Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Mezinárodní ostuda Českých drah

Beriem, že to je "blog", ale aj tak to nepatrí na IT server pán Ježek.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

No jo, tak špetka ET, pardon IT tam je…byť mě byly články s podobným množstvím odmítnuty…

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

to Boček:
To se ani nedivím, že ti je odmítli. Ani si nedokážu představit, jak nehorázné kraviny by to asi byly, stejně by nikdo neměl žaludek to dočíst do konce a z diskuze by se stala flamewar nejméně s 1000 komentáři.
Nikdo nemá náladu číst žvásty od přechytralého elektrikáře, který si myslí, že rozumí všemu, ale opak je pravdou. Raději se věnuj opravám šrotu, který měl dávno skončit v popelnici.

Tak co, dočkám se té reakce nebo budeš zbaběle mlčet?
http://diit.cz/clanek/wikipedia-300000-clanku/diskuse#comment-721314

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Nebudu rozebírat redakční postupy, ale zase žvaníš a nic o tom nevíš.

Jo, to byla chyba, je tam rovněž 200 mW, ovšem to zas tak moc nemění, jelikož u 5 GHz je to rozlezlé na větší frekvenci, tudíž při stejném celkovém výkonu je prostupnost na 5 GHz menší. Takže zase nic.

Co se týče EHW, odkázal jsem tě na interní diskusi na fóru, tak dej pokoj. I přímo v měření se dají najít poměrně zásadní rozpory z jinými weby, kde se ty zdroje měřily, najdi si to, nebo mlč, dál už nebudu ztrácet čas.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Tak ještě jednou a pomalu, abys to pochopil i ty. Chyba byla u EIRP limitu 2,4 GHz, limit pro 5 GHz byl správně.
Byl jsi na tu chybu upozorňován v diskuzi, ale celé jsi to stočil někam mimo a argumentoval jsi pouze 5 GHz WiFi.
O nějaké prostupnosti se hádat nebudu, jelikož je fakt, že 5 GHz má při průchodu překážkami větší útlumy. O tom ale řeč není.
Když si neumíš zjistit limity pro 2,4 GHz, tak se to dá ještě pochopit. Ovšem, když si na to upozorněn v diskuzi, ale stále si meleš svou, tak je někde chyba.

Jinak na 5 GHz můžou být kanály široké stejně jako na 2,4 GHz, takže je to rozlezlé úplně stejně.

Odkaz jsi mi na fórum jsi mi nedával. Asi si mě pleteš s někým jiným. Jediný odkaz, co jsi mi dával bylo to měření u be quiet a to nic nedokazovalo.

Pleteš se, důkazní břemeno není na mě, nebo EHW, ale na tobě, jelikož ty je z něčeho obviňuješ. Nějaké obecné řeči, že "se dají najít poměrně zásadní rozpory z jinými weby, kde se ty zdroje měřily", jsou k ničemu.
Jasně jsem řekl, jak mají ty důkazy vypadat - odkaz na jejich podezřelou recenzi, popis, co je tam podezřelé a link na web ze kterého kopírovali a nebo který zpochybňuje jejich měření. Nic z toho jsi nedodal, pouze dokola opakuješ ty samé obviňující řeči.
Takže buď dodej důkaz a nebo se redakci EHW veřejně omluv.

Jelikož jsi požadované důkazy nedodal, tak nejspíše neexistují a tvé obvinění je nepodložené a možná i lživé. Vypadá to, jako bys to dělal ze závisti vůči EHW.

------
"...dál už nebudu ztrácet čas."
Vtipné. Při psané těch 34 komentářů u tohoto článku ti nebylo líto ztraceného času.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hlavně mě pobavilo, jak jsi říkal, že na testování WiFi má jenom pár lidí, protože se v tom "bastlu" nikdo nevyzná. Hlavně, že sám neznáš úplné základy.

Když něčemu nerozumíš, tak je to pro tebe bastl. Smutné...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ceskoslovenske (= je jedno ci v Cesku alebo na Slovensku) zeleznice si ziju stale vo vlastnom svete. Bratislava hl.st. je ukazkou toho najhorsieho = vsade podivne individua rozneho druhu (ano, tiez sa hanbim, navstevu rychlo nalozim do auta a cim skor prec zo stanice)

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Boha jeho. Nez zacnes psat tyhle otrepane blbosti tak si zjisti fakta. Napriklad to kolik stoji jeden vagon, lokomotiva ... a kolik toho je potreba vlastne celkem vymenit. Pak budes rad, ze pri tom jake je financovani CD ze jezdi aspon to co jezdi. Co by bylo ale rozhodne vhodne je zlepsit udrzbu, tam jsou velke rezervy.

Pro priklad. Jenom rekonstrukce motoracku 810+010 na radu 814 (regionova) stala pres 6 miliard. Tj. prumerne 26 milionu za kus. Nova souprava o cca stejne pouzitelnosti by vysla cca na 60 milionu za kus. Normalni novy rychlikovy vagon se pohybuje v cenach kolem 50 milionu za kus. Rekonstrukce stareho rychlikoveho vagonu vychazi na 15-35 milionu za kus podle toho co vsechno se meni.

Ze od roku 1990 do roku cca 2000 byly drahy extreme podfinancovane je nepopiratelny fakt, po prevratu byly zruseny objednavky na stovky lokomotiv, vagonu atd. za tech 24 let se doho nedodalo do provozu tolik co se tehdy zrusilo, dost smutne, ze. CD se potykaji s velkym nedostakem vagonu chyby take dvousystemove elektricke lokomotivy. Tedy casto se vytahuje do provozu i to co by melo stat v muzeu.

Pokud sezenes cca 150 miliard, tak mas sanci ten desetilety vypadek financovani vyresit. Soucasny stav financovani vzhledem k cenam vozidel staci prinejlepsim na to aby vozovy park jeste vice nestarnul. Nic vic se s tim udelat neda.

Dalsi vec je ze vymena vagonu ti nepomuze kdyz je mizerna kvalita infrastruktury. Spatne koleje poskozuji ty nove vagony, coz zvysuje naklady. Bohuzel stav je takovy ze ty i nove budovane koridory jsou nekvalitne provedene a nektere useky jsou zrale na kompletni opravu jeste pred kolaudaci. Tedy stav stejny jako u ceskych dalnic, jen to verejnost tolik nevidi. Pro ty kdo to netusi tak infrastuktura nema s CD nic spolecneho to patri pod SZDC.

+1
-54
-1
Je komentář přínosný?

V tom případě ale ti, kteří tomu rozumí, mají povinnost zajistit, že zaplacená práce na koridorech bude také kvalitní a nebude dále ničit vagóny.
A také je třeba vyřešit, proč by renovace vagónu mala stát takové miliony (15 - 35 za kus? WTF? To je to jako kompletně ze zlata?) - protože ač věřím, že si někdo rád namastí kapsu, tak si myslím, že ta cena je nadsazená protože "ze státního krev neteče."

Tady bych viděl (neefektivní plýtvání prostředky) hlavní problém. Nemohu přeci uhradit peníze za koridor, který je zralý na opravu. Za WW2 by to byla sabotáž a kulka do hlavy za to bez keců.

Možná bychom to na takový šlendrián měli zase zavést.

...

Článek je ovšem o tom, že i kdyby se za daných technických podmínek ČD trochu snažily, tak mohl být výsledek alespoň uspokojivý a ne katastrofální.

PS. autor pochází z rodiny, kde obě babičky pracovaly na železnici a je z významného železničního uzlu... a i v jeho "díře" bylo nádraží krásně zrenovováno a není se za něj jak stydět, je to hezké:

http://files.smenarna-nadrazi.webnode.cz/200000004-11958128f3/P1110942.JPG
http://www.mistopisy.cz/soubory/main/org/6383_prerov_6.jpg

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Co se tyce dozoru na stavbach je to proste totez jako u silnic. Reseni je stejne. U silnic se o tom mluvi dlouhodobe a jaky je stav ... skoda mluvit.

Co se tyce cen rekonstrukci, na to nezbyva nez rict, zjistete si o tom neco a overte si to. Ty cisla jsou realna. Pokud si myslite ze za tu cenu to musi byt zlate ta si zkuste zjistit cenu takovych tramvaji, vedle zeleznicnich vagonu lehoulinla nicka a ty ceny jsou take v desitkach milionu.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Proč by se někdo ve STÁTNÍ firmě snažil? Když bude v análu, stačí natáhnout ruku a stát zaplatí. Není třeba nic dělat.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

proc by se mel soukromnik snazit o cokoliv dalsiho nez jen o zisk? Samotna privatizace nic neresi, byl by to akorat dalsi tunel, uz tak je "legalnim" zpusobem majetek drah vyvaden ven do soukromeho sektoru ... . Ze nefunguje dozor na stavbach take neni vec statni firmy, ale vec uradu ktery ma ten dozor na starosti.
Nerikam ze CD jsou vzorem efektivity to ani omylem ale nazory ze privatizace to zazracne vyresi jsou smesne. Ta nevyresi sama vubec nic a to ostatni co by mohlo vest ke zlepseni stavu lze provest i pri zachovani statnich CD.

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Ehm, to si delas prdel?:-)
Privatizace resi jeden ZASADNI problém: V tuto chvili totiž financuju ten bordel na koleckach i ja, který například vlakem vůbec nejezdim (a ted to nemyslim nejak pejorativne - skutecne vlakem nejezdim, ačkoliv jsem před nejakymi 10 a vice občas i jel), a to povinne a nemam sanci se proti tomu JAKKOLIV bránit.
Pokud by se všichni lide například zacali bránit tak, ze prestanou takove služby používat, bude to vedeni CD v podstate jedno - stejne ty sve prachy dostanou, neboť stat proste okrade plosne každého člověka, co tu zije, a zaplati to z toho.

Pokud by služba byla soukroma, clovek ma velke moznosti, jak dat najevo svou nespokojenost - například prave tim, ze prestane nejake služby využívat (ci tim bude alespoň hrozit). Pokud by tedy soukromy majitel, jehož cilem je, jak bylo spravne receno, zisk, ignoroval prani svých zakazniku, tak zisku nejspíše nedosáhne a zkrachuje. A neznam moc lidi, co by si jen tak pro srandu koupili zeleznici v nejake republice a nechali ji zkrachovat, protože penez maj dost...

Myslenka, ze "systém funguje, jen by bylo potřeba vymenit lidi, protože ti to kazej, jinak nastavene to je ok" je velice mylna a o omylu této myslenky jsme presvedcovani posledních rekneme 100 let az prilis často, presto z nejakeho nepochopitelnehoi duvodu lide stále dokola zkousi něco, co uz se 100x ukazalo jako vadne a to s nadeji, ze tentokrát uz to fakt vyjde.
Nevyjde, nemá proc. Ti lide, které bychom potrebovali, neprileti z Marsu a nebudou mit najednou uplne jiné vlastnosti. Neprileti nam sem pul milionu svetcu, aby zacali najednou spravne spravovat vse statni....

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Ad první odstavec - tohle privatizace vůbec neřeší. Státní dotace totiž nejdou jen státním firmám, ale i soukromým subjektům. Scénář, kdy dráhy budou zprivatizované, ale nadále dotované stejnou (ne-li vyšší) měrou, je proto klidně možný.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Samozrejme VESKERE dotace jsou ciste zlo a pokud mluvim o privatizaci, mluvim o stavu, kdy nic nebude dotovane (a samozrejme o to mensi budou dane).
Coz je samozrejme v nasem socialismu utopie, ale bylo by to tak idealni.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Vubec netusite jak to funguje. Vlakem nejezdite, ale napsat nejake nepravdive dohady jste musel ze ?

Ceske drahy netrpi snizovanim poctu zakazniku, naopak se pocet lidi vyuzivajici vlaky kazdy rok zvysuje. Je prave problem s nedostatkem vagonu coz zpusobuje ze vlaky jsou precpane a to i v casech kdy by to clovek necekal. Ze z principu v nekterych casech jezdi vlak prakticky prazdny, je systemove nutne, treba i jen proto, ze se nemuzou hromadit na jedne strane trati.

Vite ze RegioJet generuje s tou svou komercni linkou Praha - Ostrava rocni stratu cca 70 milionu a to ma vlak slozeny jen z rekostruovanych vozu a starych jednosystemovych lokomotiv ? Pritom sliboval nejmodernejsi vozy v cele evrope. Jedine u ceho ma RegioJet drobnej zisk je jedna dotovana lokalna na Slovensku, ale to za cenu ze Slovensko jim dava vetsi dotace nez statnim ZSSK.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Když je to tak špatný, proč se to dávno nezrušilo? Udržovat při životě předraženou technologickou mrtvolu je totálně na palici. Silniční doprava přepraví nejvíc lidí i nákladu a ještě jsou řidiči tak okrádání, že to zaplatí ty vaše vláčky a eště lodičky se zyklobuznama dohromady. Člověk by čekal, že političtí vepři aspoň budou ke svým chlebodárcům mít náležitou úctu, no opak je pravdou, silniční doprava je nejvíc bita ve snaze udělat si další kšeft (vodpustky typu SPRDEL, třicítky, padesátka na magistrále, zóny, nesmyslný semafory atd.)

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

Mate neskutecne zkreslenou predstavu o realne situaci. Ve vasem svete by spolecnost zkolabovala. O tomhle fakt vite totalni kulove. Venujete se prosim tomu cemu velmi dobre rozumite, to je vsem prospesnejsi.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Á, pan sociálně-dopravní inženýr :o) Co jste zač, Cach? Nebo podobný pako?

Doprava je jako voda: cestu si vždycky najde. Nechte to na lidech a jejich peněženkách. Ale to byste neměli kšeft z toho, že to neustále udržujete v naprosto katastrofálním stavu, abyste to mohli do konce světa „opravovat“, že…je mi z vás na zvracení.

+1
-37
-1
Je komentář přínosný?

Já naopak vidím, že už zvracíte...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Z inteligence a obsahu příspěvků jsem přesvědčen, že kulové víte naopak vy. Plus prezentujete obrovskou neochotu porozumět argumentům.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jaký argumenty? Žádný nemáte. neustálé omýlání Lojzou pospané mantry "systém funguje, jen by bylo potřeba vymenit lidi, protože ti to kazej, jinak nastavene to je ok" a "za to můžou korupčníci", případně "nalejeme tam další desítky a stovky miliard a bude to skvělý" nejsou argumenty, to je popis vašeho mentálního stavu. Nalitím dalších ohromných balíků peněz, které se někde musely napřed vzít, takže je to obvykle řešeno zavedením DALŠÍCH DANÍ, je opravdý skvělý.

Všem se sníží životní standard, vyrobí to další bezdomovce a závisláky na podpoře a na druhé straně celý prohnilý systém bude fungovat zase o něco déle. To má být výhra? Svatá trojko, cosinatomnebi, kam jsem to zase vlez?

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

To byla reakce na p. Bespiho ...já s tím co píšete souhlasím.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Jo to pardon, jsem se přehlíd a viděl to ve sloupečku ke mě (-:

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Humorne... privatizace v nasich krajich neresi vubec nic. Zrovna dnes jsem cetl clanek o zneuziti dotace na modernizaci hotelu z "ROP Severovýchod", kde bylo obvineno 8 lidi a hotel je samozrejme soukromy...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo? A dotace taky rozdávají soukromníci ze svých valstní daní nebo jak? Jestli nejste úplně pomatenej, tak vidíte, že za problémem OPĚT, JAKO VŽDY, stojí stát.

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Měl byste vrátit všechny dotace, které jste doteď dostával přímo i nepřímo, když s nimi nesouhlasíte. A dávejte si pozor na jazyk. Máte být dávno na hambě.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Ja vratim všechny dotace, když mi stat vrati všechny dane.
To je fer, ne?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Copak nekde tvrdim, ze dotace nerozdava stat ? Jen tim rikam, ze dotace jdou jak do verejneho, tak do soukromeho... takze ona "privatizace" neni resenim tohoto problemu. :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Soukromník se musí snažit. Zákazníci "hlasují peněženkou". Takže když se soukromník nesnaží, nevydělá a zkrachuje. Státní podnik se holt podpoří za "státní" peníze. Ale ten "stát", to jsme my všichni. To že nějaký bařtipán rozhodne o dotacích pro špatně vedený státní podnik znamená, že rozhazuje naše peníze.
Rozumím potřebě státu mít pod kontrolou strategické podniky (energetika, dráhy, spoje, zdroje...), ale to neznamená, že takový podnik musí fungovat neefektivně, ani to, že nemůže být ve správě soukromé firmy se státním dozorem.
ČD je ukázkou jako fungují státní podniky, kterým je prakticky jedno, co na to zákazník. Podobně pošta, než by zlepšila kvalitu služeb, tak nekvalitu prohlásí za standard a pokouší se o podomní prodej. Dodneška se na poště nadá platit kartou (u ČD nevím, už jsem vlakem dlouho nejel, ale pochybuju). Jiní dopravci s placením kartou problém nemají, předání zásilky si operativně domluví a rozhodně mě upozorní, že u nich něco mám, než to pošlou zpět odesílateli... Na tom je taky vidět, že soukromé firmy fungují výrazně lépe a efektivněji. A to nemluví o ochotě zaměstnanců (pochopitelně, jsou na své ochotě vůči zákazníkům finančně závislí).

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

U CD se da platit kartou uz davno. Zalezi kde. Opet dalsi, "u ČD nevím, už jsem vlakem dlouho nejel, ale pochybuju" ... vubec o tom nic nevim, ale je to spatne a neefektivni.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To eště nevíte, že soukromí balíkoví dopravci přímo dotují tu režimní černou díru skrz nějakej speciální fond kam musí povinně přispívat…vrchol absurdity.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

A kdepak jste na tohle přišel?

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Čtu, víte? To je takové to vnímání písmenek, např. http://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/konkurence-ceske-posty-zadrzovani-za...

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Za krajně "zajímavou" informaci považuji i to, že doručování běžných zásilek má pošta osvobozeno od DPH. Jo, tomu se pak těžko konkuruje...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No nevim, schvalne jsem si to dohledal a osvobozeno od DPH ma posta akorat vydavani a rozesilani telefonnich seznamu a to vsem ucastnikum, tedy i k verejnym telefonnim automatum. Nenapada mne zadna firma, ktera by mela zajem v tomto "konkurovat". :D

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

No já nevím, ale tohle: "Česká pošta je osvobozena od DPH v případě doručování takzvaných univerzálních zásilek" ...nevypadá jen na nějaké telefonní seznamy. Při troše právního umu bych pod "univerzální zásiky" dokázal zahrnut naprosto vše, snad s výjimkou doporučených a dobírečných zásilek. Tedy nějakých 90% všeho...

A asi to tak nějak i bude, protože proč by to jinak alternativcům vadilo, šlo-li by toliko o telefonní seznamy?

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Tak jsem to dopatral, patri do toho jeste zasilky do 50g a povinnost obsluhovat lokality, kde je to prokazatelne nerentabilni.
Konkurentum to nevadi proto, ze by o to meli zajem, ale proto, ze musi prispivat do fondu, ze ktereho se pak tato nerentabilni sluzba dotuje. A nez se tu zase nekdo zacne rozcilovat, proc se dotuje neco nerentabilniho, tak je to proto, ze jsme jako stat pristoupili na Svetovou postovni umluvu a tedy jsme povinni dodrzovat i toto ustanoveni: "trvalé poskytování kvalitních základních poštovních
služeb v každém místě území členské země všem zákazníkům a za dostupné ceny".

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

No akorát že to kvalitní nikdy nebude. A co je dostupná cena? Lesní nebo horská přirážka 100-200 %, nevidím v tom problém, potraviny tam mají taky mnohem dražší, protože ten jeden soukromník je musí přivézt bůhví odkud. A proč jim nestačí automat nebo něco podobného? Zase nesmysly aby v každé díře o 50 lidech byla pošta, proboha živýho…když jsem na samotě u lesa, tak snad očekávám, že tam nic nebude.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Kdo urcuje dostupnou cenu netusim, ale tipnul bych, ze stat cenovym vymerem. Nicmene dohledavat to nehodlam, protoze to neni az tak podstatne. Co se v tomto povazuje za kvalitni je asi diskutabilni. Predpokladam, ze tyto zasilky svou povahou nemusi byt doruceny do 24h a do vlastnich rukou. Jinak to neni o tom, ze tam ma byt posta, ale o tom, ze to tam postak doruci a neni to vymysl jen naseho statu - jedna se o mezinarodni umluvu.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Kurýrní firma taky doručí kamkoli v ČR a nemusí být členem žádných úmluv, kterými omlouvá tragické (ne)fungování sebe sama a příšerné služby. Ta firma to dělá pro prachy, součástí čehož je i dobrá pověst, těžko si dovolí někam v republice nedoručovat. A zase nám to trh hezky řeší…

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Trh? FUUUUJ :-D
Mimochodem, u nas v chatove osade mame i par lidi, co tu bydli nastalo. Pro postu si jezdi na postu, ci to dostavaji do budky par km daleko.
Když jsem potreboval privezt lednicku, kuryr mi ji dovezl az před dveře chaty, co nemá ani zadne popisne cislo(a ještě mi ji pomohl donest dovnitř)
Abych teda zas tak neprehanel, chata ma číslo evidencni, podle kterého ale stejne na mape jde najit jen velmi obtizne :-)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavá sranda je to pak pro plátce DPH. Lidi si stěžují jak mají hrozně drahou dopravu tady těch malých věcí, no jistě, musí si připočíst DPH, který si od pošty neodečtou, ale režimu ho musí z přijaté platby od neplátce poslat.

Jinak je to víc jak do 50 g, v podstatě všechny obálkové služby jsou bez DPH, což zahrnuje i doporučenou zásilku do 2 kg, navíc i doporučený balíček. Stačí si projít web počty a hledat kouzelnou formulku „Tato základní poštovní služba a s ní související doplňkové služby a příplatky jsou osvobozeny od DPH.“ De facto vše, co je nějak cenově zajímavé, je tak zajímavé proto, že to mají bez DPH.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Z ceho se plati DPH si neurcuje posta, ale stat. To uz je zase trochu jina pisnicka...

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Ono cist a pochopit jsou nekdy 2 rozdilne veci. :)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Státní firma je totéž jako soukromá. Jde jen o velikost, a i tam je to srovnatelné se soukromým sektorem. V tomto případě skoro na 100% souhlasím s Bespim, že to je strukturální sekerou za posledních cca 20 let, nicméně se pamatuju na doby před revolucí, a tehdy to bylo snad ještě horší - vlaky špinavější, oslizlejší, nádraží taky zaprášená a špinavá.

Jediné, co bych vypíchl, je chování národa, dokud si sami nebudeme hlídat, aby spolucestující nedělali ve veřejném prostoru svinčík a k majetku co jim nepatří se chovali jako k svému, tak to IMHO lepší nebude.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ČSD byl naprosto zoufalý moloch s nějakými 50k-60k zaměstnanců jen u nás. Tisíce lemplů na absolutně zbytečných pozicích, jen aby byla papírová zaměstnanost.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Opet nic o tom nevite a pisete blbosti. Dnes jich sice papirove pracuje mene, ale jen diky tomu ze se to rozprostrelo do velkeho mnozstvi dcerinek a soukromich firem. Extreme narostla byrokracie, pocet manazeru resicich hovadiny a naopak lidi z provozu byly vyhazeni. Vysledkem je podudrzba. Ci plat je vyssi neschopneho manazera a nebo cloveka v provozu co aspon nejakou praci generuje ? Kdyz dnes treba v zime zamrzne vyhybka tak nekdo jede problem vyresit klidne 100 km, protoze nikdo jiny bliz neni. Tohle je to setreni v praxi.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To je režimní hospodaření.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Omlouvám ale, i když vaši dávní předci pracovali u dráhy, tak o tom víte houby.

Ty opravy jsou skutečně velmi drahé. Co se týče koridorů, tak se jednalo pouze o uvedení z havarijního do použitelného stavu.

Na investice do infrastruktury nejsou prostě peníze.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Člověče, já nevím, jestli se mám smát, nebo brečet. Vy jste všichni tak vypatlaní režimní propagandou, že to ani možný není. Režim dělá všechno blbě, ale to je vlastně v pořádku? Protože když to dělá blbě režim, je to OK, když by to MOŽNÁ dělal blbě soukromník (kde je ale 1000× větší šance, že to bude dělat líp, stačí se podívat na Student agency autobusy, taxíky, vlaky) tak to nééé, to by tekla krev po ulicích.

DRÁHY, DOPRAVNÍ PODNIKY, VŠECHNY "VEŘEJNÉ" FIRMY A INSTITUCE SE MĚLY DÁVNO PRIVATIZOVAT, asi jako pošta, tak nejpozději v roce 1994. Obojí jsou statní podniky = nikoho absolutně nezajímá jak kvalitně svou „práci“ dělá. Jen se zeptejte na přepážce. Je jim to JEDNO. Dostanou zaplaceno ať se děje cokoli. Ať dráhy, ŘSD, DPP a ostatní rozhážou kolik peněz chtějí do kanálu, je to v pořádku, protože režim (=my všichni) zaplatí.

Tak jen namátkou:

- rekonstrukce vagonu za 15-35 milionů? za to jsou dva vrtulníky, koleje vytrhat do železa a celý to zrušit když to není schopný si na sebe vydělat, z 90 % je to technologie minulýho tisíciletí
- za těžké miliardy koridory, po kterých se stejně nedá jezdit rychle? oh, wait
- 10 mega za kilometr zyklostezky co se za pár dní rozbila? oh yeah baby http://usti.idnes.cz/zniceny-povrch-cyklostezky-ploucnice-dha-/usti-zpra...
- rekonstrukce stanice Náměstí republiky za 671 milionů? za tu cenu to metro radši zasypat, tolik nestálo ani zbudovat celý úsek VČETNĚ VRTÁNÍ
- nákup zbytečných tramvají za 17 miliard? proboha živýho!

To je naprosto otřesný. Jen pražskej dopravní podnik ročně prožere 13 miliard dotací, jízdné se vybírá velmi efektivně - z tržeb 3 miliardy je efektivní výnos 300 mio. Dráhy prožerou ještě násobně víc. Ale socka je levná, ááááno. Si to spočítejte, kdyby měl v tomhle režimu vohnout platit reálnou cenu socky, tak šmajdá pěšky. Tak kdo to všechno platí? ŘIDIČI. http://www.osbid.cz/2014/06/kam-plynou-penize-vybrane-od-ridicu/

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vase uvazovani je zvlastne jednostrane a zmanipulovane.

Ceny rekonstrukci, novych vagonu, tramvaji jsou v celem svete cca stejne, s vyjimkou Ciny, kde jsou pro to ponekud specificke duvody.

Proc myslite ze Praha nepotrebuje nove tramvaje ? Nebo ze jich bylo koupeno moc ? Vzdyt Praha ma nejzastaralejsi tramvajovy park v CR s tim uz bylo potreba neco delat. Tady si stezujete ze CD neobnovuje vozovy park a u 40 let starych tramvaji v Praze to najednou nevadi. Smesne, jste dalsi z tech kdo nadavaji at se udela cokoliv. Tytez tramvaje nakupuje z CR i ta Cina. Ceske tramvaje jezdi po celem svete vcetne USA, tak klidne piste, ze by bylo dobre je nakoupit v zahranici ... .

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ceske tramvaje jezdi po celem svete, jenze ona neni tramvaj jako tramvaj. Treba Porscheho ponorka je vylozene omyl, presto se jich nakoupilo dost i kdyz se vedelo co je to zac.

Ty prazske mely problem nektere trate vubec projet (!!!!), natoz na nich roky dlouhodobe slouzit. To, ze ty ultramoderni tramvaje maji jen tretinovou zivotnost proti tem starym socialistickym uvadi i sam vyrobce.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Tak "Porshe" je problem. Otazka ci. Zakaznik si to objednal, vybral nesmyslne vnitrni usporadani a dostal to.
Co se tyce prujezdu prazskych trati. To neni chyba tranvaje, ale toho ze v Praze se na mnoha mistech vyskytuji koleje chybneho typu, ktery ani neni vhodny pro provoz tramvaji natoz takto tezkych. Ze DPP pri zadavani pozadovanych parametru neuvedlo poradne sve pozadavky a potreby neni chyba vyrobce. Neco podobneho se stalo ve Francii. Tam se objednali primestke jednotky a nevesly se k nastupisti .... takze se muselo bourat a prestavovat ;-) .

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Další věřící, to je pak těžký…všechno na železnejch kolečkách je über, že. To, že si to na sebe nevydělá, je vedlejší…

Je to předražený jak prase, nikdo tím nejezdí a je to vysoce ztrátový? Okamžitě zrušit, já to nehodlám dotovat. Jestli z toho máte nějakou perverzní radost, můžete si to klidně platit ze svýho, mě vynechte.

O pražské MHD víte totální houno. Mám rozepsaný článek, půjde na D-FENS, pak se můžete poučit. Jen tak pro informaci, v Brně jsou schopni asi za polovinu ty 40 let staré tramvaje rekonstruovat. Praha neopravila ani jednu, jen se zavázala jich nakoupit tolik, že na ně nemá, nevejdou se do vozoven a plus k tomu ty problémy s tratěma. Skvělý.

ADD// Teď si naivně myslí, že na zakázku navržený tramvaje hned prodaj za 100 % nákupní ceny, LOL. Kdo to asi koupí když tramvaje může provozovat zase jen režim v jiném městě? Soukromníci si těžko koupí za 150 mega soupravu aby jim stála na dvorku.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

O pražské dopravě víte zjevně hovno vy. Praha rekonstruovala naprostou většinu T3 na T3.RP, odprodala jen pár zastaralých kusů. Nerekonstruované zbývají jen T3SU z 90. let. Rekonstruovala taky všechny KT8. Co tedy ještě může rekonstruovat, má k RP dosadit novou kastli a udělat z nich RPLF? Nebo T6 pro které žádné řešení neexistuje? Hlavně že o tom napíšete ideově správný článek na D-FENS, i když informace zjevně nemáte žádné.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Mě stačí si dát dohromady kolik se do toho reálně nasypalo peněz a pak co za to dostanu jako uživatel, a realita je, že to je naprosto otřesný. Že to dostane po 40 letech digitální budíky a lepší řízení výkonu + motory, aby to nepálilo desítky kW úplně zbytečně, je snad úplně automatický, to proběhlo např. v Brně už dávno a nikdo o tom nemluvil, protože není o čem, to je automatický.

Vlez jste do toho někdy v posledních 10 letech? Na tom vo čem mluvíte není z hlediska uživatele nic modernizovanýho, uživatelskej komfort se v pdostatě nezměnil, resp. jediná změna je, že to konečně netopí do kabiny i v létě. Jinak ani ty blbý tlačítka na vodevření dveří to nemá, v Brně posledních tak 10 let úplně všechny. Jestli chcete mluvit o modernizaci T3, tak se podívejte na tramvaje Vario LFR, TAK VYPADÁ MODERNIZACE.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Je vidět, že vy jste do toho zjevně nevlezl už hodně dlouho. Samozřejmě, že blbá tlačítka na otevírání dveří mají naprosto všechny modernizované tramvaje, nemají je akorát původní T3. Jestli i o jiných věcech máte stejně "kvalitní" informace, tak se nedivím těm naivním závěrům.
Připomínáte mi mladého komunistu z dob říjnové revoluce jen s opačným znaménkem. Všechno je špatně, my jediní víme, jak vybudovat krásný nový svět.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No už asi přes měsíc a dokud bude auto jezdit, tak do socky už V ŽIVOTĚ znova nevlezu. Jediné tramvaje, které v Praze mají talčítka, jsou ty nové šmejdy za cenu podstatně převyšující 100 milionů korun kus. To se vyplatí!

Budovat lepší zítřky tu chete akorát vy, jediné, o co jde mě, abyste si je případně budovali za vaše vlastní prachy…ale to byste toho moc nezbudovali :o) Dokud mi šmátráte v kapse, tak je mi to sakra hodně proti srsti. Já si koupím to zboží a ty služby, které budu potřebovat, děkuju pěkně.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

To, co vy tady s anarchokapitalismem nabízíte, je návrat někam na stromy a to ještě hodně daleko. Život není jen ekonomika a to vaše každý za své neplatí dokonce ani u opic. Vy prostě tvrdíte, že vše, co tady vzniklo tak od dob sumerské říše, bylo úplně špatně a že vy anarchokapitalisté máte zázračné řešení na všechny problémy. To samé tvrdili komanči, fašisti a spousta dalších. Výsledky byly vždy spíš tragické.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Krev, povídám, krev taky poteče po ulicích?

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Při všech revolucích zatím tekla.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Koukam ze vase znalosti o vecech o kterych diskutujete jsou opravdu minimalni, velmi smutne. Hazite celou dobu tu hazite castkama, a tvrzenima, ktere nemaji zadny zaklad.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Jen tak na okraj. VarioLF není modernizace, ale novostavba, i když papírově se často uvádí jako modernizace! Nové všechno i skříň, podvozky na rozdíl od rekonstrukcí T3R.P které jsou skutečně jen modernizací se spoustou komponent recyklovaných, tedy získaných relativně zadarmo (DP Praha si modernizace dělá vlastními silami, takže to bude v jednotkách milionů za komponenty). Pokud vezmeme kloubové tříčlánkové VarioLF3 tak cena je 43 mega a za to máte tramvaj plnou schodišť, podest a zvýšeného sezení.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Řevu hrůza, ale informací málo, Behemote. Fakt mě irituje, když se někdo ohání něčím o čem nic neví a vydává to za fakta (bez ohledu na to jestli je dotování dopravy dobré nebo špatné) a ještě o tom sepisuje články. To že "ty starý tramvaje" vypadají v Praze stejně, ale v Brně mají nový xicht neznamená vůbec nic.

Tedy starých tramvají T3 už je v Praze opravdu jen pár desítek. Většina byla modenizována na typ T3R.P, celkem téměř 600 vozidel! Provedení rekonstrukce je rozumné, co vyhovovalo a nečiní problémy se zachovalo (sběrač, ovládání, vnějšek včetně čel), to co je jádrem provozu a úspor se vyměnilo. Dveře, statický měnič, řídicí obvody, trakční pohony - ty jsou polovodičové s IGBT s rekuperací. Interiér se dočkal mírné kultivace, že to prasata se spreji a řezačkami na sklo zničí je jiná věc. Spolehlivost maximální + úspory energie.

Kloubové tramvaje KT8 - modernizován celý vozový park. Nízkopodlažní článek, IGBT pohony, rekuperace, tramvaj skoro jak nová.

Takže skutečně nechápu, kde jsi vzal, že se v Praze kupuje jen nové a v Brně chytře modernizuje. Brno například koupilo tytéž krumply od Škodovky, ala železářství zvané Poršetra. Strašný krámy politicky tlačené kamkoliv.

Nové tramvaje rozhodně potřeba jsou, věčně vyžít s 50!!! let starým typem nepůjde do nekonečna, ty nové mají životnost také minimálně 30 let, takže nejspíše přežijí věšinu z nás. Kdyby se kupříklady kapku neprodražila SILNIČNÍ stavba Blanka, nebyl by s financovánim tramvají žádný problém. Jinak to vozidlo nestojí 150 mega ani omylem. Nevím teď přesně ale tuším je to kolem 80 mega. Dá se tomu vytknou spousta věcí, ale zaměřil jsem se na vyvracení nesmyslů.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Modernizace pohonného a řídicího systému, o kterém jsem mluvil, proběhla všude jinde bez řečí, z větší části někdy v 90. letech, zbytky o trochu později, naprosto automaticky, jenom tady to vytahujete jako nějaké skvělé plus, jste tak zoufalí? Po víc jak dekádě je to ovšem zase zoufale zastaralý, krom tohoto jinde proběhly i modernizace, že to nevypadá jak dobytčák a má to dokonce nějaké moderní prvky. Bém se ovšem toho chytl a protože jezděj starý dobytčáky, tak se musej vyřadit a nakoupit úplně nový 15T. Cena je skutečně chyba, stojí „jenom“ (ah, teče mi krev z vočí) 70 milionů kus. Skvělý.

Blanku bych sem netahal, to je od začátku taky totální blbost, asi jak metro do Motola. Měl se dostavět okruh, ve městě vyndat semafory a zrušit debilní padesátky a měření a doprava by byla bez problémů. Možná ještě pár podzemních parkovišť (možno ve spojený se sbouráním pár hnusnejch baráků a vystavením nových s těmi parkovišti, což investoři chtějí dělat, no zas tu máme úchylný památkáře). Akorát to by z toho někdo neměl miliardový kšefty, tak se dělá naprostej opak toho, co by bylo rozumné. Tady je zase holt vidět to „veřejné hospodaření“. Nicméně když už, tak v ceně tunelu se zrekonstruovala polovina P6 včetně nových CHODNÍKŮ a rekonstrukce TRAMVAJOVÝCH tratí.

Jestli jsou potřeba nové tramvaje, tak si je zaplaťte, jestli tím jezdíte. Já vo to nemám absolutně žádnej zájem, krom toho, že mi režim šmátrá v kapse, aby to zaplatil, tak mě to neustále zdržuje po cestě - furt zastávky na silnici, šachování se semaforama kde musím stát třikrát tak dlouho aby ta tramvaj stejně byla pomalejší než všechno ostatní (a to ještě to ostatní při tom taky zdrží, no to je prostě naprosto absurdní)…

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Zoufalý jste vy, protože nejdřív argumentujete, že Praha kašle na modernizace narozdíl od Brna a jak o tom sepisujete na Defens a když vám ukážu, že se jste na omylu, tak to berete jako vytahování plusů. Rozhodně to není více jak dekáda (tedy ty nejstarší asi jo), ale ty nejnovější stále běží! V Brně, Ostravě v Praze, vše modernizace, využívající většinou ty samé kompoenenty (bodejť, moc firem to nevyrábí). Že to vypadá jinak jen cenu modernizace prodražuje.

Neříkám, že 15T za 70 mega je levná, nicméně vaše nadsazování je přehnané. U tramvají se počítá s úplně jinými horizonty. 1. kapacita odpovída zhruba dvěma kloubovým autobusům a pokud vydrží to samé co staré tramvaje, tak tramvaj přežije 5 - 6 generací autobusů (jeden po cca 10 Mkc). Významnou roli hraje nesériovost produkce a dimenzování komponent, protože jaksi nelze poslat do šrotu vyježděný krumpl po půl milionu kilometrů městského provozu. Je to rozdíl jako mezi PC a superpočítačem. Je to stavěné na jiné zátěže a nevyrábé se to sériově (resp. masově).

Já zase po Praze jezdím výhradně MHD nebo chodím pěšky (auto je tady v centru vyloženě k ničemu a není ho kam dát) a také platím daně, taže vaše "já vám platím to a to" je egoistoký nesmysl, protože já také platím daně a ne malé, takže z mého pohledu si já platím tramvaje a ještě mi z toho berou na silniční anabáze.

Vaše představa o kapacitě komunikací je absolutně bláhová ač souhlasím, že je přesemaforováno. Kupříkladu Praha by dvojnásobek aut nedala ani omylem (vaše představa bez metra a tramvají, kdy MHD má cca 50% podíl na přepravách).

Mimochodem cykly semaforu kousek od nás - auta vinohradská volno 2,5 min, volno chodci 3,5 s, volno tramvaje a auta výjezd místní komunikace 10 s (překrývá se s chodci), auta Vinohradská během té doby červená 30 s. Fakt nevidím zásadní diskriminaci aut.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Co kdybyste si to přečetl tam nahoře, než budete pořád omýlat to samý a já budu muset pořád psát to samý? Jasně jsem uvedl, že modernizace pohonné jednotky pro mě není žádná modernizace, to je NAPROSTO automatická věc, o které se ani nemluví. Modernizací je Vario LFR, kde se vzaly ta vaše už „modernizovaný“ křápy a udělal se ale úplně kompletní upgrade vod kol po střechu, to je novej motor, šasi, výbava, veškerý systémy včetně přidání elektronických informačních systémů. Za nějaký 2/3 ceny nové obdobné tramvaje. TAK SE TO MÁ DĚLAT a tomu se Praha ani nepřiblížila, ta nakupuje ty nové tramvaje za plnou cenu, které navíc byť mají být navržené na míru jsou jeden průser za druhým. A i přes toto a další úsporné systémy jako vypínání topení v odběrových špičkách je brněnskej DP těžce ve ztrátě, což jen ukazuje efektivitu socky.

Ohledně těch daní - svoje k svýmu, ano? To ostatní výpalný já platím taky, aha? Pokud ale vy jezdíte sockou a ne autem, tak asi těžko mě dotujete benzín, když já musím dotovat z mýho benzínu tu vaši socku, která je ve ztrátě, takže těžko může z ní být pro režim nějakej zisk, ze kterýho by dotoval něco dalšího, to chápete?

Ohledně semaforů, opět, vy vůbec nemáte ponětí, o čem je řeč - nastudujte si co je úprava semaforových cyklů sockou, IZS a dalšími v reálném čase, nebo aspoň že to existuje, do té doby mi věřte, že denně mě to zdrží v průměru minimálně jednou, spíš ale několikrát, na několika semaforech. Vono totiž stačí, aby takový dvě debilní tramvaje jely po sobě a z jednoho směru je místo 2×20-30 sekund zelená jen 2×5 sekund (což jsou 2-3 auta) a už je tam stometrová kolona, která se rozpouští několik dalších cyklů. Mezitím přijede další tramvaj a průser narůstá. Do toho několik zastávek v silnici, kde šalinu nemůžu logicky podjet když tam choděj lidi, ale podle zákona ani předjet zleva (OMFG) byť bych ani nejel v protijedoucím pruhu, ale po volnejch kolejích…

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Je zajímavé, že tak se to dělá jen v ČR, Rusku a podobných oblastech. Jinde koupí novou tramvajm starou prodají a je to. VarioLFR je ve skutečnosti VarioLF, ale to je fuk. Za nižší cenu máte kompromisní vůz. Takže je to volba. Zrovna Brno bych za příklad nedával, protože se o něm tvrdí, že tam nejsou dvě tramvaje stejné a vystihuje to nestálost v rozhodování se tohoto podniku, co vlastně dělat. Na provozu se to pak dost projeví, když co kus to něco jiného. Rozhodně nejsem nekritickým obdivovatelem 15T, ale to co píšete je fakt šílená palba do tmy.

V těch daních tomu teda dáváte kourunu. Já neplatím daně tím že občas jedu MHD, já platím daně a k tomu občas jedu MHD. Spotřební daň z paliv jde většinou do výstavby národní sítě silnic, dálníc a železnic. MHD, městská silniční síť tam nespadají (i když je to také z daní). V Praze je nás milion na daních si nějaký stotisíc vezmou a přitom na MHD připadne pár tisíc (12? teď si nepamatuji) na obyvatele Prahy. Tak je asi jasné, že ty daně jdou i jinam než na MHD a v podstatě to je spíše menší položka.

Si ten benzín nekupujte když vás to tak prudí. Za tuto cenu ne - jednoduché tržní řešení!

O semaforech něco málo vím a v dynamických cyklech funguje jen část. Absolutní preference tramvají v Praze je spíše výjimkou, v Brně nevím. Průměrné zdržení je tramvají na signálu stůj je kolem 30 s, což znamená, že toho také dost odstojí. Ten semafor co jsem popsal výše kupříkladu má pevný cyklus a nic jej nerozhodí, resp. v okolí to tu má většina signalizací.

Mimochodem je hezké že počítáte systémem jedna tramvaj dvě auta. Kolik v té tramvaji bylo lidí? Kdyby všichni jeli autem, byla by křižovatka průjezdnější a nebo by byla úplně zaflákaná? To se totiž obvykle navrhuje podle dopravních proudů a ty tramvajové mohou být dost silné. 50 lidí v šalině (poloprázdná) je kolem 45 aut, což už máme pěknou kolonu, tak 400 m od oka.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Co vlastně míníte tím "měl se dostavět okruh"? Blanka je část městského okruhu a mimochodem i komanči tuhle část plánovali podzemní. Jen ji chtěli budovat hloubením a přeorat při tom 1/2 Stromovky.
Jinak moc se mi líbí "možno ve spojený se sbouráním pár hnusnejch baráků". O tom, který barák je hnusný, chcete zjevně rozhodovat vy :-)

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Ceny rekonstrukci nejsou vsude stejne ;-))
Jsou takove, jake si je vyjednate ... krom toho, nase firmy jsou toho schopny taktez a levneji.

Kolega postavil drevostavbu na zahradu za 12.000 kc, za to same chtela firma 160.000 ... a pry je to taky normalni cena, maji to tak skoro vsichni ... no ale jsou i taci, co to udelaji za 30.000 i s mat ... kdyz je cena 12.000 za mat, tak 18.000 za praci mi prijde OK ... a zrovna ve vlacich znam cloveka, co pro cizinu rakove rekonstrukce dohadoval a budete se divit, dalo se to stlacit dost dolu, stacilo si zjistovat ceny tech soucastek ;-))

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

cena zas tak rozdila pri odpovidajicich vlastnostech, kvalite a obdobne velke objednavce neni. Kazdopadne je velky rozdil kdyz se v CR objednava po kusech a v zahranici po stovkach kusu. To uz pak rozdil je.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Vagon neni zahradni drevostavba. Rekonstrukci nemuze delat kazdy, na to je to technicky priliz slozite. Konkurence zas tak velka neni. A asi nemusim rikat, ze posilat neco na opravu napriklad do Rumunska neni zrovna nejlepsi napad. Sice to klidne udelaji za polovinu, ale vysledek je o poznani horsi nez to co zvoraji u nas nebo na Slovensku.

Ono to taky muze dopadnout tak jak se to podarilo Holandsku s italama - http://en.wikipedia.org/wiki/V250_%28train%29 ... pro vazne konstrukcni zavady se vlaky vraci vyrobci.

Navic pokud si nekdo neco opravuje sam a nezapocitava praci, tak pak se tezko divit ze cena je jinde :-) . Samozrejme tim neobhajuji cenu 160 tisic za nejaky zahradni mini domecek.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Hele nerikam ze cd a spol je dobre ale davat za priklad student agenci je celkem vtipne. Protoze vsude kde studen agenci s necim zacinala nasadila dampingove ceny, a az konkurence zkrachovala, tak zas zdrazila na ceny drazsi nez zkrachla konkurence.... Takze nic proti jsou stejny zlodeji jako kazda druha cz firma....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz myslis.

Ridice, ktery spozdil odjezd o 10 minut s tim ze si musi vykourit cigarko a ridice ktereho nezajimaji nejake mistenky ktere si cestujici zaplatili jsem potkal zatim jen u CSAD.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Jo tak je lepsi ridic ktery zakazdou cenu musi dodrzet cas tak jede na silnici jak prase.... takze kdyz se na dalnici predjizdi kamioni tak je jeste zacne predjizdet zlutak... Krasa a ty zanim do plnejjch protoze jede 90....

priklad cen
http://hn.ihned.cz/c1-17561770-student-agency-zacala-boj-o-ostravu
a ceny ted
https://jizdenky.studentagency.cz/Booking/from/PRAHA/to/OSTRAVA/tarif/RE...

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Nevím jak se SA chová jinde. Ale teď jsem se kouknul na jízdné Pha-Bno a mají teď za 210. Za 200 měli tuto trasu jiní dopravci před cca 10-15 lety a od té doby jsou ceny přeci jen někde jinde.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Vlak Praha-Brno se da koupit za 160Kc (IN25 + vcasna jizdenka).

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Moje cena je běžná autobusová bez dotací a slev (zrovna dráhy mají na trať Praha-Brno zvláštní ceny) a bez předplatného (IN karta)
Zajímavé je, že si můžete koupit u ČD jízdenku Praha Brno a zaplatíte za ni míň, než když si koupíte jízdenku jen na 3/4 trasy.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Za tom neni nic zvlastniho. Relacni ceny (slevy) jsou bezne na celem svete. Dokonce vyjde levneji koupit napriklad jizdenku Plzen-Praha + Praha-Brno nez Plzen-Brno pres Prahu.

IN karta je produkt, ktery slouzi ke zvyseni loajality zakazniku. Proste si koupis slevu. Dulezite je prave to KOUPIS :-) . Nic vic v tom nehledej. Teoreticky by to slo postavit i opacne, ze za kazdou jizdu dostanes slevu na nasledujici pokud bude do urciteho data. Je to jen o tom jaky marketingovy model se zvoli.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Vy jste fakt vadnej nebo jak tomu mám rozumět? Srovnávat jabka s trakařema, jen, aby vám ty plechovky vyšly, že? No jo, každej má nakoupený tady ty drážní nesmysly na slevu když jede párkrát ročně, tak určitě. A ty rádoby slevy při objednání v jiný čas, leda houno, nikdy jsem nedostal slevu ani tejden předem ani den předem, akorát bláboly. Dá se to taky zrušit když už nechci jet, dostanu love zpátky? U autobusových dopravců samozřejmost.

Jo a určitě je ve vlaku klimatizace, občerstvení, denní tisk a teď co jsem jel žluťákem posledně, databáze dilmů a seriálů streamovaná individuálně přímo do každé sedačky, tak určitě. :o)

Ve výsledku je ta železná srágora asi třikrát horší.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Pokud umite objednavat jizdenky tak slevu dostanete. Pokud ne ... . IN karta je na 3 roky, zaplati se i pri jedne delsi ceste rocne.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

A co ta klimatizace, občerstvení, denní tisk, připojení, elektrika a teď co jsem jel žluťákem posledně, databáze dilmů a seriálů streamovaná individuálně přímo do každé sedačky? Tomu ani patnáct OUT karet nepomůže.

A chraň vás bů abyste to tam chtěl zavádět, to by na celý ty podělaný český dráhy nestačilo 500 miliard aby se to jen vzdáleně přiblížilo nabídce SA.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Tak jsem to tipnul dobre na zlutej fanklub. :D
Klimatizace u CD je v SC vsude, v EC a Ex v naproste vetsine vozu... a byla i pred zlutakem. V regionalce je v Elefantech, Zralocich, Panterech... Ano, muze se stat, ze obcas nefunguje, ale to se stava i u zlutaka. :-)
Obcerstveni v SC, EC a Ex bylo i pred zlutakem, ale ne zdarma. V cene bylo jen v prvni tride SC, kde byl i denni tisk - take jiz pred zlutakem.
Elektrika ano, ta je jak kde, ale to mne zrovna moc netrapi. Nejsem socka, abych si musel dobijet baterku ve vlaku a ntb. mi ty 3-4h v pohode vydrzi. :-)
Takze slovy klasika... co tam mas dal ? ;-)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Tipnul jste si leda velkýho hněďáka. Dlouho jsem jezdil s konkurencí, protože se žluťák docela zkazil, no pak se zase zkazila konkurence, tak jsem jednou jel s nima a bylo to dvakrát lepší než v nejlepší slávě před tím, takže dobrý, trh funguje. Poslední dobou už jedím výhradně spolujízdu, ať už jako řidič, nebo pasažér)

Takže když si to dešifruju:
- občerstvení NE (KOUPIT si to za těžký prachy můžu u žluťáka taky, víme? ale to přesně není ono; krom toho, při svých cestách rychlíkama jsem pojízdnýho prodavače v tom vlaku potkal tak asi v 10 % případů)
- klíma tak někde v <1 % spojů, poslední dobou se to DÍKY ŽLUŤÁKOVI lepší, protože tam ji mají snad na všech spojích (kdyžtak mě opravte), takže dráhy nemaj jinou možnost, než konečně modernizovat, aby je fakt nezrušili
- 1. třída, WTF? to jako fakt? já to klidně vezmu, ale pak ten vlak naprosto tragicky prohraje cenově, že
- elektriku jsem funkčí ve vlaku potkal jednou v životě asi a to mám naježděno minimálně pár desítek tisíc kilometrů; no jo, hlavně jabčáci co furt hledaj zásuvku jsou socky, tak tak - to jim příště řekni :o)

Takže porovnáváte v podstatě výjimky se standardem u konkurence - hm, fakt dobrý :o) A ještě tam nějak nevidím to připojení a databázi filmů a seriálů streamovanou do každé sedačky?

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Co je to "za tezky prachy" u obcerstveni ? Jancura to prodava se zapornou marzi, tedy dotuje, ale to je jeho vec.
Naposledy jsem si v jidelnim voze daval plnohodnotny obed (to Jancura zatim jeste vubec nevede) + 2 pivka a platil jsem 250,- i s kavou a zpropitnym. Nedaval jsem si zvyhodnene menu a v normalni restauraci bych neplatil o mnoho mene. Takze s tim nemam problem. Od toho pojizdnyho prodavace jsem zatim jeste nikdy nic nekupoval, davam prednost klasice - jidelni, nebo bistro vuz.

Klima je v mnohem vice spojich, tedy alespon na trasach co jezdim je az na vyjimky opravdu vsude. A to ji zrovna moc nemusim, radeji jsem mel klasicky oteviratelna okna, ale to by jsme pak nemohli jezdit 160 km/h, protoze pri teto rychlosti uz pry musi byt tlakotesne vozy. :) Samozrejme, ze zlutak ji ma take vsude, protoze vozy nakupoval az ted a tak to vsude pred nasazenim v ramci rekonstrukce nechaval dodelat.

Mno, pripojeni bylo u CD ve stadiu projektu davno pred Regiojetem, psalo se o tom i v mediich. Jancura to sice nasadil driv prakticky, ale na kvalitu se, co jsem slysel, dost nadava, protoze to vic nejde, nez jde. CD jsou na tom lepe, berou konektivitu od vice operatoru, takze maji mene hluchych mist na trase.
A databaze filmu ? Nekomu se to mozna hodi, ale ja osobne to tedy povazuju za zbytecnost. Kdyz jedu pracovne, tak bud spim, nebo pracuju a nebo si pustim neco sveho. A kdyz jedu soukrome, tak nas vetsinou jede vic a dokazeme se bavit sami. :)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Fámy a oblíbená klišé. Kauza Liberec. Linka provozovaná DOTOVANÝMI spoji ČSAD Liberec. Začíná jezdit Student Agency za mírně nižší ceny. To se ČSAD nelíbí a tak zavírá brány autobusového nádraží (ačkoliv tam SA platí poplatky a je to nezákonné). To se nelíbí SA, protože lidi neví kam jít na jejich autobus a tak jezdí Librec - Praha (ano pouze v tomto směru) za 1 kč. Povězme si, kdo by nejel za kačku. To strhlo mediální válku a osočování SA jak je strašně zlá a špatná. Nakonec to běhalo po úřadech a ČSAD muselo zase otevřít brány nádraží a ke všemu následně přišlo o dotaci na tuto dobře vytíženou linku. SA se vrátila na ceny před odvetnou akcí.

Už tomu bude alespoň 6 - 7 let, nicméně před SA se jezdilo dotovaným spojem, Karosou, za něco pod 100 kč + zaplatit zavazadla + zaplatit místenku. Od té doby nafta stojí skorto dvojnásobek, zavedlo se dálniční mýto, ale jízdenka SA stojí pod 100 kč VČETNĚ místenky, zavazadla + dostanene noviny a čuribrndu z busího automatu. A jedete v kůži v parádním autokaru se zábavním systémem. fakt nechápu, kde je to zhoršení. Kdo nemá žluťase rád, může jet s ČSAD Liberec stále.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz uz prepocitavas na vrtulniky, tak alespon neplacej blbosti. Napr.:
Eurocopter EC145 zakladni civilni verze stoji od cca 4,6M USD a uveze 10 cestujicich (v business uprave pro 8 cestujicich pak za 7,5M USD)... a to jeste neprepocitavam na kapacitu vagonu. :-)

A pokud jde o to, jak se dokaze chovat soukromnik... tak to doporucuju jit treba jen reklamovat boty. :-D

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

„Nez zacnes psat tyhle otrepane blbosti tak si zjisti fakta. Napriklad to kolik stoji jeden vagon, lokomotiva ... a kolik toho je potreba vlastne celkem vymenit. Pak budes rad, ze pri tom jake je financovani CD ze jezdi aspon to co jezdi.“

Uf.
Mně je úplně jedno, kolik to stojí, to je snad problém každé firmy si pro své podnikání zařídit prostředky.

Ale vůbec nejlepší je to financování ČD. Jako že my máme ČD zaplatit, aby měly na vláčky?!

ČD poskytují služby kolísající kvality a nechají si za to poměrně draze platit (když se započítají i dotace). Jako v každé státní organizaci se tam spousta prostředků vyplýtvá, ale když nemají ani na obnovu vlaků, jen to dokresluje rozměry toho plýtvání.

Ve stručnosti, jestli za ty prachy co za to berou nedokáží zaplatit údržbu a odpisy vlaků, tak ať to nedělají a pustí k tomu někoho jiného.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Zvlastni kolik lidi da minusy. Jen za hola fakta.

Mimochodem vyhodny nakup Rail Jetu z vysoutezene ceny OBB v ramci jejich velke objednavky vychazi cca 55 milionu na vagon. Kdyby CD objednavaly sami za sebe tech 7 souprav tak cena bude mozna i pres 70 milionu za vagon. Mnozstevni cena dela hodne.

Mozna by se ti minuskujici mohli kouknout jak vypada podpora zeleznice v Rakousku a srovnat to. Velikostne je Rakousko cca srovnatelne. Rail Jetu maji 51 kusu a dalsi budou kupovat. To co se u nich vyrazuje a prodava k nam za cenu srotu u nas CD a RegioJet zarazuji jako spickove vozy.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tak dnes CD zadaly objednavku 14 elektrickych souprav pro dalkovou dopravu v delce 3 a 5 vozu za 2,6 miliardy. Maji vychazet ze Skodovackych regionalnich jednotek Regio Panter. Nikde to nebylo zminene, ale predpokladam ze budou vzhledem k uvazovanym trasam dvousystemove.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Mám podobné zkušenosti. Pokud zanedbám stav vlaku a čistotu některých souprav, tak jsem narazil na ten samý problém - komunikaci. Ještě když jsem studoval brně, tak mě jedna cesta z brna do "nedalekého" cca 110Km vzdáleného místa klidně sebrala 7h života (z původních 2h).

První vlak mi ujel kvůli rozkopanému nádraží (výluka vedle výluky), druhý vlak měl výluku a byl nahrazen autobusem s přestupem v blansku. Tam v době našeho příjezdu již vlak 10 minut ujížděl, takže jsme čekali přes 2h na další spoj. Mezi tím tam zastavilo několik jiných vlaků (taky EC), naprostá dezinformovanost, průvodčí nic nevěděli, výpravčí i zaměstnanci drah ve stanici to samé. Docela mi bylo líto pána za okénkem ve stanici, neboť schytal mnoho nadávek od zahraničních cestujících, co byli stejně zmateni jak on. Po dvou hodinách jsme se dočkali standardního osobního vlaku (nic jiného odtamtud nejelo potřebným směrem) a sám jsem se pokoušel německy hovořící spolucestující uklidnit. Náhrada samozřejmě žádná, zmatek maximální.

Stav vozů je druhá věc. Vlaky jezdím již přes 7 let a viděl jsem ledacos, ale z toho všeho byla asi nejkrutější zkušenost s vlakem, který jezdí odněkud z polska přes ústí n. orlicí do pardubic... možná i dál. Je to další odkoupená souprava cizího dopravce (polského), z asi 60-70 tých let. Kompletně dřevěná souprava, elektrifikovaná i s automatickým zavíráním dveří. Celé to působí opravdu muzeálně (nemá to na ty rychlíkové dobytčáky zmíněné výše). Z venku celé oprejskané, zrezlé. Spolucestující si nejspíš všiml mého údivu a pouze dodal, že "taky koukáte co tu jezdí po kolejích".

Ovšem spoje z větších měst (praha, brno, třebová) už jsou trochu o něčem jiném. Sem tam narazíte na horší kus (zvláště ty raní exotické soupravy směr maďarsko, polsko, případně nějaké staré neměcké vozy), občas opravdu zaneřáděný vůz (jednou jsem měl tu čest se zbytky jídla po celém kupé od našich německy hovořících sousedech) a jednou jsem potkal i "pizzu" na zemi, ale to se stává, občas se někomu udělá zle... ale nechat to tam po celou dobu jízdy soupravy, no nevim. Nicméně většinou jsou tyto spoje ve velmi dobrém stavu. Pokud se nebojíte připlatit za jedničku, tak by jste s těmito spoji neměli mít žádné problémy. Cena jízdného pro každodenní cestující jako jsem já je v česku naprosto luxusní. Běžně si doplácím jedničku už předem především kvůli jistotě toho, že mi to nikdo nezasedne a že ten cesta bude mít nějakou tu štábní kultůru. Dokonce EC soupravy nabízejí mnohem větší komfort než vlaky SC, především z hlediska volného prostoru cestujícího (v jedničce určitě, i když zřejmě se možná pár vyjímek najde - chybějící zásuvky, nějaký starší vůz směr polsko).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Z polska se tusim nic nekupovalo, naopak tam se spis nepotrebny stary odpad prodava. To spis na ceske uzemi zajizdi polske soupravy.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Zkusím vyhrabat fotku, myslím že jsem si to fotil... ale je to fakt dávno, kdyžtak to sem přiložím. Dneska se zrovna chystám mimo domov, tak je to takové hektické :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neni to tohle http://www.zelpage.sk/news_n/roszkow-raciborski.jpg ? Jsou to desne kramy. To jezdi z Polska do Ostravy. Polske vozy klasicke stavby vcetne lokomotivy zajizdeji az do Prahy.

Ze starych souprav by tam mely mit CD krome klasickych vozu aktualne snad jen http://cs.wikipedia.org/wiki/Elektrick%C3%A1_jednotka_460 , ale nejsem si tim zcela jist.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ha, byl jste rychlejší. Ano, je to ono. Přesně tímto vozem jsem jel. Možná ho nahradili, nevím. Využil jsem toho spoje pouze pouze jednou, ale je to přesně on.

Možnost že vlak je čistě polský existuje, ale myslím že až na tu jednu-dvě stanice je jeho trasa v česku. Uvnitř vlaku byla vtipná reklama sdělující cestujícím, že polské dráhy modernizují, nebo něco takového :)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Proc by tu polskou reklamu sundavali, je to polskej vlak patrici PKP co jen kousek cesty jede po ceskem uzemi. CD s tim ma spolecneho jen to, ze tam vleze cesky pruvodci a kontroluje listky.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Tuto možnost nezavrhuji, vypadá logicky. Pak je mi ale divné, že sem pouští takovéto hrůzy (když většinu cesty je na našem území) a naopak spíš ČD nenabídne vlastní spoj.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Vyrovnavky vykonu. Misto platby za probeh vozidel CD na uzemi polska "plati" PKP zajizdenim vlaku na ceske uzemi v obdodobnem poctu kilometru. Totez funguje mezi vsemi dopravci. Na ceske uzemi zajizdi to co ma PKP k dispozici a co je schaleno k provozu na ceske zeleznicni siti na tech danych tratich. Tedy realny vyber nula nula nic. Stav vozidel PKP je horsi nez u CD, takze tak.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ono to ma svou logiku... Preci nebudou na hranicich vsichni cestujici vystupovat a prestupovat do naseho vlaku, ze ? Problem je, ze v Polsku je situace jeste mnohem horsi, nez u nas a tak ikdyz k nam polaci posilaji to lepsi, co u nich maji, tak z naseho pohledu je to dost hruza.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No vidíte, a když jedete autem, dojedete všude rychleji, pohodlněji. Voprotivá té jedničce už to možná ani dražší není. Akorát musíte ostatním tu socku zaplatit, protože sama by si na sebe nikdy nevydělala, a z provozu auta zaplatíte 90 % režimu, aby bylo na koleje, zyklostezky, metra a důchody. Super, ne?

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

Je "nadherne" jak si v tomhle state vetsina mysli jak jsou vlaky pro chude, pritom v mnoha statech je to presne naopak. Osobne davam prednost vlaku a nejsem sam. Odpada spousta starosti. Naprosto me fascinuje jak i na malych mestech na vnitrnich ulicich v soucasnosti vznika temer nepretrzity provoz od 5 do 9 ti rano kdy lidi po jednom vyrazi do prace. Hluk, ekologie, mrhani ropou (az dojde tak se civilizace vrati na uroven 19. stoleti pac veskera soucasna technologie je zalozena na rope) v praxi, narvana parkoviste. Kdyz si sectete naklady na opotreni silnic, vystavbu novych kapacitnejsich, parkovist, zvysene naklady na zdravotnictvi ( i snizeny pohyb lidi ma nasledky ) a dalsi primi i neprime zvysene naklady jak samotnych lidi tak jinych firem/organizaci tak uz ta individualni doprava ani omylem neni levnejsi. Nerikam ze vsichni muzou jezdit hromadnou dopravou, to je fakt nerealne, ale soucasny stav je dlouhodobe . O tom ze vetsina cest a prevozu nakladu je zbytecna asi take nema cenu mluvit to vi snad uz kazdy.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Az ndojde ropa, dojezdi i vlaky a autobusy.

Vlaku muzes dat pouze v pripade, ze ciste nahodou jede tam kam se potrebujes dostat - coz v 99% pripadu neplati.

Jizda do prace:
- autem 20 minut
- na nadrazi 20 minut, jizda vlakem 30 minut, cekani na prestup 15 minut, dalsi vlak 15 minut, cesta pesky z nadrazi 20 minut - to mame kolik? Hodinu a tri ctvrte.....

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz se bude ropou plytvat bude to brzo. Kdyz se s nim bude zachazet inteligentne tak dojit muze za stovky ci tisice let. Pro pohon vlaku a autobusu ropa potreba neni.

Co se tyce dojezdovu do prace autem/hromadnou dopravou tak je to relativni. Ano muze to byt rychlejsi (casto neni, zacpy, hledani volneho mista na zaparkovani atd.). Treba me to vychazi rychleji i pesky nez MHD nebo autem, doba cesty je pesky 25 minut. Technicky vzato neni problem svozu lidi na nadrazi a z nadrazi. Vlaky maji vyhodu pri stredne dlouhych cestach na kratke vzdalenosti je vetsinou lepsi autobus. Na dlouhe pak letadlo. Ono je to dost o kvalite navrhu celeho reseni dopravy. Rezervy jsou v tomhle ohledu ohromne.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Neé jasný vlaky a autobusy budou jezdit na vzduch. Že vy jste nějakej zelenej mozek, co se na tu televizi v jeskyni bude klidně dívat při svíčkách?

Jo, u rozkopané D1 pokud tam báby a cizinci lezou do levýho pruhu a pak nejsou schopni kamion předjet (a nikdo není schopnej je vyblikat do řiti), tam možná je vlak jen o půl hodiny pomalejší. Na německých dálnicích při 180 se nechytá ani omylem.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Vlaky i autobusy jsou vetsi ne mala auta, da se tam efektivneji zabudovat zarizeni ktere do osobniho auta nikdy nenacpes. Tedy v klidu muze jezdit autobus i vlak i bez ropy. Technicky problem to neni.

V Cine a Japonsku vlaky jezdi az 400km/h ... to pro srovnani s tvou 180 :-) . Ze tady vetsina trati nedosahuje ani 100km/h a je trasovana pred vic jak 100 lety je proste fakt. Rovne dalnice stavene nedavno holt jsou staveny podle dnesnich pozadavku, kdyby se totez udelalo na zeleznici, tak se ty dalnice nechytaji. To jen at ty argumenty jsou aspon trochu rovnocene a ne tebou umyslne zjednodusene a jednostrane.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jo a stojí trojnásobek a přepraví tak desetinu toho, co ta dálnice.

Prostě pochop, že vlak je dávno překonaná věc. Na západě jim to došlo dávno, jen tady bolševik rozhodl v 50. letech, že vlak je budoucnost, po deseti letech jim došlo, že je to leda totálně na hovno a konečně se začaly stavět dálnice. Při výkonu socialistického hospodářství tu dneska máme otřesný vlaky i otřesný dálnice a to se vyplatí! Viz http://www.ceskatelevize.cz/porady/10209988352-zaslapane-projekty/.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

A proč tedy ti podle vás kapitalističtí Číňani budují spousty železnic i sítě metra. To jsou taky tak zaostalí?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Protože rozhodla Strana. Zrovna doprava tam vopravdu není svobodnej trh ani omylem.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Aha, takže ta strana je vám dobrá, když buduje onen kapitalismus 19. století, ale zároveň je špatná, když buduje dopravní infrastrukturu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Strana buduje kapitalismus? Jéžišmarjáá, konečně mi tu něco zvedlo náladu :-DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Ano v číně jaksi strana buduje kapitalizmus, a kupodivu vcelku úspěšně...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

No je to asi pro Behemota šok, ale v Číně s komunistama u vesla opravdu vládne kapitalismus a nikoliv regulované hospodářství (a doprava není volný trh NIKDE v civilizovaném světě).

Nevím co je na tom divného, v Evropě zase tzv. liberální strany provozují socialistické způsoby. Svět je složitější než přitroublý politický nálepky.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Ano, svět je složitější, proto to těm jednodušším nedojde, že ano.

Budování kapitalismu je naprosto prvotřídní oxymoron, to byste chápal, kdybyste věděl aspoň zbla o tom, co to kapitalismus je. Jestli strana něco udělala, tak někde něco OTEVŘELA a zbytek se udělal tak nějak jako sám. Kdyby někdo něco BUDOVAL, tak je to CENTRÁLNÍ PLÁNOVÁNÍ a ne kapitalismus. Už se chytáte, nebo je to na vás moc?

Naopak věřit nos mezi vočima našim socialistickým prasatům, že voni jsou jako liberální - to musíte být taky hodně hodně zpomalenej.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vůbec nevím, jakou část mého textu se snažíte citovat. Budování kapitalismu jste vzal kde? Normálně nestačím zírat co všechno co v textu není si rozohněně dopíšete, rozvedete a dáte mi sežrat.

Že některým stranám věřím jste vyčetl kde? Nevím jestli já jsem jednodušší a kde jste se dozvěděl o mém politickém smýšlení (protože zde píšu jen obecné neosobní argumenty) co vím ale naprosoto jistě, že fanatismus jakéhokoliv typu je dost nezdravá věc.

Je prostě fakt, že v Číně funguje kapitalismus ač tam vládnou komunisti.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Tak jestli já jsem blbej, tak vy potom taky, uvedu strukturu:

Jirka: Strana buduje kapitalismus!
Behemot: haha dobrá sranda
Fotobob: ale v Číně je fakt kapitalismus!
Behemot: asi těžko ho tam někdo BUDUJE
Fotobob: já neříkám, že ho buduje

Takže jsou dvě možnosti:
1. odpovídáte na něco úplně jiného - ehm, co na to říct
2. odpovídáte na téma blbě, a když vám to zcela jasně vyčtu, vymluvíte se na 1.

Já nikde nepopřel, že tam (nějaký) kapitalismus je, ale aby ho někdo *budoval* je nesmysl non plus ultra.

Závěr o vaší reakci nechť si ostatní udělají sami.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Kdyže reagujete na mě, reagujte na to co tvrdím já a ne co tvrdí někdo jiný. Protože to je pak dost těžká domluva. I když, jak uznávám, to ve vláknu zaznělo, tak nevím co to mělo společného s mým vyjádřením.

Budování kapitalismu je, bych tak očekával, slovní hříčka stavící protipóly propagandistické heslo KSČ a kapitalismus do jednoho celku.

Jinak mě je úplně jedno, že se ze mě snažíte udělat (dvoubodového) blba, pro mě za mě.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Ne, je to protože to je třeba je to efektivní! Kupříkladu v Japonsku, nejvytíženější trať Šinkansen kde ve špičce jezdí 16 vozové vysokorychlostní jednotky po 5 minutách, kapacita každá kolem 1100 lidí. Počítejte někdy lidi v autech. 1100 lidí to bude trvat fáááááákt dlouho. Žádná dálnice to nedá, nehledě na neskutečný vliv na prostředí, toho smradu a hluku a proč jet 600 km 3 h, když to autem můžeme jet celý den, že.

A teď si vezmeme Čínu, města tisíce kilometrů od sebe, desítkomilionové megapole, opravdu ideální pro individuální dopravu auty...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Města tisíce kilometrů od sebe…znáte letadlo? Ale ani tím autem to není problém. Ve Státech je úplně normální si zajet do vedlejšího státu 100-200 km na večeři. Po silnici samozřejmě. Ono i tady se dá dát rozumně Brno-Praha za hodinku a půl z centra do centra když není dálnice rozjebaná a není tam moc pitomců co se montují do levého pruhu 130 tacho.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Letadlo nezvladne obsluhovat takovou kapacitu lidi v kratkem case. Navic je tam spousta ztratoveho casu - odbaveni, vzlet, pristavaci manevr. Nevyhodou letadel je i zavislost na pocasi. A to nemluvime o ekologii, ze.
Ve Statech maji trochu jinou dalnicni sit, maji na to plac a kdyz se to budovalo, tak nikoho nenapadlo, ze by treba nekdy mohl byt problem s ropou. :)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

A letadla na problémy s ropou dojedou první. Plyn tam není kam dát, vodík taky ne, baterie, haha energetickou hustotu má vše malou k hmotnosti, tak jedině pěstěná paliva a ta budou cenou asi dost problém.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Jaké problémy s ropou?

Jo a to víte, že naprostá většina vlaků na světě jezdí na ropu, že jo. Těch pár rychlých a elektrifikovaných tratí, které jsou těžce ztrátové, to vopravdu nevytrhne.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě že s ropou problémy jsou a budou. V letectví to je vidět dost extrémně. Starší letadla (tak 15 let) jsou absolutně mimo, protože jsou nehospodárná. Concorde a nadzvukové létání se kvůli cenám ropy úplně vytratilo. To není otázka projevů ze dne na den, ale během desetiletí je vliv značně vidittelný.

Většina vlaků v Americe jezdí na ropu. V Evropě (i CŘ) je větší část tratí elektrifikovaných, hlavní víceméně všechny. V Japonsku je elektrifikováno tak 95 % tratí. V Číně je elektrifikace také dost vysoká. Vysokorychlostní tratě jsou elektrifikované všechny. Šinkansen je zisková záležitost. Takže ano, vysokorychlostní doprava může být i bez ropy.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Větši část tratí elektrifikovaných != elektrické vlaky, pane! Docela značná část, ne-li většina nákladních vlaků i u nás jsou diesely. Kromě věcí jako to, že málokteré nákladní tratě jsou elektrifikované od začátku do konce (tzn. z jednoho skladu/fabriky do druhého), tak jen u nás jsou dva rozvodné systémy, v zahraničí toho je ještě víc, plus navíc k tomu všechny ty další systémy a bůhví co. Takže je ve výsledku daleko ekonomičtější tahat rovnou všechno dieselem. Všimněte si, že soukromí nákladní vlakoví dopravci používají výhradně diesely a jsou v zisku, zatímco režimní Cargo s elektrikou je ve ztrátě…oh, wait…

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

A zase další nesmysly. Většina nákladních vlaků u nás jsou diesely :-) To, že není elektrifikovaná kolej do fabriky opravdu ničemu nevadí. Pokud nevozíte uhlí do elektrárny, tak málokterá fabrika vyprodukuje celý vlak. Takže z fabriky vagón stejně po vlečce posunete na nádraží a až tam se z něj vlak sestaví/připojí se k němu.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Soukromi dopravci pouzivaji naftove lokomotivy z technickych a ekonomickych duvodu.

Provoz naftove lokomotivy stoji vice, ale stoji mene jak polovinu ceny eletricke trisystemove. Druha vec je ze provozovat lze temer jakoukoliv naftovou lokomotivu, ale u elektricke je nutne brat ohled na schvaleni pro dany usek trati. Tedy s naftovou lokomotivou projedes temer celou Evropu, ale s elektrickou muzes jen po "male" lokalni oblasti. Tedy velci dopravci nemaji problem vlastnit elektricke lokomotivy, ale ti maly proste na ne ekonomicky nedosahnou.

Na evropskem trhu jsou jen dve moderni elektricke lokomotivy splnujici bezpečnostní předpisy TSI a jen jedna muze jezdit v CR a okolnich statech - Skoda 109E . Naftovych je spousta, protoze to vyrobit umi narozdil od elektrickych kde kdo.

Proc ma CD Cargo vysledky jake ma nema nic spolecneho s lokomotivama. Duvodu je cela rada, nema cenu to tu rozebirat a uz vubec ne s tebou.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Většina nákladních vlaků u nás nejsou diesely, pokud nepočítáme posuny. Nákladní vlaky jezdí zejména po hlavních tratích (a koridorech) a ty elekrifikované jsou. I soukromí dopravci používají elektrikcké lokomotivy, kupříkladu Metrans, ale i další recyklují starší lokomotivy.

Důvodem nasazování dieselů u open access je snaží interoperabilita. Elektrická lokomotiva pro několik zemí je dost nákladná záležitost (roli hraje zejména EMC kompatibilita a vlakové zabezpečovače) a toto diesel řeší, i když je méně ekonomický (za jízdu s "čmoudem pod dráty" je penalizace ve výpočtu poplatků za užití dopravní cesty).

Problém ČD Cargo nejsou elektrické lokomotivy (spousta open access by je klidně koupila), ale neschopnost obchodníků tohoto molocha, kašlání na vozový park, co má kupříkladu propadlé revize a tak si musí draho půjčovat privátní vozy atd...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Což je přesně to, co říkám, ale to je samozřejmě absolutně špatně, ale když to říkáte vy vláčkaři, tak je to pravda pravdoucí…

Jinak si někdy poseďte půl dne u koridoru a můžete mi říct, kolik tam projede elektrických náklaďáků a kolik dieselových, pak mi můžete potvrdit, co říkám. Nebo si pusťte aspoň záznam na webu od někoho, kdo tam seděl.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Ó kdybych byl jen vláčkař... Mě zajímá technika obecně. To si vyprošuji, takhle limitovat mé úchylky, obzvláště na tomto čistě oborovém webu.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Vy opravdu nečtete a nevnímáte. Psal jsem 1100 lidi na vlak, interval 5 minut. Dochází vám to? Takže to máme cca tři Boeingy 747 za 5 minut a nebo dva A380 za 5 minut. A ty vlaky opravu jezdí plné. Letadla tam také létají a dálnice tam také je. Nicméně Praha - Brno a Praha - Košice, to je kapku rozdíl, že (zhruba ekvivalent vzdálenosti Tokio - Ósaka). Šinkansenem 2:30, autem nevím, ale pod 7 hodin o nebude.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Jsem si naprosto jistej, že počítáte i dopravení se na nádraží a z nádraží, nastoupení do vlaku a z vlaku a jeho odbavení, že? Nebo že byste NÁHODOU zapomněl?

Výhoda auta oproti všem sockám totiž je, že jede z počátku do cíle. PŘÍMO. Všechny hromadky vždycky jedou odněkud, kde nejsem, někam, kam nepotřebuju, obvykle pomalu, nepohodlně atd. Něco se jakž-takž dá odstranit, první dva body NIKDY. V našich podmínkách to navíc nepojede ani rychle, ani na čas, ani s pětiminutovými intervaly, takže příměř o ničem.

Mimochodem, podle http://www.hyperdia.com/cgi/en/intervaltime.html?dep_node=TOKYO&arv_node... kecáte až se hory zelenají. Nejkratší interval Nozomi jsem tam našel 10 minut a ne pět. Jo, těch vlaků jezdí spousta, ale ty další zase nejedou 2:25, ale třeba 3 nebo i 4 hodiny.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

O tohle toho dost vím a dost jsem tam toho sjezdil, takže bude dost těžké mě zlomit.

Jedná se o hlavní trať Tókaidó Šinkansen a na té trati jezdí tři kategorie vlaků. Superexpress nozomi, nejdražší s jízdní dobou dvě a půl hodiny, Hikari, které mají o pár zastávek více a Kodama, které jsou zastávkové. Všechny jezdí po stejné trati Tokio - Šin-Ósaka, všechno jsou to rychlovlaky, jednotky řad 700 a N700. Úhrnný interval ve špičce je 5 minut. Nikde jsem nepsal interval mezi vlaky stejné kategorie. Značný rozdíl je v ceně, takže každý jede to co mu vyhovuje. Každopádně přepravní proud se u všech kategorií sčítá, že a o to jde.

Na cestu na nádraží jsem nezapoměl a pokud se bavíme o Japonsku, tak to bude autem vždy horší. Pokud jde o ČR, tak zde rychlovlaky nemáme, takže to je o ničem a vlakem to bude většinou pomalejší a nebo podobné.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Ahá, takže to jede buď 2:25, nebo po pěti minutách, nebo je to levný, nebo, nebo, nebo…no to jste tam zapomněl zmínit, když jste demagogicky hulákal, jak to jede jó suprrrr dvěapůlhodiny woé a eště to jezdí skoro za sebou a je to úžasně levný…leda pěknej hnědák, že.

Jinak než se mačkat v tokijským metru kde maj speciální zaměstnance jen aby mačkali lidi do vagónů, tak to radši budu stát v té zácpě v nějakým hezkým japonským autě s malým atmosférickým motorem a klimatizací, ale se svým pármetrovým prostorem, kde navíc bez problémů převezu kufry, případně i někoho dalšího…

BTW, kolik jste toho tam najezdil autem, že o tom tak moc víte? To je oblíbený argument socek všude na světě, jak je auto drahý, vlastně i pomalý a nepohodlný…až se s ním nakonec projedou a zjistí, že vono to tak úplně není. Mnohdy stačí najít lepší trasu a jede to úplně jinak. Taky jsem byl za mlada socansky smýšlející a todle blábolil, víte? Ale mám mozek a ve třiceti už fakt nebudu.

I kdyby nic jiného, tak z osobní zkušenosti - socka mě v životě nechala tolikrát viset a mrznout v noci uprostřed nějaké prdele, že už prostě nikdy v životě nebudu tak tupej, abych ji stavěl nad vlastní auto. NIKDY.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Myslel jsem že jste jen poněkud zatvrdle radilkální, ale ne, bude to horší. To mám brát jako argument ono vytlemené hulvátské vyřvávání? Měl jsem vám vypsat celý jzdní řád a napsat úvahu na téma rychlovlak vs auto v Japonsku?

Jako člověk co se snaží psát o zdrojích by mohl vědět co znamená špička a co jsou to nejlepší hodnoty (naprosto granatované).

Takže jsem socka co jezdí na vejlety do Japonska. Beru to jako lichotku, protože častěji se tedy setkávám se závistí, no. Člověk který tam nikdy nebyl, nejel tam ani vlakem ani autem a přitom mi radí kdo je tam na úrovni a kdo socka, to už je opravdu bezva úlet. Nic o tom nevíte, ale chytostí píšete hromadu. Kdybyste viděl japonské město, došlo by vám dost rychle, že tam auto není ideální dopravní prostředek, neheledě na to, že od místa kde se dá zaplatit parkování to bude možná dál než od stanice metra. Navíc parkování musíte mít registrované, na ulici jen tak zaparkovat nejde (bodejť, když tam žije 13 milionů lidí). Dálnice jsou placené (25 JPN/km) rychlost 80 nebo 100 km/h, zácpy na denním pořadku. Vymotat se z centra na dálnici je kolikrát výlet na mnoho hodin. Kdybyste viděl šinkansen plný lidí v kvádru nebo kdybyste se alespoň zeptal nějakého japonce zde v ČR, tak byste věděl, že možnost jezdit tímto vlakem patří k vrcholným možnostem cestování. Všimněte si, že jsem nikde NEnapsal, že kdo jezdí autem je debil. Je to volba. Auto má své využití, ale váš postoj k rychlovlakům stojí zcela mimo soudnost. Je váš, ale nenuťte ho ostatním. Váš problém je, že se svojí volbu snažíte vnitit celému světu. Prozíravé.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak už vidím, odkud vítr vane. Na dálnici rychlost krokem apod., tam bude v dopravě takovej bolševismus, že si to nejspíš nedovedu představit.

No když se zakáže vjet do Prahy autem, taky bude socka jako že lepší…za cenu toho, že to půjde kompletně do *** :-)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

No, nevím. Spíše to bude podmínkama, hory, hory, hory, tunely, oblouky, zemětřesení... No a ve městech... rychlostní komunikace jsou tam na mostech nad ulicema, pod ulicema, nad řekama, žádná pěkná rovná komunikace.

http://www.youtube.com/watch?v=5WOqHLZUrbo

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Koukám, jak hodně toho víte…jistě i to, že trať do Ósaky byla jediná výdělečná a snaha dotáhnout rychlovlak do všech ostatních odlehlých oblastí způsobila v roce 1987 zadlužení japonských drah ve výši 350 miliard amerických dolarů (přepočteno na dnešní hodnotu dolaru). Nakonec byl dluh uklizen v japonském státním dluhu, takže to zaplatili všichni. A jsme zase u toho, všichni platí pár zoufalcům jejich dopravu.

Mimochodem, velmi zajímavý dokument o utopistickém plánu USA na síť rychlodrah http://www.cato.org/sites/cato.org/files/pubs/pdf/bp113.pdf Všimněte si předpokládané=ho nájezdu průměrného občana - asi tak 1/100 nájezdu po dálnici - a ceny, násobně vyšší, jak za kilometr dálnice. přičemž dálnice si na sebe skrz berně vydělávají, zatímco vláčky by zaplatily tak možná 20 % PC, za předpokladu, že nebudou ztrátové…a to moc dobře známe. Jestli tohle spustí, tak konečně tamní prohnilý režim lehne, protože tohle už nedají.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Pral bych vam aby jste bydlel nekde kde nahrani vlakovou dopravu treba uhli do elektrarny ci teplarny transportem auty. Hodne rychle by jste zmenil nazor na efektivitu.

Vase predstavy jsou opravdu smesne.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Vlečka jezdící pár kilometrů sem a tam je vopravdu srovnatelná s lokálkama v Horní Dolní, tak určitě :-)

Mimochodem, zajímavý, že pár tun čokoládek vám vadí, ale několik vlaků polskýho uhlí denně, co se vozí do elektrárny postavené místo Zwentendorfu, je v pohodě. Čím tom, že by tím, že to vozej vláčky, na který jste úchyl? Jestli vám jde o životní prostředí, jděte hučet do rakušáků, ať tu zrůdnost zavřou a dostaví jadernou elektrárnu, to ušetří tolik emisí, že za to může jezdít 10000 aut, a neopruzujte tady. Akorát by holt zbankrotovalo pár dalších vlakových tratí, ó jaká tragédie…

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Tak pudete na tu hambu?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Sorry chlape ale ty si v krajine kde osobna vlakova doprava hra prve husle ocividne nebol. Ten tebou spominany "svet" nie je len na zapad. Pri mojej navsteve Japonska som precestoval vlakmi vyse 2 tisic km. Od lokalnych "lahkych" motorovych vagonov, cez lokalne "heavy", ktore ked mali privlastok Rapid (tj. nestali na kazdej zastavke) tak smelo konkurovali IC/EC vlakom rychlostou (top 130km/h) po rychlovlaky Shinkansen o ktorych si snad uz aj ty co to pocul.
V tej krajine je mnoho sukromnych firiem prevadzkujucich trate ci uz "uplne samostatne" (lokalne vlaky) alebo v ramci JR Group. Kilometer na tratiach JR Group vychadza zhruba na ¥17.4 (3.5Kc) a to vratane rychlovlakov (velka cast z nich nema povinnu miestenku).

To, ze tam osobna vlakova doprava dominuje sposobuje niekolko zaujimavych (avsak logickych) veci:
1. kedze sa prepravuje vela ludi, tak frekvencia spojov a optimalizacia ich harmonogramu ma synergicky efekt na zaujem o tento druh dopravy - netreba hodiny cakat "v medzistaniciach" v pripade, ze potrebujeme prestupovat medzi viacerymi spojmi co je minimalne voci Slovensku velky kontrast.
2. trate sa buduju s jasnym cielom prepojit bod A s bodom B. bod B moze byt zaroven stanicou pre trat B - C a pod. Samotna frekvencia spojov a ich urcenie teda v mnohych pripadoch az vylucuje uchylaciny ako striedanie medzinarodnych vlakov, lokalych a "50 vagonoveho" nakladneho vlaku na JEDNEJ kolaji - rychlostna a hmotnostna charakteristika tych suprav JE UPLNE ODLISNA. Rovnako aj potreba zastavovat v istych miestach - co znova komplikuje moznosi navysovat frekventovanost a plynulost.
3. kedze su trate zvacsa A-B (vid. 2), tak su na nich umiestnene specificke supravy na dany ucel. Takze neostava cloveku rozum stat co robi tazka suprava s kupe vagonmi na "trolejbusovej" trati, kde je frekvencia zastavovania pod 2 minuty a na kazdej zastavke mimo prestupnej stanice v strede "trate" vystupi pocet ludi, na ktorych spocitanie stacia prsty na rukach. (PO-KE, s unikatom - dedinou, kde su 2 vlakove zastavky). V JPN su lokalne vlaky "elektrickoveho charakteru" kde casto je len zopar dvojsedadiel a inak len lavicky pod oknami - ono uplne staci, ze sa clovek netrepe tristvrt hodiny 33km MEDZI DVOMA KRAJSKYMI MESTAMI a ani mu nevadi, ze nesedi.

Odporucam ti, aby si si pred vynasanim zaverov o vlakovej doprave najprv aspon "prstom na mape" + wikipedii urobil obraz o tom "ako sa svet toci".

Inak - ako poriesit aby nebola potreba spomalovat IC/EC pri prechode stanicou?
Treba na to minimalne tucet ludi s nobelovkou... Co tak spravit vacsiu medzeru medzi nastupistami a stredom potiahnut dalsi par kolajnic pre "pass through"? Ano, hotova veda...

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Koukal jste na Top Gear? Pokud se dobře pamatuju, auto vyhrálo i nad tím slavným rychlovlakem a jinou sockou…tak je to i v reálu, auto je vždycky rychlejší a pohodlnější. Jestli tam vlaky stojí 3,5/km, tak to auto ani není nějak dražší.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Ja mam pocit, ze sa bavim s neploletym.

Taketo supravy idu jedna za druhou s odstupom niekedy menej ako 10 minut. To co odvezie jedna - dve z nich je pocet ludi, ktori su schopni osobnym motorovym vozidlom ist takou rychlostou (o potrebe samotneho vozidla ani netreba diskutovat). Ta predstava cestnej infrastruktury, ktora by umoznila dialkovo cestovat takou rychlostou je celkom zaujimava - aj jej cena.

A pohodlnost?
Sportove auto s pohodlnostou rychlovlaku? Ok, nechcem vas hanit, ale odporucam dlhsie pisat prispevky - nechat si cas popremyslat nad slovami, ktore pisete.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Evropska paterni zeleznicni sit - http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/83/High_Speed_Railroad_M...

ICE3, standard Nemecke dalkove dopravy. Pred zrusenim stavby tunelu Beroun-Praha bylo v planu zajizdeni do Prahy - http://www.youtube.com/watch?v=f5NYpy9Tank

AGV nastupce za TGV (video z testovani v CR) http://www.youtube.com/watch?v=AE565t_RChY

ICE3 Rusko - http://www.youtube.com/watch?v=1RXPtgQGLxU

Cina vlacek na letiste od nemeckeho Siemensu - http://www.youtube.com/watch?v=ks4T9ylxcwc

V SAE a okolnich statech se aktualne cile pracuje na vybudovani zeleznicni site z niceho - http://www.etihadrail.ae/

V USA je planovana masivni vystavba vysokorychlostnich trati - http://www.ushsr.com/ushsrmap.html

Argentina planuje vystavbu vysokorychlostni zeleznice.

No Japonska to asi bez komentare ;-)

Proste vsude na svete ti veri ze vlaky jsou zastarala neperspektivni technologie :-) .

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

LoL, tak Top Gear jako argument jsme tu jeste nemeli :))) Mel bych dost tras, kdy je auto pomalejsi i pri nasich podminkach (rychlost vlaku jen 160km/h), ale to je jedno...
V cem je auto pohodlnejsi ? Da se pri rizeni jist, cist, spat, pracovat ? Mohu se za jizdy projit, odskocit si na WC ? V aute take pri jizde nemusim zazivat zadna prudka stoupani, klesani, ostre zatacky ? :-)

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Především auto jede odkud chci kam chci.
U vlaku to muze byt v minimu pripadu, pak muze byt vlak super, ale obvykle to tak není. Nehlede na to, ze auto jede i KDY chci.
Jasne, pokud někdo jezdi vlakem z Prahy do Berouna, bydli 50 metru od nadrazi a pracuje 100 metru od nadrazi, tak potom ma vlak smysl.
Jakmile to ale nebude jak pisu, ale bude to "nekde v Praze" a "nekde v Beroune", tak vychazi auto v drtivem procentu pripadu lepe. Vlak jede 50 minut, autem tam jsem za ctvrt hodiny z kraje Prahy, takze dost zalezi, odkud kam bych jezdil
Například...

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Jo, to je muj pripad, mam to na nadrazi asi 2 minuty, kdyz zaspim, tak minutu a do prace pak asi taky 2-3 minuty. Vlak jede v exponovany cas kazdych 20 minut a trva to 25 minut. Autem se to vecer da jet za 20 minut, ale v exponovany cas klidne i za 50 minut, protoze obchvat nam 10 let slibovali a ted se asi rok a pul konecne stavi. Takze neni co resit. Ale tohle je vzdalenost, kdy se rano stihnu tak akorat dospat, takze bych o tom snad ani nemluvil. Nicmene kdyz jedu napr. do Prahy, tak obvykle potrebuju do centra a opet je mnohem zajimavejsi vlak, protoze za stejnou dobu autem dojedu tak akorat na Cerny Most. Z vlaku muzu rovnou do metra a 1-2 stanice + 2-3 minuty pesky. To mi prijde taky pohodlnejsi, nez se nekde motat s autem a trapit se s parkovanim.

Auto ma smysl tam, kde je to na nadrazi daleko a neni tam MHD, nebo tam, kde je komplikovany spojeni, nebo kdyz vezu vic veci, coz bych do vlaku nepobral. V ostatnich pripadech je vlak pohodlnejsi a tak nejak svobodnejsi (nemusim napr. kdyz jdeme po jednani na obed myslet na to, ze budu ridit). ;-)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Co takhle jeden autobus+metro, to není vůbec složitý. Trvá to 50-90 minut, autem to jedu 20-30, trasa podle map něco přes 12 km.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jasne, pokud to autem trva 1/3 casu, tak take neni co resit. To je presne ten pripad, ktery spada do kategorie komplikovanych spojeni (vice prestupu, nenavazujici prestupy, verejna doprava jede delsi trasou po mnoha zastavkach).

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Tak to koukáte na špatný Top Gear. Minimálně ve dvou dílech zvítězila dvojice před Clarsonem. Tedy vlak před autem. Navíc ten rozdíl býval minimální.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

"Az ndojde ropa, dojezdi i vlaky a autobusy."

To asi těžko. Vlaky je snadné elektrifikovat a přinejmenším místní autobusy se už testují s vysokokapacitními kondenzátory ("překvapivě" v Číně...zatím to vypadá, že za padesát let bude Evropa jako prdel světa kupovat všechny špičkové technologie z Číny). V zastávkovém provozu přitom ta omezená kapacita nevadí, a kumulativní uložená energie za celou životnost jednotky by měla být mnohem lepší než u baterií.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Svatá trojko, co si na tom nebi…naprostá většina vlakové dopravy (a když myslím dopravu, tak zejména nákladní, kde jeden vlak udělá větší dopravní výkon než desítky osobních) je dieselová, ale jó, už vidím jak budem elektrifikovat všechno od Dolní pod Análem po Horní nad Řití. Kolik to bude stát bilionů? A kde se mimochodem vezme ta elektrika když i dneska je naprostá většina z fosilních paliv a pokud přijmu naprosto pitomou a nepodloženou teorii o vyčerpání zásob ropy, tak by se ropa nahradila uhlím a dál by jezdilo všechno, akorát ten vlak by byl zase pořád dražší jak auto na benzín z uhlí?

Superkondenzátory? A nabíjet to budem jako jak? Hlavně když vidím jak si to na sebe vydělá dneska, tak když to bude plýtvat energií ještě 5× tolik, tak to bude hrozně rentabilní, no úplně. Jediný štěstí, že na to prachy nejsou už teď, jinak by to s váma pomatenejma bláznama byl ten DOOM, co mi furt slibujete že by tady byl bez režimu, za pár let.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Ohledně ekologie: Téměř prázdný vlak je daleko větší mrhání surovinami, než kdyby cestující jeli auty.

Tady ČD na ekologii rychle zapomenou a argumentují dopravní obslužností, tj. že není podstatné jestli vlakem reálně někdo jezdí, ale že vlakem jezdit může.
K tomu nelze než se zeptat, kolik lidí by asi za něco takového bylo ochotných platit, kdyby k tomu nebyli donuceni.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To je těžké. Realita není transport tycoon. Vlaky potřebují nějaký jízdní řád, pokud mají fungovat na nekoridorové trati a i na koridoru je třeba, aby měly odstupy. Navíc zkuste si ráno nasadit vlak, který bude čekat, až se naplní.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

No když to nejde, tak to logicky nebudu zkoušet násilím, že. Ale hledat logiku v centrálním plánování a u vláčkařů, no…to bych ji spíš našel v tom, jak fouká vítr :o)

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Popřemýšlejte nad tím, co se stane, když všichni lidi a zboží půjdou na silnice. Prostě tady nebude k hnutí. Doufám, že se mnou souhlasíte, že alespoň dálková nákladní doprava se na železnice hodí.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Nestalo by se vůbec nic. Autobusy, tramvaje, trolejbusy a veškerá infrastruktura (koleje, zastávky, depa, vozovny, terminály a nádraží) zabírají hromady místa, to se může všechno taky zrušit.

Ať si tam lidi vozí co chtěj, když se jim to hodí.a vydělá si to na sebe, nebo to bude někdo platit ze svého, bez dotací. Já jen vyjadřuju názor korespondující s realitou, že to je na nic. Uživily by se tak nějaké páteřní tratě hlavně na tranzit.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Pointa je v tom, aby se po železnici přepravovalo to co má smysl po železnici přepravovat a ne aby se dělaly nějaké tabulky, co se bude čím přepravovat.

Nechápu, proč by železničního dopravce měl vlastnit stát.
Od dob první světové, kdy železnice měla zásadní vojenský význam, se hodně věcí změnilo.
Ani dopravní obslužnost není důvod, když už by ty dotace nešly zrušit, může to přece dělat jakákoliv firma, není důvod, aby patřila státu. A vzhledem k tomu, že soukromé firmy jsou prakticky vždy a ve všem efektivnější než státní, ještě by se ušetřilo.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Soukromé firmy nejsou vždy a ve všem efektivnější ani omylem. Nevím kde tuhle blbost dnešní mladí berou, snad ne ve škole. Soukromé firmy primárně zajímá jejich zisk, potažmo zisk jejich vedení. Nějaká efektivita je až případný vedlejší efekt.. Takový enron (a s ním všechny zkrachovalé molochy) by o "efektivitě" mohl vyprávět. Když je na trhu 10 firem na jogurty, nic se nestane když nějaká "neefektivní" zkrachuje, ale určitě se nic nestane, když stejně zkrachují CD???

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

No, pokud zkrachuje firma, tak si zkrachovala za sve peníze. Nejaci lide v tom utopili sve peníze a mimo excesu, kdy to pak sanuji staty, coz je spatne, ja osobne na nejakou krachujici firmu nedavam ani korunu.
Pokud budou krachovat CD, tak co se stane? Stat mi ukradne nejake peníze a do CD je nasype.

Mimochodem to, ze je nejaka firma ziskova znamena, ze prodava něco, co od ni někdo jiny chce kupovat. Pokud to neumi nabidnout, zkrachuje.
U statniho podniku je uplne jedno, kdo co chce ci nechce kupovat. Proste stat sebere lidem peníze, ty do te firmy naleje, a at si jeji služby někdo vyuziva nebo ne, vzdyt je to fuk...

Btw kdyby zkrachovaly CD bylo by to to nejlepší, co by se mohlo stat.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Nóóó.... Pokud ta firma měla napůjčované prachy od bank, což většinou bankrotující firma má a dluhy se musí odepsat, což se většinou velká část musí, tak to stejně někdo zaplatí, tentokrát klienti banky. :-(

Sice si můžeme svobodně vybrat banku, ale do čeho přesně investuje nám stejně neřekne, takže že by nás zkrachovalá firma nic nestála se úplně s čistým svědomím říct nedá.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jasně a teď tu o perníkové chaloupce. Čistý trh je stejná utopie jako komunizmus....

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"Soukromé firmy primárně zajímá jejich zisk, potažmo zisk jejich vedení. Nějaká efektivita je až případný vedlejší efekt."

Co je možná ještě horší je skutečnost, že drtivou většinu firem nezajímají negativní externality a dlouhodobé následky jejich rozhodnutí. Tak až si naši vnuci budou muset houfně pořizovat klimatizace a platit za elektřinu jak mourovatí, tak nám za tu "efektivitu" současných a minulých soukromých firem jistě vřele poděkují. :-)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

No vy si můžete klidně hnít dál v té své anarchokapitalistické žumpě, ale doufám, že to převládající větry nebudou zanášet ke mně.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Tak jen doufam pro tve zdravi, ze se ti dobře usina s vedomim, ze během dne se ti podarilo opakovane využívat věci a služeb nakoupenych za ukradene peníze...
Ale je docela pravdepodobne, ze lidi jako ty to mají naopak - mají z toho dobry pocit a hreje je to u srdce, jak se zase měli dobre na ukor ostatních okradenych...
Takova drobna svine, no...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud s nemýlím, pak řádově před 30 lety i osobáky vypravovali v délce podle potřeby. Někdy jeden vůz, jindy 4. Většinou to dokázali odhadnout. Teď jsou na všechno přesná pravidla a když někdo napíše že pojedou 3 vagony, tak pojedou 3. Že celý týden jezdí prázdné, jen v pátek jsou lidé i v uličce jak sardinky už nikdo neřeší.
Předpokládám, že je to tak stále, pár let už se studenty nejezdím.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Ano. Úplně stejné je to s MHD. Pokud by se pro začátek privatizovaly jen pitomé autobusy ve městech a vrhlo se do toho několik menších firem, tak to bude vypadat úplně jinak.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tezko to lze upravovat podle aktualni situace. Lze akorat prihlednout napriklad k rezervacim, tedy kdyz mam rezervovano vse tak asi bude vhodne nejaky vagon pridat ... tedy pokud je kde a nenarusi to obehy. Pridani a odebrani vagonu trva podle nadrazi od 10 minut az vic jak hodinu.

Problem preplnene dopravy v patek odpoledne, v nedeli vecer a obecne kazde rano. Je dan systemove, totez plati o silnicich ... neni mozne kupovat kupovat a staven infrastrukturu na tyhle spicky ... . Je to jak technicky tak ekonomicky neproveditelne. Napriklad na zapade se to tak trochu resi, ze ve spickach stoji jizdenky vice. Ti co nemusi v dany cast bezpodminecne jet se presunou dobrovolne do tech nevytizenych spoju. Pochopitelne je to takova berlicka. Vhodnejsi by bylo, kdyby se vynucena potreba cestovani (skola, prace ...) casove rozlozila do vetsi casove plochy. Nekde se to resi tak ze se posunuje zacatek skoly napriklad o pul hodiny/hodinu.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To je naprosto tržní rešení - je-li někde přebytek poptávky nad nabídkou, tak logicky roste cena. Jen ve smradlavém centrálním plánování ne a tím pádem se to jako bumerang vrátí ještě horší někde jinde.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Ani si to neuvedomujete ale popirate sam sebe :-)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Autodoprava je teď naprosto šílená. Pamatuji doby, kdy se dalo přecházet po silnici vedoucí naším městem (půlí ho) i bez semaforů či delšího čekání. Momentálně je doprava tak hustá, že bez semaforu by nebylo možné přejít silnici. Bydlím hnedka ulici za náměstím, která byla vždycky naprosto klidná a tichá. Dnes touhle ulicí bežně jezdí auta 50tkou i rychleji, protože je to rovinka... tak na to dupnou. Není nic zvláštního, když každou minutou projede jedno/dvě auta po této ulici. Je tu větší prašnost, hluk a vyjímkou není ani bouračka, protože někteří mají i dvě až tři auta. Chodník který kdysi sloužil lidem pomalu slouží autům.

Automobilisté jsou často agresivní a i když jsou v centru různé překážky a zbržďovadla, tak je to stejně neodradí. Mimo jiné, jak bespi níže píše, ačkoli tu máme stále mnoho neekologických elektráren (uhelné), tak pořád je to menší prasárna. Bohužel k funci rozvodné sítě a její regulaci by to bez těchto elektráren (i menších tepláren) nešlo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prasárna je to zejména proto, že režim protěžuje auta spalující dehet. Z benzínových je řádově méně sraček, počínaje tím prachem a popílkem. Kdyby se zrušily spotřební daně na obojí, tak logicky se lidi zachovají tržně a nakoupí si benzínová auta. Ale protože se do toho režim a uhnije se*ou, tak to tak vypadá, jako obvykle, když se do něčeho montuje.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Já vím, že tento požadavek tu už několikrát zazněl, ale mohl by pana Behemota někdo uklidnit? Jeho názory jsou nezralé a jeho argumentace je sprostá. Není nutno hned používat obušek. Stačilo by navlíknout mu bláznovský mundůr a posadit jej na chvíli do rohu, aby vychladnul a zamyslel se nad sebou.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Víš opět kulový. Na D-fens ti ještě nenapsali, že nová norma Euro 6 prodraží auta se vznětovými motory (právě kvůli vyšším emisím)? A tobě jde o nějaký sračky z vejfuku? Ať si každej spaluje co chce? Proč by mi měl někdo nařizovat co můžu spalovat? Leda nějakej WOHNOUT jako jsi ty?

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Tak si nastudujte problematiku zdanění paliv a pak se vraťte, ať neblábolíéte nesmysly, děkuji.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Sám máš bláboly v hlavě, ty dvě koruny na litru nepřekonají rozdíl mezi spotřebou vznětových a zážehových motorů.
Běž už do toho kouta, chováš se jak vidlák a ještě meleš nesmysly.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Projděte si nejdřív rozpočet a zjistěte si, kolik se vybere na dani z pohonných hmot a kolik peněz je potřeba jen pro ŘSD. Pak si k tomu připočtěte další peníze, které na správu místních silnic potřebují kraje a obce. Pak už nebudete plácat takové nesmysly, že cestou autem platíte i ty vlaky a MHD. Navíc třeba v Praze bez MHD byste potřeboval rozšířit kapacitu páteřních komunikací na dvojnásobek - kromě toho, že by to nikdo nezaplatil, to ani není kde postavit, pokud nechcete zbourat část Prahy.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

To fakt děláte, nebo jste tak mimo? Já si to spočítal, máte tu odkaz, blábolíte úplné nemysly. I po zaplacení zyklobuzen a vláčků s lodičkama je přebytek asi 50 %, kterej pak končí v režimní černé díře, odkud jde na všechno včetně dalších dotací socky.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Odkaz se mi ztrácí někde v hloubi debaty. Ale je zajímavé, že stejný výpočet se dělal i na serveru ceskedalnice, kam žádní příznivci ekologů rozhodně nechodí a výsledek byl jednoznačný. Nejspíš zapomínáte, že dost velkou část vybrané daně z pohoných hmot tvoří platby od železnice a taky zemědělců, kteří jezdí po polích a ne silnici.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jezdí po polích, a? Výpalný z paliv taky platí, říkám snad někde, že to je dobře? O to větší důvod výpalné i s Burešem zrušit spolu s privatizací dálnic a železnic, trh se o to už postará.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Jenže to výpalné je příjem té samé daně, o které vy pak tvrdíte, že je příjmem od motoristů. Celý ten výpočet, na který jsem nakonec našel odkaz, je silně zmanipulovaný. Jako příjmy počítá vše, co se hodí, výdaje naopak silně podstřeluje - bere nejnižší rozpočet SFDI z dob Bárty (co na tom, že jindy byl i dvojnásobný), nepočítá náklady obcí.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Výborně, já jsem jen proto, aby se zrušilo veškeré dotování veřejné hromadné dopravy. Pražáci chcípnou ve vlastním potu. D1 bude narvaná až po strop. Silniční síť bych taky zprivatizoval. Aspoň řidiči kamionů, stejně jako každý řidič, budou muset každých pár kilometrů zastavit, aby mohli zaplatit mýto. A pak, až začnou nepokoje a lidé budou chtít krev, tak jim řeknu: "Víte, kdo to všechno chtěl? Behemot, protože to on nechce, abysme si platili všechno společně. To on chtěl, abysme vytrhali koleje. To on chtěl, aby neexistovala státní pojišťovna, která by se starala o nepojistitelné."
No a až hranice uhasne a poslední mastný škvarek bude rozptýlen do Vltavy, tak se pokojně rozejdou a budou říkat: "To byl ale smrad..."

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vy jste fakt hodně nemocnej člověk…a takoví magoři mi hrabou v peněžence.

Spíš to dopadne takto: režim půjde do prdele a lehne, nezchopná lůza pozdechá v občanské válce a po kompletním restartu (včetně potenciálních mezidobí s novými Hitlery a Staliny) to zas bude 10-20 let fungovat, než se toho chopí jiná socanská prasata, protože lůzy bude vždycky nejvíc, to je nekončící boj.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Mam pocit ze nemocny jste vy.

"socanská prasata, protože lůzy" musite byt plny nenavisti vuci lidem, ze ?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Já nevím, jak vy, ale já ty, co mě permanentně okrádají, fakt bytostně nesnáším.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Doufam ze bytostne nesnasite i ty co pernamentne znecistuji umyslne zivotni prostredi a tim nici zdravi nas vsech. Tedy tu kupu aut co zbytecne jezdi sem tam aniz by to melo nejaky prinos.

Ono prevazet cokoladovy krem z Nemecka do CR kde se z toho udela figurka a pak zpet do Nemecka aby se to zabalilo je poneku divne a pritom naprosto bezne. Viz treba vyroba CPU, kde se vyrobi v Nemecku a posila na zabaleni letecky do Malajsie a pak pekne zpatky do EU ... . Proc se vetsina firem nesmyslne soustredi do Prahy, kdyz tutez praci muzou odvadet kdekoliv, u kancelarskych praci zcela nepochopitelne - generuje to zbytecne dojizdeni. Prikladu se najde prinejmensim miliony.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Á, tak opravdu pan sociální inženýr, nadiktuje nám, jak a kde se má dělat zboží a budeme mít ten blahobyt. Když to jde tak snadno, tak proč nám nenadiktujete, že nemáme žádné dluhy, naopak sposuty peněz a všichni jsme šťastní? Plánovače jsme tu měli čtyřicet let, od samého počátku vedli celou zemi do totálních sr*. Takže s dovolením už nekurvěte trh, nebo to bude ještě horší, než to je, protože už to tam vede: zboží sice zatím je (byť ve stále víc a víc oblastech trhu už jen drahý a šmejdský), ale lidi si ho přestávají být schopni dovolit. Zanedlouho už nebude ani to drahý a šmejdský. Dovolil bych si vypůjčit vedle pár komentářů, které to popisují snad nejlépe:

„Sociální stát není dobrá věc.
Sociální stát PŘEDSTÍRÁ, že se stará o staré nemocné lidi, o matky s dětmi, o mladé lidi aby měli kde pracovat, bydlet a mohli si založit rodinu. (Ve skutečnosti těmto skupinám škodí nejvíc.)
Sociální stát nemá jak rozeznat potřebné a parazity. A i kdyby to nějakým kouzlem náhle uměl, stejně krádež zůstane svinstvem, ať už bude s lupem naloženo jakkoliv "užitečně".
Bohužel sociální stát u nás je.
Živit všechny lotry, zloděje, neschopné a neperspektivní má s (násilnou) socializací společného mnoho - je to její nutný důsledek.
S tím dopravním podnikem to zkuste rozvinout nějakým výpočtem, ať se taky pobavím. Díky.

PS: Taky bych rád založil rodinu. To ovšem mohu udělat tehdy, až se budu cítit přijatelně zabezpečen. Na nějaké porodné a dávky na děti spoléhat nemohu, jednak mohou být snadno zrušeny nebo omezeny, navíc bych měl asi velký morální problém ty peníze přijímat. Bohužel "díky" sociálnímu státu odvádím půlku výplaty na to, aby se lidé, kterým to morální problém pranic nečiní, mohli vesele a bezstarostně množit. Děkuji sociálnímu státu, že mě tak hezky podporuje, abych - jak píšete - "mohl založit rodinu". Aspoň, že byt už jsem si koupil, i s ním mi sociální stát pomohl - chtěl nějakých 20 % výpalného, DPH tomu říkal.“

„Sociální stát není dobrá věc, a to proto protože bere peníze lidem kteří se o sebe snaží postarat a pak je rozdává jiným lidem právě s argumenty které uvádíte. Tento postup má poměrně zásadní negativa:
1) postupně rozbíjí desetitisíce let starý model rodiny protože se snaží suplovat lidem to co má dělat rodina
2) generuje lidi kteří jsou závislí na systému často až do té míry, že se prostě spoléhají na sociální stát co se o ně bude starat a přestanou se snažit být ekonomicky aktivní
3) má samozřejmě obrovské ztráty při přenášení peněz od jedněch k druhým
4) absolutně destruuje snahu o solidaritu právě tím, že všem občanům bere více než polovinu vydělaných peněz
5) a samozřejmě rezignuje na kvalitu poskytovaných služeb

Tvrdíte že systém se stará "o matky s dětmi"? A co říkáte například na toto www.discoverthenetworks.org/viewSubCategory.asp?id=1672? Tvrdíte že se "stará o mladé lidi aby měli kde pracovat"? Jak? Jako že sebere všem peníze a za ty udělá místa pro mladé? Aby "měli kde bydlet a mohli založit rodinu"? Špatně, protože ta mladá rodina na tom musí zákonitě prodělat: pokud chtějí mít rodinu a snaží se vydělávat, pak jim totiž stát musí z dlouhodobého hlediska zákonitě víc vzít, než jim krátkodobě dá. Protože potřebuje přece živit i ty svobodné matky s dětmi, spousty lidí co se rozhodli žít z sociálního státu atd.“

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

„Sociální stát není dobrá věc."
Další co by se rád vrátil do středověku?

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

I když Behemotovy příspěvky o technice čtu zpravidla s chutí - bývají věcné a zajímavé, jakmile se obuje do společnosti nestíhám se diivit že jde o stejného autora. "Sockám" co jezdí čímkoli jiným než autem by měl naopak poděkovat za to, že v dopravní zácpě stráví jen tak málo času, každý autobus zkracuje frontu o desítky (vlak i stovky) aut. Technicky to nelze vyřešit - urbanizmus je dlouhodobá záležitost.
Pokud jde o veřejné peníze (daně) souhlasím jen potud že nejsou většinou vynakládány efektivně - nějakým jasně deklarovaným a měřitelným způsobem, u nás zvláště. Daně kterými se to financuje ale nejsou problém - je to jen jiný způsob platby za služby které využívám já, moje rodina nebo pekař od kterého ráno kupuji housky. Jsou státy s velkým zdaněním (Dánsko až 49%, celá Skandinávie), kde jsou lidé spokojení více než u nás protože vše funguje a korupce, předražení nebo nesmyslnost zakázek se tam děje v nesrovnatelně menší míře - měl jsem o tom s nimi diskuzi. Alternativou je že každý most, silnice, tunel bude vybírat mýto, jak vyřešit rozvod vody, energií, telefonů a internetu aby byla skutečná konkurence a neležely dráty/potrubí různých vlastníků hned vedle sebe si neumím představit. Naše společnost dospěla do jiného stavu než byl před sto lety.
Pokud jde o privátní sektor neplatí, že automaticky znamená větší efektivitu (kromě finanční) protože sleduje (musí sledovat) především zisk měřitelný v krátkodobém horizontu. Sázení stromů v lese s vidinou zisku za sto let skutečně není v zájmu i té nejzelenější firmy a kdyby nebyly zákony a předpisy, které to nařizují všem včetně konkurence, nedělaly by to. Stejné jako výstavba silnic - nejlepší by byla štěrková nebo žádná (protože je společná) atd. To, že se tak soukromý sektor většinou nechová je tím, že i tam jsou normální lidé obdaření částečně altruismem (více, než Behemot) předpisy, zákony a nařízení jsou pro ty ostatní.
Nefunkčnost sociálního systému je dána morálním stavem společnosti kde Behemotovo "JÁ" stojí na jedné straně a trvale nezaměstnaní po generace na sociálních dávkách na té druhé. Mezitím je většina společnosti v různých fázích - taťkové nebo mamky na mateřské, děti, vážně nemocní, invalidé penzisti - co s nimi. Střílet je aby to moje "JÁ" nic nestálo. Ale ono i to JÁ bylo kdysi uslintané nemluvně, chodilo do škol a to všechno předchozí generace dnes na penzi platila. Co takhle morálka, nějaké hodnoty, poctivost, humanismus - nebylo by to řešení? Na ty odchylky by pak byly spravedlivé soudy, právo atd.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

No tak ty wafery zas až tolik neváží, a vzhledem k jejich poměru cena/hmotnost (mnohokrát větší než zlato, jestli se nepletu) ten přelet do Malajsije nemůže zase být zas až tak drahý.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Příčina a následek, pane Andersone, příčina a následek...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že ho serou přerozdělovači a paraziti, tak jako mě. Zobecňovat to na lidi je demagogie.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Jsou takoví, kteří všechny, co dobrovolně platí daně a podporují tak tento režim, berou jako kolaboratny. Já zatím ne. Zatím.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

"Jsou takoví, kteří všechny, co dobrovolně platí daně a podporují tak tento režim, berou jako kolaboratny. Já zatím ne. Zatím." ... takze chapu dobre jste parazit, co se snazi dane neplatit ?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pane, to máte popletený. Špinavej parazit jste vy a podobné socky jezdící vlakem, kterej já platím z benzínu. Čerpám naprosté minimum režimních rádoby „služeb“, a kdyby je pod hrozbou násilí nezakázal dělat soukromým subjektům, tak je nevyužívám ani omylem. Za to sypu desítky a stovky tisíc ročně do téhle černé díry, takže si svoje žvásty strčte někam a začněte u sebe.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Ze svýho beznínu si platíš i svou silniční infrastrukturu, údžbu, sůl na klouzačky... Ono ty silnice stojí dost peněz, takže o tom, že ty platíš vláčky je jen tvá nenávist. Ten co nemá auto a zase jezdí vlakem platí z daní silnice a vše kolem aut tě ani nenapadne. Jedíš-li autem, čerpáš docela dost!

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Je to tady pořád dokola, a pořád dokola. Vopravdu neustálým omýláním tohoto režimního blábolu, jehož cílem je vyvolat v lidech pocit viny a bez řečí platit víc a víc a víc, z toho neuděláte pravdu. Z provozu auta zaplatím toho silnice, vlaky, lodě, zyklobuzny a pořád ještě zůstane.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Máte totiž utkvělou ideu že platíte daně jiným. Sám, chudák orván na kost, všichni čerpají a Behemot platí. Já taky platím těžký daně. A navíc si sám odporujete. Tím že autem jezdíte jen ten "váš" režim vyživujete. Autem nejezděte, kupte si elektromobil nebo co já vím a žádnou spotřební daň platit nebudete, ani nebudete financovat socku jak s oblibou říkáte. Prosté.

Navíc problém rozpočtu nejsou MHD a vlaky, to jsou víceméně směšné položky, i když města je ráda vytahují na světlo, když potřebují šetřit na jiné tunely a na něco prstem ukázat. Přebujelá a k tomu nefunkční státní správa, nekontrolovaný sociální systém a odklaněči, to je ta pravá darda pro rozpočet a ničemy u vesla nutí je nám utahovat opasky.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel nejsem zdaleka sám a ta idea není utkvělá.Těch posledních 20 % ekonomicky činných bohužel vskutku živí ten zbytek.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ten restart, ve kterém píšete v závěru, je stejně nevyhnutelný. To není otázka zda, ale kdy. A něco mi říká, že čím víc se to oddaluje, tím razantněji do toho tlačítka reset pak někdo buchne. Přitom pro společnost jako celek by podle mě bylo opravdu lepší, kdyby se nejslabší články eliminovaly přirozenou cestou a nehrály roli koule na noze společnosti.
Hamáček to trefil velmi přesně: „lidí je na světě jako sr****“.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Ono nebýt režimu, tak si i ti slabší dají sakra pozor, aby neskončili na ulici, ale dneska se nemusí starat, protože STÁT JE TADY ABY SE STARAL, NÉ?. Zadluží se? Soud je zbankrotuje, np. Nasekají děcka a nemají ani na jídlo? V pohodě, režim dá dávky. Atd. Stačí se podívat, jak dopadlo Švédsko, ještě v polovině století jedna z nejvýkonnějších ekonomik, aktuálně interně v totální rozvratu. na venek se tváří, že to je OK a zfalšovaným účetnictvím dělají, jak jsou v pohodě…nakonec to lehne jak Řecko.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zatím se vždy ukázalo, že revoluční řešení vedou k ještě většímu bordelu, takže tyhle touhy po "restartu" opravdu nechápu.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tohle vytesat do kamene - revoluce jen zvíří bahno a než se usadí aby bylo vidět kdo je kdo zabere celou generaci. Nevěřím na rychlá řešení, ale něco se určitě stane. Říká se tomu "monetární ekonomika" - všech dluhů je na světě několikrát víc než existuje všech peněz. Jak dlouho ještě budeme věřit třeba na naší českou "silnou" korunu, dolar nebo euro? A čím je nahradit, bitcoinem? Téměř každý další rozpočet vyspělých zemí je schodkový.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Osobně mám názor, že společnost je větší hybnou silou než jedinec. Dva lidi prostě jsou schopni dokázat víc, než jeden. Navíc s větším množstvím lidí roste diverzita schopností a potenciálu. Kdo ví, kam by došla Sparta, kdyby neházela deformované kojence do propasti. Kdybysme se zbavovali vozíčkářů, neměli bychom tak vypracovanou kvantovou fyziku.
Máme civilizaci, protože se nechováme tak úplně jako zvířata. Pokud se budeme chovat podle toho, jak to popsal Darwin, nevidím důvod dodržovat společenskou smlouvu. Někdo se mi nelíbí, nebo má jiný názor? Propíchnu ho. Máme slabého jedince? Shodíme ho ze skály. Tohle je cesta, která vede do pekel.

Naše civilizace má obrovskou výhodu v tom, že efektivita a následná přidaná hodnota vykonané práce mnohonásobně překračuje minimální lidské potřeby. Díky automatizaci a vědeckým znalostem živí a šatí zbytek populace přibližně 4% obyvatelstva. Zbytek pracujících jen zvyšuje životní úroveň.
Bohužel jsou mezi námi takoví, kterým se daří obrovský díl tohoto koláče ukrojit a ukládají si je pod polštář. A co je horší, jsou tu pak takoví, jako pan Behemot, kteří si myslí, že se do této uzavřené sorty dostanou, takže je podporují.
Lůza nevzniká sama od sebe. Lůza je vyrobena a následně tak nazvána těmi, kdo ji stvořili. Já do práce chodím, daně platím, snažím se pomáhat druhým, když mě to nezničí. Občas se chci bavit. Dluhy nemám. Přesto jsem nazýván lůzou.
Pak jsou tu takoví, co daně neplatí, ale hlad nemají a zároveň nadávají, jak stát rozhazuje, přitom uklízejí své peníze na kyperské účty, místo toho, aby je utratili tady. Ti jsou prohlašováni za inteligenci a chytré lidi.

Až v této zemi budou lidi, kteří nebudou tunelovat tuto zemi, kteří budou peníze utrácet tady a tím pádem tu zlepší obrat a tím vytvoří více příležitostí druhým k práci, uznám, že má Behemot pravdu.
Jenže obávám se, že to tu už nebude český národ, ani vy, ani já.
Do té doby budu lidi jako Behemot dráždit a štvát, protože si to zaslouží. Protože lidi jako on dělají tento svět horším.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

„nebudou tunelovat tuto zemi“

S tím jděte do řitě, díky. Takoví tady vždycky byli, jsou a budou, protože TO JE PŘIROZENÁ VLASTNOST, může se vám to nelíbit, můžete se vztekat, ale to je tak všechno, co s tím můžete dělat. Vy jste navíc tak blbej, že všem okolo ukradnete jejich prachy a nabídnete je tunelářům, aby si je mohli vzít na stříbrným podnose. To se na mě nezlobte, ale jak praví pohádka, „na to se vám vyseru“.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Tento argument je nerelevantní, protože máte už půl hodiny sedět v rohu na hambě za sprostou mluvu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tohle je poměrně oblíbený argument socialistů: Lidi jsou idioti a musí existovat nějaký führer, aby jim říkal, co mají dělat. Protože jinak by se celá společnost rozpadla.
Logicky to směřuje k diktatuře, protože pokud většina lidí jsou nesvéprávní idioti, je celkem nesmysl jim dávat právo do toho tomu führerovi nějak kecat.

Já mám k těm apokalyptickým scénářům jen otázku:
Proč se to tedy ve skutečnosti neděje?
Třeba maloobchod je záležitost soukromých firem, proč na ulicích neumírají hlady tisíce lidí, kteří si nedokázali koupit jídlo?
Jak je možné, že skoro všichni mají doma mobil, televizi nebo počítač, když výrobu těch věcí neplánuje a neřídí žádná centrální komise?
Některá odvětví nejenže stát neorganizuje, ale jsou přímo nelegální, třeba prodej drog. Jak je možné, že i přesto fungují a prosperují?

Nebo pár let dokonce na jedné (resp. z těch významnějších na jedné) trati jezdí soukromé vlaky.
Zřejmě měla doprava na ní úplně zkolabovat, vlaky mnohonásobně zdražit, kvalita klesnout, tisíce zoufalých lidí měly bloudit nádražími a hledat, kde si koupit lístek.

Ve skutečnosti spojů jezdí víc, jsou rychlejší, kvalita se dramaticky zlepšila, cena výrazně klesla a potíže s lístky sice existují, ale nejsou nijak dramatické.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Já to psal ironicky. Netvrdím, že se o sebe lidi nedokáží postarat. Tvrdím, že dohromady toho zvládnou víc, než kdyby každý táhnul za svůj provaz.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Ano. Ale mýlíte se v tom, že spolupráce lidí není možná bez nějakého úřadu nebo diktátora.

Ba dokonce když lidi spolupracují z vlastní vůle, jsou výsledky lepší, než když je k tomu nutí ten diktátor nebo úřad.

Například soukromé silnice by nepochybně nevedly ke kolonám u mýtnic každé 2 km. Proč by se něco takového mělo stát? Na tom přece nemá zájem ani uživatel, ani majitel silnice. Uživatel silnice má zájem se dostat bezpečně, pohodlně a rychle do cíle a majitel má zájem aby mu silnice vynášela, tj. aby ji používalo hodně lidí, tj. co nejvíce lidem zajistit bezpečnou, pohodlnou a rychlou přepravu.

To je takový paradox:
Socialisté tvrdí, že prakticky u každého odvětví vlastněného státem by privatizace znamenala apokalypsu.
Na druhé straně v žádném tržním odvětví nic takového nenastalo a ani v žádném zprivatizovaném původně státním odvětví k ničemu takovému nedošlo.
Naopak ty tržní odvětví fungují vesměs daleko lépe než státní.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Tak ja treba nerikam, ze by privatizace drah vedla sama o sobe ke katastrofe, ale v ceskych podminkach s pravidly tak jak jsou je vysledek v tomhle ohledu bohuzel celkem jasny. Zlepseni nema cenu cekat. I pred tou privatizaci aby dopadla pouzitelne by bylo nutne dat dokupy zakony, nastavit jasna pravidla atd. Dokud to nebude nemuze poradne fungovat ani jako statni ani jako soukrome.

Ve VB nedopadla privatizace zeleznic vubec dobre. V Nemecku se zadna privatizace nekonala. Rozhodnete se sam co je lepsi. Privatizovat drahy neni tak snadne jako nejakou fabriku.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Německo funguje na vlastní dluh a dluh zemí, které vysává, to není vůbec dobrý příklad. Kdybychom se zadlužiji jak voni, tak se máme taky tak pěkně. Proč myslíte, že je třeba tak honem vzít Ukrajinu a další východní země? Těm předchozím už nikdo nechce půjčit, tak není kam prodávat…

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Tak už i Ukrajinu do toho zatahujete s těmi Putinovskými plky. Tak to máte pěkně vymatláno. Takže nakonec chcete budovat ten pravý kapitalismus se soudruhem, pardon prezidentem, vlastně carem Putinem.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

U těch drog si zaslouží i zmínit, že celosvětový obrat je někde na úrovni půl bilionů dolarů. Jak budou režimy na tom stále hůř, dojde k legaliazci a zdanění drog (už se těším, jak to budou obhajovat, hehe). Od začátku roku se místní režim stal v podstatě dealerem trávy, protože si povolil, že on dovážet může (ale ostatní kupodivu ne a jejich tráva je špatná, áááno). Samozřejmě za násobně větší cenu, než to koupíte na ulici. Prostě taková delší prohibice…

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Akorat ta cesta autem vyjde kazdeho danoveho poplatnika mnohem draz, protoze zpoplatneno je u nas jen smesnych par procent silnic a to je jeste ne adekvatni castkou. A ten zbytek se stavi a udrzuje ciste z verejnych rozpoctu.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Viz jiné komentáře, na daních souvisejících se silniční dopravou se vybere daleko víc, než se investuje do silnic.

Takže právě naopak, řidiči platí silnice a ještě další věci jiným lidem.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Dane souvisejici se silnicni dopravou jsou ktere konkretne ? Silnicni dan, ale na te se vybere celkem prd. Myto, coz sice neni dan, ale budiz... to je vsak na zlomku silnicni site a neda se take mluvit o nejak vyznamne castce. Parkovne je spise poplatek za sluzbu.
A jiste pan mysli spotrebni dane... to ale ve svem principu neni dan, ktera by mela byt urcena na investice do silnic. Naopak je to dan, ktera by mela slouzit k omezeni silnicniho provozu, tak jako jine spotrebni dane. Spotrebni dan z alkoholu take neni urcena k investicim do lihovaru, nebo spotrebni dan z tabaku take nefinancuje tabakove plantaze. Takze tuto vymluvu neberu. :-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Snažíte si to neustálým opakováním sám vsugerovat či co?

A co takoví zyklouni, ti si zaplatí kolik z těch svých zyklostezek když je není kde danit? http://usti.idnes.cz/zniceny-povrch-cyklostezky-ploucnice-dha-/usti-zpra...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Cyklostezky jsou kapitola sama pro sebe... z dani se to financuje jako myslenka ekologicke dopravy s tim, ze zaroven obyvatelstvo udela i neco pro sve zdravi. Proto se za jejich uzivani neplati, ale naopak se to podporuje.
Ze to v nasem state dopadne obvykle "trochu" jinak, je pak vec druha...

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Osobně začínám být velmi nevraživý vůči všem institucím, které začínají slovem Češké/a ... především tedy České dráhy, Česká pošta, Česká pojišťovna a Česká spořitelna ...
Pokud by se dráhy a pošta privatizovali, tak by to podle mne bylo jen dobře. Kvalita služeb by šla nahoru, ale cena nejspíše také. Je třeba si uvědomit, že jsme dost specifická země už jen tím, kolik je u nás obcí, přes 6000 obcí na 10 milionů obyvatel je v Evropě nestandard. A pokud chceme mít v každé obci dopravní obslužnost zajištěnou drahami a poštu, tak to prostě něco stojí. Když se k tomu přidá tradiční korupce, která vše prodraží o 50%, aby bylo na úplatky pro obě strany ...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

S postou nemam problemy, zatim nikdy zadny zadrhel, ale vim ze jsou mista a to i "premiove adresy" v Praze kde se o zasilce clovek nedozvi, ale to jsou vylozene lokalni problemy, nikoliv problemy celku. Chce si to podat stiznost, pokud se to jen mlcky pretrpi tak se to nezlepsi nikdy. Pokud vis o necem obecnem co se tyka cele site (vyjma ceny za poslani cehokoliv) tak to napis, by me to docela zajimalo.
Ceska sporitelna je soukroma a patri rakouske Erste Bank. Pravda je ze je desna, ale pracovat tam vrcholove asi nemusi byt spatne, platy jsou tam dost pekne.
Ceska pojistovna take, patri PPF.
Me tedy extreme vadi O2 ... ten bordel a kvalita sluzeb je udesna. Technika muzete na odstraneni poruchy volat klidne 100x, ale protoze technici jsou jen smuvni tak to podle toho vypada, nemaji poradne pristup k vecem ktere by vedly k oprave ... uzasne. Chyby ve vyuctovani jsou naprostym standardem. Investice minimalni, cil je jen zdimat z lidi co nejvic penez a co nejmene investovat.

Tedy rozdelovat firmy podle statni spatna, soukroma dobra ... to fakt nejde. Privatizace drah by mela jeste horsi nasledky nez ty predhozi privatizace, toho si je vedomo dostatek lidi na odpovednych mistech, proto to minimalne zatim nehrozi. Ucetni hodnota CD je strasne mala, takze by CD nekdo koupil za par korun, rozprodal majetek a pak by se sem nasackovala DB (to je take statni akciovka) s pochopitelne uplne jinejma cenama. Dotace atd by pak putovaly do Nemecka. To by byl cely vysledek.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

No pošta u nás to je skutečně luxus. Chodím už jen na jednu pobočku, kde je zpravidla nejméně lidí, ale i tak to stojí za to. Jsou tam většinou 3, z toho jedna krafe na okýnku s nějakou známou, jedna obsluhuje frontu asi tak 12 lidí a třetí se lidem z té fronty snaží vnutit spoření a tak dále, aby splnila svoji povinnou kvótu. Doručování balíků, tam je asi celé město co by prémiová adresa. Jsem doma, vidím přijíždět auto pošty z okna, nikdo nezvoní, nikdo se nezajímá a v kaslíku na poštu lísteček s nápisem nezastižen a modré auto v trapu. Stávalo se to pravidelně, když jsme bydleli v paneláku, stává se to pravidelně po přestěhování do rodinného domu. Stížnosti nezabírají ani opakovaně. Lituji pouze klasických doručovatelek, které táhnou celý den tu svoji kárku, často naplněnou věcma, které s poštou prakticky nesouvisí, ale odtáhnout to stejně musí.
A co se O2 týká, tak jednoznačně souhlas. Naše firma u nich měla několik let mobilní služby. Mám to štěstí být zodpovědnou osobou. Dospěl jsem k názoru, že tam pracují děti, jinak to není možné. Neustále nějaká nesrovnalost sváděná na brigádníky atd.. Jakákoli komunikace s nimi problém, pokus řešit problém na pobočce také bez úspěchu. Ta firma ani neumí zaslat vyúčtování za služby, aby bylo v pořádku. Pracovníci na lince to byl děs, neschopni cokoli dotáhnout do konce, nebyli ani schopni udržet myšlenku. Systém neustále zasílající pokuty za něco ... dostanete od nich fakturu, zaplatíte včas požadovanou částku, pak přijde penále za nezaplacenou částku a začnou vám tvrdit, že jejich systém u nás registroval jinou částku k zaplacení než kterou nám zaslali na faktuře. Naprostá neschopnost to vyřešit z jejich strany. Teď jsme už přes dva roky u T-Mobile a naprostá spokojenost.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Víte, vona privatizace musí v prvé řadě fungovat tržně, teda prodat a nesrat se do toho. Když se do toho režim dál strká pracky skrz dementí nařízení, příkazy, zákazy, byrokracii apod., tak se nedá ani omylem mluvit o volným trhu, to je jedna z odrůd bolševismu - fašismus. Prostředky jsou soukromé, ale podřízené režimu.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

To jste si tak trochu popletl. Za fašismu jsou prostředky soukromé, řídí režim a následně mu i pomáhají.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Vždyť přesně to píše.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Zatímco v "demokracii" je naopak režim podřízený prostředkům co? :0))

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Já nic takovýho nechci, proboha živýho. Ať si nakoupí auta nebo je vozí někdo s mikrobusem/dodávkou, proč bych jim měl platit podělaný vlaky třikrát denně?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Dvakrát. A běžte už na tu hambu.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Mám rád železniční dopravu a právě proto nemám rád České Dráhy. Sebrali mi chuť cestovat, protože ne vždy jedu s kytarou na vodu a ocením retropřepravu. Na druhou stranu naprosto zásadně nesouhlasím. Radši budu každý den jezdit koženkou než tu mít trvalou kulturně obohacující návštěvu:

1) koženka je oproti vembloudu :) pokrok o několik tisíciletí
2) slečny skoro jen ve spodním prádlu taky a navíc se mi to líbí :)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Milý pane Ježku, styďte se! Poškozujete dobré jméno České republiky!
I tak by se totiž dalo reagovat na váš absurdní článek. Pojďme si nyní vaše výtky podívat. A to hned ze dvou úhlů pohledu.
Nejprve si rozeberme problematiku rozdílných kultur. Pokud se rozhodnu někam cestovat, do dané destinace jedu nejen proto, abych si odpočinul od pracovních povinností, ale také, abych poznal něco jiného a ze své cesty si přivezl nějaké zážitky, což znamená poznat architekturu, zvyky, kulturu té dané země. Pokud bych o to nestál, sednu do své stodvacítky a jedu na Mácháč, nebo si zabalím řízky a kroskou (pravda, zlaté Karosy, tam měl člověk kam složit nohy, ale o to tu nejde) jedu do Chorvatska vyvalit si břuch na hotelovou pláž, kde se budu mimo jiné bavit buzerací místní obsluhy.
Je jedno, jestli pojedu do Japonska, Číny, Brazílie, USA, nebo některé z islámských zemí - místním zvykům se nejen budu muset do určité míry přizpůsobit (to samozřejmě neznamená, že nechám přítelkyni obřezat), ale především budu místní zvyklosti akceptovat; a nebo sem nejedu, když je to pro mne nepřijatelné. Stejně tak muslimové (či kdokoliv jiný) musí akceptovat kulturu a zvyklosti ve střední Evropě; nebo sem nejezdit!
Tak a teď k druhému problému - vozovému parku Českých drah. Pokud nejste úplně zabedněný, dokážete si zjistit pořizovací náklady nových vozidel, spočítat objem finančních prostředků, které by byly potřeba na výměnu vozového parku, i vzít v potaz skutečnost, že zde prakticky od konce druhé světové války bylo železniční odvětví zanedbáváno a že i 25 let po revoluci řešíme důsledky reálného socialismu (což není obhajoba současného stavu, pouze předložení faktů).
K tomu, že české dráhy na mezinárodním rychlíku nahradily původně plánovaný vůz obyčejným "béčkem" (pozn. koženkový vůz 2. třídy), mělo určitě své důvody. Pravděpodobně technická závada nedovolující provoz původně plánovaného vozu. Víte, jak by to vyřešil soukromník? Prostě by vůz odebral (protože náhradu nemá) a vám by vrátil jízdné, ať si do Mnichova zaplatíte třeba povoz. Ono totiž, když se potřebuji dostat z místa A do místa B, tak stěžejní je pro mne to, jestli budu vůbec přepraven...
K pochybení ze strany Českých drah dojít mohlo, to nepopírám, jenže brečet na netu nad rozlitým mlékem, je poněkud to samé, jako v hospodě u piva nadávat na ekonomickou situací České republiky. České dráhy mají na svém webu kontaktní formulář, přes který během pěti minut můžete zadat svou stížnost a pomoci tak mj. k odstranění nedostatků do budoucna. Pokud jste ochoten sdělit mi datum jízdy, pravděpodobně bych měl být schopen dopátrat se toho, co bylo důvodem vaší nespokojenosti, případně se pokusit o nápravu v chování zaměstnanců ČD, došlo-li z jejich strany k nějakému pochybení.
A než tu začne flame na adresu nádražáků, rád bych podotknul, že ač nádražák, nehodlám bezhlavě podporovat bordel na kolečkách (viz např. aktuálně zde: https://scontent-a-vie.xx.fbcdn.net/hphotos-xaf1/t31.0-8/10551707_102015... ), či že nepodporuji liberalizaci železničního odvětví.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Trochu podceňujete mediální sílu. Příměr s hospodou zde není plně adekvátní, protože si těžko představit, že vás u stolu sedí tisíce, ne-li potenciálně desetitisíce. I když s vámi v ledasčem souhlasím, plakání na webu jednoznačně ovlivní více - v tomto případě vrhne stín. Jak už psal někdo níže, nějakou nám již vlastní pohodlností si necháme hodně věcí líbit, místo toho, abychom se ozvali. Na druhou stranu by to mělo být na správných místech.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

"Navíc ten starý dobytčák měl jiný počet kupé a jeho číslování tedy končilo někde na 10X (prostě pod 110, přesně si to nepamatuji). Oněch dalších 12-16 pozic, mezi kterými byly i naše dvě, prostě ve vagonu nebylo. Tečka."

"Řekněme, že by se s tím i dokonce smířil, protože nemá koho za to seřvat (průvodčí za to nemůže a pokud mohu soudit, vedení Českých drah je až zázračně imunní vůči tomu, čím přepravuje zákazníky)."

"Malá vsuvka: teprve při vystupování z vlaku jsme zjistili, že naše pozice byly přečíslovány na sedačky 10X a 10Y v posledním kupé dobytčáku."

Pro přístě místo potřeby se na někoho vyřvat doporučuji zkusit se zeptat té/toho průvodčí(ho).
.
.
"A navíc v kupé, která byla obě již plna (protože přiznejme si, my Češi zrovna v respektování rezervací nejsme zrovna dobří, ale to je dáno imbecilním systémem, kdy České dráhy u internetových objednávek automaticky vytvářejí rezervaci i když ji člověk třeba nepotřebuje či přímo nechce)."

Když pominu tu ničím nepodloženou urážku národa, tak prostě nechápu jakým způsobem by za to měly být zodpovědné české dráhy? Vlakem jezdí poměrně malá část lidi a jak to tedy ovlivní celý národ k nerespektování rezervací? Důkaz?
.
.
Dále jsem přestal číst. Klasický haterský článek, kde jedna věta popírá druhou.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

No napriklad... ako rezervacie miest je vzdy ponukana len ista kapacita vlaku (bavime sa o vlakoch, ktore nemaju povinnu rezervaciu). Co tak urobit rozdelenie na urovniu vagonov? t.j. "reservations only" vagony? V tych nema co clovek bez miestenky hladat.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

"to je dáno imbecilním systémem, kdy České dráhy u internetových objednávek automaticky vytvářejí rezervaci i když ji člověk třeba nepotřebuje či přímo nechce"

Jak jste na tohle přišel? Rezervaci dostanete pouze na vyžádání a nebo u povinně místenkového spoje. Tak nešiřte bludy.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Pane Ježku, na jednu stranu chápu že vám je mladý inteligentní uhlazený arab v obleku milejší než upocený pepík v nátělníku. Na druhou stranu nazvat díky jedné špatné zkušenosti s ČD svou spolucestující „nevěřící lehkou ženštinou“, to se na mě nezlobte, ale tohle je úchylné sebemrskačtví / posránkovství. Doufám že si to dotyčná přečte a už vás svou společností nebude obtěžovat, aby jste se za ni nemusel stydět až zase potkáte nějakého sympatického opáleného fešáka.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Jezdíte vlakem velmi málo :D Je to horší :D

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ty rezervace to je pr*ser, ty stare vagony taky -mely byt vymeneny/rekonstruovany, ale to ze nejaka arabska rodina byla pohorsena oblekanim lidi v CR je mi uplne volne, stejnet ak jestli nekomu vadi - kdyz jim to vadi at sem nejezdi, ja kdyz bych jel do arabskeho sveta tak bych take jejich zvyky respektoval.

Evropane porad maji tendenci zamenovat terminy "tolerance" a "ustupovani/lezeni do zadku"

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

K těm cenám bych dodal ještě toto :
Instalace bezpečnostního systému do mašiny dle EU - ECTS stojí cca 10milionů na mašinu. A jeho podpora ve státech je žalostná.
Kdo chce jezdit s mašinkou napříč státy, tak jen ten opruz za bezpečnostní systémy konkrétních států vyplázne nehorázný many nehledě na to, že jsou potřeba školení apod. a mašinfíra tedy musí rozumět všem těm systémům.
Pak tu jsou samozřejmě rozdílné dopravní politiky, předpisy apod. napříč státy.
Zlatá automobilová doprava, ta je opravdu velice jednoduchá a všude platí téměř to samé, ale bohužel né už tak ekonomická a ekologická.
Zdar Max

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Automobilová doprava v prvé řadě musí na všechny ostatní socky vydělat, tak ten provoz holt něco stojí. Z benzínu tak asi 90 % odvedete režimu, pak nemá stát tolik, že.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Máte v tom nepořádek. Drtivá většina silničních daní (tedy i ty, které se vyberou z benzínu a nafty) jdou do výstavby a údržby silnic. Vzhledem ke stavu silnic jsou evidentně nastavené nízko.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Budete blábolit pořád dokola ty nesmysly, nebo si to konečně půjdete nastudovat? Já si to spočítal. Vybere se přes 100G, do silnic nejde ani 50G.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

No, pokud jste si to "zpočítal", pak nemám výhrad. Jenom bych měl ještě výhradu:
U ekonomických pojmů se používají zaběhnuté zkratky ml mld a bl.

Co se týká toho počítání: Jedna věc jsou státní výdaje, druhá věc jsou pak krajské výdaje, další jsou obecní výdaje. K tomu připočteme další náklady, jako je zimní údržba a podobně. Samozřejmě jsou tu pak ještě úředníci, kteří nejsou placeni přímo z těchto daní, ale stranou přes ministerstvo financí. Náklady na údržbu a výstavbu silnic tedy budou vyšší, než se zdá.

Docela mě mrzí, že jste sem nevypsal, co všecho jste do svého výpočtu zahrnul...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Osobně si myslím, že za většinu průserů a nedostatečného financování může korupce. Kdyby byly rozumné protikorupční zákony, které doposud neprošly a podle mně ani neprojdou, tak by se tím hodně věcí vyřešilo.
Osobně tedy nevěřím na báchorky, že např. nejde důchodce ufinancovat a je třeba reforma. Podle mně je potřeba jen pořádný protikorupční zákon.
Důkazem budiž těch pár prosáknutých protikorupčních kapek, co se za poslední roky objevily. A objevily se jen proto, že ty lidi byli natolik otrkaný a drzí, že srali na veškeré tajnosti.
Zdar Max

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Resit korupci neni skutecne zajem a je celkem jedno, kdo tam sedi, protoze se v tom veze vetsina z kazde politicke strany.
Duchodce ufinancovat lze a jedine, co by se melo reformovat je ucelove rozvrzeni penez vybranych na socialnim pojisteni, kde mala cast jde na podpory nezamestnanym a statni politiku zamestnanosti (rekvalifikace atd.) cast jde na invalidni duchody (tech mame ale nadprumerne mnoho, protoze si ho zridila znacna cast lidi z jiste mensiny), dalsi je urcena primo pro neprizpusobive na dafky a jen 20% z prijmu jde skutecne na starobni duchody. Takze pokud z hrube mzdy budeme stale odvadet 31,5% na SP, ale bude to urceno pouze pro pracujici (tedy na podpory, duchody a skutecne invalidy), tak by na duchody mohlo byt o 5% vice, coz by cinilo narust o 25% bez zvyseni odvodu SP. Vtip je v tom, ze stat by si musel vykrmovat neprizpusobive z jinych zdroju.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

„Kdyby byly rozumné protikorupční zákony“
…tak se nic nezmění. Korupce je neodstranitelný průvodní jev regulací a byrokracie.

V Číně můžete za korupci dostat trest smrti a je tam větší korupce, než tady.

„Osobně tedy nevěřím na báchorky, že např. nejde důchodce ufinancovat a je třeba reforma.“
Tak zrovna tohle pochopit je poměrně triviální:
Komunisti vymysleli „geniální“ průběžný systém, kdy aktuálně pracující platí aktuální důchodce a až aktuálně pracující dojdou do důchodu, budou je platit budoucí pracující.
Zároveň lidem sebrali jejich tehdejší důchodové úspory s tím, že se o důchody se postará stát.

Dokud bylo po válce, málo starých, hodně dětí a navíc se mohly rozkrást tehdejší důchodová spoření, fungovalo to skvěle.

Ostatně důchody jsou oddělené od zbytku státních peněz a když celkové peníze na důchody vybrané jsou méně, než kolik se má důchodcům zaplatit, tak co chcete vymýšlet?

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

A zase jeden omyl vedle druheho.
"Komunisti vymysleli „geniální“ průběžný systém" - prubezny system vynalezl Otto von Bismarck v roce 1881. U nas se to zavedlo v letech 1888-89, tedy prevzali jsme to v ramci Rakousko-Uherska. Hodne se toho da hodit na komunisty, ale toto fakt ne. Za komunistu se to totiz tak akorat rozdelilo na nemocenske a duchodove pojisteni.
Omyl druhy..."důchody jsou oddělené od zbytku státních peněz"... duchody nejsou oddeleny od statnich penez. Za komunistu to bylo soucasti statniho rozpoctu, pak v roce 1993 sice doslo k oddeleni od dani, ale jelikoz byl duchodovy ucet v letech 1994-5 znacne prebytkovy, tak doslo opet k propojeni se statnim rozpoctem (prebytek se tehdejsi vlade moc hodil) s tim, ze je chybou nechavat prebytek lezet ladem a jinde si draze pujcovat. Od te doby se tedy bud odleva, nebo a to je castejsi pripad, na tento ucet dosypava. Tedy stav je takovy, ze pro vycisleni prijmu a vydaju se to sice tvari jako samostatny ucet, ale skutecne oddeleno to opravdu neni.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Boj proti korupci je asi jako boj s větrem. Taková věc nejde jinak, než odstraněním přerozdělování, aby nebylo co rozkrádat. Jenže to všichni zainteresovaní od politikounů přes úředníky až po pijavice na penězovodech nikdy neudělají, protože by si podsekli větev, tak se bude do konce světa „bojovat s korupcí“. To víte, že s ní bojovala už NSDAP? http://cover72.net/img/korupce_nackove_E15.jpg

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Presto jsou staty, kde je mira korupce mnohem nizsi nez u nas (napr. Dansko, Svedsko, Finsko, Svycarsko). Takze ono to jde a ne ze ne. Je dost ostuda, ze jsme nekde na urovni Turecka...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Severské země sem radši netahejte, oblíbené řečnění o tom, jak je to tam sluníčkový, je úplně mimo realitu, jak dokazuje ten, kdo tam občas nějakou dobu stráví, zbytek si to vymýšlí a nic o tom neví. Viz např. ten socialistický ráj co je úplně v rozvratu http://pravyprostor.cz/pravda-o-svedskem-zdravotnictvi/ navíc tady nemáme přírodní zdroje co oni.

Švýcarsko je takový speciální případ se staletími vývoje, obávám se, že ne úplně opakovatelný, byť by to bylo hezké. No řekněte, tady by si vohnouti nevodhlasovali státní svátky, zvýšení podpory apod.? Ve Švýcarsku to zatím nikdy neprošlo.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Svycarsko je jiste specialni pripad, s tim samozrejme souhlasim.
Nicmene jeden postreh bych k tomu stejne mel. Kdyz se ve Svycarsku clovek rozhledne kolem nadrazi, tak je tam cisto... ale neni to z duvodu, ze by se tam neustale tak uklizelo, je to proto, ze si tam nikdo nedovoli ten bordel delat.
Proc tedy mam prijmout nazor, ze korupce je u nas normalni a je to asi jako boj s vetrem ? V takovem pripade je tedy bordel na nasich drahach vlastne take normalni a bojovat s tim je jako boj s vetrem. Nebo snad pouzivame dvoji metr ? ;-)

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Korupce je normální všude, i v tom Švýcarsku, akorát tam je úměrně menší tomu menšímu přerozdělování. Víc o tom nevíme ani já, ani vy, takže nemá smysl se o tom bavit, to budete tvrdit, že tráva u souseda je vždycky zelenější a až se tam nastěhujete, tak zjistíte, že tak supr to taky není.

Jinak korupce je oblíbené zaklínadlo, problém je obecně spíš v tom, že lidi na daných místech jsou nekompetentní a neumí vybrat správnou investici, investuje se do zbytečných nesmyslů ve jménu páchání dobra apod. Slavné protikorupční zákony taky všechno akorát prodraží, protože se musí dělat systémy, audity, tadávání přes odborné firmy apod. a to taky není zadarmo. Nemusí nutně mít někdo ze všeho bakšiš do vlastní kapsy. A to prostě nejde odstranit už ze samotné podstaty centrálního plánování, protože nelze provést ekonomickou kalkulaci a zhodnotit užitek. Nelze. A na tom celé přerozdělování vždycky spadne, v momentě, kdy dojdou cizí prachy a koloběh se zastaví.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak ona mira korupce je dana i moralkou a ta je u nas na dost spatne urovni. Jinak souhlas, plati se i nesmyslne projekty a doplacime na tu nekompetentnost, coz je znat hlavne tam, kde jsou verejne penize, protoze do funkci jsou casto dosazovani kamaradi politiku...
Ano, napr. vyberova rizeni jsou teoreticky hezka vec, ale na druhou stranu i dost velky problem, protoze cely proces brzdi (nez se vypise, nez se vyhodnoti, nez se nekdo odvola...) a take se na tom da prodelat i pri dobrem umyslu, protoze sice vyhraje mozna ten nejlevnejsi, ale zapomina se pri tom na jedno pravidlo, ze nejsme tak bohati, aby jsme kupovali levne veci.

Korupce je u nas problem... ale neni to jediny problem. V tom se snad shodneme a muzeme toto tema uzavrit. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Korupce neni hlavni duvod odlivu penez. Vetsi vliv maji nesmyslne projekty a duplicity, neefektivita rizeni, v tom se utopi mnohem vic penez.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Dost mimo, ne ? Kolik se to vybere na mytnem a silnicni dani ? Pokud vim, tak smesna castka, ktera pokryva jen 4-5% castky nutne na udrzbu zpoplatnenych casti silnicni site.
DPH a spotrebni dane nejsou svym principem urceny na stavbu a udrzbu silnic. Neni to jejich ucelove urceni. Spotrebni dane maji naopak omezovat spotrebu, tedy stejne jako spotrebni dan z alkoholu neni urcena na vystavbu lihovaru. Ze je smysl teto dane prekroucen a misto na snizeni negativnich nasledku automobilismu se tyto penize musi vyuzivat obracenym zpusobem je vec druha. To, ze individualni doprava je a logicky vzdy bude to nejdrazsi, zkratka automobilisti nechteji slyset. :-)
Pokud by si automobilova doprava mela zaplatit to, co se do ni dava, tak by si musel kazdy automobilista platit nejen parkovne na verejnem miste, ale take za kazdy ujety kilometr po verejne komunikaci, coz by u osobniho auta delalo dle vahy a tridy silnice tak 5-10Kc za jeden kilometr. To by ale bylo revu, kdyby se individualni automobilova doprava zpoplatnila. :-) Proto si to zadny politik netroufne a radeji se to v tichosti masivne dotuje.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

„Dost mimo, ne ?“
Ani ne, zjistěte si čísla a zjistíte, že má zhruba pravdu, viz níže.

„Spotrebni dane maji naopak omezovat spotrebu“
K tomu dodejme, že to je pouze deklarovaný účel. Prakticky je účel prostě jen pod nějakou záminkou vybrat od lidí další peníze.
Všimněte si, že spotřební daně se vybírají zásadně z věcí, kde je malá citlivost poptávky na cenu, tj. u věcí, které budou lidi kupovat i přes vyšší zdaněnou cenu.

Zároveň má spotřební daň (a to je u regulací skoro pravidlo) i opačný efekt, než je deklarováno:
Stát je závislý na prodeji věcí zatížených spotřební daní, protože rozpočet s tou daní už počítá a platí se z ní kdeco.
Viz například teď když se rozmáhají elektronické cigarety a třeba ve Francii už začaly úřady panikařit, že lidi přestávají kouřit a klesá výběr daní.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ano, souhlasim... je to pouze "deklarovaný účel". Nicmene v jinem pripade, napr. u tech cigaret, stat z takto vybranych dani trafikanty nedotuje. Tedy spotrebni dan by proto logicky nemela byt brana jako neco, co si motoriste "predplatili", ale jako jakykoliv jiny bezny prijem do statniho rozpoctu napr. za ucelem snizeni deficitu. Pak je zcela spravne to, co rikam, tedy vystavba a udrzba silnic je tezce dotovana z rozpoctu a to naprosto stejne jako napr. ta zeleznice. Ono i na zeleznici se totiz plati spotrebni dan z nafty, DPH a ted jeste navic dan na podporu OZE (obnovitelnych zdroju). Nicmene u zeleznice se to v potaz nebere a je tu jen nazor o masivni dotaci. Pokud pouziju stejnou konstrukci pro motoristy, tak najednou plati jina pravidla a mam zapocitavat vsechny dane souvisejici s motorismem ? Uz si rozumime ? :)

Jinak ano, musim souhlasit s tim, ze bez vyberu spotrebnich dani by byl stat slusne receno v haji. Moralka pak jde zcela stranou a videt je to skutecne nejlepe na tech cigaretach :)

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Není pravda, viz např.: http://www.osbid.cz/2014/06/kam-plynou-penize-vybrane-od-ridicu/

Už jen na spotřební dani z paliv se vybere víc peněz, než se investuje do silnic a dálnic.
(A to se ze spotřební daně platí ještě DPH, ano- daň z daně, takže 73 miliard spotřební daně znamená ještě dalších 15 miliard na DPH.
Přitom 73 miliard je poměrně žalostné číslo, než stát tu daň dvakrát za sebou zvýšil, bývalo to kolem 80. Připomeňme si Lafferovu křivku: Od určitého bodu zvýšení sazby daně znamená pokles výběru daně.)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Až na to, že zrovna tenhle výpočet je řádně upravený. Vybral si nejnižší rozpočet SFDI, jaký kdy byl, neuvažuje, byť se o tom v textu mluví, že 1/3 té daně není vybrána od motoristů a neuvažuje s rozpočty obcí - jsou tam jen ŘSDI + kraje - tedy D,R, a silnice I. a II. třídy. Třeba v Praze byste podle tohoto výběru končil na D1 na Spořilově, vše dál do centra zjevně stojí samo zdarma.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nikde se nic nevybíralo, byly to poslední dostupné známé rozpočty. Vony ty výdaje taky jsou nižší celkem logicky, když výběr poklesl po Kradouskově zdražení tak asi o 10G.

O údržbě není pravda. „Správa, údržba a opravy ostatních silnic I.tříd je celoplošně zajišťována 13 Správami ŘSD ČR. Vlastní výkony údržby a oprav jsou zajišťovány dodavatelsky, na základě výběrových řízení. Správa, údržba a opravy silnic II. a III.tříd je zajišťována jednotlivými kraji." (http://www.rsd.cz/Udrzba-komunikaci) ŘSD dělá dálnice (a komunikace dálničního typu) + silnice první třídy. Kraje ostatní komunikace. Praha je mimochodem taky kraj, většina jde z toho. Jednotlivé ulice v tom sice nejsou, avšak tam se dělá obvykle rekonstrukce jednou za 30 let společně s výměnou inženýrských sítí a údržba mimo to je úplně minimální.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Jednotlivé ulice v tom nejsou, jinými slovy celé město/vesnice kromě průtahu :-) V Praze tak třeba komplet MO i s tunely Mrázovka, Strahov, Blanka.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Odhad na tuto údržbu je tak ve velkých jednotkách miliard na celou ČR. Ten v průměru jeden odhrabovací traktor (u nás ve městě už jich je možná víc, ale dlouho to byl fakt jeden, maximálně dva) moc nestojí, když ho používají i mimo zimu na převoz nářadí, odpadu po údržbě zeleně apod. Jinou údržbu vozovek než shrabování sněhu a možná dvakrát za rok zametení (aka blokové čištění) obce neprovádí. Za to však rády pokutují za rychlost, parkování a podobně, což je de facto další režimní příjem z automobilové dopravy.

Na samotnou Prahu to budu nákladu na údržbu cca jednotky miliard, v úhrnu tedy nic, co by stálo ve srovnání se 100G za tak důkladnou analýzu (protože informace na jednom místě nejsou dostupné). Pokud máte konkrétní data, rádi zařadíme. Ideálně když budou vyváženy např. DPH z ND/kapalin a servisních úkonů na motorových vozidlech, nebo z prodeje nových motorových vozidel v celé ČR za kalendářní rok. Odhad je, že spolu se zdaněním paliv, která nekončí spálená na silnicích, se tyto efekty vzájemně vyruší, což tam máte uvedené a záměrně to ignorujete, abyste dodal svým argumentům váhu? No smůla, já to tady připomenu.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Opět si upravujete realitu k obrazu svému. Nejde jen o údržbu, ale také o náklady na provoz (semafory, osvětlení, větrání tunelů). A samozřejmě o výstavbu, to jde taky z peněz obce. A zrovna v Praze to jsou miliardy i bez Mazánkova tunelování. Jen tak pro zajímavost si spočítejte, co by vás stála cesta po MO, kdyby ho provozoval soukromník, a byl by tak milý, že bu mu to mělo vydělávat až po 20 letech (checht). Blanka, Strahovský tunel, Mrázovka, Barrandovský most. Už vás vidím, jak tu pálku každý den s radostí platíte, proti tomu je daň z pohonných hmot za hubičku.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Na chodníky se taky svítí, a co? Tam si chodci platí kolik? Hlavně se teda svítí na chodníky a přechody, na silnici to potřeba není, auta mají světla, a pokdu se tam svítí, tak zbytečně.

Semafory bych sem netahal, jak ukazují příklady ze zahraničí, kde se s tím experimentovalo, včetně zdravého rozumu, 90 % semaforů už dnes instalovaných je zbytečných, z toho má zase někdo akorát kšeft.

Vaše zcestné scénáře nebudu komentovat, jen připomenu, že velmi značná část železnice i v císařství byla soukromá a očividně se to asi vlastníkům vyplatilo. Jelikož železnice je výrazně dražší, než silnice, tak budiž to důkaz.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Jistě, komentovat nebudete, protože lepší, než si udělat výpočet, je zůstat u víry :-) A důkazem je podle vás to, že něco vzdáleně podobného fungovalo před 100 lety. Jen už jaksi zapomínáte dodat, že i bez konkurence aut už koncem 90. let 19. století se ty menší železnice soukromníkům přestaly vyplácet. A ty větší provozovaly páteřní síť, na které jim stát garantoval zaručený minimální výnos.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jeden by cekal, ze když něco nefunguje, nevyplaci se to a krachuje to, tak se to necha zkrachovat. Ne tak však v prumernem socialismu - tam se prohlasi, ze kdyby do kazde prdele nejel vlak, tak nastane DOOM, okradou se všichni zbyli lide a z tech penez se krachujici podnik dotuje.
Tohle mi proste hlava nebere.
Vzdyt prave to, ze něco funguje, pak to funguje hure a pak se vymysli něco lepšího, co to stare nahradi, je jasnym zdrojem pokroku lidstva. Ale tady ne. Serem na pokrok, serem na to, ze bychom se mohli posunout nekam dal. Pekne zakonzervovat to, co uz dlouhou dobu je uplne na hovnou, a hlavne nenechat nikoho, aby tomu nasel lepsi alternativu.
Tohle nechapu. Fakt pokud by nekdy ve stredoveku měli nase soucasne mysleni, tak tu ještě jezdime v kocarech tazenymi konmi, a to maximalne.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jiste se v tom vyctu pocita i napr. s naklady na dopravni policii, atd.... ze ?
Ale to je jen rypnuti, nebudu se zapojovat do vasi debaty.

Na tu pripominku vsak reagovat musim. Ano, zeleznice u nas byla puvodne soukroma, ale byla to takova tragedie, ze soukrome drahy byly zestatneny (neplest s terminem znarodneny) a to jeste pred nasim osamostatnenim.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Dopravni policie patri především zrusit. No, ale když uz ji tu mame, tak v dnesni době si na sebe v pohode vydela sama. Coz je sice něco hrozneho, no ale je to tak.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

To je zase plodná diskuze o tématu IT...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tuhle situaci jsem resil nejednou ... proste bez diskuzi jsem se usadil do prazdneho kupe v prvni tride:) Stejne tak, pokud bych mel ve dvojce nekde stat na chodbe jak v indickem expresu, kdyz jednicka byla volna .... vetsinou pruvodci nerekl ani slovo, obcas neco zamumlal, ze bych v jednicce sedet nemel, tusim jednou mela baba kecy, ze budu platit pokutu, cemuz jsem se leda vysmal ..... kazdopadne, mit kecy, to bylo tak maximum, co se mnou mohli delat:o)))) Kdyz jsem jezdil do skoly, tak jsem si mnohokrat vystal dve a pul hodky v ulicce, protoze jednicka ve vlaku ani nebyla ..... ale od te doby nikdy, oni omylem! Nebudu platit za cestu do Prahy vic nez me vyjde samotneho cesta autem, abych stal jak socka v ulicce ......

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Socka v uličce asi jste když si do vlaku s nepovinnou rezervací míst nekoupíte místenku, která je při objednávce přes web zdrama ( minimálně čtyři roky co jezdím pravidelně +/- každý měsíc vlakem ) a nebo na přepážce tuším cca třicet korun.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Ja jsem jel pred tydnem z Brna do Prahy. Mel jsem rezervaci, ale nenasel jsem vagon. Jdu za pruvodci a ona at si sednu do jednicky ;-)
To by bylo fajn, kdyby jednicka nebyla preplnena (stali tam lidi a cekali, jestli se neco neuvolni). Tak jdu znovu za pruvodci, a ona ze mi vrati penize. No jo, jenze ja mel mistenku za 0 Kc z netu. Tak ze mi pry najde misto - a fakt! Nasla! Jel jsem nakonec na necem, co bylo oznacene jako sluzebni misto - nromalni sedadlo v kupe, se mnou dlasi 4 lidi a pes.
Jinak pruvodci mila a ochotna - dokonce panovi, ktery ztratil jizdenku uctovala jen z Brna (kde na to prisla) a jeste mu (pry nepovolene) spocitala a vystavila nejlevnejsi kombinaci jizdenek (295 Kc misto 413 Kc za primou).
Pobavilo me, ze je to nepovolene - pruvodci vam nesmi nabizet slevy, mate se v tom vyznat sami - ulet.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Shodou okolností mám podobné zkušenosti...

1) K místenkám - v záchvatu zoufalosti jsem v dubnu psal na ČD a ptal jsem se jich, proč není možné informovat cestující - např. formou sms - v případech, kdy zařadí jiný vagon nebo změní místa. Oficiální odpověď cituji: "Rádi bychom naše zákazníky informovali o náhradních místech prostřednictvím SMS, ale s ohledem na souběh několika systémů je tato varianta neproveditelná."
Jako IT specialista si o podobném řešení "souběhu systémů" myslím své...

2) V minulém týdnu jsem měl sám možnost projet celou trasu Praha-Mnichov s Ex 356 Karel Čapek. Když jsem rozespalý nastoupil do popisovaného vagonu typu "B", tak jsem dlouho nevěřil, že jsem ve správné soupravě... "Přímý vlak do Mnichova" (s přestupem v Plzni na původní soupravu) + jízda odklonem přes jinou část jižních Čech a ukončení soupravy ve stanici "Regensburg Hbf" z důvodu vysokého zpoždění a odklonu = zážitek na dlouhou dobu :).

Nicméně jsem se rozhodl, že další stížnost už psát nebudu. Nevidím v tom smysl...

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Jako IT specilista neznate systemy ve velkych firmach. Pro otestovani doporucuji O2. Cokoliv milimetr vedle moznosti systemu = neresitelne - maximalne kdyz budete hodne na ne tlacit a oni to pociti tak najmou brigadniky a ty to naklepou rucne. Pripadne kdyz se ukaze ze i to je nad jejich sily, tak je mozne, ze kdyz si prepocitate a sam vytvorite opravenou fakturaci (kterou se O2 nepodarilo vystavyt) tak vam ji uznaji. U nas uz se to stalo, ze jsme si fakturu za sluzby O2 delali sami.

Jinak za stav trati podekujte SZDC a statu, s tim nemaji CD nic spolecneho. Ze trat na Domazlice je lokalka je proste fakt, EU ji pozadovala prestavet na koridor, stat rekl ne.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ti co si myslí, že privatizace něco vyřeší, tak si uvědomte, že to jestli je podnik státní nebo soukromý nijak nesouvisí s dotacemi státu... Jediné co to způsobí je značná ztráta kontroly ze strany státu.
Těm co se nelíbí, že do železnic cpe stát peníze, tak by si zase měli uvědomit, co by se stalo, kdyby to nedělal a dráhy se pozrušovali, má snad někdo dojem, že naše silnice jsou předimenzované?
No a konečně, že je stav drah takový, jaký je, souvisí jednak s podfinancovním a jednak se zcela vtipným dosazováním managerů alá trafika a "šetřením" na provoze a údržbě... Veškerá skutečná hmotná odpovědnost nulová a perspektiva vedení taková, že "za rok dva tu stejně nebudem"...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Za ty love co se vyberou ze silniční dopravy a končí na sockách můžeme časem postavit silnice na polovině republiky.

Dotace nemají vůbec existovat, proč to sem pořád montujete? To je zlo úplně největší. Zrušit daně i dotace a úřednický přerozdělovače a pijavice vyrazit, akorát škodí.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Stavba silnic je take statni dotaci :-) .

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

A jsme zase na začátku…privatizace…což snad logick zahrnuje i stavbu nových, co to jako je že to režim postaví a pak prodá? To bude hotová katastrofa. Ať si soukromníci staví i silnice a dálnice.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Privatizace čehokoli v sobě rozhodně nic takového jako výstavbu silniční sítě nezahrnuje.
Stejně jako ti co zprivatizovali české podniky se nijak nezavázali že je budou rozvíjet, či dokonce jen udržovat ve stávajícím stavu....

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Už toho šaška elektrikářskýho vyhoďte. Čtvrtina příspěvků v této diskuzi je od něj. Dokážete si to představit, celá čtvrtina příspěvků je od jednoho člověka.

----
Bočku, máš sakra naivní představy. Co ale čekat od podporovatele tak hloupé strany, jako jsou Svobodní.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

A druhá čtvrtina je ode mě. Víte, že se svým způsobem Behemotovi podobáte?

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Je mi to trapné, že jsem 14 minut po Vás přišel se stejným tvrzením (viz. níže), ale stalo se to opravdu paralelně, jen mě to trvalo trošku déle napsat :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Já měl na mysli to automatické napadání druhých. Ten rozbor je ale taky pěkný.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Pravda, někteří jedinci si kupříkladu myslí, že mohou jiným nařizovat, jak smějí psát/mluvit a provinilce posílají na hanbu. Z historické zkušenosti pak víme, že pokud se jim ustoupí a získají větší pravomoci, začnou nařizovat nejenom jak, ale také co se smí psát/mluvit a provinilce začnou posílat do kriminálu.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ano, ale to slovíčko "nařizovat" je trochu ošidné: v zásadě lze totiž tento Váš výrok (byť sám osobě asi pravdivý) aplikovat na jakýkoliv nesouhlas v jakékoliv diskuzi.
Osobně bych se zastával alternativy rozlišit tyto dva příklady:
- někteří jedinci si kupříkladu myslí, že někdo jiný se mýlí a reagují ve stylu "nesouhlasím s výše uvedeným, protože ... např. FORMA je v nepořádku, takže Váš názor diskredituje, nereprezentuje atp... nebo např. OBSAH je v nepořádku, takže Váš názor diskredituje, nereprezentuje, zamlžuje či dokonce ukazuje něco, co se mi zdá býti nesouladem mezi jednotlivými tvrzeními atp. doporučil bych Vám zvážit alternativy a dle Vašeho vědomí a svědomí se rozhodnout o změně"
- někteří jedinci si kupříkladu myslí, že někdo jiný se mýlí a reagují ve stylu "nesouhlasím s výše ......(podobně jako předchoí bod) ...... a pokud to direktivně bez uvažování nezměníte, tak... (jste blbec, dostanete do řepy, nebudeme Vás tu mít rádi, maminka Vám nekoupí slona, napíši o Vás něco nepěkného ... a jiné pohrůžky)
A chápu, že to může být problém určit, jak to ten reagující zrovna myslel :-/ Opět jedna z velkých nedokonalostí jazyka.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Já bych to tak nedramatizoval, já sice pana Pavla Bočka osobně neznám, jen skrze jeho příspěvky na dvou diskuzích a pokud hádám správně jeho původ kousek od Brna, tak snad skrze to, ale zkuste se na to podívat tak, že Vaším příspěvkem v zásadě děláte přesně to, co on: nereflektujete, že i on jakožto názor (byť nějak extrémní) má právo na existenci a na (příměřenou? ajajaja!) realizaci, stejně jako mají právo na realizaci ti, pro které je "nestarání se" a "státní rozhazovačnost" spojená ovšem hned se "státe, starej se o mě" tolerovatelnou cenou za vlastní pohodlí, stejně jako je pro někoho jiného relevantní důvod pohodlí to, že mu někdo na druhé straně planety objedná zboží a s marží prodá, ale v místě a se zárukou jdoucí na jeho hlavu (prodejce).
Jediné, co je problematické na extrémních názorech takovéhoto typu je - jak píšete - poněkud extrémní až exaltovaná chyba tzv. "projekce" (vulgárně laicky řečeno: podle sebe soudím tebe), tedy naprosté nereflektování (jak už jsem psal výše) jiných hodnotových žebříčků v domnění, že všichni je musejí mít stejné, což by nebylo snad ani kdyby všichni prožili 100% identický život.
Výsledkem je nepochopení toho, o čem se já domnívám, že je asi nejblíže realitě: a sice že jakýkoliv systém konverguje nevyhnutelně k tomu, jak jsou nastaveni a fungující jeho jedinci, a tedy že to, co Behemot navrhuje, už tady kdysi kupodivu bylo a tak nějak se nám to vyvinulo do stávající podoby: tedy ne že vzniknul nějaký "zlý" cosi-moc-stát-aprát, ale že je to princip přesně jako ve Velkém bratrovi 1984 (hergot, ten Orwell byl chytrej pán), že je to právě ta propagovaná "síla jedince", která těm nejschopnějším dává takovéto možnosti, aby něco takovéhoto vytvořili - pro svůj prospěch samozřejmě. A tedy, že si neuvědomuje, že právě tím "nezasahováním" do něčích práv jedince vzniká něco, co do nich zasahuje (jen zpravidla právě naopak, tj. tím jedincem do práv jiných).

A proč to celé rozepisuji pod tímto článkem? Protože to souvisí jak s výše uvedeným, tak s jedním příspěvkem zde tak s článkem samotným. Chybou je totiž opět nastavení jedince, ale je to táž chyba, kterou činí i Behemot a v zásadě my všichni z nějaké pohodlnosti: nerealizace té "správné" zpětné vazby ve správném množství, důrazu a formě. U Behemota je to dáno tím (pozitivně i negativně chápaným) sobectvím a egocentrismem, u pana Ježka neschopností to řešit (poslal ten odkaz na článek blogu aspoň na ČD?), u "salascz" frustrací z prvního odmítnutí. A je to mimochodem i problém státu, se kterým mám i já dost co do činění v rolích na "obou stranách barikády". A jedna z věcí, kterou si vždy nejvíce vyčítám je například to, když pak jsem svědkem nějakých ne zcela korektních řešení (např. alibistické informace v odpovědích atp.) a už s nimi nezvládnu nic udělat (z lenosti je "neodkomunikuji do konce"). A to prosím opět z obou stran.

Protože každý z nás jde vždy jen a jen tam, kam jej mantinely ostantích pustí ("kde není žalobce..."). Co víc, mnozí si často ani neuvědomují, že právě ty mantinely svým postupem bourají. Celé je to o zpětné vazbě, o komunikaci. A ta prostě na této planetě v této komunitě, nefunguje. A právě toho využívají "aprátčíci" a podobní, právě na tomto principu je založena "chyba státního systému". Ať už poslouchat nechtějí, nebo neumějí, neboť neumějí ani komunikovat v opačném směru. Právě takoví Behemotové a Ježkové totiž přes veškeré jejich specifické specializované kvality tvoří řady těch "problematických skupin", které jak ten selský valach s "klapkami na očích" jedou jen to svoje(*). Na druhou stranu, jsou to právě tyto problematické skupiny (mimochodem i jako mnozí "státní úředníci"), které čeří vodu, aby nezahnila. Rozohní-li se příliš, je z toho - v dobrém i zlém - něco mezi horskou bystřinou a povodní, kdyby nebyli, zahnijeme. Jsou to jedinci "rozvracející", stejně jako existují jedinci "balancující, tmelící", kterým bychom ale stejným způsobem mohli vyčítat měkkou páteř, zbabělost, podlézavost atp.
Bohužel všechny doposud vyvinuté i vynalezené prostředky lidské komunikace jsou příliš nedokonalé na to, aby zvládly tuto nerovnováhu mezi jedinci (i proto prý zkolaboval první MATRIX :-) a je nutno se s tím naučit žít. Ale v žádném případě nevyhazovat, protože to by bylo vyléváním vaničky i s dítětem: já například jsem s mírným překvapením právě zjistil, že ne všechny mezinárodní rychlíky jsou tak, jak je znám já, který je relativně často používá.

(*) Negeneralizovat, nepaušalizovat! Třeba zrovna tento blog pan Ježek udělal docela rozumně konstruovaný a logicky podpořený, jen jaksi vyplýtval jeho napsáním neskutečné mnoství energie na vynikající cíl, jen zcela špatným směrem. Ale to u něj zase není tak zcela pravidlem!

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Víte, já jsem ale velmi liberální v názorech či hodnotových žebříčcích ostatních. Ať si je klidně mají, ať je klidně všude okolo rozhlašují, já si budu rozhlašovat moje, případně si myslet něco o řiti, všechno v pořádku, ne?

Zásadní rozpor je v tom, že já říkám, ať si každý svůj žebříček prosazuje vlastní peněženkou, což je nejlepší způsob - prostě kdo bude něco chtít, ten si to zaplatí, kdo to chtít nebude, te to platit nebude.

Ostatní ovšem seberou pár milionů podobně smýšlejících a skrz režim jdou a všem ostatním vyberou kapsy, aby svoje zvrácené ideje protlačili násilím i proti vůli těch, kteří nemaj žádný zájem jim jejich výmysly platit. To vám nepřijde jako nebetyčné svinstvo a zlo nejhoršího kalibru? Fakt ne?

Pokud ne, máte podobně zvrácený hodnotový žebříček. Že si lůza něco kdemohkradicky odhlasuje mimochodem nijak neposvěcuje následné zločiny - i toho Hitlera nebo komouše u nás si kdemohkradicky odhlasovali. Je tedy potom v pořádku plynovat lidi nebo je zavírat do dolů a rozkrádat jejich majetek? To snad ne. A pod hrozbou násilí je každý den okrádat o naprosto uvětšinu toho, co si vlastníma rukama nebo hlavou vydělají, a jako „kompenzaci“ jim nutit „služby“, které jsou naprosto otřesné a lidé je třeba ani nechtějí, to už v pořádku je?

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

No, ono to bude tak trochu tím, že se ti slavní "liberálové" na lidi vykašlali a nechali je hladovět nejdřív v Americe, potom v Německu a následně nechali Německo sežrat Československo. Příčina a následek, pane Andersone, příčina a následek...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

LOL, dostali jsme se ke Goodwinovu pravidlu dříve než jsem čekal :-)
Ale vážně: k té vaší analogii se zplynováním a rozkrádáním bych se nevyjadřoval, protože obsahuje dost zásadní chybu v podobě formulace "v pořádku". Bohužel to může být v pořádku. Už jen pro to, že to, co jste definoval jako "zločiny" je taky dost flexibilní proměnná. A je to o konsensu, co umožní a co ne, ne o nějaké "vyšší morální pravdě". Podívejte se do přírody, kolik tam najdeme - z našeho pohledu patologických - vzorců chování na obě strany. To abych trochu rozčeřil hladinu, abych Vám ukázel, že to jak tyto "zločiny" hodnotím já či vy (viz dále) nemusí být "správně".

Pokud si z Vašeho příspěvku správně vycucávám to nejdůležitější, pak v zásadě říkáte "ať si každý zorganizuje či stane se součástí čeho chce, ale ať k tomu nikoho kdo nesouhlasil nenutí, protože jak k tomu ti ostatní přijdou", chápu správně?
To je sice moc hezké, ale jak pak chcete řešit - a zkusme to prosím na abstraktní rovině hypotetické, ať tady nesklouzáváme k argumentům typu "když se Vám stát nelíbí, tak se přestěhujte jinam" - situaci, kdy možnost realizace jednoho je podmíněna nerealizací jiného, tedy že buď bude omezena svoboda jedněch a nebo svoboda druhých?

A s výše uvedeným související a s tou vlastní peněženkou: co když se dá pár lidí (dost bohatých) dohromady a prosazuje svojí peněženkou (silou - třeba nákupem jaderných zbraní nebo jedné armády či policie, to jsou jen ilustrační příklady) své zájmy?
A co když se takhle domluví pár bohatých na nějakém území a tímto způsobem sáhnou ostatním na tom území na majetek? A to jen proto, že na to mají, a že ty prachy za tu armádu/policii byly pouze investicemi (obchodní záměr jako každý jiný) aby vytřískali majetek z někoho jiného? A co když těmi "bohatými" budou občané nějakého státu a tím územím celá planeta? Z Vašeho morálního pohledu předpokládám špatně, z Vašeho peněženkového pohledu ale správně.

Takže ano, to okrádání z Vaší poslední věta spojené s Vaším druhým odstavcem stejného příspěvku je zcela v pořádku, naopak pokud "správnost" okrádání z druhé věty popíráte, znemožňujete buďto svůj vlastní odstavec druhý nebo v tom máte trochu neintegritu.
Buďto budu tak bezohledný, jak jen mi moje peněženka dovolí a v tom případě JÁ určuji pravidla v tak širokém okruhu, jak mi moje peněženka dovolí (a Vy, jakožto spadající do tohoto okruhu držte hubu, dokud si nevyděláte dost, abyste moji peněženku přetlačil, a je-li mým pravidlem zavřít Vás do dolu a zabavit Vám majetek, pak je to ZCELA v pořádku,, neb já jsem ten silnější, ergo - z mého pohledu - lepší). Nebo BUDU brát ohled na ostatní, ale pak svoji peněženku k některým záměrům nemůžu použít (například k investici do získání Vašeho majetku vyvoláním umělého válečného konfliktu), ale v tom případě nejsem svobodný ve Vašem pojetí (kolaboruji i proti svým zájmům).
A teď pozor, malý přemet: musejí tou "peněženkou" být jenom peníze? (informace, "moc" realizovaná třeba tím, že jsem našel větší kyj či skulinu v zoufalosti a frustraci jednoho celého Germánského, Slovanského či Francouzského národa (tedy Hitler, Stalin, Napoleon))

Takže promiňte, ale suma Vašich názorů je "ten svět je špatně, protože já nejsem dost bohatý, abych si mohl žít v plném rozsahu po svém a nezbohatnu, protože ti, kdo to bohatství na žití po svém už mají, mi to berou". Uvědomujete si, že tím vnucováním "každý sám za sebe" jednak provádíte totéž (jen naruby), činíte tedy stejný extrém, jako lidé opáčného 'názoru' ("a všichni MUSEJÍ za všechny"), a jednak realizací "každý sám za sebe" realizujete pouze "jinou" společnost, nikoliv nutně "lepší" (už jen proto, že "lepší" nejde všeobecně aplikovat), tj. "lepší" jen z Vašeho pohledu?

Nezměníte to tedy změnou společnosti (=u Vás zrušením státu), ona Vám totiž ani tuhle Vaši "svobodu" (tj. například nevybírání daní) nedluží, fakt ne! (Protože tím chcete hrábout do cizího majetku, získáneho snad nemorálně, ale opět z Vašeho pohledu "nemorálně" což Vás stále ještě neopravňuje sáhnout na cizí majetek - tj. ukrást něco někomu, kdo je podle Vás zloděj. ale ano, udělat to ovšem můžete! a když Vám to projde, pak jste byl dost silý (bohatý) na to, abyste tu další sílu a s ní spojenou svobodu získal).
Tu svobodu si dlužíte bohužel jen sám, i s ohledem na to, co už jsem Vám připomínal já i jiní, že "jste se do toho narodil" (Váš vrozený závazek společenské dohody), tak když se na to chcete podívat prismatem peněženky, tak jste se normálně narodil "s dluhem", který Vás takto svázal. Ona i ta "lůza", když prováděla tu "kdemohkradii" byla bohatá. Celá? Ne - viz výše, ten někdo, kdo tam byl v tom okamžiku "bohatý", či "nejbohatší"! To byl úplně stejný princip.
Takže suma sumárum: buďto budete mít tu "sílu" (u Vás peněženku) a pak budete stejně tak zasahovat do osobní svobody chudším, nebo ji mít nebudete. Brání-li Vám nějaké zásady (Vaše osobní interní morální či převzaté ze stávajícího konsensu nebo vnucené tím dluhem) v získání té "síly", může to být dobře (např. z mého pohledu, který má na soukromý majetek podobný názor, takže podle mě je třeba ten Hitler špatně, daně taky, ale přesto můj odboj bude omezen mojí "sílou" (peněženkou), kde nestačím, budu kolaborovat nebo zhynu (a i to je moje volba a za určitých okolností může můj život být neslučitelý s životem ve většinové společnosti)). Ale také to může být špatně (např. z pohledu těch mocnějších, kteří vědí, jak se k té "síle"(=moci=peněžence) dostat, a Vás i mě považují za tutéž tupou lůzu, neb my to nesvedem.
Víte, já neobhajuji stát, ale princip na kterém vznikl a ten se snažím páčit tak, aby to fungovalo (ale zase aby to fungovalo podle mého nejlepšího vědomí a svědomí, tj. zase PODLE MĚ a v rámci toho mohu činit kroky, za které já si plácám po rameni a vy byste mě za ně nejraději zabil).

Ale nemůžu chtít něco jako "vy se mě do ničeho ne***te, protože já na to mám nárok". Tím, že toto chci, se totiž obratem někomu do něčeho na***u, což bych správně neměl, nebo on má nárok na to, abych se mu do toho nes**al. Takže ta věta sama je oxymoron. + k tomu ta peněženka, která to popírá ^2: "vy se mě do ničeho ne***e, protože já na to mám nárok ale chci se Vám sr****t do všeho, co mi umožní moje peněženka". (tu část o peněžence Vám nepodsouvám, Vy jste to řekl jinak, ale podle mě jen první krok a ten zbytek z Vašeho odstavečku bohužel takto vyplývá, jak uvádím výše)

A varování na konec: když (až?) tu Vámi vytouženou svobodu, díky získání odpovídající moci (finance či i jinak), získáte, tak myslíte, že Vám ten level bude stačit a že ten názor, že potřebujete "větší moc" aby Vám nehrabali na Váš majetek, opustíte? No, zde souhlasím s Orwellem, že asi nikoliv.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jo asi mě napadlo zkrácení předchozího traktátu do jediné věty, i když bez toho traktátu asi hůře pochopitelné: v zásadě se chcete (co do Vašich závazků) odloučit od společnosti, tj. žádné vůči ní nemít, nechete-li sám, ale současně požadujete, aby společnost na sebe vzala tento závazek Vám toto odloučení umožnit". To prostě nejde, nezlobte se.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Kdo je ten pan společnost?

Jinak spřádáte nějaké šílené konstrukce o tom co by kdyby to nejhorší, tato diskuse tu byla už tisíckrát a zatímco obhahujete aktuální humus nepravděpodobnými scénáři, tak teď v těch sračkách JSME. STÁTY se neštítily vyrobit a použít jaderné zbraně, STÁTY se neštítily vraždit a olupovat desítky a stovky milionů lidí, STÁTY vyvolávaly války apod. Dneska si vyberou jinou část videa, které často odkazuji, Robert Higgs - The state is too dangerous to tolerate http://youtu.be/RILDjo4EXV8?t=22m Doporučuji celé video, je to tam zmíněno několikrát. Jednoduše, samostatné osoby nikdy nenashromáždí tolik prostředků, aby mohly způsobit takovou destrukci, jako státy.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Neee ? To je teda naivita a neznalost. Vladcove nejakeho uzemi byly co ? Kralove, cisari, ...., diktatori. Stale nic ?

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Vladcove uzemi, tedy státu...ehm...vyuzivali ten stat ke svým zajmum.
Takovy kral valcil ne proto, ze by pro to presvedcil bandu svobodnych lidi, at s nim jdou valcit (respetive se to delo velmi castecne), alebrž proste naridil "tolik a tolik lidi pujde a bude valcit s tim a tim". A hotovo.A to proto, ze vladl nejakemu státu, mel nejake zákony a podobne.
Kral, cisar i diktator by nebyli schopni dosáhnout tech zvěrstev, které se dely, pokud by každého jednoho člověka museli presvedcovat, ze mají jit s nima do války a ten se rozhodoval dobrovolne.

Nehlede na to, ze sdruzeni svobodnych lidi ma automatickou tendenci se bránit tomu, pokud někdo zacne prilis vyčnívat. A i pokud uz je nejaky pruser, typu "tento zlosyn terorizuje toto město a od všech vybira vypalne každý mesic", porad tu mame scenar ala "Sedm statecnych"- tedy i banda chudych vesnicanu se docela snadno slozi na najmuti "nekoho, kdo ten problém vyresi".
Ovšem resit krale ci diktatora, to uz je jina liga. Protože ma za sebou stat, statni aparat a ten ho chrani.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

To je jen váš idealismus. Podívejte se na občanskou válku v USA. Byl to stát svobodných lidí, každý měl právo mít zbraň. Armáda byla před mobilizací velmi slabá a policií byl místní šerif, takže na nějaké represe neměl stát sílu. Ale místo toho, aby se dohodli a odstřelili tedy vedení státu, tak válčili naprosto stejně jako v Evropě za králů či diktátorů. Bez států by proti sobě válčili ve jménu města, firmy nebo jakéhokoliv jiného sdružení. Musíte se smířit s tím, že lidstvo je od evoluce organizovaná tlupa a dvě konkurenční tlupy se nikdy neměly rády. A je vcelku jedno, jak se té tlupě říká.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Děkuju, krásně řečeno, nádherný příklad (navíc díky konkrétnosti výrazně stručnější než moje "traktáty" :-) ) ... snad Vám ho nenapadnou pomocí milionů "kdyby" a "to jen protože" odkazujících se na konkrétní podmínky tohoto příkladu :-)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

názor, že stát je nejhorší zlo není správný. Ano, stát je humus, ale pořád je mnoho horších variant.

Kromě očividných, jako jsou diktatury apod., se zamyslete nad nadnárodními korporacemi. V srdci Evropy to moc necítíme, ale po zbytku světa nadnárodní korporace ovlivňuje celé kontinenty (např. ropné společnosti!)

A dokud někdo nevymyslí něco lepšího, tak se toho moc nezmění. Vřele všem kecalům doporučuji jít si udělat titul z ekonomiky + filozofie ( + politologie ) a potom můžete vesele vymýšlet lepší systémy!! Kecat a¨kritizovat, to jo, ale něco pro změnu udělat, to ne.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Existuje mnoho horsich variant, nez stat...například jiny stat, tedy diktatura :-D
Při patku potesilo :-))

Jinak spolecenstvi svobodnych lidi není jednoduche ovládnout, protože je nutne ovládnout každého jednoho jedince, coz fakt není sranda a i kdyby se to nejak zazracne podarilo, porad není jistota, ze se nekde nejakej další neschovava a neceka...Zatímco ovládnout stat je relativne trivialni, ostatne staci sledovat, co aktualne provádí soudruh Bures (podle me za par let budeme rikat "zlaty socialni demokrati")

Něco lepšího není třeba vymyslet - nejlepší mozne zrizeni je proste "anarchie" ve smyslu "každý ma 100% zodpovednost za sebe a sve ciny (a samozrejme mi muze DOBROVOLNE na nekoho delegovat, klidne na stat, když se mu bude chtit)". Tady si lide anarchii často predstavuji, jako ze všichni vylezou do ulic a pomlatej se jak male decka. Ne, anarchie naopak znamena 100% odpovědnost a 100% dobrovolnost toho, co cinim.

Samozrejme takove zrizeni je naprosto nerealizovatelne, neboť lide v drtive vetsine nechteji mit 100% zodpovednost za sve ciny, a dále drtive vetsine lidi, viz tato debata, naprosto vyhovuje a nemaji s tim zadne moralni problémy, ze tu je instituce,ktera obere všechny lidi a zaplati jim z toho nejake vyhody. A to vse proto, ze to jsou povětšinou dementi, kteří nedohlednou dal nez na spicku svého nosu a neuvedomuji si, ze je to jednak spatne, a jednak to ani není prilis uspesne, a především ze i oni sami jsou okradani.
Drtiva většina lidi netusi, ze benzin stoji 35 korun litr ne proto, ze svine pumpari jsou vychcany a benzin je predrazenej, ale proto, ze (nechci hledat kolik presne, takze zhruba) 20 korun z tech 35 jsou nejake posrane dane, které sezere stat.
Takze benzin by klidne mohl stat 15 korun litr. Ale je potřeba si uvědomit, ze se to nikdy nestane, neboť lide CHTEJI mit drahy benzin a CHTEJI za nej platit 35 za litr. Ackoliv to sami nevedi a tvrdi presny opak...
Jo, to jsou panecku paradoxy...

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

- Nespřádám "co by bylo nejhorší", ty scénáře, které jsem použil se už totiž reálně staly, některé i probíhají. Realizovaly je ty Vaše nenáviděné "státy".
- Ty scénáře nejsou obhajobou "státu", ty scénáře jsou důsledkem Vašeho prinicpu "síly vlastní peněženky".
- Státy jsou důsledkem "síly vlastní peněženky"
- Jakkoliv Vám to přijde absurdní: státy jsou důsledkem "volného trhu", chcete-li.
- Někdo si chtěl něco koupit: jedinec či rodinný klan v Arábii či Africe zbraně pro kontrolu nad ostatními domorodci, politická strana hlasy voličů pro kontrolu jich samých atd. Uvedné uspořádání, které jedinec/klan/stran(a/y) vytvořil(a/y) se občas nazývá stát.
- V demokratickém zřízení jsme to provedli my sami tím, že jsme ty prachy (nějaký druh) do té peněženky někomu dali (hele, chceme silnice napříč republikou, postavíš? ale to víte že jo! tož tady máš tu sílu/prostředky: = dekret, že jsi náš vládce!), aby on nám řekl "nojo, ale za dekret já Vám silnice nepostavím, navalte daně (prachy, materiál, práci) a stavěj ty a ty a to odtud tam" (pelička: i ve státě jsou sub-státy a tím nemyslím třeba Vatikán či Monako ... banky jsou takové docela velké, aby byly vidět - a pro určitou skupinku lidí fungují úplně stejně vazalsky/vládcovsky)
- tedy zde u nás stát jsme při tom my všichni, stát není (z logického pohledu) subjekt, jsem to já stejně jako vy. Jen bez té kontroly a pro jistotu i bez zpětné vazby.

- I když každého vysadíte na jeho vlastní planetu jak z Malýho prince, stejně se vám zase začnou ti lidi spojovat dohromady a bude to konvergovat k nějaké podobné prasárně typu "stát", nazývejte si to jak chcete. Nejprve se utvoří silná skupinka a ta si podmaní ostatní (peněženkou "slabší"),ať tím či oním způsobem. Nějaká ústava, typ konsensu, který by zaručil to, co vy chcete jako základní právo a svobodu, nemůže existovat, protože ten požadavek je, jak jsem demonstroval, protimluv.
- i když se obecně snažíte říci, že "lidé ovliňující jiné lidi" jsou nebezpeční (jak vyplývá z pana Higgse) a k tomu aplikujete princip "ať si každý dělá co chce když na to má" jste tam, kde jste byl. U zřízení. Dobrovolného či nedobrovolného, s vyššími či menšími daněmi, s nějakou svobodou slova či bez. Bude-li na to někdo v peněžence mít, bude Vás kontrolovat. Chcete-li tento princip zakázat v celém vesmíru, musíte stejným způsobem omezit i sebe. Jenže pak si nevyděláte - leda ve skupině lidí, kteří se nechají omezit už třeba tím, že s vámi budou vůbec jednat, něco jim přinesete, ale tím opět naskakují interakce, tím se opět stáváte členem nějakého společenství, kdezačnou platit výše uvedené principy.

Znovu opakuji: Neobhajuji stát, neobhajuji jeho představitele, obhajuji princip, na kterém vznikl. A ukazuji Vám, že ten princip není jak změnit, protože je o samotné podstatě faktu, že společenství lidí je společenství. Bez vazeb to nebude nic, entity ve vzduchoprázdnu, neexistující. S vazbami to bude "síla peněženky" (jen ne nutně té finanční, i když to je dobrá reprezentace, proto taky dnes "peníze hýbou světem"), která ovšem ústí ve ZŘÍZENÍ dobrovolné či nikoliv. Stávající stav je toho důsledkem. Nepřišlo "orákulum" a neudělalo "stát". To, co Vás se**e jsou kroky konkrétních jedinců, na které nemáte vliv ač Vás ovlivňují, protože si Vás tak či onak podmanil, jsa schopnější, amorálnější, bezskrupulóznější, a tedy tak či onak bohatší, silnější. Když z toho uděláte např. minarchii, skončíte buďto jako takovýto jedinec vlastnící dostatečně velkou organizaci, nebo jako její poslušný nesvobodný člen (více či méně svobodný, dle pozice v hierarchii, dané jeho "peněženkou"). Nikdy nebudete v pravém slova smyslu "svým pánem na 100%" protože jak už jsem řekl, to chtít znamená ostatní omezit v tom, že to budou respektovat, tedy aby oni nebyli svými pány. A to jde jen peněženkou nebo nijak. Všeobecně platícím principem to N-E-U-D-Ě-L-Á-T-E, protože ten popírá sám sebe.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Ale však ano - pokud bude DOBROVOLNE clenem jakéhokoliv sdruzeni, nebo i klidne státu, je to ok. Pokud budu moct dobrovolne využívat nejake služby, které mi nabidne a bude za ne chtit určitou, cenu, je to ok. Ovšem to vse jen potud, pokud to bude na bazi dobrovolnosti. Například se vůbec nijak nevylucuje "anarchie" a "stat". Pokud se milion lidi DOBROVOLNE rozhodne, ze 90% z toho, co vydělají, daji nejakemu státu a ten jim za to zaridi to ci ono, je to porad anarchie - ti lide to delaji dobrovolne, mohou s tim kdykoliv prestat (pokud drive nepodepsali nejakou smlouvu, co to omezuje), a i ten stat se pak musí snazit, aby jim plnil to, co slibil a kvůli cemu se do nej dobrovolne sdruzili.

Druhy extrem je to, co tu ted mame, kdy absolutne drtiva většina ze služeb, které mi stat nabízí, jednak musim využívat at chci nebo ne, a také za ne musim platit nehorazne vyssi peníze, nez jaka je realna hodnota těchto služeb, neboť jsou velmi často velmi spatne.

Ja osobne bych dokonce ve svobodnem svete rad zaplatil na urcite věci mnohem vice penez, nez jde ted z mych dani.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Jenže v tom slovíčku DOBROVOLNĚ je ten háček: jak chcete někoho (s velkou peněženkou .-) omezit tak, aby DOBROVOLNĚ nenutil dělat lidi nic NEdobrovolně? :-)

Ano, stát, potažmo ti všichni, kdo se na něm podíleli, si usurpoval právo vám vnucovat služby. A je to špatně. Ale je to nevyhnutelně špatně. Protože ten stát není jiná entita, spolutvoříte jej zase i Vy a bude se - v té či oné formě - tvořit (i Vámi) kdekoliv vzniknou vazby mezi jedinci typu homo sapiens.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Ono je to takto:
Nyní: Hle, svine stat (prostřednictvím uradu) me okrada. Mohu se však proti okradani nejak bránit? Nemohu, neboť by me stat zavrel ci něco podobného. Nemohu se tedy bránit proti tomu, abychbyl okraden, coz myslim -doufam- je obecne povazovano za něco spatneho a pokud by me okradal cikan od sousedu, spousta lidi by zatleskala tomu, ze když ho chytnu, tak mu zlamu obe ruce, aby toho nechal. Pokud však zlamu obe ruce urednikovi na financaku, budu to mit blby.
Oproti tomu v situaci, kdy je mozne se 1.ozbrojit 2.pripadne si najmout nekoho ozbrojeného a hlavne 3.je zcela bezne a normalni se okradeni bránit, potom i ten nejbohatsi clovek na svete ma smulu, když dostane jednu kulku do hlavy. Například. To toho člověka motivuje k tomu, aby nedelal něco, cim by jiné mohl nejak vyrazne nasrat. A i kdyby existoval nejaky supermafian, co by ovladal milion lidi na tomto uzemi a ti by pro nej pracovali, porad je tu 9 milionu lidi, kteří pro nej nepracuji. Dneska je docela slozite jit do obchodu a koupit si granat, samopal, pistoli, cokoliv...raketomet...V situaci, kdy se raketomety prodavaji jako housky na krame dochazi k situaci, ze si většina pricetnych a alespoň minimalne inteligentních lidi uvedomi, ze okrádat nekoho není az takova prdel.
Ostatne klasicke mafie dnesni doby VELMI potrebuji staty, aby nad nimi drzeli ochranou ruku a znemoznovali obetem se ucinne bránit. Bez této obrany od státu by mafie mely docela problém.

Nikdo nerika, ze by anarchie/cokoliv podobného vyresila všechny problémy světa. Ne, porad by se lidi zabijeli, jako se zabijej ted. Ale narovnaly by se vztahy utocnik-obet. Dnes je utocnik v jasne vyhode a pokud ještě zkorumpuje statni uredniky, chrani ho obrovska masinerie paradoxne placena z penez tech, kterym ten utocnik ublizuje. Co vice si prat...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Stránky

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.