtime rozpoznavani hlasu v cestine vyzaduje Core i5.

GPS je samo o sobe pomale, proto se pouziva A-GPS, ktere vyzaduje pripojeni k internetu. Hadej proc.

Tohle nema vazne cenu. Nulova znalost problematiky ale tvrdis ze neni problem :D .

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

"Do mobilu"

Do jakého mobilu? Mě se líbí, jak když jsi v koncích, tak změníš podmínky. Nejdřív BTS, potom ne BTS, ale rozpoznávání hlasů, když se to vyvrátí, tak najednou mobil.

"GPS je samo o sobe pomale"

Pomalá je pouze první synchronizace. Jakmile se lockne, je rychlá a přesná.

"Nulova znalost problematiky ale tvrdis ze neni problem :D ."

Jistě, však jsem to psal. Odpověď je přece cloud na všechno. ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Co se týče odesílání dat, nikde nic hledat netřeba, pokud si člověk ohlídá úvodní nastavení, ještě před naběhnutím plochy. Zde to jde stejně jako v osmičkách všechno za pár sekund povypínat. Já bych se toho nebál, prskali jsme a báli se všech nových widlí, nakonec jsme stejně přešli a tohle je poprvé zadara. Navíc je to rychlejší než sedmičky a vymakanější než osmičky. A ve fázi, kdy to teprve začíná jít "mezi lidi", prvotní mouchy budou časem určitě poléčeny, jako u Win 8/8.1...

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, proč je kolem Windows 10 tolik rozruchu, snad že jsou zdarma. Jako spokojený uživatel verzí 8 a 8.1 nemůžu desítky vnímat jinak než jako Windows 8.2. Proto nemůžu být zklamaný z očekávání zázraku.

Kdyby neměly okna 10 podporu DX12 a neměl potřebu stále něco aktualizovat, tak je ani nepotřebuji.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Ale ona tu podporu nemají - DX12 ještě není na světě.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Ano a to je presne ten dovod, preco su DX umelo viazane na OS. Dalsi chyteny do pasce :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S clankem vicemene souhlasim. Akorat jen dodam, ze MS se podarilo oproti Win 8/8.1 nektere veci zhorsit.
Par prikladu:
- Prepinani rezimu spotreby. Driv na dve kliknuti ted 5 a pres dve okna v nastaveni.
- Pripojeni k VPN - Driv na dve klinuti, ted 5 s nutnosti otevirat nastaveni.
- Synchronizace OneDrive funguje jinak, uz od listopadu jsou na to stiznosti. Bohuzel bez reakce.
- Skype zrusen Metro Skype, ktery umel HiDPI, desktop varianta je rozmazana a ve Win10 nekdy nefunguje jeji ukonceni pres volbu Quit Skype - je nutno provest ukonceni pres systray ikonu.
- ruseni mnoha Metro aplikaci (tyka se i WP), ktere sice nepouziva kazdy, ale ti co pouzivaji jsou spokojeni. Pritom provoz stoji minimum, data (pak KB) se ukladaji na OneDrive, ktery stejne ten clovek uz ma.
- Edge obcas blbne. Nekdy treba nejde oznacit text. Skype v nem oznacuje telefoni cisla, prestoze pri instalaci nebyl povolen plugin a ani to neni kde vypnout. Chybi mu spousta nastaveni.

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

Na režim napájení, pokud stačí přepínání mezi aktuálním (obvykle rovnováha) a high-performance, mohu nabídnout svůj http://tringi.trimcore.cz/Full_Throttle_Override ...přepnutí je pak dvojklik na "tray" ikonku.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

je to americká firma ktorá nič nikdy nedá zadarmo bez toho aby tam bol nejaký háčik...

napríklad reklamy v solitaire, snáď na to bude AdBlock
http://www.pcgamer.com/windows-10-solitaire-requires-a-subscription-to-r...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Musím přiznat, že mě tolik nenadchly. Na novou verzi se mi to zdá moc chudé. Na druhou stranu, nevím jak, se mi o dost vylepšilo podání zvuku. Mám soustavu 5.1 a ta teď hraje jako nikdy předtím. Ovladač realtek má trochu problémy, protože při nastavení repráků na 5.1 mi hrají jen dva, a tak musím nastavit na 7.1 -> pak vše funguje dobře. Jinak mi docela hodně chybí možnost úplně schovat metro. Možná, že jsem na toto nastavení ještě nenarazil, ale čekal jsem, že to půjde stejně snadno jako roztažení/zatažení metra. Ač nejsem velkým zastáncem internet exploreru, který jsem ale v posledních verzích trochu používat mohl, tak jsem po vyzkoušení Edge ihned odinstaloval Maxthon. Maxthon toho nabídne více, o tom žádná, ale ta rychlost, kterou se prezentuje, byla Edgem překonána - zvlášť start programu je bezkonkurenční -> kliknu na ikonu, ihned to naskočí. Edge mi přijde i o hodně jednodušší. Jediné, co bych vytknul je mizící textové pole na URL adresu, ale to bude časem (možná už teď) také věc nastavení + chudé možnosti sdílení upravitelného screenu přímo na webu, které je omezeno pouze na OneNote. Ještě je na systému ale hodně co dodělávat. Například mě pořád zlobí to, že v případě vlastního umístění multimediálních složek se vám vedle nich vytvoří stejné s anglickými názvy a pak je v tom čurbes. Podle mě je zatím lepší zůstat se sedmičkami/osmičkami a počkat si, než W10 budou trochu dodělány. Přijdou mí spíše jako něco, co už se mělo objevit v osmičkách.

+1
+22
-1
Je komentář přínosný?

Edge patrne vyskoci rychleji protoze se startuje uz pri zapnuti pocitace a neceka na kliknuti.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Me startuje i firefox okamzite z obyc. HDD. Vzhledem k tomu, jak se Edge chova na virtualu, tak o prednacitani pochybuji.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

nevíte jestli a jak se dá změnit Téma na Classic? Jako built-in tam není, jedině, že by bylo někde schované. Takže imho zbývá download odjinud a teď odkud a jaké?
Díky

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Není to zrovna classic alá Windows 95, ale součástí Windows 10 je aerolite.msstyles, které vypadá jako 8.1, ale je trochu komplikovanější ho zprovoznit, viz google.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Běžný uživatel to možná nezaregistroval, ale u nás ve firmě jsem narazil na zajímavou věc:
První den se vnucovaly s instalací desítek všechny počítače. Jak ty s "rezervací", tak nově instalované kusy. Teď v tento okamžik (respektive od včerejška) to přestalo a nejde updatovat. Windowsy přestaly nabízet přechod a to jak ty, které byly rezervované, tak ty, které byly nově vyinstalované. Děje se něco?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já nevím zda-li se něco děje s update, protože ten jsem ani nezkoušel, ale zjistil jsem, že je možné zcela legitimně provést čistou instalaci. První žádost o vložení klíče je třeba ignorovat, druhou také a při třetí žádosti jsem normálně zadal ten jejich "generický" klíč. Pak mi bylo sděleno, že klíč není platný a že tedy mám buď zadat platný klíč, nebo tento krok přeskočit, to jsem udělal, instalace se normálně dokončila a po druhém restartu byl system normálně aktivovaný a namísto generického klíče trunil jakýsi jiný, patrně ten co mi "přidělil" MS k mým Windows vs. PC. Nevím, možná je to náhoda, možná jen Microsoft mlžil, ale v každém případě to zafungovalo.

+1
+23
-1
Je komentář přínosný?

Tomu se rika spatne fungujici IT ve firme. Na radne nakonfigurovana firemni PC se ten update automaticky dostat nemuze.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

To není špatně fungující IT ve firmě. To je prostě malá firma, kde žádný Windows server a tím ani wsus neběží.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Windows 96? Nemělo být v článku Windows 95?

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Stiahol som, skúsil som, zmazal som. Zostávam u Windows 7.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Já rovněž.

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

tohle je i na blog trošku moc :-)

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Upgrade jsem provedl, první zkušenost je takové že jsou teda opravdu více svižné. Nelíbí se mě to divné písmo přijde mě neostré asi je to otázku zvyku. Stejně to MS nedalo a alespoň ty dlaždice nacpali do startu :-). Jinak novinka typu více pracovních ploch je zábavná, MS se podival zřejmě jak vypadá linux a zjistil že tam je to naprosto běžné. Jediné co mě štve že mě MS nutí ten jejich live id účet, v sambě to bude dělat docela peklo při připojení k linuxu.

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

Ano, ze začátku vypadaly svižnější. Včera se mi ovšem začal stahovat nějaký update a hned se systém vrátil ke standardní MS lenosti. Update svou aktivitou na disku wokna prakticky zabil a to až tak, že nechtělo ani vyjet ono nové start menu.

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

Funguje to normálně i bez něj, prostě se člověk nepřipojí ani si ho nevytvoří a v dalším kroku si vytvoří lokální účet. Stejně jako tomu bylo ve Windows 8/8.1 :-)

+1
+26
-1
Je komentář přínosný?

malo se to vi, ale microsoft udelal malou utilitku na vice ploch uz pro windows xp. problem je ze byla napytel. ono vubec skoro kazdy tehdejsi programek co delal virtualni plochy byl napytel, protoze spousta programu delala skopiciny jako umistit okno na pozici mimo monitor, ci si natvrdo vynucovaly pozici, a windowsy nad tim nemely prakticky kontrolu. tak treba uz to nejak zlepsili. akorat ta pro win 10 ukazuje v taskbaru vsechny programy ze vsech ploch, to je pro me osobne napytel.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ta byla už v Resource Kit pro NT 4.0.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Napytel byla také proto, že spousta aplikací zjišťuje, zda je PC zamčený (Win+L) tak, že se pokusí přepnout na defaultní desktop. Desktop winlogonu (zamčené PC) je zabezpečený a funkce selže. Jaký je efekt, když chce uživatel dělat něco na jiném desktopu si dovedete představit.

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

Mi se tohle stručné, možná až povrchní resume pana Ježka líbí. Důvody jsou dva. O panu Ježkovi je známo, že je spíše Linuxově orientován a přesto dokázal jasně, stručně a srozumitelně charakterizovat to, čeho si člověk během několika málo minut soužití s Windows 10 povšimne sám. Ve smyslu autor vs. článek je to naprosto vpořádku. A ten druhý důvod je ten, že jsem předtím četl článek autora, který je až militantním radikálem v propagaci Windows a Microsoftu obecně, který popsal půl stránky a neřekl vlastně vůbec nic. Do jaké míry to byla výmluva a do jaké míry neschopnost neumím posoudit, ale ve smyslu autor vs. článek to působí opravdu trapně komicky http://www.cnews.cz/proc-si-dnes-na-cnews-neprectete-recenzi-na-windows-10.
Já od Windows 10 žádnou modernu ani novum nečekal, asi proto, že mě vůbec nenapadá, co mi tak ještě ve Windows 8.1 chybělo. Vnímám Windows 10 jako jakýsi update na Windows 8.2. O kvalitě GUI se můžu vyjádřit stejně jako stovky dalších uživatelů a sice že je to kočkopes. V Linuxovém příměru je to splácanina Cinnamon, MATE, Gnome atd. a výsledkem je to, co vidíme. Tlačítko Start rozhodně neuspokojí zástupy těch, co jej postrádali ve Windows 8, protože dělá prostě totéž, jako ve Windows 8, akorát ta nabídka "nevyjede" zprava, ale zespoda. Vohnout se nažral a kozy zůstaly celé. Na ovládání si člověk zvykne, ale faktem prostě je, že je toho proklikávání se mnohem více. Suma sumarum, nic nového pod sluncem. Militantní Windowsák bude ještě dlouho žasnout na "novinkami", které v Linuxu fungují už leta a racionálně uvažující člověk se bude snažit odstavit "práskací" mechanismy, jako je všemožné sledování a oznamování čehokoli Microsoftu. Militantní Windowsák bude křepčit nad "centralizací" služeb a "automatizací všeho", zatímco racionálně uvažující člověk bude rád, že si může vše nastavit sám, vše si sám řídit, že nepotřebuje k provozvání Windows 10 účet u Microsoftu atd. protože ví, že centralizace čehokoli nikdy nepřinesla nic dobrého. EU budiž odstrašujícím příkladem.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Hmm, tak na otázku jaká jsou Windows 10, jsem se dozvěděl, že snad dobrá, jelikož o tom autor někde slyšel či četl. Tak si o nich půjdu také něco přečíst na nějakej server o počítačích :)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Vsade sa pisu malichernosti, ale jedna zasadna zmena, t.j. Notifikacne centrum sa nikde nespomina.
Na tablete s 8.1 to totiz fungovalo tak, ze notifikacie na mail, calendar event, skype spravu, Viber spravu atp. bolo vidno len na tej dlazdici. Co je totalne neprehladne. Konecne s windows 10 tam je jedno notifikacne centrum, kde su vsetky notifikacie na kope.
Takze z mojej strany, na Desktope mi je jedno, ci mam 8.1 alebo 10, v podstate mi to nic nepridava ani neubera, classic shell funguje, takze som OK.
Ale na Tablete, to je jasna volba, prave kvoli tym notifikaciam

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak jsem to také zkusil, tedy zkusil jsem to v době kdy byli ještě Win 10 jen build 240 a zkusil jsem to na jiném HDD než mám Win7 x64 Ultimate.
1. Je to snad poprvé od Win 3,1 , kdy považuji defalt pozadí plochy za hnus , který bych na ploše nesnesl.
2.Grafika celkově vypadá jako by MS najal bud přímo Chrise Bangla nebo někoho z jeho kolegů. Pro neznalé, Chris Bangle je ten americký degihus, který zničil specifický design BMW a u dělal z něj nepoužitelnou tuctovku. Vážně chci tak moc pokud při zapnutí prohlížeče chci, aby bylo pohledem patrné, kam se zadávají url adresy?
3. Mám v PC zvukovku SoudBlaster X-Fi., při instalaci se pro ní ovladače nenainstalují a na stránkách SB člověk zjistí, že ovladač bude možná za 2-3 měsíce. TIcho léčí.
4. Mám v PC TV kartu PCI-e od Aver media, kterou jsem v pohodě používal s Media center,.pro tu s WIn10 ovladač našli, ale k čemu mi to bez MC je, ví snad jen soudruzi ve vedeni MS:
Vracím se k Win 7 a Win 10 považuji za stejně použitelné nebo spíše nepoužitelní jako Win 8 respektive Win 8.1.
Jsem zvědav kdy MS svou první divizi prodá Číňanům v zoufalé snaze přežít

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Ke kartám od Averu byl i jejich SW, který byl vcelku použitelný, byť DVBViewer se mi jeví lepší.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

1. Grafika je subektivni vec. Kolik lidi pouziva default pozadi ? Ve Windows je nabidka obrovskeho mnozstvi temat. Dalsi hromada temat se da sehnat jinde a lze si udelat i vlastni. Kde je problem ?
2. Grafika je subektivni vec, kazdy to vnima jinak. Nikdy se nelze zavdecit vsem.
3. Mam Sound Blaster X-Fi Xtreme Music (PCI) a ovladace funguji. Co nefunguje je pridavny SW. Ovsem to prece neni problem MS, ale Creative, ktere jako vzdy spi. Jednu dobu byly ovladace Creative ve WinUpdate, ale vzhledem k problemum ze strany Creative byly vykopnuty.
4. TV aplikaci je na vyber docela dost, Vyber si.
5. Zatim je dost v plusu.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Už je tam nějaké téma, které rozlišuje aktivní a neaktivní okno? Ta, co jsem zkoušel v preview, to neuměla.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Aktivni okno je rozlisene po celou dobu. Je kolem nej barevna linka (hure vidici si ji nemusi vsimnout. Sirka 1px.. Barva je dana tematem.

+1
-26
-1
Je komentář přínosný?

Čili ergonomie až na prvním místě :). Displejům se pomalu, ale jistě zvětšuje ppi, ale rozdíl mezi aktivním a neaktivním oknem děláme 1px. čárkou :).

To já si spíš všimnu toho, že neaktivní okno má světlejší text v tom horním pruhu.

Na druhou stranu si všímám jednoho posunu v mém myšlení: Raději vždycky na to okno, se kterým chci dělat, kliknu, abych se ujistil, že budu dělat s ním. Víc obezřetnosti, méně chyb. Jestli tohle bylo cílem, povedlo se.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

V základním tématu má aktivní okno název černě a neaktivní modře.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Na drivery s funkčními utilitami od creativu jsem nečekal ani ve Win 7 a přeci svoji A2ZS nevyhodím. Zkus balíček od Daniela_k, ten už má Win10 support někdy od března http://danielkawakami.blogspot.cz/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přesný odkaz na 3.1 pack s podporou Win10 ke zde:
http://forums.creative.com/showthread.php?t=713796
Já jsem vlastně ofiko ovladače už od dob Audigy nikdy nepoužil, Daniel je profík :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Proboha proč bych si Win7 64bit likvidoval upgradem na Win10, když ke znefukčnění zvuku na HDMI výstup mi stačilo ve Win7 na poslední verzi updatovat driver grafiky od Intelu (Haswell)? A protože jsem na to pochopitelně nepřišel hned, ale až po nějaké době, tak mi docela trvalo, než jsem zjistil, kdo za to může a vrátil jsem ke driveru dodanému se základní deskou. Takže teď si nebudu všechno rozkakávat instalací pokusu jménem Windows 10.

P.S. Je ve Win10 taky XP mode? Já jenom že driver na filmový skener od Minolty existuje maximálně na Win XP …

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Řekl bych, že nemá, ale za to vám mezi ikonami na liště nutí Windows Store a o cloudové služby zakopáváte snad všude.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

XP mode je obycejna virtualizace s predinstalovanym XP. Nicemu nebrani nainstalovat do Win10 treba VirtualBox 5.0 a do nej XP - vysledek stejny.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Počkat, ono jde nějak udělat s VirtualBoxem, desítkama a XPčkama to, že se budou na ploše desítek zobrazovat jen konkrétní aplikace z XPček a nikoli celá plocha? Tak, jak to uměl Windows XP Mode?

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Toto ale umi VirtualBox snad od zacatku sve existence :-)

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

[citation needed] prosím

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

[Host]+[L] - Switch to Seamless Mode je to v menu. Jeste ze to menu je tak rozlehle ze je potreba ani ne minuta na cele jeho projiti !

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Česky bezešvý mód a funguje i na Linuxu.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Ve VirtualBoxu se to jmenuje Seamless mode (VmWare to má myslím jako Unity mode). Asi to nebude úplně stejné, ale funguje podobně (ukázka http://jdem.cz/bsxdx6 )

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

Děkuji! Ale rozumím tomu správně že pomocí toho nedocílím spouštění aplikací jako to dělal XP mode - ve Win 7 například pustím Excel 2000 který je uvnitř XP modu - na pozadí se spustí hibernovaná XP a zobrazí se mi jen okno Excelu.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Tomu screenshotu nějak nerozumím. Virtualbox běží v XPčkách a v tom Windows 7? nebo naopak?

Edit: aha, podle množství paměti už to asi chápu.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Tak jo, vyzkoušel jsem si to a v zásadě se dá řict, že mi to takhle stačí :). Díky. (vždycky jsem si říkal, co je to ten Seamless mode zač ;). Člověk se pořád učí.

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

Není to to samé. Kromě integrace plochy, což je detail, je potřeba pro XP licence. V XP mode byla licence součástí Win7Pro.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Integraci plochy VirtualBox umi. Licenci neni problem sehnat. Ve firmach jich bude spousty nevyuzitych a v domacnostech snad taky.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Tak v závislosti na použití je potřeba i licence na Virtualbox plug-in (podpora USB 2.0)

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

XP mode tam není, nebyl už ve Win8.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

30 let se vyvíjí GUI, všechny zásady ergonomie, optimálního rozmístění ovládacích prvků pro minimalizaci ovládacích pohybů, jejich sdružování do skupin, zapojení funkce barev pro rychlejší rozpoznání, klávesové zkratky a makra, ... a najednou přijde pár šílenců a vytvoří Metro, tedy "Modern UI", kteří 30 let vývoje zavrhnou - všechno má jednu barvu podle dlaždic, běhá z místa na místo jak čmelíci, vyžaduje místo jednoho kliku pět, klávesové zkratky fungují jen někdy, prvky (ikony) se nedají sdružovat nebo přesouvat - to si systém dělá nějak sám, místo oken jsou okna zrušena a využívá se celá plocha ... a ještě ke všemu je to absolutně ošklivé. A nedá se to vypnout definitivně, vždycky to někde vyleze.

Kdyby to bylo letadlo, přístroje by vypadaly všechny skoro stejně, přesouvaly by se po palubní desce podle velikosti výchylky, směru větru, letové výšky a případně asi nálady. Knipl by se řídil pohybem zadku, inovativně vestavěný do úchytu sedačky, pedály by to nemělo - to by bylo hlasové a gesty. Motor by se ovládal mrkáním a koulením očima. Klapky a podvozek zpěvem. Pilot by samozřejmě seděl zády ke směru letu, aby mohl "lépe komunikovat s cestujícími".

Pokud se to pilotům nelíbí, jsou to prostě zpátečníci a "přehnaně konzervativní".

Windows 10 jsou sice trochu zlepšení, proti ovládací GUI katastrofě Win8, Win8.1, ale jen trochu.
Asi jako kdyby si přítelkyně pořídila 4 nesnesitelně rozmazlené psy a pak dva prodala.

Sice normálně na desktop používám FreeBSD, pro některé věci virtuály s XP, Win7, ale občas je nutné pro ty příšernosti také něco naprogramovat ve VisualStudiu včetně "optimalizace" pro Win8, 8.1, 10, takže se tomu zázraku také nevyhnu. Ach jo.

Jediné plus, které ve woknech pozoruji, že celý ten odporný ksicht je pouze ksicht nad příkazy PowerShellu, které jsou interně spouštěny, takže existuje několik pěkných projektů pro náhradu celého GUI něčím jiným, a jde to administrovat zdálky také textově pomocí skriptů - naprosto všechna nastavení, a hromadně - konečně. Stačí pár let počkat a bude v tom i obrazovkový textový terminál, ne ta dump příšera jako teď, prostě jako to měl Un*x už před 30-ti lety. Možná integrují i SSHD, SSH - pokud si nevymyslí nějakou vlastní vopičárnu, oficiálně kvůli špatně bezpečnosti OpenSSH, ovšem neskonale děravější.

No dobře, jsou to wokenice od Microsoftu. Nedá se vyčítat psovi, že kouše. Prostě to tak je.
:-)

Lepší bude asi počkat na SP1, tedy teď se tomu říká *.1 nebo R2.

Co je na tom pozitivního ? Bude plno nových krásných a výkonných botnetů, velmi laciných.

+1
+28
-1
Je komentář přínosný?

"Myslím, že po „klasické nabídce Start“ (ať již je tím myšlena ta z Windows 95, Windows 98, Windows 2000 či Windows XP) by dnes neštěkl ani pes, protože pohybovat se v ní bylo zbytečně složité."

No ja neviem co je na starej ponuke start zlozite. S tym ja zasadne nesuhlasim. Ale nazor nikomu nevnucujem.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Taky si myslím, že MS od té doby nic lepšího nevymyslel. Jen to časem doplnil funkčním vyhledáváním, což ovšem s nabídkou start nijak nekoliduje.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

A od Windows 7 výše už zbývá jen to funkční vyhledávání :) (Vista byla poslední, kde mohlo být ještě staré Start menu ala Win9x/2K).

Velmi mě bavil ten hype kolem toho, že osmičky nemají nabídku Start. Přitom ta funkcionalita, co měly sedmičky, a která měla jako jediná smysl, zůstala: máčknu Win a píšu název toho, co hledám. případně si tam připnu nějaký méně častěji než nejčastěji používané věci (protože ty nejčastější už mám připnutý na taskbaru).

Teď udělal MS do desítek něco, co vypadá jako dřívější nabídka Start. Tím skutečně ucpal spoustě lidí jen hubu rohlíkem. Reálná použitelnost se nijak neliší od toho, co bylo doposud. Čert ví, možná je to ještě méně použitelnější než v osmičkách (možná i proto to jde na styl ala 8 (fulscreen Start screen) přepnout). Vlatně jsem se též přistihl, že nabídku Start v desítkách používám jen pro rychlý přístup k Nastavení. Nic zajímavěšjího tam není.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Přesně. Taky jsem si zvykl na to spouštění přes vyhledávání a už bych bez toho nemohl. Navíc se i učí, takže když vám po zadání například "power" hned nenabídne powerpoint ale třeba powershell, tak ho stačí jednou dvakrát vybrat myší a příště už nabídne jako první powerpoint. Jenže obyčejní uživatelé PC jsou už vážně natolik zdegenerovaný, že co neviděj na ploše prostě už nenajdou ( a to ještě ti, co na ní mají jakš takš pořádek).

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Jsem už starší a tak i trochu sklerotik a tedy vyhledávání programu mi je k prdu, neb jich mám pro svoji všestranost víc jak stovku!!! a některé po delší době nepoužívání už neznám jménem a tedy nemohu vyhledávat, když nevím co!? mám hledat :-(

Tedy pro mě je lepší vidět šisrší seznam programů i s ikonkama a ha! tady je to, si rázem vzpomenu jakmile to mám na očích včetně ikonek - které jsou jakési piktogramy co si zapamatuji opticky snáze než anglický název programu.

Nepatřímm k těm co maj vše na ploše... a nenajdou na HDD jinak své ani soubory... Většinou jsem si ale stejnak, krom nabísdky Start dělal svoje nabídky jednak v rychlé nabídce rozbalitelné z dolní lišty, ale i tak, že jsem si dal zástupce programů do složek a ty složky se jmenovali např: !VIDEO SW, !AUDIO SW a pod ;-) Tedy tématické třídění nástrojů u souborů daného typu pro které se používali. Proto vykřičník v názvu, aby byla složka s nástroji u souborů, pro které jsou určeny k prohlížení nebo ediataci, nahoře jako 1. :-) (asociace je dobrá věc ale někdy potřebuji otevřít soubor např. v playeru někdy v editoru a pod.)

Ale co mi chybělo, bylo tlačítko o úroveň výš!!! To není to samé jako zpět :-( Totiž bořímli se to rootu postupně a to i přes zástupce, pohybuji se i mezi různými HDD! A pak nahoru znamená postupně dojít na začátek - až na náze teho HDD kde momentálně jsem. U tl. zpět se ale vracím jinak - tak jak jsem se bořil a skončím na jiném HDD!... A né úplně nahoře toho kde jsem se začal vracet...

To byla neoadpustitelná chyba!!! programátorů novších windows! :-( Jen to nechtěli nikdy přiznat že nejspíš zapoměli... A uděli z prohlížeče oken defacto prohlížeč webový... Větší chyba jak vypuštění Start a hození přes palubu starších uživatelů.

Nebo žeby tak učinili záměr!? Jako příprava na jen virtuální windows jen online na webu - čili kdesi v USA na serveru???...

Až budete starší a vypustí vám z Windows i vaši používanou nabídku - vyhledání dle kousku textu názvu programu - čistě teoreticky, taky by vás taky jistě naštvali? Pak by jste možná pochopil teprve jak se starší lidé hůře přizpůsobovávají zejména pak k horšímu - nezřejmému na první pohled, stylu uživání...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Měl jsem stejný problém, který jsem už před lety vyřešil jednoduchou utilitkou - HTGBack:

This utility change back the behaviour of Backspace key in Windows Explorer from "going back" (Windows 7 style) to "up" (Windows XP style)

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

A ked umyselne vzdy zhanam a stale pouzivam klavesnice bez WIN tlacitka ? :)
Jednoducho cele tieto UI "vylepsenia" su len kvoli tomu, aby bola nejaka inovacia, co je dobre viditelna, dostatocne fancy a co preda par % naviac, aby boli akcionari spokojni. S ergonomiou to naozaj nema nic spolocne.
Ale pri masovom OS to este viem pochopit. Preco do pekla to vsak hodili do serverovych W2012 ??? Som utrpel riadny sok. Napr. som par minut hladal trivialitu, ako sa robi shutdown/reboot/logout.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Na tohle vždy fungovala a pořád funguje stará dobrá kombinace Alt+F4 na ploše - a netřeba k tomu klávesnici s Win klávesma :).

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Co jsem zaregistroval, tak zdarma jsou jen po omezenou dobu a jestli nepřejdete, tak později se za ně bude platit. Vidím háčky v tom „zdarma“ i v „nevnucuje“.

+1
+23
-1
Je komentář přínosný?

MS se snazi vyresit problem kdy hromada lidi zustavala mimo podporu a tedy bezpecnostni hrozbou. Viz aktualni stav kolem XP. To je cely duvod.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby chtěli vyřešit tohle, tak daj zdarma desítky jako upgrade těm, co používaj XPčka. Windows 7 budou mít podprou (vydávání bezpečnostních záplat) ještě hezky dlouho, o osmičkách ani nemluvě. Jenže dát upgrade na desítky těm, co maj XPčka, nejde z jednoduchýho důvodu: XPčka jsou oproti desítkám jak MS-DOS oproti XPčkám. Na řadu PC, kde XPčka jedou, se desítky ani nedaj nainstalovat, kvůli nárokům na procesorové instrukce, nemálo těch XP strojů bude mít taky omezení v paměti - půjde tam dát nejvýše takové množství RAM, že to bude sotva splňovat minimální požadavky (a to říkám, že <em>půjde</em> - tzn. taková RAM tam ještě není, musela by se dokoupit).

Operační systém už zatraceně dávno nesplňuje svou původní definici operačního systému. Už je to operační systém + tuna balastu kolem, aby měl člověk pocit, že za ty peníze něco dostal. Nemluvě o výrobcích PC, kteří tu tunu ještě zvednou na dvě až tři, podle toho, s kým mají pakt o instalaci bloatwaru :).

+1
+31
-1
Je komentář přínosný?

Já bych řekl, že tam kde jely Visty, by Desítky měly jet v pohodě. Já mám 5 let staré PC a provozuji na něm momentálně jak Xp, tak Desítky, před tím krátce i Osmičky a ještě Linux. Paměť 6 GB (maximum je 8).

"nemálo těch XP strojů bude mít taky omezení v paměti - půjde tam dát nejvýše takové množství RAM, že to bude sotva splňovat minimální požadavky" - tak to už musí poměrně hodně staré PC. Více než 10 let. U takových to samozřejmě nemá smysl uvažovat.
I když můj Athlon 64 z roku 2005 měl k dispozici 1GB, později 2 GB (4x512 MB). Takže myslím, že i na tom by to jelo, otázka je, jestli by stačil procesor, nemyslím výkonem, ale spíš jestli by nechyběly nějaké modernější instrukce. Taky je tu otázka ovladačů.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Já bych řekl, že tam kde jely Visty, by Desítky měly jet v pohodě. Já mám 5 let staré PC a provozuji na něm momentálně jak Xp, tak Desítky, před tím krátce i Osmičky a ještě Linux. Paměť 6 GB (maximum je 8).

"nemálo těch XP strojů bude mít taky omezení v paměti - půjde tam dát nejvýše takové množství RAM, že to bude sotva splňovat minimální požadavky" - tak to už musí poměrně hodně staré PC. Více než 10 let. U takových to samozřejmě nemá smysl uvažovat.
I když můj Athlon 64 z roku 2005 měl k dispozici 1GB, později 2 GB (4x512 MB). Takže myslím, že i na tom by to jelo, otázka je, jestli by stačil procesor, nemyslím výkonem, ale spíš jestli by nechyběly nějaké modernější instrukce. Taky je tu otázka ovladačů.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nabidka start v 10 rozhodne neni start s rozsirenou funkcionalitou. Ano jsou tam dlazdicky.. a tim funkce navic konci. Jinak je to proti startu z win 7 osekany co to slo. Ani clovek nemuze ve vsech programech odmazat blbosti co tam nechce a ze toho bloatware od microsoftu je pozehnane. Nesmysly jako budiky na desktopu ? Jako vazne a bez moznosti odinstalovat ? A pak zacinaj bugy jako ze clovek zjisti ze ty zbytecny "moderni" aplikace jsou odinstalovat z prikazovy radky... udela to v jednom uctu aby zjistil ze v druhym zustali polozky ve start menu co nefungujou a neni cesty se jich zbavit :-D

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

1)No, mě se nabídka start oproti ze 7 líbí, to asi proto, že mám mobil s w10
2)od včerejška ho mám nainstalovaný - ikonky stejně umístěné, ale takové csgo mi nechtělo naskočit. Nezkoumal jsem to a dal jsem rovnou obnovit tovární nastavení (smaže úplně všechno z disku) - předtím jsem samozřejmě vytvořil zálohu a po factory reset je vše OK. Podle mě bude hodně problémů dělat to, že některé aplikace se nedokážou poprat s upgradem.
3)systém je svižný, jak windows 7, jestli tam je nárust, tak ho nevidím. Edge je suprovej, díky bohu tam nechale i IE (silverlight nepodporuje Edge... nebo naopak?).
4)FPS ve hrách vyšší, ale to dost možná díky tomu, že jsem ty sedmičky měl na pc téměř 5 let a to jsem měnil mezi tím zákládní desku s procesorem a grafiku.

Za mě je to rozhodně povedený systém. A ten store je taky suprovej, to ve windows chybělo...

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

https://edri.org/microsofts-new-small-print-how-your-personal-data-abused/

http://www.pcworld.com/article/2953158/windows/microsoft-wants-you-to-pa...

Jedna perla
The BitLocker recovery key for your device is automatically backed up online in your Microsoft OneDrive account.
LOL :D

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Tak přece tam nemohli napsat, že je "backed up by NSA". :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasím s WIFTem. Pro zájemce by mělo být možné vypnout veškére šmírovací a práskací komunikační kanály. Pokud to majoritě uživatelů nevadí a neřeší to je jen jejich věc. Osobně jsem snad nikdy neměl nainstalované neupravené Windows. Vždy jsem z nich odstraňoval nepotřebný balast programy jako nLite, vLite, pak DISM a poté doladil nástroji typu xpy a Windows Manager od Yamicsoft. Jakmile si jednou člověk vytvoří rutinu a postup, je to otázka pár hodin času navíc. Problémy s kompatibilitou ořezaného systému, ve smyslu které by nebyly vyřešitelné, jsem nikdy neměl.

Jestli se někdy dostanu k W10, nebude to jiné. Naštěstí je k dispozici opět profesionální nástroj s podporou NTLite od tvůrce výše zmíněných. Je-li ořezání Windows porušení nějakých licenčních podmínek, to opravdu neřeším. Důležitá je platná licence a vyřízl-li jsem Cortanu a jiné nepotřebné úlohy běžící na pozadí, to opravdu nikdo nikdy zkoumat nebude :-)

+1
+22
-1
Je komentář přínosný?

Vida, NTLite jsem ještě neznal. Díky!

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Akorát narozdíl od nLite je NTLite pořádně použitelný až ve verzi Home za 45$.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Taky nechapu, co maji s tou nabidkou start ..... ale dost me sere, ze tam neni moznost mit to same jak ve W8, cili pres fullscreen, ale ono je to asi jedno. Daleko vic mi vadi ten tenky design ikonek, to je fakt takove hodne androidi a hnusne.
Co se tyce edge, tak je tam i klasicky IE, nastesti:) Edge bude samozrejme opet spicka na tablety, ale jinak nezajimavy.
Zatim zustavam na W8 ..... a W10 ve vmwaru. Dost me taky vadi ten novy alt+tab, snad se to podari vypnout .... a taky absence win+c, ktera vyjede charmbar, to je taky celkem opruz klikat nekde dole na ikonu ....
Ale tak jde o reklamu .... W8 musely byt "spatne" ..... W10 jsou jen novejsi W8 + nove funkce + zcela krucialni kravina jako mensi nabidka start, coz je pro lofasy a pitome redaktory ruznych zump jako zive, asi uplny orgasmus:o)

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Nastavení - Přizpůsobení - Start - Používat celoobrazovkovou nabídku Start - nestačí ?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ja to hledal logicky v tom nastaveni pravym tlacitkem na taskbar ..... to jsou chuji, ale mas pravdu, je to tam.
Ale mam to vysedle, protoze pry musim windows aktivovat, akorat mi to nechce sezrat W8 klic ve vmwaru ..... nevi nekdo jak na to?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tuhle jsem narazil na fígl: Když nabootuješ windows, tak než si všimnou, že nejsou aktivované, tak to změnit jde.

Jinak aktivuj stylem: install win7, aktivace přes loader, upgrade na Win10, aktivace. A pak případně reinstalace Win10. To bude mezi piráty imho mainstreamová metoda instalace desítek :).

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Pokud někdo máte notebook Samsung např RC510, Q530 atd, tak se ani nesnažte to aktualizovat na Win10, první fáze je OK, ovšem po restartu to zamrzne, opětovný restart najede původní WIN, s hláškou o neúspěšnosti, klobouk dolu, opět to není 100% funkční Windows...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Windows 10 se prinesli jako 2 servisni balicek pro Windows 8, proste Windows 8.2 doplnene o MetroStartmenu a api DirectX 12, k tomu nesmysl Edge, Cortana, cloudove sluzby, identifikace uzivatele ocni rohovkou, tvari, hlasem, videem a otisky prstu s tym ze prinaseji "revolucni" vychytavku vice ploch, popravde kto dela s vice plochama, ma nato i vic monitoru, jelikoz je to predsi plnohodnotnejsi.

Windows XP s podporou do roku 2019 a Windows 7 s podporou do roku 2020 nam budou dale pekne zrat a slouzit, skoda jenom toho nasilne odnateho api DirectX 12 a neexistenci dalsich servisnich balicku.

Jenom se bojim ze kdyz budou majitele Windows 7 dal svuj system aktualizovat, nasilne se jim tam Windows 10 dotahne a vnuti a raz restartujou a hle, Windows desitky, kdyz to dokazali s tou pičovinou predobjednani Windows 10, neverim ze to nejsou schopny udelat.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak hlavni a ta zcela krucialni vychytavka W10 jsou univerzalni aplikace, kdy ti aplikace pobezi na uplne kazdem PC, xboxu, uplne kazdem tabletu a uplne kazdem smartphonu (krome iphonu). Presne pro to, aby vse bezelo a vse bylo aktualni, tak se davaji zadarmo a vnucujou se updaty, aby kdyz se neco noveho zavede, se nemuselo cekat 15let nez pulka planety upgraduje ..... ale co se tyce uzivatele, tak W10 nejsou nic jineho nez W8.2.
Ja v tom vidim obrovsky potencial, kdyz budou vsechny systemy aktualni. Ano, samozrejme socky s XP tu budou jeste za 20 let .....

Bude to vypadat, ze jsem nejak vysazeny na android (a taky ze jo), ale pro srovnani jsem dostal (zadarmo:) 2 roky stary telefon s androidem ..... si rikam, ze to zabuduju nekde do palubky jako navigaci, dashcam nebo nejakou wifikameru, ale smula s gugl obchodem uz si nerozumi .... nenainstaluju ani skype:o) Aplikace, co bych chtel, taky ne ..... at mi pak nekdo tvrdi, ze pro android je vic aplikaci nez pro windows phone .... i pro balckberry je nejspis vic aplikaci nez pro android:o) Tohle neupgradovaci peklo s androidem je samozrejme zname a lidi jsou asi i spokojeni, asi jako s apple watch ..... proste nepriznaji si, ze vyhodili dvacet klacku za hovno. A o to vic se mi filozofie stale aktualnich W10 libi ..... clovek nebude muset resit programovani a testovani specialnich verzi pro XP nebo NT(visty a vyse) nebo z jineho soudku jeste srandovneji pro android 2.1, 2.2., 2.3 ...................................................................................................... 5.2 (doufejme posledni verze, drzime palecky;)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ty univerzalni aplikace co jdou pustit na kazdem PC chci videt. Pustit to pujde samozrejme jenom na W10 a kompatibilnich OS, takze zadna zmena.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Univerzalne ako Java aplikacie :)))))))))))

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Windows 10 má mnohem větší pokrok než měl win7 na win8. Takže to jen SP není.

Win8 nabídl oproti win7 lepší podporu pro dotykové zařízení. Trošku lepší uskupení systému (co se týče volného místa po instalaci). Rychlejší boot (ten hybrid), no moc mě toho už nenapadá.

Win10 těch inovací má mnohem víc, mimo jiné ty, které jsi vyjmenoval. Ale k tomu bych přidal ten obchod (ten měl i win8, ale ne takto prorpacovaný), sjednocení platform, co se týče stylu,...

btw. podpora XP už dávno skončila, nezaspal jsi? :-D

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

Podpora XP se rozšíří jednou položkou v registru, na legalitu s**e bílej tesák.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Ovšem cpeš si tam záplaty pro XP Embedded.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Zatím kromě jedné nebyl problém.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Která byla ta jedna?

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Windows Genuine Advantage :-)

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Tak ta samozřejmě nic nenamítá :-)

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Ta, která řešila nějakou díru ve zpracování fontů. V mém případě řádně domrvila vykreslování fontů, které používaly aplikace jako firefox nebo outlook. Po odinstalování OK. Když jsem to pak řešil ještě na jednom PC, tak záplata samotná je asi OK, jen jeden z důležitých fontů přemazala :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nebylo to tohle? http://diit.cz/clanek/srpnova-aktualizace-windows-stazena-microsoft-nedo...

Imho jestli aktualizace tohoto typu dělala brikule na XPčkách (byť byla pro embedded XP), tak musela dělat brikule i na těch embedded XP. Ty systémy se lišej v drobnostech. To podle mě nebylo přímo tím, že by člověk zkoušel instalovat aktualizaci určenou pro embedded XP na normálních XP.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Mám pocit, že tahle to nebyla. Nemám teď ty XP před sebou, ale někde bych ji tam zakázanou našel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Windows 10 má mnohem větší pokrok než měl win7 na win8. Takže to jen SP není" - aky razny pokrok? nasrat par píčovin + k tomu cloud s tym ze ovladani je komplikovanejsi nez na predeslych systemech...

"Win8 nabídl oproti win7 lepší podporu pro dotykové zařízení. Trošku lepší uskupení systému (co se týče volného místa po instalaci). Rychlejší boot (ten hybrid), no moc mě toho už nenapadá" - hovadina ala Metro, ozaj prinosne, dalsia pičovina, dale volneho mista nez 7? no jasne vzdyt cloud, kdyz neco chci do systemu dorobit musim se spolehat na pitomy cloud, hlavne kdyz neni internet, OK, rychlejsi boot? mas klapky na ocich, inteligente...

"Win10 těch inovací má mnohem víc, mimo jiné ty, které jsi vyjmenoval. Ale k tomu bych přidal ten obchod (ten měl i win8, ale ne takto prorpacovaný), sjednocení platform, co se týče stylu,..." - vzdyt sjednocovani informaci od uzivatelu a to se nadavalo na NKVD, KGB a VB, tleskejte CIA...

"btw. podpora XP už dávno skončila, nezaspal jsi? :-D" - ne neskoncila, zaspals ty debilku...

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

začnu od spodu :-)

oficiální podpora XP skončila, teď už je jen placená. To, že to jde obejít je pravda, ale defakto tím máš nelegální systém :-) A uklidni se čoboláku (to jen za toho debilka ;) )

rychlejší boot je, pokud se používá hybrid (např. na tabletech). Bez něj je to šul nul.

Jinak, nechápu co s tím cloudem furt máš. Systém můžeš využívat bez přístupu k internetu. Ale chápu, pro někoho to má přínos a pro někoho ne. Já třeba nedám dopustit na ten cloud. Mobilem vyfotím a hned to mám v počítači, nic nikam nemusím posílat. Doma si rozpracuju práci a v práci dodělám, nic nikam neposílám. Chcu něco poslat kamarádovi? Kliknu si v pc pravým tlačítkem v OneDrive na sdílet a hnedka se mi do schránky (ctrl+c) zkopíruje odkaz. Není nic primitivnějšího a přitom tak užitečného, jak OneDrive ve windows.

A těch 30GB zdarma je docela dost.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Akorát nesmíš fotit příliš odhalený baby, jinak ti Microsoft zablokuje účet ;-) http://www.reflex.cz/clanek/komentare/46703/nahota-fuj.html

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

A jak je to teďka? Ten článek je 3 roky starý. Za tu dobu se ledacos mohlo změnit. Ale je pravda, že pro leckoho asi není příjemné, že mu někdo automaticky něco šmíruje :-D

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Podle hesla "20 milionu britu mluvi tou anglictinou co vy, ale 200 milionu rusu mluvi tou anglictinou co ja" bych cekal, ze Cortana v ceske verzi bude mluvit anglicky se slovanskym (ruskym) prizvukem.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To je zvlastni, jak se mainstream raduje, ze microsoft vydal novy system.
Co je na tom vlastne tak super, ze to musi vedet uplne vsichni?
Proc se lide nedovi, ze mohou mit uz leta system uplne zdarma?

I kdyby umel jen z poloviny to co windows, bude to 95% lidi stacit.
Ono je to ale vlastne opacne a lide to microsoftu porad zerou :)

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Spíš je to tím, že si ten OS zdarma občas někdo vyzkouší. Pak se rád rychle vrací k Microsoftu. Protože když to za pár hodin googlování z těch 95% rozchodí a pak zjistí, že na tom nemůže dělat to, co chtěl a jak chtěl, dost ho to namíchne.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Tak jistě. Chtít od unix-like OS, aby se choval jako Windows, protože Franta přece má znalosti (lépe řečeno zlozvyky) z Windows a nic jiného se učit nebude, je dopředu odsouzeno k nezdaru.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

jako soucasny taky NEuzivatel WinX si dovolim reagovat na pane Jezkuv clanek v nekolika bodech:

0/ me teky winy X nezajimaji a doufam, ze jeste dlouho se jimi nebudu nucen zabyvat

1/ DX12 dohromady s WinX - ja si nemyslim, ze je to same, jako "podpora" starych systemu - DX je sice svazano s Winy (jen diky libovuli samotneho MS) - ale zasadne to meni funkcionalitu JINYCH apliakci nez MS - pravda, tady jsou na vine velkou merou samotni vydavatele, ze vydavaji exkluzivne pro DX; doufejme, ze s Vulkanem aspon nekteri budou vyvijet i pro jine platformy nez zrovna a prave a jen pro posledni verzi Winu

2/ nabidka Start - ikdyz osobne nezkouseno - mam spis z ruznych clanku a postrehu dojem, ze winX nabidka start bude v ledascaem horsi a mene nabizejici nez ta ve winech 7...

3/ Edge - to je klasicky marketingovy tah, nic vic - pro me za me by se mohlo pokracovat v nazvu IE - me osobne by to bylo sympaticke, ale naprosto chapu, ze se MS rozhodl zacit s jinou znackou... Protoze uz samotne jmeno Internet Explorer vyvolava smich ci odpor (a priznejme si, v poslednich letech zdaleka ne zaslouzene), je logicke, ze se MS chce zbavit "cerneho petra" a zvolil jiny nazev - a s novym, dle nich "revolucnim" OS, je to idealni prilezitost ...
Ja si naopak myslim, ze prave s novym nazvem je vetsi sance, ze to zacnou uzivatele pouzivat spis nez se starym - proste nebude to ten pro mnoho BFU: "hrozny, zastaraly a spatny prohlizec - vsude se to prece pise, ze?.. a taky muj syn mi rikal, abych radsi pouzival ten Firefox nez to modry éčko...", ale neco jineho - bude-li to tam jako primarne defaultni browser, hodne beznych uzivatelu vyzkousi a protoze se uz ani dnesni IE funkcionalitou nejak zvlast nelisi od Chromu a FF, nebudou mit extra duvod na neco prechazet (pominme ted pokrocilejsi uzivatele, kteri v prohlizeci maji vlastni extensions, settings, scripts, bookmarks atd. - z celkoveho poctu jich to vetsina jiste nebude) ... a tak zustanou u edge - ostatne ve zjednodusovani UI browseru (nejen) je MS v cele...

4/ Cortana - ano ceske specifikum... ale ja bych hlavniduvody videl preci jen nekde jinde...
Cesi jsou strasni zapecnici - anglictina tady porad ani 25 let po Listopadu nejak uspesne nevladne (a to bohuzel ani u mladych lidi) - to je patrne zejmena, kdyz to srovnate se skandinavskymi zememi, kde naopak anglictinu zvlada prakticky kazdy a pritom jejich usili na uceni anglictiny neni o moc starsi nez u nas - ale to ma sirsi duvody: od starorakouskeho systemu skolstvi jako vyrobnu prostych delniku, co umeji jen pocitat a cist; pres to, ze jsme udajne "dabingova velmoc" - a jak se tim naparujeme!; az po skutecne pecivalstvi a fakticky nezajem o to, co se deje ve svete... - ne, u nas doma, ve smradku, je nejlip a zadny "novoty" odjinud tady nechceme (viz Konvicka a podobni fasisticti magori, kteri maji podporu vetsiny spolecnosti, cemuz se nelze divit, kdyz si obcane sami dobrovolne zvoli za sveho nejvyssiho reprezentanta Zemana - to mluvi samo za sebe...) - ale jak rikam, Cortana nebude pro nas lakadlo predevsim proto, ze vetsina ceske populace ji nebude schopna pouzivat v anglictine...

5/ souhlasim, ze "vymyvani mozku" typu "je to bezplatne" a zaroven, ze "je to jen upgrade" (to je fascinujici, podle tehle logiky, by se mely v novinach pet ody i na to, ze vsechny patche a service packy byly bezplatne:-) - je idealni pro nakrmeni mas (a jak je videt i na tomhle serveru, nejen masy se chytily na vejicku); ale s tim, ze MS nikoho nenuti, HRUBE NESOUHLASIM! - Nuti vlezlou ikonu, ktere se clovek zbavil jen vlastnim patrani po netu, a ikdyz se mu to podarilo jednou, neubehl ani mesic a uz se mu tam opet neohlasene nas***a zase! A nepochybuju o tom, ze to bude cim dal tim horsi! (Ostatne i vyse zmineny DX12 je zcela jasne "nuceni" k prechodu)

A zaverem parafrazi:
Nemusím Windows 10 aktivně používat, abych si dovolil odhadovat, že se NEpovedly. Jsou VLEZLE, nic revolucniho sami o sobe neprinaseji (kdepak je ten novy revolucni file system slibovany uz od XPcek, co?) a LEPSI než SEDMICKY být nemůžou

P.S: protoze je to blog, je jasne, ze nejde o nejakou (ani predstiranou) obejktivitu; proto to take (stejne jako autor clanku) pisu jako nazor...

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

K bodu 4.
Nevidím jediný důvod, proč by Čech měl ovládat OS anglicky, to je nahlavu. Ovládání hlasem má být zjednodušením, ne komplikací.
A k té skandinávii a dabingu. Jedna věc se moc neříká - s výjimkou Finů patří skandinávci mezi Germány, stejně tak Dánové a Holanďani. Pro ně je učit se anglicky podobné jako pro nás učit se polsky. Polštině se i tady hodně lidí v pohraničí naučilo rozumět jen poslechem TV. Na německou TV se taky dívalo dost lidí, ale německy se tak nenaučili - u jazyka, který má zcela jiné základy, to tak jednoduše nejde.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

i pobaltske staty zvladaji anglinu lepe nez my - a ty na tom byly daleko hur ...

... a to si asi ze me delate srandu ze srovnavate podobnost cestiny s polstinou s podobnosti danstiny s anglictinou, ne? - ten rozdil je daleko vetsi, ostatne sam jsem se ucil nemecky (a moc ji neovladam, priznavam) a pozdeji anglicky a nemuzu rict, ze bych pozoroval nejakou zasadni podobnost ani ve slovni zasobe a uz vubec ne v gramatice nebo v tvoreni slov (v tomhle je nemcina daleko podobnejsi cestine resp. naopak: cestina nemcine vzhledem k dlouhotrvajicimu vlivu) - cestina i nemcina jsou flektivni jazyky, zatimco anglictina je prevazne analyticka (jen se zbytky zachovane flexe); u anglictiny je taky zasadne jinak prizvuk nez je typicke jak pro nemcinu, tak i pro cestinu.. takze to, ze patri do jedne "germanske" jazykove nadrodiny z nich jeste nejakou pomucku pri vzajemnem uceni nedela - kdyz uz bych si tedy hral na jazykove nadrodiny, tak bychom se my cesi meli ucit anglicky snaze nez finove, madari a estonci, jejichz jazykovy puvod je od "germanskych" jeste dal nez "slovansky" - a take - podle te same logiky - by platilo, ze pro Cecha je jednodussi se naucit rustine nez nemcine coz mi prinejmensim moje vlastni zkusenost rika, ze je nesmysl.
... pri studii anglictiny jsem si rikal, ze by nejspis asi pomohla latina, protoze tech prejatych a jen mirne upravenych slov je tam pozehnane a mozna i trochu francouzstina...

a co se tyce "pohodli" cestiny a nepohodli "anglictiny" - kdybychom tu anglictinu umeli tak jako jine pocetne podobne ci mensi staty, taky by o zadnem "nepohodli" nemohla byt rec...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě, že je pro Čecha jednodušší se naučit rusky než německy. Že má k tomu odpor, je jiná věc. Ale když si pustí TV, tak na ruském kanále po čase bude polovině slov rozumět, aniž by se je učil, což mu na německém opravdu nehrozí.
Podobnost slov mezi germánskými jazyky popřít nelze.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

z vlastni zksuenosti rikam ne - rustina opravdu ne, a prestoze aninemcina neni moje top, sla mi daleko lip

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Jo, jsou to nesmyslné plky.

Pobaltské státy zvládají němčinu a angličtinu lépe, protože jednak je hodně lidí původem z pobaltských Němců, druhak je tam takový svrab a neštovice, po zavedení "demokracie" a celkovém totálním vykradení, že polovina populace část života žije v Británii, USA - nebo myje hajzly někde jinde, převážně v anglofonních nebo německy mluvících zemích. Typicky všichni mladí, kteří mají IQ nad hranicí debility, ze země odešli a většina lidí pod 50 let alespoň na pár let také.

Ono je umět jazyk a umět jazyk - není problém se naučit používat těch asi 500 slov a 1000 hovorových frází z běžného hovoru, ale přečíst knížku (a tím nemyslím jednoduše napsaný počítačový manuál nebo Harryho Potrata, napsaného anglickou blbkou s ubohou slovní zásobou), napsat dopis nebo i jen popsat příznaky nemoci u doktora - to zvládne i ze Skandinávců jen pár procent.

Všechny tyto bláboly, které dělají z Čechů idioty jsou prolhané.

Žvanit o dabingu je také pitomost - kdo se dnes dívá na televizi ? Jen staré babky a idioti. I staří dědkové mají počítače a stahují z uložto. Každý si může pustit jazyk jaký chce.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

plky jsou to, co jste napsal - nehodlam se tim vubec zabyvat, zvanile

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Jasně, někdo pohaněl vaši svatou pravdu, tak je žvanil :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ad dabing - ne fšechny filmy a seriály jsou anglicky nebo německy, víme? Krom toho, na takové Simpsny se v originále dívat či spíše posluchat nedá. Tady je český dabing lepší jak originál. Aspoň pro mě.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Tolik radosti... :)

Jakožto Windows Insider jedu Windows 10 od prvního buildu a jediné, co Windows 10 lze jako systému skutečně vytýkat je stabilita. Ještě dva měsíce zpátky nebylo neobvyklé, že vám prostě spadla aplikace, nebo nereagovaly knoflíky.
Jako příklad když jste byli moc rychlí na start nabídku, "vyhnila". Celý se to prostě "rozesralo" a jediný způsob jak vypnut počítač byl shutdown /r /t 0. Edge například nezvládnul víc jak 10 otevřených tabů, pak se zhroutil. Většina aplikací crashovala a MS to zařídil tak, že crashlá aplikace se prostě bezeslova vypne, žádný error, čau.

Teď s posledním buildem 10240 zaznamenávám pouze problem s uspáním - HW se po usnutí zase probudí, leč system ve skutečnosti spí, dokud nebouchnete do mezerníku. Co do nastavení mě pak irituje, že Windows defaultně defragmentuje SSD!
Semtam ještě Update hodí chybu (ve Windows prostě vždycky platilo, že když se to nepovede, opakujte akci) a notifikace ne vždy otevře zdrojovou aplikaci.

Všechno ostatní je ve Windows 10 bezpochyby lepší. Start je skvěle oživená sedmičková verze (projděte si nastavení), dobrá a smysluplná kombinace.
Search funguje výtečně a všudypřítomná Cortana dělá prostě život s Windows 10 + Lumií s Windows 10 (ještě pre-pre-pre-release build 10166) daleko jednodušší. "Hey Cortana, remind me to read this article later".
Pro Cortanu stačí hodit system do angličtiny, což si myslím, že by měl udělat každý. Ty jazykové hranice už jsou trapné a čeština se asi světovým jazykem nestane. Každopádně pracuju jako ajťák a spravuju anglické systémy v práci - hledat pak doma nějakou debilně přeloženou nabídku je prostě za trest.

Za další co funguje skvěle, notifikační centrum, snapování oken na hranici dvou monitorů! Virtuální plochy! Edge funguje taky dobře! Reading mode a nasrat na reklamy. Skoda jen že Reading list není (zatím snad) synchronizován přes OneDrive.
Už je možné taky připojovat a odpojovat monitory aniž by to celé blikalo jak stromeček. Přibyla taky kopa skvělých klávesových zkratek (zkuste Win+X -> Y; Win+A; Win+Enter; Win+Num+; Win+Ctrl+Left; Win+Shift+2) a možnost odinstalovat aplikace přímo ze Start menu.

A že system sbírá informace? Který system nesbírá? Už mobil s T9 sbíral informace aby se učil vase slova a zvýšil vaši efektivitu. Teď už je ovšem funkcionalita tak pokročilá, že na ni nejen nestačí lokální výkon, ale agregací dat je možné dosáhnout výsledků ještě lepších.
Nevím jak si představujete takový inteligenční system jako je Cortana, ale to neuděláte za rok. V téhle fázi už možná Cortana nějak funguje, ale umí spíš to co ji naučilo pár programátorů. Teprve zkoumáním chování velkého množství lidí je možné najít a zaplnit mezery pro funkce, které se hodí. A na Cortaně je založen celý system.

Je to taková dvojsečná zbraň - na jednu stranu se bouříme, že se tak děje, na druhou stranu si "sereme do huby" když jsme rádi, že nám system už po stisknutí Win->W nabídne Word, ikdyž máme 20 dalších aplikací, které jsou abecedně dřív.

Chceme aby nás system poznal, ale zároveň nechceme.Tak už se rozhodněte.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jo, nějaké zlepšení tam fakticky je. Ovšem pořád jsou to šílené wokenice, s idiotským interfejsem "Modern UI", který se nedá vypnout, aby neotravoval - na pracovním desktopu taková věc nemá co dělat, a na serveru ... boha jeho. Možná to je fajn pro počítač do obýváku nebo když se to foukne na dotykový kiosek či tablet. Také se nepokouším ořezat pastelku dcerce Fiskars sekyrkou nebo naopak štípat dřevo do krbu ořezávátkem na tužky.

Systém se může postupně učit a uzpůsobovat, nakonec k tomu slouží všechno to bonzování a získávání statistik o práci uživatelů ("telemetrie") i konkrétního uživatele. Machine learning.

Bylo by to moc pěkné, jen kdyby to nebylo ztotožněné se skutečnou identitou a výsledky nekončily na stole fašistických služeb světového zločince.

Jednoho dne se komukoliv může stát, že bude třeba Systémem "vyloučen z přepravy letadlem" jen proto, že jakýsi programátor a samoučící se algoritmy statisticky vyhodnotí jeho fotografie z mládí když blbnul s airsoftovými hrami na vojáky, studoval na univerzitě vysokoenergetickou chemii (trhaviny) a před týdnem si prohlížel na netu fotky kvérů (třeba protože dělá upoutávku pro novou gamesu) - z mnoha markantů a špatně nastavených vah hodnocení - nebo dokonce chybou nějakého bitu v RAMce - se můžete stát "nebezpečným teroristou", třeba při zatýkání zastřeleným poděšenými idioty nějaké letištní ochranky. Viz. "Brazil".

Což je tedy extrém, ale už samotné automatické prolézání obsahu soukromých mailů a podle toho směrování reklamy, automatické profilování lidí a jejich zvyků, mi připadá velmi snadno zneužitelné - a když je něco zneužitelné, většinou to zneužito bude. Je prostě jistý rozdíl mezi technickou optimalizací a šmírováním.

Co se týče mě, jsem rozhodnutý - nechci systém, který ví lépe než já, co má udělat při stisku Win->W. Nastavím si to sám, v nějakém makro softíku, případně přímo v programovatelné klávesnici, na "úrovni železa". Nemám zájem o systém/software, který mi - když si myslí, že to nechci vidět, po stém odmítnutí nabídky tuto nabídku přestane ukazovat - chci si to zapnout/vypnout sám.

+1
+22
-1
Je komentář přínosný?

Nechceme. V tom je zcela jasno.

Snad si naivně nemyslíte, že tyto funkce jsou pro vaši uživatelskou pohodu. Ty jsou tady pro instituce jako je Google, Microsoft, MPAA, OSA, NSA a podobnou verbež pro jejich business účely. Všechny tyto šmírovací a DRM techniky slouží jenom k tomu, abyste četl, používal a dělal co chtějí oni. Na uživatele sere pes.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak tak. Po všech žvástech o požadavcích uživatelů a zpětné vazbě klidně nasadili takovou příšernost jako "Modern UI", kterou odmítli na desktopu naprosto všichni. Na uživatele sere pes, však si zvyknou.

Masmédia pranýřují každého "zpátečníka", kterému se ta úžasná vymoženost nelíbí, všechno to idiotsky zjednodušila na problém "nabídka Start". Lidi se skoro bojí říci, že jsou wokenice hnusné, když to do nich perou odevšad horem dolem, jak je to úžasné. Takže jim Maloměk vrátil alespoń tu ikonku wokenic na místě "nabídky Start", aby uměli ten hnus aspoň vypnout (že to samé už od XP udělá stisk klávesy Win, 90% userů neví).

Jasný fakáč dostal Maloměk od podniků, protože většina zůstává na XP a Windows 7. Co umějí podstatného novější wokenice pro profesionálního uživatele ? Nic. Dokonce i ten PowerShell byl do XP zpětně naportován, takže jde všechno skriptovat a nastavení dělat textově a hromadně na dálku.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Metro nemusi byt na desktopu ohodlne ale otevrelo moznost mit jeden system a tedy jednu aplikaci na vice zarizenich - pc, ntb, tablet, phone, xbox. To neni super? Odsuzovat metro kdyz jsi nikdy nemel dotykovy displej je hloupost a zpatecnictvi. Taky jsem tuto chybu delal, ted mi metro chybi.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Metro nemusi byt na desktopu ohodlne ale otevrelo moznost mit jeden system a tedy jednu aplikaci na vice zarizenich - pc, ntb, tablet, phone, xbox. To neni super? Odsuzovat metro kdyz jsi nikdy nemel dotykovy displej je hloupost a zpatecnictvi. Taky jsem tuto chybu delal, ted mi metro chybi.

+1
-29
-1
Je komentář přínosný?

Ty jsi ale hlavička ! Nejsi už zaměstnán přímo u Maloměku, tam je takových asi více ?

Dotykových displejů jsem měl fůry na všem možném, dokonce i na desktopu je to bohužel - s "moderními" M$ produkty - občas nutnost, protože pitomí programátoři v mnoha případech tu "univerzální aplikaci" natolik vykurví, že něco ovládat klávesnicí a myší nejde, pouze přes dotykový displej, nejlépe ještě gesty.

Je to ovšem (na desktopu) zcela idiotské, takový displej musí být lesklý a tudíž má pak podstatnou chybičku - není na něm nic vidět a sedět celý den před téměř zrcadlem je značně ergonomicky šílené. Nehledě na zamaštění a neustálé čištění, natahování se ke vzdálenému displeji z ergonomické pozice na kancelářské židli, ...

Kdo není idiot, ví že již mnoho let existují programátorské toolkity s paradigmem MVC (Model-View-Controller), kde je GUI nadstavba zcela abstrahovaná a sestavit stejnou aplikaci s několika různými interfejsy - pro mobil, malý tablet, velký tablet, dotykový notebook, desktopový počítač bez dotyku, server bez displeje, ... smartwatch, opékač topinek ... není žádný problém.

Není třeba žádná "jednotná stejná aplikace", naopak. Na mobilu se špatně pracuje s okny, na desktopu zase špatně bez oken, ...

Tohle běsnění Maloměku zláme krk, bez ohledu na to, jak velká ta firma je a kolik má procent trhu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ne, bohužel zatím v MS nepracuju. :)

Zrovna na prezentaci Win10 v Alze byly k vidění AiO počítače s matným dotykovým displejem. Jde to, displej nemusí být lesklý. Ovšem jak jistě víš, pokud ti zasvítí světlo přímo do matného displeje, vidíš prd. :)

A přesně to co popisuješ jako negativum dělá Windows 10 skvěle. Na mobile/tabletu máš fullscreen modern aplikaci, případně dvě vedle sebe - to je vyloženě to co chceš na tabletu mít. Na desktopu máš pak stejnou aplikaci v okně, a její GUI se přizpůsobuje velikosti okna. Koupím jednu aplikaci a mám jí všude, a všude se ovládá prakticky stejně.

Jediným downsite tohoto systému je fakt, že musíš konečně 20 let stare aplikace z Win95 hodit za hlavu. Narozdíl však třeba od Androidu je na Win10 stale spustíš, a to se počítá. Možná je třeba udělat pár kliků navíc, ale to je celkem normální daň za ten další pohodlný luxusu který získáš modern aplikací.

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

Tak nic ve zlém, promiň, že jsem tak vyjel, prostě mě mnohokrát takhle blbárna stála docela dost nervů a času, když jsem třeba přes RDP něco dálkově nastavoval a ve finále musel zvednout zadek a jet do horoucí prdele poklepat na dementní dotykáč. Protože kdosi (M$) zapomněl přidat binding na ovládání klávesnicí a myší.

Pokud slyším, že Maloměku už něco úplně sluníčkově funguje jaksi samo, že jeden zdroják přes jejich VisualStudio vygeneruje úplně hyper super GUI pro všechno, dostávám z toho kopřivku, protože takových žvástů jsem od nich slyšel za posledních 20 let mraky. Nevěřím tomu ani trochu.

Možná jim to chodí pro pár zfušovaných ukázek, nad kterými onanují v těch svých strašlivě psaných sebeoslavných manuálech, ale v praxi to bude určitě zcela nepoužitelné a na hovno.

Zcela automatizovat taková věc prostě nejde - to musí upravit a optimalizovat člověk. Takže nejlepší postup pořád zůstává, psát GUI - a někdy i celý software, protože způsob práce na mobilu nebo tabletu je diametrálně odlišný než na desktopu - zcela ručně, pro každou cílovou platformu zvlášť.

Samozřejmě, aplikace by měla umět používat na všech platformách úplně stejná data, sdílená přes net, a měl bys ji kupovat jen jednou na všechny bazmeky. Přes ten centralizovaný obchod je možné, že když to koupíš, na každou platformu reálně dostáváš úplně jiný software, ačkoliv se to jmenuje stejně a pokud možno to i podobně vypadá a má pokud možno i stejné schopnosti.

Pouštět na desktopu "Modern UI" je zvěrstvo.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nikdo neříká, že je to GUI generováno automaticky z VS! Nenene. GUI navrhuje autor aplikace, a to tak, že definuje velikosti, rezpektive rozsahy velikostí, a vkaždém tom rozsahu velikosti udělá jiné GUI.
Například typický levy sloupeček s nějakými menu se na hubeném screen "sprcne" na sloupeček obrázků a vždy se expanduje když na něj namíříš nebo sáhneš. Od konkrétní hubenosti se velký čtverečkový kalendář scvrkne do jednoho sloupe pod sebe do časové osy. Vše je o tom, jak si autor myslí, že by aplikace měla vypadat v daném okně.

Teď z teorie do praxe, máme tu typicky smartphony se šířkou 400 px, pak tablet se šířkou 1300 px a pak kompy se šířkou 2000 px. No tak naučíme aplikaci hlavně tyhle 3 velikosti a jak v nich vypadá a kde je hranice, tu transformaci mezi velikostmi pak za nás zařídí VS.

Výsledkem bude, pokud takovou aplikaci na desktop sprcneš na 400px sloupeček, bude vypadat uplně stejně jako by vypadala na smartfounu, protože aplikaci je to v podstatě jedno, a tobě taky. Důležité totiž je, že taková aplikace je schopna pracovat na desktop prakticky v jakémkoliv rozlišení.

A taky se na všech zařízeních ovládá stejně. Můžeš prosím nadhodit nějakou aplikaci kvůli které sis udělal takovou cestu? Protože aplikace nepozná rozdíl mezi kliknutím myší a ťuknutím prstem.

Co rozhodně bylo blbý ve Win8 že I na desktop se modern aplikace pouští fullscreen. To byla kravina, to patří na tablet. Je fakt, že to nikdo nezmiňuje a já na to taky zapomněl, protože už jsem si na to zvyknul, ale Windows 10 přišel s možností pouštět modern aplikace v oknech (pokud to dosud nikde nebylo patrné!), což je prostě jasnačka, tak to má být; a je to velký důvod upgradovat s Win8 na Win10.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasím, že Win10 jsou zlepšení - minimálně v té šílenosti, že "Modern UI" mohou jet v oknu. Ale přesto - a je to vidět třeba na nastavení Windows 10 (přiznávám, že jsem to zatím viděl jen z rychlíku) - je to věc optimalizovaná na malé zařízení a dotykový displej, nejen velikostí, ale také počtem ovládacích prvků na jedné obrazovce a tak dále.

Univerzálnost aplikací, jak to je prezentováno, je značně šílená - protože jinak se dělají věci na mobilním zařízení s omezenými prostředky a konektivitou a jinak na desktopu s radikálně vyšším výkonem ve všech oblastech. Nejde tedy jen o GUI.

Výsledek tohoto blbnutí je nasnadě - mobilní zařízení neoptimálně nabobtnaly co do výkonu, velikosti RAM a úložiště a hlavně odběru a snížení výdrže - protože musí spouštět hovadsky udělané aplikace, přenesené z desktopu.

Existuje velmi pěkné pojednání "Zen of Palm", od tvůrců Palmu (první počítače "do dlaně" a smartphones) z roku 2003, které pořád velmi platí. Stačí si přečíst pár úvodních kapitol.
http://www.cs.uml.edu/~fredm/courses/91.308-fall05/palm/zenofpalm.pdf

Když srovnám, jak se k tomuto problému chová Apple a jak Maloměk, je to pro Windows dost katastrofa. Na výsledku je to vidět, market share wokenicových telefonů je ubohý. Je to mrtvé, tedy zatím nemrtvé. Kdo do toho - s vidinou sjednocení dat a aplikací - vstoupil, hořce lituje. Není to stabilní řešení - jak dlouho se to už mrcasí v neustálých slibech a stálých a radikálních změnách ? Prakticky od začátku (pominu Windows CE, ...).

Tím neříkám, že je někdo z Androidu, iOSu nebo BB nějak extra nadšený, ale jedno je jisté - má to kontinuitu, ne neustálé zlomy, je to stabilní řešení. Je to něco podobného jako s enterprise Javou - sice je to špatné řešení plné chyb, děr - ale nabízí multiplatformnost a kontinuitu - takže přes všechny problémy se v podnikových aplikacích používá nejvíce. Zatímco .NET a C#, který sice dobře začal, postupně narostl do obludného stavu - ale pořád je svázán s totálně nestabilní platformou, neustálými změnami paradigmatu - nikdo netuší, co udělá M$ za týden.

Zbývá doufat, že se M$ časem nějak poučí. Třeba na tom, že enterprise segment jeho řešení radikálně odmítá a do přesunu z XP, Windows 7 se právě nehrne. Trochu lepší situace je v serverech, kde uživatelské rozhraní - protlačování "Modern UI" je do jistě míry eliminováno používáním PowerShellu, přes který se reálně administrace provádí.

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

„<em>Co do nastavení mě pak irituje, že Windows defaultně defragmentuje SSD!</em>“

Na to jsi přišel jak? Já když se podívám v desítkách do defragmentace, tak u Jednotek SSD mám napsáno nelze provést.

Jo, vzpomínám si, že v jednom starším buildu šlo provést defragmentaci SSD. Neudělalo to nic jiného než že to otrimovalo volné sektory (čistě pro sichr). Defragmentace jako taková se nekonala.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Az budu doma, dam screenshot. System detekuje ze jde o ssd a pak ho defragmentuje. Samsung 950 pro, crucial m550.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud si provedete výzkum, pak zjistíte že naplánovaná maintenance úloha která údaje SSD defragmentuje ( a to se v GUI i zobrazuje) to dělá jen naoko a ve skutečnosti nedochází k žádným zápisům či přesunům.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To je pouze špatný výklad. K přesunům dochází, ale ne tak jak si myslí system, a výsledný efekt je nulový. SSD je fragmentované už ze své podstaty díky TRIMu atd. System se tedy pokusí vnutit SSD přesunout blok A na místo X, disk řekne OK ale ve skutečnosti jej přenese na místo Y, na což system při další kontrole opět reaguje požadavkem SSD defragmentovat znovu.
Pokud se skutečně nic neděje, reference tu neuškodí - ať všichni víme. :)

Screen:
https://onedrive.live.com/redir?resid=EEF748695208900D!26755&authkey=!AJ...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tož to je zajímavý. Zkus udělat z příkazové řádky: <kbd>Defrag C: /O</kbd> - co ti to napíše. Pokud to korektně pozná, že jde o SSD, bude to jen trimovat. Mně to píše: <pre><small>C:\>defrag C: /O<br />Microsoft Drive Optimizer<br />Copyright (c) 2013 Microsoft Corp.
Invoking retrim on (C:)...
Retrim: 100% complete.
Požadovaná operace není podporována hardwarem, který zálohuje svazek. (0x8900002A)</small></pre>Tu poslední větu sice nechápu, ale ten zbytek jasně říká, že se SSD jen otrimuje (a trvá to tak řádově sekundu).

Jinak to, cos uvedl, se mi zdá jako krajně nepravděpodobný: <em>System se tedy pokusí vnutit SSD přesunout blok A na místo X, disk řekne OK ale ve skutečnosti jej přenese na místo Y, na což system při další kontrole opět reaguje požadavkem SSD defragmentovat znovu.</em> Normálně totiž systém neví, kam fyzicky si umístí SSD data. Systém vidí adresaci pouze na úrovni LBA - řeknu-li že blok s <em>takovým a makovým</em> obsahem bude na LBA X, pak si můžu být na tuty jist, že čtením LBA číslo X dostanu <em>takový a makový</em> obsah a že <em>takový a makový</em> obsah nebude uložen na LBA Y. Kam si to SSD fyzicky umístí, normálně zjistit nejde a operační systém to nevidí a tudíž na to nemůže reagovat.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Microsoft Windows [Version 10.0.10240]
(c) 2015 Microsoft Corporation. All rights reserved.

C:\WINDOWS\system32>defrag c: /o
Microsoft Drive Optimizer
Copyright (c) 2013 Microsoft Corp.

Invoking retrim on PRO (C:)...

The operation completed successfully.

Post Defragmentation Report:

Volume Information:
Volume size = 237.69 GB
Free space = 48.04 GB

Retrim:
Total space trimmed = 45.35 GB

HNED jsem to musel zkusit I na HDD.

C:\WINDOWS\system32>defrag d: /o
Microsoft Drive Optimizer
Copyright (c) 2013 Microsoft Corp.

Invoking defragmentation on GREEN (D:)...

RETRIM vs DEFRAGMENTATION zní naprosto jasně. Tak dobře, tohle si škrtám. Dík WIFTe

Přiznám se, žil v domění že system "vidí", kde přesně jsou fyzicky data uložena ale už neví, že SSD je "vnitřní bordel, vnější klid", takže se je "na sílu" snaží přeskládat, čímž samozřejmě ten SSD akorát zabíjí. Právě proto jsem nechápal proč se jej snaží defragmentovat když jej korektně klasifikoval jako SSD.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Ne, to opravdu nevidí, musel by se bavit přímo s fleškama, ale on se baví s řadičem, kterému velí firmware a tahle dvojka nedovolí systému vidět, co se děje na fleškách uvnitř. Ostatně krásný příklad: SandForce. Tam se data ještě navíc komprimují, takže systém pošle SSDčku informaci „<em>taková a maková</em> data mi ulož na LBA X“ - a SSD to vezme, zkomprimuje, a kam uzná za vhodné, uloží nějakou sežvejkanou změť dat (tedy fakticky úplně něco jiného, než dostal za úkol uložit) a vrátí systému informaci „máš to“. A systém se může spolehnout na to, že to má, tzn. že když SSDčku řekne „chci data z LBA X“, tak se SSD podívá, kam a v jaké podobě uložil data náležící „LBA X“, vezme to, dekomprimuje to a pošle systému <em>taková a maková</em> data.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Aha, tak už asi tuším, co to znamená <pre><small>Požadovaná operace není podporována hardwarem, který zálohuje svazek. (0x8900002A)</small></pre> Ona totiž ta hláška v originále zní: <em>The operation requested is not supported by the hardware backing the volume.</em> To zas překládal nějakej Ind, kurňa :(

No, a co si myslím, že to znamená: zkráceně že nefunguje TRIM. Na této konkrétní sestavě, ať už za to může samotné SSDčko, nebo řadič, nebo ovladač řadiče. Mám Nvidia čipset GeForce 9300, řadič o sobě říká, že je to <em>NVIDIA nForce Serial ATA Controller</em> a že používá jakousi verzi 11.1.0.29 z 22.6.2009. Ve vlastnostech řadiče ve správci zařízení vidím jednotlivé porty, co na nich je a lze provést benchmark. Když mrknu do katalogu Microsoft update, tak je to právě tento ovladač (pro Win8.1 max).

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tak už jsem na to přišel. Myšlenka se potvrdila, zůstal tam driver z předchozích sedmiček. Vyhodil jsem ho, zkusil jsem ještě driver z Nvidia webu, to samý - tak jsem tam dal standard AHCI driver z Windows a TRIM už fachá. <pre>C:\WINDOWS\system32>defrag c: /O<br />Microsoft Drive Optimizer<br />Copyright (c) 2013 Microsoft Corp.
Invoking retrim on (C:)...
The operation completed successfully.
Post Defragmentation Report:
Volume Information:<br /> Volume size = 111,00 GB<br /> Free space = 44,80 GB
Retrim:<br /> Total space trimmed = 44,68 GB</pre> Trvalo to kolem 6 sekund.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Sice pekne zhrnutie, ale ...
"jsme rádi, že nám system už po stisknutí Win->W nabídne Word, ikdyž máme 20 dalších aplikací, které jsou abecedně dřív" - to je uplne porimitivna zalezitost. Okrem toho, ze logicky bude ponukat preddefinovany set najznamejsich aplikacii a sopmedzi nich najprv tie vlastne, moze si sledovat pocetnost spustania a nasledne tie najpouzivanejsie maju prioritu. Co sa uz bezne robieva.
"Už mobil s T9 sbíral informace aby se učil vase slova a zvýšil vaši efektivitu. Teď už je ovšem funkcionalita tak pokročilá, že na ni nejen nestačí lokální výkon, ale agregací dat je možné dosáhnout výsledků ještě lepších." - je rozdiel ucit sa slova a preliezat ebz obmedzeni lokalne data a odosielat ich niekam. Aky lokalny vykon nestaci ? IMHO nezmysel a jedno z "ospravedlneni" toho svinstva, nehovoriac o tom, ze to vyzaduje byt nonstop online.

"Chceme aby nás system poznal, ale zároveň nechceme.Tak už se rozhodněte." - tu si presne uderil klinec po hlavicke . "Rozhodnite sa" ... ale ako, ked ti nanutia svoju verziu ? Nie je v ich zaujme nechat ludi sa rozhodnut.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Jo, to je přesně jako kdysi dávno s Ford-T "Lízinkou".
Můžete mít auto jakékoliv barvy, kterou chcete - pokud si vyberete černou.

Chcete wokenice10 s "Modern UI" na desktopu ? Ne.
Chcete wokenice10 závislé na cloudu ? Ne.
Chcete wokenice10 šmírující a bonzující ? Ne.

Odpověď Maloměku: Děkujeme, že jste si vybrali "Modern UI", propojení s kloudem, "telemetrii", sdílené statistiky použití a kompletní šmírování. Skvělá volba !

Prostě to úplně ignorují - takže jediná rozumná odpověď je úplně ignorovat Microsoft a všechny jeho produkty.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Je to presne jak pises - muzes nepouzivat Windows. Windows se prizpusobuje majorite, a majorita chce pohodli a funkce. Ja bych treba taky rad kdyby MS implementoval moznost ciste instalace, ale jsme bezvyznamne mala skupina, aby se nami zajimal.

Zadalai mi cena systemu prijde prilis nizka na to co vsechno umi a delai. Ta cena je necim vykoupena, treba tim ze MS agreguje data aby se mohl ucit a zlepsovat, cimz vydela a zmozni nam mit tak levny system. Ja nemam zadne data ktera by nikdo nemel videt takze mi to neva. Dulezite je ze je to jasne a ciste v podminkach a ne jak bylo nekolik a afer s Googlem.

Zkazte mi kdo nehleda Googlem. Ten system uz o nas vi tolik a pouzivat jeste dalsi sluzby od nej je hloupost. Dalrko lepsi z hleduska teto paranoiy je rozdelit data do vice systemu, takze neco ma MS a neco Google. Nemyslim si uplne ze MS a Google budou agregovat data spolu...

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Nic v zlom, ale ten stredny odstavec je ukazka naivity.

Ano, Google agreguje veci (vyhladavenie, gmail, atd - tiez nie som z toho nadseny), ale nebeha ti po disku a nenechava si odkliknut podobne nezmysly.
V pripade MS toto zavana zneuzitim monopolu, lebo ludia moc na vyber nemaju.

Ak tej agregacii - neboj, oni si to sudruhovia z vladnych agentur agreguju z viacerych zdrojov sami.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ne. Microsoft naštěstí nemá monopol a vy rozhodně máte na výběr.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

MS defacto monopol ma. Coho dokazom (a potvrdenim od uradov) je aj niekolkorocna kauza o vybere prehliadaca. A inak toto nepovazujem za vyber, ked druha volba je nepouzivat prislusny OS. Bral by som to v pripade technickych dovodov, ale nie kvoli tomu vyssie spomenutemu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Má snad zákazník mít právo donutit firmu vyrábět a prodávat co chce?
Ballot screen není žádný důkaz, je to jenom zbytečná šikana. IE jako takový byl na samovolném odchodu, na ballot screen se akorát zahojilo pár lidí pokutou proti Microsoftu. Proč? Protože měli rádi jiný prohlížeč. Ne. Protože mohli.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Na odchodu byl jen proto, že se mezitím prosadil Firefox, nicméně výběr prohlížeče byl až ten poslední problém. Důležitější bylo zabránit, aby se prohlížeč integroval do systému (nedokumentované funkce) a aby Microsoft neprznil webové standardy"

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Nejsem si jist jestli došlo k pochopení v bodu 1 - Word.
System se učí kterou aplikaci používáme častěji a pak pochopí, že nejvíc ze všech od W používáme Word a začne ji ve vyhledávání dávat dříve. Nechtěl jsem tím vůbec ukazovat na podporu MS produktů nebo tak něco (spíš to ukazuje že tuto aplikaci take používám nejčastěji), ale chci tím říct že ani tuhle primitivnost by system nedokázal dělat pokud by nesbíral vůbec žádné informace.

Ad bod dva - agregace a lokální výkon.
Neznamená to že by tvoje lokální Core i5 nestačila (ale proč by ti měl system baštit výkon?), spíš jde o to proč by se měl každý system užit zas a znova "sám za sebe", když jsme všichni skoro stejní? Tomuhle se říká kolektivní intelligence a já teda nemám problem kolektivně přispět. každopádně všechny informace které pro tento účel MS použije by měly být anonymní, to rozhodně. Tady ani od MS nevidím důvod sbírat třeba jména, protože proč? Reklama se necílí na jméno ale na chování. Reklamu sice všichni nenávidíme ale musíme si uvědomit že reklama nám platí prakticky celý internet, a mezi cílenou a necílenou reklamou je pro nás rozdíl jen takový, že cílená reklama může zaplatit ještě lepší internet a služby.

Ad bod 3, nevyhovuje ti MS? Tak si napiš vlastní system, nebo prostě používej jiný. Nikdo ti nic nenutí. MS prodává a ty kupuješ pokud chceš. A MS (snad) prodává to co chce koupit nejvíc lidí.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ó, jak vznešený název „kolektivní inteligence“. Já pro to mám jiný termín: ovčí stádnost.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

WTF WIFT? Kolektivní intelligence je třeba I tahle diskuse, která stádovost se projevuje jen v čistém hejtování Windows.

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Ale co my jsme tady za kolektiv :)))

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

A ještě jedna drobnost: napsat si jiný systém není taková prdel. Minimálně narazíš na jedno velké omezení, jemuž se říká autorské právo a pak taky patenty. Nejde dneska úplně v klidu napsat OS, kde by běhaly ty samé aplikace jako ve Windows (pokud ty aplikace někdo pro tu jinou platformu přímo neudělá, tedy nepřeloží).

Věřím, že kdyby Wine začalo mít nějaký významnější podíl, že se na to právníci Microsoftu sesypou jak supi. Ostatně klovali nechutně i do linuxu a to se tam pouští jiné aplikace. Ale začal mít v určitých oblastech nezanedbatelný podíl - a výsledkem je, že Microsoft má z Androidu docela slušnej vejvar.

V linuxu je to jinak, linuxových distribucí máš mraky, protože tam tato omezení neplatí. Nelíbí se ti Ubuntu? Nainstaluješ si jiný linux. Windowsových distribucí máme jen hrstku, všechny pod správou Microsoftu a všechny v zásadě stejné: Home, Professional, Enterprise (a další), liší se jen omezeními - a jsou různé verze těchto distribucí, v tuto chvíli se bavíme o verzi nazvané Windows 10.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Já taky neřikám system pod Win32 API, na kterém tyto aplikace poběží. Napiš si vlastní API, vlastní system, vlastní ekosystém, vlastní deployment. Aha? A kdo by ho pak používal a dělal pro něj aplikace?
Ono je sakra pohodlný mít system na kterém běží všechno a všichni pro něj tvoří. :) Pohodlí něco stojí.

Já osobně jsem rád, že je Windows majoritní, protože moje fleška s mojim dokumentem jde použít kdekoliv. Linux není kvůli modifikacím kompatibilní ani sám se sebou, a stejný je to I v Androidu, který je oproti Linuxu jenom horší a děravější.
Byl bych moc radši, kdyby se zapruzelí linuxáci namísto nadávání přidali k MS a zlepšili Windows - pomohli by vice lidem a ještě by za to dostali zaplaceno! Samozřejmě je to zase sluníčkový tvrzení, ale nebyl by lepší svět kde je jeden System, jeden Jazyk, jedna Národnost, jedna Republika, jedna Měna, jedni Lidé?

+1
-26
-1
Je komentář přínosný?

No vidíš, kápnul si na to. Kdo by používal systém s jiným API? Proto jsou všechny ty řeči o možnosti používat něco jiného mimo, protože to něco jiného nikdo (zaokrouhluju) nebude používat. V tom má MS monopol. Má monopol na Windows. Dobrá, nemá, existuje Wine, ale co znamená Wine? No, trošku jo, tchán v tom paří WoW a vzhledem k tomu, že nic jiného nepaří, tak mu i to Ubuntu stačí ;). Ale obecně je Microsoft firma s významnou tržní silou a dokud budou existovat regulace trhu, tak to tak taky bude. Ano, regulací jsou i ty patenty a autorské právo obecně.

Linuxáci Windows zlepšovat nebudou, protože nepotřebujou. Linux má své specifické využití a při vší úctě ke všem <em>desktopovým</em> distribucím, desktop to tak úplně není ;). Linux se používá ve specifických podmínkách právě proto, že je hodně flexibilní a dá se přizpůsobovat teoreticky donekonečna, což u Windows tak úplně nejde. Opravdu nepotřebujete, aby server, na němž běží databáze, měl malování nebo přehrávač médií.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

dont feed the troll...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

"jedna Národnost, jedna Republika, jedna Měna, jedni Lidé?"
brr toto chtel uz Hitler a Stalin, dnesni novodoba diktatura jmenem €U k tomu smeruje, tudy cesta opravdu nevede, to je konec svobody a inovaci protoze by se spolecnost zakonzervovala moralne i technicky.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Od diktatury se liším tak že nikomu nic nenutím a na hlavu mu nemířím. Jen říkám, že už mě to nebaví, mluvit padesáti jazyky. Čistě technicky by mi aspoň přestalo vadit že se nepřekládají jména, protože by to už nebylo třeba. Taky by se nám nezdražovaly grafiky kvůli blbému kurzu dolaru a nemuseli bychom se srát půl roku s Vízem protože chceme vidět Yellowstone.
A pokud jde o konzervaci..no abychom to nepřetechnizovali. Přitom je zvláštní, jak všem vadí zakonzervovanost, leč obhajovat jak Windows XP stačí bohatě pro ně zakonzervovanost není. :)

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Tohle nemá s autorským právem nic společného, dokonce ani s absurdními US patenty, které jsou ve zbytku světa ignorovány. Tohle je čistý FUD. Když to Microsoft zkoušel v RedHatu, ukázali jim prostředníček a tím to prostě skončilo. Totéž platí pro Android a Google. Navíc právní bitvu s OIN si Microsoft nemůže dovolit. Tak se holt právníci MS přesunuli k výrobcům telefonů, kde jsou s těmito výhrůžkami úspěšnější.

Ve skutečnosti porušení duševního vlastnictví Microsoftu nikdo nikdy neviděl, protože MS odmítá říct, co konkrétně jeho patenty porušuje. Kdyby to totiž konkretizoval, přišlo by se ta to, že je to nepravda nebo by se to opravilo a patent se obešel. Ze stejného důvodu to Microsoft nikdy nedal k soudu. FUD by totiž přestal fungovat.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Jasně, ale tyhle fudy fungujou jen proto, že ta legislativa existuje a dá se na ní odkázat. Kdyby neexistovala, nebyly by ani fudy.

To je úplně stejné jako se silničním fašismem. Jedeš v obci 60 km/h? Riskuješ postih, a to i přesto, že se přestupek vůbec nemusel stát. Totéž stopka nebo červená. Ale legislativa říká, že se to nesmí, a tak dělaj poliši fud, přitom jim jde primárně o prachy, což se nejvíc ukázalo s tzv. zatočením s tzv. osobou blízkou, kdy pro určité situace bylo zpoplatněno ústavou dané právo nevypovídat, přičemž úřady si dávaj sakra bacha, aby se to neřešilo u soudu, protože kdyby jim to ve finále smetl z povrchu zemského ústavní soud (což by se klidně mohlo stát, kdyby to skutečně k němu došlo), museli by složitě vymejšlet nějakej workaround na obnovení penězovodu.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Mimochodem za ten seznam klávesových zkratek bych tě nějradši Outlook (čti: utlouk). Pár jsem jich vyzkoušel a pak jsem se nemohl zbavit takových zrůdností jako je Lupa a to děsný předčítání (to fakt používaj i jiný lidi než slepejši?). Vždy, když jsem zamkl obrazovku, se to objevilo znovu a znovu. Šílel jsem, ale naštěstí to vyřešil restart.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

:D Hezky pěkně.
Samozřejmě jsem popisoval zkratky zapínací, vypínací si račte dohledat. :) http://windows.microsoft.com/en-us/windows-10/keyboard-shortcuts
Lupa se vypne Win+Esc, předčítání Win+Enter. Mě to předčítání pobavilo, protože anglický text to umí číst opravdu skvěle (mám system v angličtině), bohužel už nepřečte text český (čte ho anglicky..). Lupa je opravdu asi tak jednou za rok. Win+Ctrl+Left samozřejmě funguje až když si člověk vytvoří virtuální plochu Win+Ctrl+D. Je tam spousta dalších super zkratek které strašně moc lidí nezná a přitom se hodí, jako Ctrl+klik = run as admin atd. Většinu už jsem ale zapomněl. Měl jsem si vypsat ty nejlepší.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

No, já ty ukončovací zkratky hledal, ale nějak nezabíraly permanentně. Tak pomohl až restart.

Virtuální plochy v desítkách nepoužívám, protože na to nejsem zvyklý, takže překážející ikonku jsem vyexpedoval, stejně jako ikonku na hledání. Význam lupy a předčítání mi skutečně pro jiného než slepého či slabozrakého uniká.

Jinak já nějaké klávesové zkratky používám, ale budu si muset přečíst ty nové v desítkách, abych věděl, co za blbost jsem to zase čím nedopatřením aktivoval :). Každopádně na pět shiftů jsem si nechal cmd, to se někdy sakramenstsky hodí ;-).

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Windows 10 is said to be running on 67 million PCs already
http://www.neowin.net/news/windows-10-is-said-to-be-running-on-67-millio...
Jednoznacne velmi silny start.

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

:-)

To myslíte vážně nebo je to ironie ?

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

ako preco by to nemalo byt vazne ?
Win 8 tolko nedal ani po pol roku, Win 10 je vonku 2 dni

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

A co takto zobrat do uvahy, ze sa to tlaci po sieti v podstate ako aktualizacia ? To sa neda porovnavat. A nie je to meradlom uspechu ani neuspechu.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

dobre, da sa na to pozriet tak, ale pointa je stale rovnaka, t.j. kolko PC bezi na najnovsom OS... a to JE meradlo uspechu, lebo v konecnom dosledku len o to ide... ci sa to dosiahne aktualizaciou cez net alebo inak je len na sikovnosti alebo neschopnosti manazmentu Microsoftu aky pristup zvolia

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Protože je to spíš než co jiného SP2 pro Windows 8, protože se to instaluje jako běžný update, protože Maloměk a všechna masmédia prováděla dvouměsíční masírování hlav na plné koule, protože je to zadarmo - jen po limitované období. Čekal bych proto více instalací.

Podnikové instalace to jistě nejsou, tam jsou spokojení s Windows XP nebo Windows 7.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

A este pre tych, co si pochvaluju, ake su nove Win rychle. Nezabudajte, ze take su po cerstvej instalacii kazde.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

ja mam na desktope Win 7 od marca 2012 bez reinstalacie a bezia ako nove (mam SSD)... s primeranou udrzbou a rozumnym pouzivanim je vsetko mozne... pamätam si ze XP som reinstaloval pravidelne kazdy rok, teraz nemam dovod
koncom leta ale pravdepodobne prejdem na Win 10

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

Ano, ale je to najma SSD, co stiera tie rozdiely dane zabordelizovanim disku.
Ale humus v registroch a pozostaky kadejakych updatov, starych kniznic atd ostavaju.
Nezabudaj, ze ked ked sa ti system postupne spomaluje, ani si to nemusis vsimnut (salamova metoda) :)

Suhlasim vsak, ze pri vhodnej udrzbe niekolko rokov nemusi byt problem. Zatial bezim tuto instalaciu (W7) tiez asi 3 roky, z toho posledne 2 na SSD (bez reinstalacie) a zasadny problem nemam. Ked mas OS na SSD, nutit ta to 2x rozmyslat, kym si tam nieco nainstalujes :) Pre zaujimavost, za tie 2 roky mam na tom SSD zapisanych len 3.3TB, takze snad vydrzi naveky (Samsung 840 Pro).

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

jedno z meradiel spomalenia povazujem aj boot a ten je na sekundu presne rovnako rychly ako pri prvom spusteni... vidim to podla animacie loga pri boote, zastavi sa stale na rovnakom mieste :) (trva asi 3sek)
odozva systemu, otvaranie aplikacii atd tak isto perfektne ako vzdy

ano, po pravde ja ani nic nove neinstalujem pokial to nie je nutne, asi vsetko co mam som mal aj pred 3 rokmi, programy su akurat aktualizovane, nie je to kvoli SSD, ale nie som nejaky fajnsmeker co experimentuje, na to nemam cas ani chut + viem ze to robi len bordel... jedine co zasadnejsie obmienam su hry, ale tie pre zmenu instalujem v zasade len na HDD, 2-3 hry mam asi na SSD... SSD mam 120GB + udrziavam stale cca 30GB free

Tak isto cistim cez cleanmgr po aktualizaciach OS aby sa system zbytocne nenafukoval, a funguje to, volne miesto casom neklesa... toto je napriklad uz lepsie riesene od Win 8+, kde sa to robi podla mojich informacii automaticky do 30 dni,
+ Program Files a AppData poctivo raz za cas prechadzam a rucne mazem rozny zbytocny bordel ak sa vyskytne co ostal po programoch :) System mam za ten cas uz prelustrovany dost :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Lol, ja mam tiez 120GB a prave teraz rovnako 32GB free (+ nieco som nechal na overprovisioning naviac este na zaciatku, tusim 10GB).

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Zatraceně viděli jste v 10 nastavení ? .... Vždyť je to ještě větší hrůza než v 8čkách :( . Čert vezmi telefonní panel s nastavením vedle hodin , ale samotné nastavení , kde je vidět současně tak max dva řádky ? Proboha proč ? Kde je ergonomie ? .....

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

w10 je ergonomicky horsi jak w8.1. ergonomie sla do hajzlu na ucet metra. chudak strejda Satya Nadella dostal na starosti rozdelany metro branch dalsich oken. nastesti to uhral na verzi zadara pro vsechny (aj s daz loader w7) ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nesuhlasim velmi ze je ergonomicky horsi jak W8.1, v niecom mozno, celkovo nie... na notebooku prechadzam plynulo od Win 7 plynulo kazdym novym systemom od MS, takze mame nejake skusenosti s kazdou verziou no a aj ked na Win 7 nic nema, tak Win 10 su tomu najblizsie...
ono inak to uz nebude, system je hybridny a tak to uz ostane...
samozrejme stale to beriem ako zaciatok cesty, kde sa to cele bude dalej viac zlievat...
podstatne je ze da sa na tom pracovat, nevyrusuju rozne bocne charmy, skryte veci v rohoch, Start bez hlavy a päty kde neviem ako vypnut PC atd... na 99% sa da pouzivat ako normalny desktopovy OS...
ano, kto sa rad hra s nastaveniami moze byt chvilu strateny kedze su na 2 miestach, ale to nie je pripad väcsiny

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

iDNES: Jaké jsou první reakce z programu Windows 10 Preview?
PB (Jeff Burtoft a Pete Brown z MS): "U Windows 8.1 jsme evidentně zašli příliš daleko. Moc jsme lidem tlačili dotykové prostředí a neudělali jsme dost pro to, abychom zajistili pohodlné ovládání lidem, kteří preferují myš. Jak vidíte u Windows 10, pracujeme s myšlenkou, že stejné prostředí se může přizpůsobit tomu, v jakém „režimu” pracujete. Takže třeba ve chvíli, kdy z notebooku odcvaknete klávesnici a uděláte z něj tablet, se nabídka Start přepne na celou obrazovku. Ale dokud máte připojenou myš, bude nabídka Start vypadat hodně podobně tomu, co uživatelé znají z Windows 7."
(droj: http://technet.idnes.cz/windows-10-rozhovor-0oj-/software.aspx?c=A150729...)

A když se jim to říkalo kriticky hned, tak málem ještě oponovali že néééé... Takže to uznává zpětně i MS, takže i tady, vy co se někteří navážíte do konzervativních uživatelů, máte další argument!

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Přechod na W10 plánuju někdy na přelomu nového roku až bude vše dodatečně vychytané a poladěné. Mimochodem, výborná recenze, která vystihuje všechny nedodělky: http://arstechnica.com/gadgets/2015/07/review-windows-10-is-the-best-ver...

Přesto, že MS vrátil Startmenu, moje první kroky po instalaci, stejně jako u 8/8.1, povedou na stardock.com pro Start10:
https://www.stardock.com/products/start10/images/0730/Start10_SideBySide...

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Já bych řekl, že po klasické nabídce "start" naopak spousta psů štěkne... Jinak by si asi těžko lidi neinstalovali různé nástavby do W8.1, které je tam vracejí...

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.