Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Levný smartphone s Androidem přesně po 1 roce užívání

Dnes je tomu přesně 365 dnů, co používám Android. Stejnou dobu používám také jeden konkrétní kus hardwaru, na kterém je ten 1 rok už trošičku znát.
blog

Bez ohledu na všechny ty iPhony s cenovkou 30 tisíc Kč, bez ohledu na všechny ty celohliníkové Huaweie typu P9, Samsungovy špičkové modely řady Galaxy, stále tu jsou a vždy budou levné, převážně plastové smartphony s Androidem. Takové ty polochudinky, za kterými sice stojí nějaká větší značka, ale které obvykle dostanou jednu dílčí aktualizaci na stejné rodině OS Android, ale nelze u nich počítat s možností upgradu na verzi vyšší či dlouholetou podporou výrobce.

Není to špatně. Když si vezmete třeba takové Huawei, které každý rok uvede na trh několik nových telefonů, je jasné, že nemůže něco takového udržovat v chodu dlouhodobě pro všechny modely. Máme tu jak levné klumpy s 2core ARMeme a 512MB RAM, tak ty předloňské slušné telefony se čtyřjádrem, 1 GB RAM a větší flashkou a také modely řekl bych letošní středně-vyšší, což ilustruje rychlejší čtyřjádro, 2 GB RAM a nejméně 16GB úložiště. Na tom všem lze dnes potkat ještě Android 4.x, dále pak Android 5.x, Android 6.x a pomalu se objevuje i Android 7.x. Teoreticky tu tak máme u každého z větších výrobců kombinaci desítek hw/sw platforem, což se při rozumném množství sw vývojářů ve firmě prostě udržovat nedá.

Takže já se třeba konkrétně na Huawei za model Y560 nijak nezlobím. Nevadí mi, že jsem zakonzervován na Androidu 5.1.1. Dokud to celé bude jakž-takž fungovat a dokud zde budou dostupné pro mě stěžejní aplikace (což jsou v podstatě jen Mapy.cz, Idos/Pubtran a Opera), nevidím důvodu proč si hořekovat. Ostatně svůj telefon jsem vám představil vícekrát, dnešním blogpostem bych rád svoje povídání tak nějak definitivně uzavřel.

Zlí jazykové tvrdí, že Android má tu nevýhodu, že jeho výkon po čase „vyhnívá“. Tedy že po čase vždy začnou věci fungovat pomaleji, déle se načítat a tak podobně. Zkrátka jako svého času u Windows verzí typu XP (vyšší moc neznám). A zlí jazykové mají pravdu. Přesně toto vidím u svého sčotu, který má 4 jádra, 1 GB paměti a 8GB úložiště. Ta jádra mají zjevně náročnější práci než loni touto dobou, paměti je sice relativně dost, ale častěji se stává, že bez ohledu na indikaci obsazení evidentně telefon odswapuje hlavní menu někam pryč. No a úložiště, to je kapitola sama pro sebe. Mám doinstalované jen minimum aplikací navíc, dokonce jsem nějaký ten balast od Huawei odinstalovat, ale i tak občas telefon již řve, že nemá kam nainstalovat aktualizace. A to všechny fotky/videa míří rovnou na SD kartu.

Pokud jsem tedy někdy tvrdil, že čtyřjádro s 1GB RAM a 8GB flashkou je plně dostačující pro Android, tak to musím vzít zpět. Dnes bych doporučil poohlížet se spíše po 2GB / 16GB variantě, jelikož si tím ušetříte občasné pruzení s nedostatkem místa či RAM. Android je zkrátka moloch, líný a nenasytný operační systém, který může žít dál jen díky tomu, že se tak progresivně vylepšují hardwarové komponenty mobilních telefonů.

Jinými slovy, dnes by to ze stáje Huawei chtělo alespoň model Y6 II, což nás posouvá do cenové relace lehce pod 4 tisíce Kč. Ale za cenu vyšší člověk získává jistý komfort navíc, který mu - doufám - zaručí, že komfort o 1 rok později nebude nepříjemný za žádných okolností.

Po mechanické stránce ale musím říci, že je i po 1 roce vše v naprostém pořádku. Pravda, telefon hned po koupi dostal ochranné gelové pouzdro a folii na displej, nicméně v pořádku jsou i věci typu absence vrzání těla, pevnost zadního krytu, chod hw tlačítek či zasouvání microUSB konektoru nabíječky. Začínám mít dojem, že akumulátor je malinko slabší, ale to berte jako dojem, že jeho kapacita je tak o symbolických 1 až 5 % nižší než bývala před rokem. Může to být dáno vyšší náročností rozlezlého Androidu, nikoli odcházením akumulátoru

Tagy: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse k blogu Levný smartphone s Androidem přesně po 1 roce užívání

Pondělí, 13 Září 2021 - 15:52 | itzzadams | Check out this one http://gestyy.com/eprXgP
Sobota, 14 Srpen 2021 - 12:14 | itzzadams | Můžete prosím rozvést bod 3 pro nás méně znalé,...
Čtvrtek, 22 Prosinec 2016 - 08:25 | super master | jak je na tom tento telefon se security updatama...
Sobota, 3 Prosinec 2016 - 17:46 | Michal Wiglasz | Ještě asi před dvěma měsíci jsem měl výhradně...
Sobota, 3 Prosinec 2016 - 00:05 | WIFT | https://www.youtube.com/watch?v=BSyOF_bLktY
Sobota, 3 Prosinec 2016 - 00:02 | WIFT | Podle mě „Windows“ foun oficiálně umřel tehdy,...
Pátek, 2 Prosinec 2016 - 12:33 | TNX | Díky. A teď otázka číslo 2. Je to bezpečné? Když...
Pátek, 2 Prosinec 2016 - 10:09 | DrStr | Spát každý den je naprosto obskurní. Lidi jsou...
Pátek, 2 Prosinec 2016 - 03:54 | Spirit_pcf | A potom si sa zobudil a mal si pocurane pyzamo :)
Čtvrtek, 1 Prosinec 2016 - 17:49 | Hrdina | Jasny, takže každá appka se nasere přes delegáty...

Zobrazit diskusi