Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Povinná evropská štěnice eCall v autě od roku 2015 blíže realitě

Druha stranka kveci je efektivnost ecallu pri zachranovani zivotov.
Tie miliardy, co to bude stat a ma to zachranit hypoteticky az 2500 ludi rocne a skratit cas prijazdu.
Pri pocte aut v EU, cene eCallu, cene za fungovanie systemu. To bude poriadna palka a bez urazky ale je to neefektivne drahe na zachanovanie az 2500 ludi.
Nebolo by lespie investovat do prevencie pred nehodou ako do nalsedkov? Bezpecnejsie cesty, ine aktivne alebo pasivne prvky bezpecnosti.

EU nas nuti do niecoho , co nieje potreba a efektivita toho bude velmi nizka.

mna hlavne zujima ako zabezpecia aby ecall fungovalo aj o 10-15 rokov bez potreby upgradu alebo vymeny z dovodu zastaralosti technologie (GSM, GPS,...)
Pribudne na cestach dalsich +-300 milionov zariadeni komunikujich s GSM a GPS. To nieje sranda.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ono se celkem nic nezmění, stačí se podívat do historie. Kdysi měl vládce/ stát velmi pomalé spojení a málo prostředků na šmírování, což se v průběhu času značně změnilo. Elektronika, vynález telefonu, nedestruktivní prohlížení předmětů, satelity, až po současnou elektronickou komunikaci. A změnili se naše svobody k horšímu, máme jí méně nebo horší životní úroveň? Spíše je tomu naopak. Stejně to dopadne se všemi těmito úředními pokusy mít něco pod kontrolou. Povede to k opaku. Již z principu teorie systémů nebo kybernetiky, čím je systém složitější a má více informačních zdrojů, tím je zranitelnější a méně regulovatelný. jednak množství informací vyloučí systematickou analýzu, udělá to ještě větší chaos ale hlavně ti co budou chtít uniknout nebo paranoidní hračičkové budou ještě lépe krytí. Platí to zde, nebo třeba u takové banality jako je daňová soustava. Fanjšmekři budou mít větší prostor na hraní a nové koníčky.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud se budeme bavim o posledních několika stovkách let, potom je potřeba jasne rict: Ano, nase svobody se zmenily k MNOHEM horšímu. Před rekneme 100 lety byl clovek NESROVNATELNE svobodnejsi.
Akorát pak prisel Masaryk, Benes a spol a všechno to posrali :-(

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

CITACE: Ono se celkem nic nezmění, stačí se podívat do historie. KONEC CITACE.
ALE MĚNÍ. Kdysi se odváděl HROZNÝ DESÁTEK PANSTVU. (Přepis do srozumitelna - 10ti procentní daň.)
A spočítejte si jak vysoké daně jsou dnes + nepřímé daně k tomu.
Zlatý středověk. ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

:))) to mi nemusíte říkat, podnikám takže to vím velmi dobře co vše platíme a hlavně jaký balvan zákonů a vyhlášek na nás leží. Ovšem už vás vidím jak vyměníte svou současnou životní úroveň (ať je jakákoliv) za tu ve středověku. Také jako člověk který své mládí strávil za komančů velmi dobře vím jak krásná a svobodná je dnešní doba. To množství koníčků, zájmů a možností co máte v této strašlivé a omezené době by jste ve středověku také stěží hledal. Navíc ti co z toho mají kopřivku se alespoň stanou milovníky veteránů.

Víte, většina lidí co se tady rozčiluje nad možností špiclování, vysype na sebe jakékoliv informace sami od sebe, stačí se jen správně ptát, vytvořit ty správné podmínky. Jasně že nás můžou špiclovat, ale nám to přece dává ještě více možností než jim.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Proboha co to je za argumentaci?
Ve stredoveku byla jina pokrocilost technologii. Tudiz nebyly pocitace, nebylo 3D kino a nebyla spousta dalších věci.
Na druhou stranu byl OKAMZITE vymenil soucasny politicky systém za ten, který byl v jakemkoliv stredoveku. Protože COKOLIV tu (v Evrope/Americe) kdy bylo za systém, bylo to rozhodne lepsi, nez je tu (v Evrope a Americe) ted.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A místní šlechtic vám bude obcovat o svatební noci s vaší ženou, vy budete vychovávat jeho pancharta, nebude se o vás nijak nestaral, ale vy mu budete přesto odváděl dávky. Jo a na vojnu, na 12 let. :) A nestěžovat si, protože to je přeci lepší než co máme teď. 0:)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Zejména nevolnictví. Po tom se nám všem stýská ze všeho nejvíce. Ach jo, zlaté časy.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vis ty vůbec, co to bylo nevolnictvi?
Zkus si nastudovat nejprve například http://cs.wikipedia.org/wiki/Nevolnictv%C3%AD

Nevolnictvi bylo pro lidi, kteří chteli byt zemedelci a nemeli vlastní pudu. Samozrejme se obvykle, az na urcite pripady, mohli z tohoto vymanit, no tim by prisli o nejake jiné vyhody, takze to obvykle neudelali, i když mohli.

To, ze zivotni uroven obecne byla nižší, to je fakt, zpusobeny jinym levelem technologii. Oni i ti "knížata na zamcich" se mela v podstate v mnoha ohledech hure, nez dneska bezny clovek v prumernem panelakovem byte.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

No, jo, že já nedával pozor. Když jsem se náhodou nenarodil jako pán (vlastník půdy), tak stačilo se svobodně (kdyby lidi dneska tušili, co to ta svoboda je) rozhodnout a naplnit svou pílí český sen a pánem se stát. A nebo jsem se svobodně přestěhoval do města a tam se svobodně stal kupcem, ševcem, nožířem... protože kdo by mi do toho všeho asi tak mohl kecat, když jsme měli ty středověkou neregulovanou svobodu. ;)

Nevím, jestli je to proto, že celý novodobý český "národ" je jeho produktem z 19. století, ale tak ryzí romantismus se vším všudy aby jinde člověk dnes pohledal.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ano, rozhodne do vetsiny povolani stat nekecal, jako dnes...Kecaly do toho cechy, u určitých povolani. Ale se dnesni dobou to vůbec nejde srovnávat, co se tyce "podnikani" byla svoboda nesrovnatelne vetsi.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Za normálních okolností nemám sklony přát někomu něco zlého jenom proto, že spolu nesouhlasíme. Ale v tomto případě mi skoro začíná být líto, že musíte trpět tu hrůzu současnosti a nemůžete si to středověké bájo zakoušet na vlastní kůži.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Výborná argumentace. Ale na něco jste zapomněl. Kvalita života většiny lidí ve středověku byla z dnešního pohledu nevalná, populaci kosily války, hladomory i epidemie, ženy běžně umíraly při porodech. Všudypřítomná byla špína (zapomeňte na to, že dnes žijeme v nějak zvlášť znečištěném prostředí; takový kůň je v tomto ohledu mnohem horší než automobil), zárukou hygienické nezávadnosti vody bylo jí prostě nepít a dávat přednost kvašeným nápojům. Lidé byli oproti dnešku mnohem menší postavy, dožívali se nízkého průměrného věku, kostry mají plné vývojových vad, aspoň trochu zdravý chrup byl výjimkou a vnitrozemská populace se kvůli nedostatku jódu pohybovala na hranici demence.

Vskutku zlatý středověk ;-)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Viz jinde.
Kvalita života byla jina, protože byly jiné technologie. Nebavime se zde o kvalite života, ale bavime se o POLITICKEM systemu a svobode. A politicky systém i v tech nejhorších dobach stredoveku povazuji za mnohem lepsi, nez to, co tu mame dnes

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Já se divim, že EU ještě neprosadila povinný "ekl" přímo do těla, přeci bych mohl ráno celý rozespalý cestou na mísu uklouznout a uhodit se do hlavy, ročně by takto mohlo být zachráněno až 25lidí :D a už by se nemuseli namáhat s kamerami, sledováním mobilů, atd prostě by o mě věděli vše - http://www.imgbank.cz/images/2013/06/02/hovnonafacebook.jpg

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jestli to tam jde namontovat tak to logicky půjde i vyndat, vypnout, cracknout, hacknout.

Kdyžtak si můžou paranoici koupit auto třeba z Číny (mobilní sebevražedná budka z Futuramy :D) a ještě ušetří. A to se vyplatí!

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Leccos jde vymontovat a auto se pak stává nezpůsobilým k provozu na pozemních komunikacích. Podle legislativy samozřejmě, v praxi odmontování registrační značky nemá na funkci vliv.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

A jak má legislativa ošetřenou řídící jednotku prosím tebe? Pokud by šlo o externí přístroj tak je to stejné jako u čínských destiček z pofidérního materiálu, které úplně v klidu projdou technickou stejně jako "přetaktovaná" řídící jednotka.

Pro mě za mě, ty si klidně v autě uhoř, ale ber v potaz, že v tom autě nemusíš jet sám

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Pro mě za mě, klidně ke mě nenastupuj, stopaře beztak neberu;)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

A dítěti v sedačce je to taky šumák, že jo...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

No a to je právě ono, moje věc jestli budu mít děti nebo ne a i jestli budu jezdit s eklem nebo ne, klidně si dám na auto nálepku "ekl v autě nemám, nastupujte na vlastní nebezpečí"

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

S tou samolepkou nebo jiným upozorněním problém vůbec nemám ;) ale s názorem jak je eCall těžce omezující na svobodě + buzerace jako bonus ano.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Predpokladam, ze veris tomu, ze to bude slouzit pouze k tomu ucelu, k jakému je to deklarovano.
Je to tak? Pokud ne, tak nechapu to, co pises..a pokud ano, tak jses fakt dost naivni :-((

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Máš důkaz, že eCall slouží k jinému účelu?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Mas dukaz, ze ne?
Zatím v podstate všechno nakonec bylo zneuzito statem. I to blbe scitani lidu stalo život mraky lidi, telefony se odposlouchavaji jak na bezicim pase, aniz by o tom soudci vedeli, emaily se procitaj robotama...Mas nejaky dukaz, ze se tak nestane v tomto pripade?

Ja osobne mam jeden krasny priklad, který si myslim, ze se velmi brzo prosadi. Totiž velmi brzo po zavedeni tohoto se ukaze, ze by pojistovny potrebovaly vedet, co se delo před nehodou, aby na zaklade toho mohli kratit plneni. Protože se rekne: Ona tam byla povolena rychlost 80km/hod, ridic jel 85km/hod, takze to, ze mu tam někdo vjel z vedlejsi je podruzne, nezaplatíme mu ani korunu, protože porusil predpis.
Uz dneska se na to pojistovny klepou, a jsem presvedcen, ze to je další krok.

A mimo to samozrejme staci, aby clovek byl oznacen za "pravicového extremistu / rasistu", například, a mas jistotu, ze se o tebe jisti lide budou zajímat vice, nez je zdravo. Takze toto bude dozajiste jedna z cest, jak si zjistit potrebne informace...
(Samozrejme ne jedina, ale jak bylo receno jinde - jestli pouzivam mobil, tak to si muzu vybrat dobrovolne, jestli použiju pausal a vim, ze me muzou sledovat, a nebo predplacenou kartu, a tam maj smulu. Ovšem v pripade auta takova moznost nebude. Legalni...)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak tak.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

To mě připomíná kamaráda co v Německu projel semafor na zelenou a ono ho to blejsklo. Nedalo mu to, otočil to a projel znova, znova blejsklo. Potřetí jel krokem a opět... Za měsíc mu přišla pokuta, že nebyl přivázanej :D

Podle mě bude určitě schopen eCall monitorovat telemetrii nicméně když mě to zachrání život jsem ochoten zaplatit pokutu i zpětně. Nejde ani tak o to, že by to mohlo potencionálně pokutovat všechny co jezdí jako prase, ale když takový prase někoho sejme a ujede tak se eCall hodit prostě může

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Zeptam se te na takovou drobnost:
Kolikrat v zivote uz jsi havaroval a umrel proto, ze by ti nikdo neposkytl okamzite pomoc?
Ja osobne se priznam,ze pokud nikomu nijak neublizim, nikoho neposkodim a podobne, tak nejsem ochotny platit JAKOUKOLIV pokutu. A velmi uspesne to praktikuju.
A ono to nakonec BUDE pokutovat preventivne všechny, neboj...dočkej casu...Kdyby ti někdo před 10 lety řekl, ze majitel auta bude platit pokuty za automaticky radary i v pripade, ze prokazatelne vůbec v tom aute nemohl sedet, co by sis před téma 10 lety myslel? No, a dnes je to bezna praxe...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak tuhle urban legend jsem slyšel poprvé někdy před patnácti, dvaceti lety (ano, to ještě nebyly internety). Ale tehdy to aspoň dávalo smysl, protože řidič projížděl kolem krokem kolem radaru, nikoliv kolem semaforů, které rychlost obvykle neměří.

Určitě to byl kamarád? Že by...?
http://www.snopes.com/autos/law/seatbelt.asp

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Kamarád jel za druhým do Německa (po revoluci začali tahat auta, němec, Markus, zprostředkoval prodej a kamarád auto dotáhl do Čech). Velmi doporučuju jet do Německa a podívat se na ty semafory trochu zblízka, možná bys byl, pane "I'm so fakin` cool, coz Noctua" nemile překvapen. V některých městských částech si nedovolí projet na červenou ani ten němec.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

A vůbec, copak dělá Jahoda? Ještě pořád banuje když se někomu něco nelíbí a je usvědčen ze lži? A vůbec, copak tě sem na diit přivádí, světaznalý Adámku? Nedáme zase diskuzi na "úrovni" jako minule? http://extrahardware.cnews.cz/noctua-nf-f12-nf-p12-pwm-test-recenze-hluc...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Seru na to, s někým se normálně bavit nedá. Omlouvám se, zapomněl jsem, co je to za Richmonda, na rozdíl od někoho si nevedu black list diskutujících, se kterými se nemám bavit, teď už začnu, mám první položku.

Chápu, je to určitě pravda, v Německu kamaráda vyfotil semafor, ať kolem něj projížděl rychle nebo pomalu, protože neměl pásy, a nemám do toho co kecat, protože jsem německý semafor neviděl. Co naplat, že jsem tu historku slyšel dvacetkrát, pokaždé to byl kamarád nebo známý kamaráda, a pokaždé automatický radar poznal, že někdo neměl zapnuté pásy (i v době, kdy se to fotilo na sprostý kinofilm).

Prostě jsem si dovolil dát ocenění za kvalitní produkt ventilátoru Noctua, přestože ten ventilátor má na stejných otáčkách nižší průtok vzduchu a tím pádem i výkon než jiné ventilátory na stejných otáčkách, a to se nedělá.

Žes neřval, když si někdo na DIIT dovolil dát do titulku "špičkové chladiče Noctua", aniž by měl srovnání s ostatními, žes tak neřval, když si někdo na DIIT dovolil dát ocenění chladiči, aniž by je porovnal s nejlepší konkurencí, ale přešel to s klidem angličana.

http://diit.cz/diskuze/89248/thread

Richmond's Logic.

P.S., díky za to, že máš po ruce link na tu "vyhranou" diskuzi, sám bych to musel dlouho hledat, úsudek si snad udělá každý sám :)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jo vlastně tys tam měl i jinej nadpis - díky za připomenutí ;) V diskuzi vůbec nešlo i nějakou imaginární výhru, ale o to, žes tam vychvaloval úplný kraviny typu "vysoustružené ložisko"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne, jiný nadpis byl u jiného testu.

Pouzdro na ložisko, trochu rozdíl. To je jedno, prostě si ulož link na další argumentačně vyhranou diskuzi, já v téhle konverzaci už pokračovat nebudu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak to se omlouvám.

Netřeba ukládat, takový jako ty si značím kostičkama jako malý děcka ;)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Sčítání lidu stálo život mraky lidí? Můžete to upřesnit? Osobně neznám nikoho, kdo by na sčítání lidu zemřel.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Nemci po okupaci dalších ruznych státu vzali udaje ze scitani lidu toho kterého státu, a měli VELMI zjednodusene rozhodovani, kdo je Zid a kdo ne, například. Toto je zcela historicky overeny fakt, v CSR si VELMI pochvalovali, ze lide scitani brali vazne a vyplnovali vse popravde, a sami "priznavali", ze jim to velmi ulehčilo praci.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Ale Němci použili výsledek sčítání lidu k selekci lidí do koncentračních táborů, samotné sčítání nikoho nezabilo.

Připomíná mi to historku s chlebem. Téměř každý vrah před svým činem požil chleba, budeme proto říkat, že chleba zabíjí lidi? Nebo že střelné zbraně zabíjí lidi? Tak samy od sebe? Ne, vždy jsou to lidé, kteří se navzájem zabíjejí, přitom jim to k ničemu není.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ano. To znamena, ze scitani lidu stalo mraky lidi život, protože pokud by toto scitani neexistovalo, potom by o ten život neprisli.

Paralela s chlebem nesouhlasi. Chleba není prostředek vrazdy. Prostredek vrazdy je například nuz, ci informace, kde se dotycny clovek bude neozbrojeny nachazet.
Pokud s tebou bude hovorit vrah a zepta se te, kde bydlim (za predpokladu, ze to vis) a kdy byvam sam doma, a ty mu to zdelis, potom moje smrt bude zapricinena mimo jiné i tim, ze jsi to tomu vrahovi řekl.
Scitani lidu pomohlo Nemcum s urcovanim, koho mají zabit.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ty lidi za války také nezabili sčítacím formulářem, ale kulkou z pistole.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Ano, a ty lidi vybrani na zaklade sčítacího formulare. Kdyby ten scitaci formular neexistoval, nebo ho někdo spalil, tak by tito lide zili.
Co je na tom k nepochopeni?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Někteří z nich byli udáni budoucími vysokými členy KSČ. Mimochodem, i kdyby ty sčítací formuláře nebyly k dispozici, nacisté by si nějaký způsob našli, jak najít ty správné rasově vhodné cestovatele do koncentračních táborů.

Mimochodem nejvíce židů bylo eliminováno v Polsku. Tam měli také sčítací archy? I v Bělorusku a na Ukrajině? Pochybuji.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

A nebo taky ne. To uz dneska nemůžeme vedet...
Jedine, co vime, je to, jak to bylo v realite.
V realite scitani lidu pomohlo par lidem do plynu.
Tecka.
I kdyby to byl jeden clovek....

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ale můžeme to vědět. Udavačů bylo dost i na našem území.
http://pardubice.idnes.cz/chrudimskou-osobnosti-roku-je-archivarka-alzbe...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Jestli to nebudou policajti kontrolovat při prohlídce, tak stačí zapojit zpátky před návštěvou servisu/STK.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Proč to odmontovávat když to jde vyřadit i namontovaném stavu, je to radiový vysílač a teorie šíření elektromagnetického signálu je velmi dobře prozkoumaná. Jen nechápu proč to potřebujete rušit, když je naprosto absurdní představa že vás konkrétně bude někdo sledovat. Proč by to dělal a co by z toho měl? Pokud budete tak zajímavý a mít potřebu zmizet ze systému, tak se to dělá naprosto opačně než ničením zařízení ale naopak systém zahltíte velkým množstvím šumu a falešných informací.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

O žádném odmontování jsem nemluvil, myslel jsem odpojit buď přísun energie nebo signálu :-)

Ad absurdní představa - kdyby zrovna teď nevyplulo na povrch, jak NSA monitoruje jednotlivé _operátory_ (+ kdoví, co všechno dalšího), možná bych souhlasil. Takhle mi už ale ta představa přijde ještě míň absurdní než před pár týdny.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak proc se nahravaji VSECHNY hovory, proc se KAZDY mobil trasuje a proc system korsar umi automaticky dohledavat lidi podle trvalych adres, prace etc., kazda predplacena karta se 3 mesice sleduje a pak se k ni samo priradi X lidi, kterym by teoreticky mohla patrit.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Elektronika ma tendenci se z ruznych pricin kazit. Nedivil bych se, kdyby se treba prave Tobe zrovna tahle bohuliba vecicka, treba z niceho nic pokazila.. No stat se to muze kazdemu, co si budem povidat.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

To neni uplne pravda. Nektery systemy jsou tak propojeny, ze zrusit je znamena velke omezeni normalniho pouziti. Viz muj problem se Suzuki:
http://www.suzukiclub.cz/forum-tema/odstraneni-buzerace-pipak-28612

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Pěkná buzerace... no, tak minimálně tohle by šlo vyřešit mechanicky, prostě do toho bzučáku stříknout trochu lepidla nebo tak něco (když už se to nedá nějak rozumně rozebrat).

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

On neni pristupnej a je to zrejme takovej ten piezo, takze ani lepidlo nepomuze. Musim se k nemu nejak dostat a vyrvat/odpajet ho. Ale je to strasnej ojeb. a tady uz trosku OT... :-)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Tak úplně OT to není, je to o tom, že máš v autě něco, o co nestojíš a nemůžeš se toho (snadno) zbavit a "je to pro tvoje dobro" :-). Já myslím, že lepidlo nebo nějaká hodně zředěná pryskyřice by zlikvidovala i to piezo. No a nebo sehnat nějakýho borce, co se na to dokáže napíchnout a vypnout to, věřím, že nějak to půjde... A nebo holt si dát tu práci a vyndat to a vypájet - určitě to půjde, jen to asi podle toho popisu bude dost nechutná práce.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak tak, Google špehovací brýle absolutně nevadí a komu vadí, je prohlášen za blbce. A hloupé čidlo havárie je průšvih, likvidující svobodu celého lidstva.

WIFTe, jsi u mě za pošuka, je mi líto.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

</ironie>

tak, fixed

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

měl tam ještě být tag: < / ironie >

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ty nevidis ten rozdil mezi svobodne si koupit a nucene byt sledovan?

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

On zjevně ne. Proto napsal, co napsal. Nepřekvapuje mě to.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tak špehovací brýle budou nakonec povinné, jo? Prosím o podrobnosti.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

u špehovacích brýlí si také nemůžete říct - nechci být sledován. Vždyť ty, co tě budou sledovat nebudou tvoje, ale nějakého pošuka co je bude mít na hlavě. Takže ukončení "špehování" bude závislé na tom, že jej odhalíš a následně přesvědčíš, aby "špehování" v tvojí přítomnosti zanechal.
Imho plně srovnatelné s e-callem či jak se ta krabice v autech bude jmenovat.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak. Škoda že jen málo lidem umí tyhle dvě věci docvaknout.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ano je to tak, a pokud to bude rovnou posilat na google + smirovani polohy, tak k tem datum bude mit pristup kdokoliv, miliardy smirovacich kamer ... se obavam, ze za chvili bude trestne se i maskovat ;-(

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že by bylo zajímavé zjistit/odhadnout při jakém procentním zastoupení obrýlených lidí bude google schopen sledovat pohyb všech lidí na ulici.
.
Tipuju 5-10%?
Beru ulici města.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"dělám to pro Tvé dobro" a "já to s Tebou přeci myslím dobře" jsou věty, proč se děti nepohodnou s rodiči a odcházejí žít svůj vlastní život. Proč pořád musí někdo někomu něco vnucovat. Nemáš pásy? No a co, je to Tvůj život a Tvůj problém... Ovšem pak bych očekával nějakou kompenzaci za nezodpovědnost, např. při plnění zdravotního pojištění. Boural jsi, neměl pásy a teď bys chtěl zdravotní ošetření. No dobrá, umřít Tě nenecháme, ale to je vše co dostaneš a ještě budeš doživotně doplácet na své vlastní ošetření...

Neustálým nucením něčeho se z lidí dělají ovce. Jdi sem, tady spásej a tady tě podojíme... Kde to skončí? Už teď jsou vtipy na blondýny s mp3 co jí musí stále do ucha říkat "nádech", "výdech", "nádech",...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

+1

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak!

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

No ono záleží na úhlu pohledu na problematiku. Uvádíte "No dobrá, umřít Tě nenecháme, ale to je vše co dostaneš a ještě budeš doživotně doplácet na své vlastní ošetření...". Když to vezmu do důsledku, tak tím že toho člověka zachráníte tak ho vlastně trestáte v následných platbách. To je jako by jste vyhodil miliony na záchranu života člověka, kterého pak popravíte. Kdo si ty výlohy pak zodpoví, za ty peníze by mohl být léčen někdo jiný ne?

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Pokud se nepletu, tak jsem donucen nasilim, abych si palatil povinne zdravotni pojisteni. Takze sakra ocekavam, ze az budu nekdy v zivote potrebovat plneni, tak ho také dostanu!!! Hele, me se nikdo neptal, jestli se chci pojistit nebo ne a za jakých podmínek. Takze ocekavam, ze se me nikdo nebude ptat, jestli jsem si zraneni privodil schvalne, nebo to byla nahoda.
Nasrat.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Podotýkám, že jsem nezkoumal přesněji jak ta věc funguje, ale předpokládal bych, že se bude k síti připojovat až v okamžiku kdy dojde k aktivaci, pak by šmírovací argumenty zcela postrádaly smyslu. Podobně přeci funguje nouzové volání v případě, že nemáte v mobilu SIMku, to se taky připojuje až když chcete volat. Hovořilo by pro to i ten fakt, že v případě aktivního zařízení v síti musíte mít SIM, aktivaci operátora, řešit roaming atd. Nouzové volání nic takového nepotřebuje.
Může nám tu někdo osvětlit jak to vlastně funguje?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Může se připojovat až při nehodě, a taky nemusí. Kdo ti dá záruku, že to tak bude? Kdo ti dá záruku, že to tak nebude jen rok po koupi auta a jednou při návštěvě servisu ti to nepřeflashujou (ať už pod jakoukoliv záminkou) a to chování se nezmění? Jinak myslím si, že pokud to řeší směr jízdy a polohu v tunelech, tak minimálně ta GPS musí jet pořád, protože jednak v tunelu se nechytí, druhak směr jízdy čistě z polohy taky neurčí, no a do třetice GPS přijímači trvá docela dlouho, než se "chytne".

Takže za sebe říkám - díky, nechci. Taky jezdím autem s tím rizikem (byť bych to opravdu nerad jakkoliv zlehčoval), že stát se může cokoliv. Ale s tím do toho jdu. A jestli mě někdo chce chránit, tak fajn, ale jen v případě, že o to sám budu stát. Přesně jak to psal WIFT.

Bránit se proti tomu půjde přinejmenším pomocí rušičky, ale přecijenom by to chtělo nějaké rozumnější řešení. Buď to zlikvidovat fyzicky (odpojit) - pak je ale otázka, jestli se třeba auto neodmítne nastartovat, nebo softwarově (vypnout danou řídicí jednotku), nebo odpojit a místo toho připojit nějakou "dummy" jednotku, která se bude tvářit jako ta fízlovací. Řešení se nejspíš najde, ale bude s tím zbytečná práce a celkově to je prostě kravina.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Řešením je udržovat stávající auto co nejdéle v provozuschopném stavu :). Proto jsem před nedávnem pořídil jedno takové, co by k tomu teoreticky mohlo mít sklony.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

To je taky možnost, já měl holt na mysli nový plechovky, kde už to bude povinně. Mimochodem, co na to Piráti (i s ohledem na EP)? :-)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Abych pravdu řekl, Piráti jsou mi od jisté doby u zadele.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

A hele...to me zajima, bez ironie, proc?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No, bylo by to na delší povídání (možná někdy příště), ale mé názory na duševní vlastnictví zůstaly nezměněny ;).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to je mi jasny :-) Ale tak zajímalo by me to, alespoň tak zhruba...
Zda se mi totiž, ze se nejak podezrele stacis napravo, zachvili z tebe bude "anarchista" jako jsem ja :-) (ci něco, co se tomu blizi, jses na dobře ceste :-))

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Sice už mi silně táhne na čtyřicítku (my dva budem asi tak stejně staří), ale má mysl ještě nezkostnatěla. Moje názory na leccos se mohou měnit a tak nějak vnitřně cítím, že třeba i tobě bych se určitě mohl za některé výroky omluvit, protože jsem už taky leccos pochopil. D-F navšštěvujeme oba a ač s některými tam obecně prosazovanými názory ne úplně souhlasím a určité osoby jsou mi tam vyloženě nesympatické, připomíná mi to jako celek poměrně sympatický web.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

já si tipnu, žes nakonec zjistil, že se z pirátů stali taky politici :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Piráti imho zblbli ještě dřív, než se politiky stali. A mají širší záběr, než jsem si myslel, že budou mít, s řadou věcí, které hlásají, vlastně nesouhlasím. Jen s tou jednou, základní, která už je pro ně jaksi podružná. To už mi fakt přijdou lepší Svobodní, se kterými nakonec nesouhlasím v menším počtu věcí než u Pirátů. Problém je, že Svobodní bohužel nejsou obecně přesvědčiví (což není výhradně problém Svobodných, ale především lidí, kteří na to ještě evidentně ani takovou dobu po plyšáčkovi nejsou ready) a proto mají tak mizerné výsledky ve volbách (co si budem povídat, Piráti taky ;). Svobodným rozumím. Pirátům (aspoň těm našim) přestávám.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Počkej, to myslíš vážně, že Svobodné? :-) Stačí si přečíst jejich programové teze a člověk okamžitě zjistí, že ti lidé naprosto nechápou realitu (na první pohled jsou to ovšem rozumné teze, ale ten čertík v detailu se tak pěkně šklebí...)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Například? Něco konkretniho?

Ona principialne ZADNA politicka strana není idealni. Idealni politicka strana by totiž mela jeden jediny bod svého programu - okamzite po volbách zrusit stat, zákony a veskere statni instituce.

Takze holt tu mame politické strany vselijak nedokonale a spatne a skodlive, ovšem nektere jsou méně spatne a méně skodlive, nez ostatní, a zrovna Svobodni rekneme jsou nesrovnatelne méně spatni a skodlivi, nez cokoliv, co je dneska v parlamentu

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Nechci tu pěstovat politiku, ale nelíbí se mi ani tvůj anarchismus. Rušení státu je totiž taková ta "logická zkratka", která na první pohled vypadá jako rozumná věc. Jenže prakticky rušení státu, zákonů a statních institucí narazí v okamžiku, kdy budeš potřebovat hasiče, policajty nebo lékařské ošetření. Pro infrastrukturu to platí dvojnásob, v historii lidstva byly všechny cesty, které nebyly jen vyšlapanou pěšinou mezi sousedními dědinami, postaveny nějakým státním útvarem. Chápu ovšem výhrady k druhému extrému, kdy se někteří politici jak z ČR, tak EU snaží diktovat lidem, co si mohou a nemohou myslet.

A pokud se bavíme o Svobodných - jejich nízká "škodlivost" je (díkybohu) dána jen tím, že je nikdo nebere vážně a stabilně mají svých 1-2% volebních výsledků, stejně jako další LOLstrany typu SPR-RSČ, Balbínovci, Pivaři a Piráti. Jedna věc jsou totiž proklamace - web a papír snese vše, druhá zase reálná odpovědnost za chod státu, třetí pak osobní morální kredit každého člověka v politice. Nemusím doufám psát o tom, že politici jen viditelně reprezentují stav morálky národa, a tedy že nová strana nezmění vůbec nic, jen se ke korýtkům dostanou nové tváře. Naprosté nepochopení věci a naivita (hlavně ta ekonomická) jsou u Svobodných hodně podobné, jako druhdy naivita býv. ministra dopravy Bárty, který na dráze "šetřil" tak, že snižoval normy na kvalitu materiálů a komponent použitých při stavbě koridoru (a ještě se tím bláhově chlubil). Jak taková "úspora" pak vypadá, lze vidět na vlnících a propadajících se dálnicích. A dalo by se pokračovat, bohužel národohospodářství není totéž, co řízení komerční firmičky o 50 zaměstnancích.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nemas pravdu, predpokladam, ze to není umysl, ale proste neznalost historie. To je v pohode, ja to chápu, pokud clovek veri tomu, co mu tvrdili ve skole, tak to takhle dopada...
V historii to zacalo tak, ze -například zeleznice- byl nejaky soukromy investor a ten investoval do zeleznice. Doporucim nastudovat, jak fungovala zeleznice v Americe, například. Byly tam mraky konkurenčních zeleznic a tak to vyborne fungovalo. Nakonec, metro v NY bylo zpočátku také kompletne soukrome. Soukrome byly i ruzne dalnice, soukroma jsou letadla, a konecne mame i soukrome kosmicke lode.
A VSE, co bylo nekdy soukrome, bylo lepsi, nez když to nasledne bylo "znarodneno". Neznam jediny priklad, kdy to bylo naopak (mozna bude nejaky existovat, ale bude to minimum a fakt o nicem nevim).

Ale jak rikam - chápu, ze lide, kterym to bylo vstipeno do hlavy od malicka, mají problém se na problematiku podivat v sirsich souvislostech.
Mimochodem, zeptam se konkretne: Ukaz mi jedinou věc, kterou stat umi udelat lepe, nez soukromy subjekt. A tim myslim JAKOUKOLIV, klidne vcetne armády a policie.
To, ze neexistuje soukroma policie proto, ze ji stat zakazal je fakt. Ale například doporucuji prostudovat historii USA, kdy Pinkertonova detektivni kancelar byla mezi zlocincema nesrovnatelne vice obavana, nez statni instituce. A také Pinkertoni měli nesrovnatelne lepsi výsledky, nez jakakoliv statni instituce.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Statni firma na auta VW ;-)) Dale ve Finsku statni energetika, ale tam je to o lidech.

Jinak samozrejme ano uz za Rima byly mestske staty s primou demokracii bez ustavy a zakonu.

Nakonec za vse se plati a za cesty ne zrovna malo, pokud by byla dalnice soukroma, casti by byly z betonu, casti v horach z asfaltu a asfalt by se opravoval ultrazvukem, protoze je to levne a vydrzi to stejne, jako to cele seskrabnout a zalit znova, stejne tak, jako by ta betonova mel kvalitni zaklady, aby se nelamala, protoze ta se da opravit jen tak, ze se vymeni cela deska.

On by samozrejme mohl fungovat i stat, ale ma to 1 omezeni, lidi, bud maji v nature neokradat, nebo nemaji, pokud nemaji, coz u nas nemaji, zvlaste ti vzdelani, tak je treba zajistit odvolatelnost lidem.
Jak cesty, tak zdravotnictvi stoji velke penize a je zajimave, ze soukrome nemocnice, kde se ale nic neplati, ziji jen z pojisteni jsou v zisku a lide jsou tam spokojenejsi, coz je nakonec logicke, nebot mestske a statni se zamerne zadluzuji a rozkradaji, nebot vedi, ze je stat/mesto zachrani a kde jsou cizi penize, kde si to investor, tedy obcan nemuze ohlidat, tam se krade a kdyz nato nekdo prijde, tak jej podplatite, ale soukromeho vlastnika nepodplatite, zen vas vyhodi a zazaluje u soudu.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Já poslední dobou nějak aktivně dění kolem nich nesleduju, tak jsem myslel, že se dění u Pirátů pořád nějak aktivně účastníš. Spíš mě jen tak zajímá, jestli bude proti tomuhle návrhu někdo na úrovni EP bojovat...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

na zjisteni smeru jizdy neni potreba GPS, staci kompas... ;)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Pokud po nehodě to auto neskončí v úplně jiné poloze :), no a nebo by se musela poloha o směru uchovávat za nějaký časový úsek a z toho vyhodnocovat nějak skutečný směr jízdy. Každopádně ale ta GPS musí být aktivní už proto, aby se nečekalo na to, až se po několika desítkách sekund nebo spíš po několika minutách chytne.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

staci GSM signal ;-))

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A to vis, ze například na dalnicich ty mytne brany umi merit rychlost, rozpoznávat SPZ a vse, vcetne videa ukládat? A vis, ze se to dela?
A vis o tom, ze nez se to namontovalo, tak VSICHNI politici rikali dokola, ze NIC z toho to delat nebude?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

To oficiálně někdo přiznal? Pak je otázka, jestli se to loguje (asi jo) a jestli i to někdo přizná... jinak úsekové měření rychlosti to umí, ale (doufám) nepoužívá. Každopádně ať s tím jdou tam, kde slunce nesvítí...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Vezmeme si takovy pripad Lacina.
Pan Lacina jede, boura (at uz to bylo jakkoliv) a vzapeti maj NOVINARI!!!! video Z TE MYTNE BRANY!!!!
Tedy z te brany, co video nenahrava a neuchovava. A kdyby jo, tak v zadnem pripade nemůže dojit ke zneuziti :-))

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Proti tomu se da branit alespon tim, ze se pred tim skryjes sklopenim stinitka (nebo praseci maskou :-). Takze vedi jake auto, kdy a kde projelo, ale nemusi vedet kdo ho ridil / kdo v nem jel.

U zde diskutovaneho eklu jsi bez sance. Jestli to bude mit GSM, GPS a odometricke sensory, tak pak se mame na co tesit... :-(

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

I kdyz ani zde zatim nebudou vedet, kdo to ridi. Do te doby nez nastartovani auta spoji s nutnosti identifikace nejakym elektronickym cipem.. Nicmene autem nejcasteji jezdi majitel (pokud to neni na firmu)..

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

;-) naivko, mobil se trasuje celou dobu, co prijima signal z BTS, bez ohledu, zda volas, nebo ne ;-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

mobilní telefon bez SIMkarty který nevysílá, budou BTS trasovat asi těžko, nemyslíš?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

každý mobil který se nějak do sítě nahlásí tak hlásí i své unikátní výrobní číslo - IMEI. Ne že bych úplně věděl jak to funguje, ale kde máš jistotu že mobil bez simky nevysílá aspoň to?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Kromě toho, že se mi to také nelíbí tak by mě ještě zajímalo kdo bude platit roamingové datové přenosy a vůbec vše okolo. Ať mi nikdo netvrdí, že mobilní operátoři tohle budou provozovat zadarmo. A ze státního (nebo snad EÚ) rozpočtu ??? To fakt EÚ nemá kam dávat peníze ? A já něco podobného odmítám platit. Stačí že mám mobil.
Rád bych se europoslanců zeptal, kdo se na tom nejvíc nabalí. O to tu jde především. Je to je cestička jak někomu zabezpečit slušný (povinný) příjem.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

tak jak jsem to pochopil já, tak se jedná o rozšíření tradičního nouzového volání na 112, které je funkční i bez SIM karty, takže něco jako "roamingové datové přenosy" tam nehrozí.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

pro ceskeho jedince zbytecnost, při volani na 112 se ve vetsine pripadu bud nedovolate, nebo dovolate na spatnou ustrednu, viz třeba české dalnice kde je volani na 112 spise k nicemu :))

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak tohle už je diagnoza....

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Dokonce víme, jak se to dá léčit. Vystupením z EU.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

A jít do Číny nebo Ruska protože obdoba eCallu (M2M) je všude ve světě...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

A je povinná? Pokud ano, jako bych nic neřekl. Prostě to budu bojkotovat, easy peasy. Vždycky se najde někdo, kdo to bude umět znefunkčnit, ať to bude jakkoli dobře ošetřené.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Tak oni jistou dobu nebyly povinné ani bezpečnostní pásy protože se to považovalo za zbytečnost a možná to i někoho omezovalo. Po nějaké době se ovšem zjistilo, že to přeci jen k něčemu dobré je. Bez pásů už taky auto nekoupíš a nikdo nežbrblá. Používat je můžeš a nemusíš stejně tak nemám obavy z toho, že by eCall nešel znefunkčnit - zkrátka kdo chce si většinou cestičku najde

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Byť zrovna proti pásům nemám nic, nejsem též nijak dvakrát nadšen z toho, že je povinnost je mít zapnuté. Absurdní je, když policajti někoho pokutují za to, že nemá zapnuté pásy. Co je jim k**va do toho?
Proč nesmí člověk podle svého uvážení hazardovat se svým zdravím? Proč ho furt nějaký stát vodí za ručičku a když dělá něco, co by ho mohlo ohrozit, tak ho za to ještě trestá, aniž byse ve skutečnosti něco stalo?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Protože jezdíš na silnici kde nejsi sám, to samý je se světlama.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mimochodem, to vis, ze je prokazany, ze povinne sviceni se statistikou nehodovosti neudelalo VUBEC NIC?
Tedy, ze to cele je ZCELA zbytecne?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

na to se dá odpovědět statistikou, kolik bourajících aut nesvítilo, nebo mělo domontované čínské ledkové plašmušky (tj. v podstatě nesvítilo). :-)

Co mě ale totálně točí, jsou škodovky a jejich řidiči, protože v mlze ty magorry nenapadne rozsvítit a jejich vergly svítí jen potkávačkama, takže jsem už párkrát v husté mlze narazil na zezadu VŮBEC nesvítící auto a idiot uvnitř se ještě divil, proč na něj všichni blikají a troubí.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Coz je zpusobene tim, ze mame zákon, zákon dodržujeme (svitime nejakyma napul nesviticima svetlama, ale podle zákona je ok) a tak je to spravne.
To ja se chovam tak, aby takovato situace nenastala, a je mi zcela jedno, jak se na to diva nejaky zákon. Klidne rozsvitim mlhovky za situace, kdy bych podle zákona nemusel, ale udelam to, protože v tu chvili to tak je potřeba udelat...

Lidi si zvykli nepremyslet - na co, plni zákon a jiste ti nahore dobře vedi, co je nejlepší...

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

ad 1) denni sviceni v mlze neni ok, zakon jasne rika ze ho lze pouzit jen pri dobre viditelnosti, coz neni ani mlha, ani husty dest ani snezeni. Pokud ridic spoleha ze auto zapne svetla samo a jede neosvetlen, je to jeho hloupost a porusuje tim zakon o provozu na pozemnich komunikacich. A ano, jak je zminovano vyse, (nejen) ve Skodovkach jezdi spousta troubu co nechapou ze auto vyhodnoti leda tak intenzitu venkovniho svetla, ale ne viditelnost.

ad 2) zakon jasne rika kdy je mozno mlhovky pouzit. Pokud je pouzijes v jine situaci, porusujes zakon. Pokud to situace opravdu vyzaduje = je mlha a diky ni snizena viditelnost, pak mas ze zakona povinnost tu zadni zapnout. Tohle je v zakone jasne a dobre napsano, neni tu misto pro vlastni interpretaci. Castym problemem je ze ridici jsou prilis horlivi a zapinaji mlhovky i kdyz vidi auta 100 metru pred sebou "pro jistotu" protoze na louce vedle cesty mlha je. Tohle neni snizena viditelnost a mlhovky se v takovem pripade zapnout nesmi.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ale to my tu všichni víme, jde o to že zákony jsou věc jedna, ale dodržování druhá.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

To je v pohode, ja denne porusuju tolik zakonu, ze jedno poruseni zákona za mlhovky sem, ci tam, na tom uz nesejde...
Mlhovky použiju v situaci, kdy je potřeba je pouzit. Zcela ignoruju, co na to říká nejaky zákon. Dokonce ten zákon ani neznam, a ani ho znat nechci - stejne bych se podle nej neridil. Ridim se rozumem a tim, co je potřeba udelat proto, abych jel bezpecne a abych byl bezpecne videt.
Coz bohužel dost často se zakonama docela koliduje

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Dobře, předpokládejme že máš "zdravý rozum". Ale co kdyby tu nějaký jiný blbec začal tvrdit, že mu např. někdo leze na nervy a jeho řešením by bylo toho člověka odprásknout. Ty bys mu řekl že je to proti zákonu a on by na to použil tu samou argumentaci, cituji: "Zcela ignoruju, co na to říká nejaky zákon. Dokonce ten zákon ani neznam, a ani ho znat nechci". Každý to máme v hlavě nějak poskládané a co se může zdát normální nám, nemusí být normální pro ostatní...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Jiste. Pokud někdo bude mit názor, ze chce zabit jiného člověka a rozhodne se to udelat, muze i dnes.
Dnes mu hrozi: vezeni.
V pripade "anarchie" ci neceho podobného mu hrozi: Obet bude ozbrojena a odpraskne ho drive. Pokud ne, tak okoli obeti bude ozbrojene a odpraskne ho nasledne. Pokud ne, tak pribuzni obeti si to nenechaji libit a nechaji ho odprásknout. Atd atd.

Tato moznost je tedy pro potenciálního vraha HORSI nez vezeni (pro většinu lidi). Proto ho vice motivuje nikoho nezabit.

Asi takhle - v kazdem systému se najdou lide, kteří proste budou chtit nekoho zabit. Systemy se pak lisi podle toho, jak moc se obet muze ci nemůže bránit, a to i nasledne po utoku - ci jeji okoli.

Však si vezmi priklad Ameriky - tam, kde jsou beznepovolene legalne nosit zbrane, se obvykle nestane, aby nejaky silenec vletl do obchodaku, a vystrilel tam 100 lidi.
Takove věci se stanou v tom state ameriky, kde NEJSOU legalne povolene strelne zbrane mezi lidem.
On takovy utocnik si dobře rozmysli, jestli pujde strilet do neozbrojených (pac jenom stat ma pravo vyzbrojit policisty a jedine ti mají pravo zabit utocnika strelnou zbrani), a nebo jestli pujde strilet nekam, kde se da přepokládat, ze az vystreli 1-2 rany, tak uz od nekoho taky jednu chytne.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jste naprosto mimo realitu. To co jste napsal není pravda.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Mě zase štvou tupci co zapínaj mlhovky snad preventivně nebo co, oslňuje to a nejen přední, ale i ta zadní, pak se pablb diví, že ho chci předjet i na né zrovna vhodnym úseku.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, já bych poslední dva příspěvky ještě rozvedl.

Pokud se má svítit, tak ať všichni svítí povinně tlumenými a zadními, protože, jak jsem si uvědomil, já se koukám po "hýbajících světlech", ne fyzických autech (nadsazeně), uznávám, jdou lépe vidět. Ale, pokud svítí nějakými divně umístěnými ledkami, tak je v podstatě "nevidím" (samozřejmě vidím, ale trvá mi to rozhodně déle, musím přemýšlet a měnit úhel pohledu).

A škodovky, bez zadních světel, to je jako by v podstatě nesvítily. Proto standardně zapínám tlumené (mám oktávku) a udělal si na to návyk. Stejně jako na pásy, to už je tak vžité, že je zapínám i při přeparkování.

Na druhou stranu, pokud by mi auto pípalo při každé 3,14čovině, tak budu pekelně nasraný. A chápu to. Běžně si zapálím a nechám si otevřené dveře a zapnuté rádio. Co je kua autu do toho? Můj benzín, moje prachy, moje baterka, moje světla, můj olej, moje spotřeba.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Podle mě je denní svícení užitečná věc, auta jsou přecijen vidět líp, aspoň u mě to teda tak subjektivně funguje. Tím víc mě pak iritují auta se světly pro DS umístěnými někde dole v úrovni mlhovek a podobně (bohužel zcela v souladu s předpisy :-/), kde to tu funkci zdaleka tak dobře neplní (hlavně je ten rozdíl poznat např. když se "vynoří" auto z protisměru za převýšením). Jinak s tím pípáním a tak naprostý souhlas, naštěstí moje auto díky svému věku takové "úžasné" vychytávky ještě nemá.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Naprosto presne!

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Nebavím se o denním svícení, ale o povinnosti mít v pořádku světla (viz. "vykořisťování policisty při kontrole").

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

A co jako? Jestli někdo pásy používá nebo nepoužívá - čistě jeho věc (tady bych řekl, že jeho blbost), když se vybourá bez pásů, tak to asi odnese daleko víc, ale je to jeho věc. Teda nepočítám, když se nepřipoutá na zadním sedadle a tím může ohrozit lidi na předních sedadlech, ale to je věc jiná.

Docela dobře jsou veškeré ty "vychytávky", o které hodně lidí ani nestojí, popsané tady: http://www.autoforum.cz/zivot-ridice/lesk-i-bida-dnesnich-aut-automatick... - to je pak jenom k vzteku než k užitku, a to tam ještě není potenciální možnost šmírování jako tady.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak zrovna pasy ani svetla te nemohou smirovat. Muze te to pouze otravovat, pokud s tim nesouhlasis. A to celkem rozdil..

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Samy o sobě ne, ale čistě hypoteticky auto ví moc dobře, že nejsi připoutanej a že ti nesvítí levý přední. Pak už je jen krůček k tomu, aby si přes telefon v handsfree něco někam poslalo ;)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Ja proti POVINNYM pasum mam hodne a osobne pouzivam/nepouzivam pasy zcela dle svého uvazeni (coz je většinou stav, ze pas použiju).
Stejne tak mam MOC proti rychlostnim limitum a osobne jezdim téměř vyhradne tak, abych jel tak, jak chci a zaroven bezpecne, a v podstate prilis neresim, jestli ta rychlost je "povolena" ci ne. (výjimka je v mistech, kde vim, ze se buzeruje a tak holt ty useky jezdim podle narizeni, i za cenu obcasneho snizeni bezpecnosti jizdy).
Stejne tak mam proti povinnému pouzivani dětských autosedaček. Je zajimave, ze cele generace lidi jako deti jezdili bez autosedaček a presto všichni neumreli - to je vazne "zvlastni". Autosedacku sice pouzivam, ale pokud je to potřeba, tak nemam problém s tim, aby například manželka držela mimino na prednim sedadle v naruci. Uplne nejlepší priklad toho, jak jsou lidi uz zdebilneny a zovcovateli povazuji situaci, kdy jsme jeli přes celou republiku, blizili jsme se k Praze (asi 20-30km daleko) a dite vzadu uz rvalo tak moc, ze ho manželka vzala k sobe dopředu a chovala ho. Jeli jsme zrovna po dalnici, rychlost tak okolo 180km/hod, byla docela prazdna silnice, takze bez problemu. A do toho jsme potkali nejakeho dementa, který mel takovou potrebu nas ochranit před timto kriminalnim jednanim, ze před OPAKOVANE najizdel a vybrzdoval nas..a po tom, co jsem radsi odbocil na benzinku, tak jel za nama a rval na nas něco ve smyslu, ze jsme vrazi malych deti...Pritom jediny, kdo vytvarel nejakou nebezpečnou situaci, byl on sam.

A stejne tak mam proti asi milionu dalších, podobných věci (povinne STK například, pokud zustaneme u aut)

Ale nemyslim si, ze bys asi pochopil proc

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jet 180km/h byť po dálnici s dítětem v náruči na předním sedadle ? Ještě že existuje Darwinova cena....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Rekni mi nejaky konkretni důvod, proc to v tu chvili bylo nejak spatne.
Dekuji

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Srnka, defekt pneumatiky ....

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jiste...srna na dalnici...kazdou chvili tam potkavam nejakou...
Defekt pneumatiky - pripadne pad meteoritu, a podobne. Jiste. Stat se to muze. Je to moje riziko, které dobrovolne prijimam.
Mimochodem, na aute ti guma obvykle "nebouchne". Zacne spise postupne ucházet., Párkrát v zivote jsem mel v gume hrebik, nebo se prorizla o nejakej ostrej sutr a podobne. NIKDY se nestalo to, ze by guma bouchla a ja jel po rafku. A neznam nikoho, komu by se to stalo.
Takze sice to riziko existuje, ale pro me osobne je velmi nizke, rad to "risknu".

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak je to tvoje riziko, ale neni potreba zabit x lidi kolem sebe.
Jinak ty dve veci jsem zminil z jednoducheho duvodu, oboje se mi na D1 na Prahu stalo. Ta pneu ovsem bouchla autu predemnou, tri pruhy mu byly malo a nastesti jsem jel kus za nim.
A srovnavat pravdepodobnost defektu pneumatiky s padem meteoritu, to uz trosku zavani demagogii ne ?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

a jaka je PRESNE ta spravna rychlost pro eliminaci rizika (mozna dokonce uplnou eliminaci?)
Kolik muzu maximalne jet?
A jak souvisi to, jestli moje manželka drzi dite s tim, ze bych nekoho jiného zabil?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ta neexistuje :)
Kazdopadne existuji pravdepodobnosti preziti sanci pri narazu do prekazky pri urcitych rychlostech. A pri 180,170 nebo 160 je sance preziti pri narazu mnohem mensi nez pri 130,120,110. To jiste uznas i sam.
Manzelka a dite s tim samozrejme nesouvisi, to bylo myslene spis na tu rychlost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak urcite. Nejvyssi pravdepodobnost preziti je v situaci, kdy tim autem vubec nepojedu.
Takze tu mame nejake riziko vždycky, takze bych nechal na kazdem, aby jezdil tak, jak uzna za vhodne - za situace, kdy neohrozuje svým jednanim jiné účastníky provozu.
Coz je presne to, co delam ja. Například nemam problém se pohybovat rychlosti 150km/hod "v obci". Protože pokud je splneno to, jsem psal před chvili, nevidim v tom problém. Pokud je znacka "zacaterk obce" nekde "v polich", prede mnou je rovina, ještě par set metru je videt a není tam na te silnici nic, proc bych takto rychle nejel?

A tahle to vidim se vsim lidskym jednanim.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nesouhlasim s Tebou, ale tim bych diskuzi ukoncil.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

V takovem Rusku by s tebou myslim nesouhlasili. Za poslední leta tam rozhodne zemrelo vice lidi důsledkem padu meteoritu, nez v CR vinou bouchle pneumatiky...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pobavilo, ale cekal jsem neco podobneho :)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

mno.. po přezutí na letní mě dodatečně polilo horko, protože pravá přední má prasklý a dovnitř vyhnutý (o cca 3 cm) ráfek na vnitřní straně (tedy bez demontáže nezjistitelné - jinak kola celkem prohlížím). Ale protože to je 225/R17 a auto je těžké, tak to na jízdě nebylo vůbec poznat - do doby, než by to udělalo... pššššáááásk! Od té doby jsem znatelně zpomalil a jezdím už maximálně 160. Viděl jsem následky rychlých defektů a zvláště na předních kolech a u motorek není opravdu oč stát.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

podotýkám, že ty zimní mám se zesílenou bočnicí, což mě (asi/možná) zachránilo.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Před cca 15 lety jsem mel 20 let stare Subaru.
Bylo mi 18-20, tezkej frajer...pichnul jsem nadoraz. Nemel jsem rezervu..tak jsem normalne na tom pichlem kole dojel domu. Docela bezne jsem jel 100km/hod a taky jsem dojel :-))

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak jde to, ale další problém je, že před 15ti lety bylo na silnicích mnohem méně aut, dneska je normální mít i 3 auta v 4členné rodině a řídí i mnohem více řidiček:) tim nechci nikoho pobuřovat, ale rozdělil bych je na 2 početnější skupiny (drsný manažerky/manželky zbohatlíků a "blondýny") a 1 menšinu (dobré řdičky) = často problém:D

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

on je ale trochu rozdíl "pomalý defekt" (např. propíchnutím hřebíkem) vs. okamžitá ztráta tlaku, když se ti uštípne z liťáku kus ráfku. To máš asi tak 80% pravděpodobnost, že tu gumu zuješ, následně se ti zamotá do podběhu a v nejlepším případě to ukočíruješ do škarpy.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Aha, tak to jo....to se asi bavime o jinych kolech, nez mam na aute ja...:-) Ja jsem vlastne po cely život na všech autech mel proste klasicka "plechova" kola...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jakoby se nedal ocelový ráfek ohnout a dráty v gumě taky ne. BTW "píchnutý" kolo na dálnici o díru na dálnici, necelý kilometr před Zličínem http://bit.ly/14CqcmO

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

No, a co se presne stalo po tom, co se to kolo ohnulo (btw to vypada opet jako nejake hlinikove kolo, není plechove:-)) ?
Podle me se nestalo, ze by během desetiny sekundy nebyl tlak. Proste se to nejakou rychlosti vypustilo...a pokud se to stane, tak není problém s zadnou rychlosti, něco takového se mi stalo osobne při moji bezne rychlosti, tedy okolo 150km/hod, a bylo to takove...Hmmm, to auto nejak trosku zacina plavat, co se asi deje? Hmm, tak to radsi zpomalim, co se sakra deje? Hmmm, je to divny, zastavim, a jdu se podivat, co se deje. A hele, prazdny kolo !! :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A mezitím než se vypustilo a taky párkrát otočilo, resp. zašišlalo dálniční rychlostí, je úplně jedno že je to alu (neprasklo, neodštíplo se), plech se ti ohne úplně stejně.

To co popisuješ mě silně připomíná ramflaty na e46 a ty jsou w nebo v (do 270, resp 240km/h).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jo, tak já mám to prohnutí ještě větší, ale guma stále drží (je to Semperit do zatížení 700kg, rychlostní index V) :-). Ještě jsem se nedokopal zavolat do pneuservisu, zda to vůbec půjde opravit.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

No kola praskaji hlavne nakladakum a takovy nakladak pak zarucene vyboci pod do protismeru, nebo na chodnik, zase nestava se to u dobre nahustenych a kontrolovanych pneu, na zadnich pretezovanych napravach maji taky nakladaky 2radu + jedno vytazene kolo par CM nad vozovkou.

Ale kolegovi praskla guma a malem se zabil, ale nepraskla jen tak, nekdo mu ji nariz a kdyz sel umistit tojuhelnik, tak mu vykradli auto ... jo nebyt v CR police, tak ty grazly uz nekdo davno zastreli pro vystrahu a povesi s cedulkou

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?
+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jj taky si chuťe na mašinu nechávám zajít, ty obrázky co jsou na netu k vidění mě vyděsily už asi navždy, neřikám že v autě se nic stát nemůže, na to jsem najezdil už moc km, ale přeci jen si v něm dávám větší šance

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Jo, je to "frajer"! Ani kdyby byla jeho partnerka namakaná jako Rambo dítě neudrží. Ale tak hlavně, že si může svoje dítě zabít sám a nikomu do toho nic není...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ano neudrzi a pri narazu zabije, bud sama, nebo spise to, jak vyleti z okna, lepsi varianta je, ze dite nechaji zapnute a manzelka preleze dozadu.

Na druhou stranu, mnohe auta nemaji vzadu pasy a neni to podminka, presto tihle lide vyleti za zabiji lidi pred sebou.

Dale proc povinne autosedacky ? stejne si je kazdy rozumny rodic poridil, neb jsou prakticke, ale pco sakra autosedacky pro decka, co jdou pripoutat pasy, vzdyt mnohe auta maji pasy stelovatelne i pro deti .... to uz je buzerace, nehlede nato, ze i bezny pas bohate staci.

Ona i autolekarnicka je blbost, zvlaste pak kdyz se zmenila, kolik pokut rozdali, kontrola blbosti, jako prosly obvaz, vzdy ta pouzival obvazy jeste z valky a fungovaly ;-))
Ale ja bych lekarnicku nikdy nerozbalil, vite proc, protoze zato dostanete pokutu, nemuzete dal jet bez lekarnicky ;-))
Mam tedy lekarnicky 2 jednu nemeckou, ktera nesplnuje nase normy, ale je skutecne kvalitni, ma 2 obynadla, spiskove nuzky, kvalitni poradniky, satky etc. a sjit za 200kc, ktery je k nicemu a mism jej mit, tu kvalitni mam v aute v zadu v sedalde, kde taky patri a ten cesky shit mam v kufru u kola ....
A aby me benga nenutily vyndavat veci z kufru mam tez sadu na lepeni ;-)) a uplne mimo vybavu mam hasicak ;-)) ... a pevne verim, ze nikdy nebude povinny, je to prece moje vec, jaky hasicak mam ...

A sranda byly zarovicky ;-)) koupil jsem auto a prd jsem vedel, jake zarovicky mam, tak jsem sel do tesca a koupil nejlevnejsi ;-)) ja nevim zda jsou sparvene, benga taky ne ;-))) a pak jsem koupil ty spravne, shodou okolnosti mam ted 2 spravne sady, neb jsem se omylem trefil .

A uz uplny vrchol je, ze PCR si dovoluje posuzovat docasne technycaky vozidel spadajici do jine zemem, konkr. Nemecka, kerar k prevoznim zanckam technycak nevypisuje, nebo vypisuje rukou ....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo a taky mam lopatku ;-)) je na 2 veci, na odhrabani a jako zbran, takova lopatka umi seknout jak sekyrka a ani nemci proti nic nic nemaji, zatimco proti nozum ano, pritom tohle ma delsi ostri a dlouhou nasadu, takze je to jako mit macetu ;-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

No a s tim STK si mě dorazil uplně :)))
Umíš si vůbec představit jak by to na silnicích vypadalo ?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ano...
MNOHEM lepe, nez doted. Ale to je na dlouhou debatu, kterou nemá cenu vest tady.
Mimochodem, osobne umim nechat projit JAKEKOLIV auto STK, a to auto u toho nemusi byt VUBEC fyzicky pritomne. A není to ani moc drahe, jeden znamej brachy to udela "za flasku".

Tak by me zajímalo, k cemu je TAKOVATO STK dobra...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

No samozrejme ze je k nicemu, ale obchazeni STK je nezakonne. A hlavne nedela to kazdy. Uvedomujes si, ze je to proste jen poruseni zakona stejne tak jako treba kradez ? Uplne stejne si muze zlodej oduvodnit to, ze krade. Je to prece svobodny clovek a muze si delat co chce ne ?
Jinak diskuze urcite na hodne dlouho a nema cenu tu do toho zabredavat.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Problém je v tom, jestli ty zákony jsou spravne, ci nejsou.
Troufam si tvrdit, ze drtiva většina zakonu je spatnych, a působících PROTI zdravému rozumu a proti lidem obecne. Nemyslim si, ze by se ty zákony mely zmenit. Ne, to by nic nevyresilo. Je spatne, ze ty zákony vůbec existuji.

Dam opet "absurdni" priklad. Za 2 sv. války tu byly ruzne zákony. Teoreticky by se všechny mely dodržovat, ne? Zákon je zákon...
Udal by jsi zida, kterého schovava soused? Zákon na to byl, ze jsi to musel udelat...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

No to byl trosku ustrel pozadovat dodrzovani zakonu od okupantu ne ? :)
Troufam si tvrdit, ze vetsina zakonu je spravnych a chranicich zajmy slusnych lidi.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Zákony jako takové ano, ale zbytek systému je na tom dost bídně nebo ti přijde v pořádku? Mě teda nepřijde, že by se v tomhle státě chránily zájmy slušných pracujících lidí co odvádí daně.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasim.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Naprosto nesouhlasim.
Ale to je holt ten rozdil mezi pravicovym a levicovym videnim světa.
Diky tobe a tobe podobnym (bez urážky) to tu pak vypada tak, jak vypada...Protože vy si myslite, ze ty zákony jsou dobře a jsou tu pro lidi, ačkoliv je to presne naopak.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

A ted mi prosim rekni jestli jsem levicak nebo pravicak, protoze se nepovazuju ani za jedno :) Konecne mi to nekdo sdeli.
Psal jsem většina, nemyslím si že všechny, nemá cenu to tak hrotit.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

A jeste jedna poznamka, je velky rozdil zakon a jeho vyklad. Diky tomu, ze si kazdy ******* pravnik vyklada pravo podle toho jak se mu to hodi, jsme tam kde jsme.
Zakon nejde napsat bulletproof, je to o lidech.

Jeste jsem si vzpomel na jednu vec a tou bych to rad zakoncil.
V poslednim cisle casopisu Vesmir vysel zajimavy clanek na tema vekova hranice mladych vs alkohol. Autorka tam zminuje zajimavou vec, nyni je hranice na 18 letech, nedodrzuje to v podstate nikdo, vymahani se take nedodrzuje az na par reportazi tv nova s policii v baru. Problem je, ze je takto verejne a v podstate kazdym porusovana nejaka norma, coz v dusledku vede k benevolenci i u ostatnich norem v budoucnosti.
Autorka navrhuje snizit hranici pro piti alkoholu napr na 15-16 let, ale s tim, že by se striktně dodržovala a kontrolovala a následovaly by i vetší postihy.
S tímto názorem se jednoduše mohu ztotožnit.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

No, a ja bych to zákonem VUBEC neresil a nechal to na kazdem.
Z jakeho duvodu proboha ma stat suplovat praci rodicu a vychovavat jejich deti, když to ty rodice nezvladli sami?

A opoved na otázku levice/pravice.
Z mého pohledu jses levicak jak poleno. Tim nerikam komunista, ale levicak. Levicak se pozna tak, ze na všechno potřebuje zákon, všechno je potřeba omezit, sešroubovat a nenechat lidi, at si zijou po svém. Na to je potřeba jim sebrat spoustu penez a přerozdělit je nekam jinam, kde levicak vidi "dobro".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Protoze rodice nemohou cely den hlidat deti, jestli jim nekde nekdo neprodava alkohol/drogy.

Mylis se, mozna to tak z nasi diskuze vyznelo, ale nikde jsem nerekl ze na vsechno pozaduju zakony a regulace. Bavili jsme o konkretnich vecech a tam mam nazor jiny. To, ze si myslim ze prevazna vetsina nasich zakonu je dobra, neznamena , ze nepotrebuji zmenu. Vzdycky to muze byt lepsi.
S obiranim lidi o penize a prerozdelovanim zasadne nesouhlasim.
Tvuj odhad byl spatny, uz to ze ho delas z nekolika prispevku je dost tristni.
Jsem pro dodrzovani zakonu, byt mozna nedokonalych. Kdyz si totiz kazdy rekne, ze nejaky zakon ci normu nebude dodrzovat tak tu bude jungle, coz uz se trosku deje. Kazdy si vybere to co se mu hodi, stejne jako v tvem pripade a to je cesta akorat do pekla. Kdyz se ti zakon nelibi tak se ho pokus zmenit. Ale to ze h budu porusovat neni v civilizovane spolecnosti cesta.
Priklad za vse - podivej se do Indie na nejakou krizovatku, pravidla tam neexistuji a kazdy jezdi podle sveho nejlepsiho svedomi, vysledek je ve vetsich mestech katastrofalni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja se priznam, ze ja si chci sve deti vychovavat sam...a vůbec by mi nevadilo, kdyby mym detem nekde někdo nabizel alkohol ci drogy - stejne se to deje i ted, takze sve deti na to pripravim.
Takze vůbec nepotrebuju mit nejaky zákon o tom, jestli moje deti smi ci nesmí brat drogy a jestli smi ci nesmí nekde chlastat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to zijes v hezkem iluzornim svete.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Coze? Ja ziju ve svete, kdy jsem vyrustal v podstate na vesnici, kde jsme měli bezne okolo sebe kluky, co v 10 letech kourili a chlastali jak o něco starsi...
Když mi bylo 20-25, bydlel jsem ruzne s kamosema po podnájmech a zazil jsem fakt zajimave lidi - například jsem asi pul roku bydlel v jednom byte s klukama, co dealovali pernik Lunetikum...
Vsechno toto, a mnoho dalšího, co jsem videl, je a bylo zákonem zakazane.
Muzes mi vysvětlit, jak je teda mozny, ze se to delo, když to bylo zákonem zakazane? Jestli on ten zákon není nejak tak trosku na hovno...

Kolik mas deti? Ja 2, zatím malicke...pocitam, ze u 2 neskonci. A rozhodne nechci, aby to, co moje deti konzumuji a podobne urcoval nejaky podelany zákon.
Taktez me docela sere, ze moje deti uz od první tridy zakladni skoly budou indoktrinovat téma srackama ve skole, takze uvazuju, jak to udelat, aby se tak nestalo. Bohuzel asi nemam na to jim platit soukrome ucitele, tak to budu muset udelat nejak jinak, ale tohle je to, co me v soucasne době, co deti tyce, trapi asi nejvic.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Vyrustal jsem take v podstate na vesnici, v 15 jsem znal vetsinu z party, ktera u nas smazila a videl jsem stejne jako ty spoustu nezakonych veci.
Ale uvaha ve smyslu:
co je zakonem zakazane : nikdy se nebude dit
pokud se to deje : zakon je naprd
Mi pripada opravdu bizardni.

Ty dealery casem nekdo sebere. To je snad dobre ne ? Nebo si maj vklidu varit drogy a prodavat je dal ?

2, malicke a do skoly budou chodit normalni, nemam s tim vubec problem.

Jinak k tomu proc jsme vubec zacali a proc jsem vubec reagoval na tvuj prispevek :

Desi me skutecnost, ze jedu s rodinnou na vylet a frci proti nam clovek typu "nepotrebuju nic dodrzovat, sam vim nejlip co a jak" ve 180km/h a neco mu tam vlitne / zacne ladit radio apod a smete nas.
Proc ? Protoze svoje deti miluju nadevse a predstava byt male pravdepodobnosti podobneho individua na silnici je mi silne neprijemna.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pokud se deje neco, co zakon zakazuje, a deje se to masivne, potom k cemu je ten zakon? Ja osobne hodnoceni "na prd" beru, sam byvam ostrejsi, ale i toto beru. Je uplne k nicemu.
Ty dealery nekdo casem sebere? Ehm??? COZE??? LOL
Vetsinu z nich NIKDY nikdo nesebere. To by musela sedet pulka republiky, nebot kazdy druhy clovek denne porusuje nejake zakony.
Jinak to, ze nekdo zavre nekoho, kdo prodava drogy, je samozrejme spatne. Vubec nechapu, co se kdo sere druhej lidem do toho, jestli chtej ci nechtej fetovat. Osobne se necitim na to, abych ridil vsem lidem zivot, takze jim nehodlam ani kecat do toho, jestli pozivaji ci nepozivaji drogy.

Je mi 37 let, jeste jsem v zivote nikoho nezabil, a to mam najezdino rekne neco okolo ctvrt milionu km. Kdyz jedu 180km/hod, jedu tak pouze v miste, kdy vim, ze nikoho nemuzu ohrozit.
Mimochodem - kdyz pojedu 130 a budu ladit radio/zafouka mi vitr a zabiju tve deti, tak budes o neco mene nastvany, nez kdybych jel 180? Ja jen, ze zabit tve deti muzu ve 130 jako ve 180 jako v 50. Zalezi pouze na tom, KDE takovou rychlosti pojedu. Doufam, ze to nevypada, ze jezdim 180 VSUDE. Jak jsem psal, jezdim tak tam, kde je to bezpecne.
A doufam, ze mi nechces tvrdit, ze 130 je to bezpecne a 135 uz to bezpecne vubec neni, protoze na to mame zakon.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tím, že je nepřipoutáš jim ale fakt taky dvakrát nepomůžeš... Taky jsem zažil hrozný kosy ale s dítětem fakt nikdy a nepřipadá mě to nenormální.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A vůbec, tohle je snad jasné - nepojedu 180 s nepřipoutaným dítětem i 18 airbagama, celkem logicky mě pokaždý vyjde že když průser tak ho minimálně votluču až mi z toho dobře neni

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, ja to chápu a nemam problém s tim, at si se svyma detma každý jezdi tak, jak uzna za vhodne. Každý vnima rizika jinak a NEEXISTUJE zadny bod, kdy je riziko nulove a najednou se to preklopi do nejakeho velkého rizika. Riziko je i v situaci, kdy pojedes na te dalnici 80 a nebo 280. A je na kazdem, at si to riziko vyhodnoti, jak uzna za vhodne. Pokud tim tedy neohrozuje nejake jiné ridice nejakych jinych vozu, SAMOZREJME.
Ale pokud je defacto prazdna dalnice, nemam problém jet 180.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Děti nejsou ničí majetek a ani jejich rodič je nemůže svévolně ohrožovat.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

A jak to prosim te mam udelat?
Ja sve deti ohrozuju kazdou sekundu, od te doby, co se narodily.
Opravdu mi prosim nastin reseni, které zajisti, ze sve deti nebudu ani malicko ohrozovat.
Dekuji předem.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Kdybys aspon o GSM neco vedel, ale ty se nestydis tady slintat takove nesmysly a domenky, coz v kombinaci s tvoji paranoiou dela opravdu clanek hodny zumpy.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

V minulem clanku si WIFT stezoval, ze nemuze donutit operatora, aby mu triangulaci zameril ztraceny mobil v bordelu, co ma doma:o) A ted se boji, ze ho budou sledovat telefonem v aute, ktery se aktivuje pri nehode:o)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ty jsi fakt tro(t)l. Je opravdu tak těžké pochopit, že o tom, kdy chci být sledován, chci rozhodovat výhradně jen já sám? O tom to celé je, o ničem jiném.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

No nechci ti do toho kecat, ale vypojit eCall bude možná jednodušší než vypojit google brejle s aktivním face recognition

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že Google brejle se dají aspoň účinně deaktivovat pěstí ;).

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To sice jo, ale co když trefíš někoho kdo face recognition nemá zapnutý? Navíc si nedovedu představit, že si budu omlacovat ruce o každýho co se na mě podívá :D

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Spekulace:
Mozna bude, mozna to bude nekde zalisovany a vypojit to nebude vubec mozne.
Pokud to odpojis a stane se ti nekdy nehoda, tak ti ji necha pojistovna zaplatit ze sveho.
Pokud to bude aktivne posilat udaje o poloze, pak v "ustredi" rychle zjisti, ze to mas nefunkcni/odpojene.
Bude to moci byt spojene s ridici elektronikou a po odpojeni nenastartujes.
Atd..

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jistě, spekulace to je ("možná, kdyby" taky nemám rád) nicméně "že to šmíruje" je taky spekulace, stejně tak jestli to půjde/nepůjde vyndat...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

kdyz je to GSM tak to smiruje otazka je, zda to budou parovat s SPZ

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Lidi, vam uz fakt jebe ne????

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

no aby ses nedivil, ale obecne, auto nema sofistikovanou kontrolu nanic ;-)) vetsina veci jde odpojit odporem a system si mysli, ze je vse v poradku ;-)

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

takze ty sebou nikde nenosíš telefon? vlastne zadne elektronicke udelatko? v mestech se plizis jen tak aby te nezaznamenala zadna z kamer?

hele a nahoru se teda taky radsi nedivas, to aby te nahodou neidentifikovali podle prenosu ze nejakeho satelitu :))

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ale vždyť jsem to jasně napsal. telefon používám dobrovolně, před kamerama se taky producíruju dobrovolně - protože to, že tak činím, má pro mě osobně více výhod než nevýhod. U eCallu předpokládám, že to bude spíše naopak, více nevýhod nad jednou jedinou potenciální a kdoví jestli výhodou (dokážu si představit, že při nehodě, kde by mi eCall zachránil život, zatímto při neexistenci eCallu bych pravděpodobně pošel, pro mě bude lepší, když opravdu pojdu, a i pro mé blízké, aby se o mě do konce života nemuseli starat).

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

To jsou tedka nejake skvrny na slunci nebo co??? Jako telefon pouzivas dobrovolne ..... a natacet gugl brylema se taky nechas dobrovolne jo? To samozrejme ovlivnis:o)
Kazdopadne s tim ecallem je to totalni picovina a totalne uplne 100% JINAK! Proste to musi byt povinne v aute, HOTOVO! A co jako? Povinne musi byt detske autosedacky, byt privazany, netelefonovat ..... ale kdyz je clovek <|>, tak decka vozi na korbe, jezdi bez pasu a pise SMSky na dalnici ...... stejne tak si proste vypne nejaky ecall .... jako fakt nevim, probudil jsem se z komatu po 50ti letech a pomery se uplne zmenily? Fakt se musime podobnych veci bat, ze nepujdou vypnout a nekdo nas bude jako cilene sledovat? Ja proste nemam slov ... si pripadam fakt jak na diskuzi pratel UFO, vic paranoie a spekulaci jsem snad na jednom miste jeste nevidel ...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Samozrejme, ze je mozne se i v soucasne době chovat nezakonne. Ja se tak chovam neustale, coz o to...Ale to ovšem znamena, ze na me systém neustale něco ma.
Jsem presvedcen, ze systém vi, ze jezdim po dalnici 180 a pouze ceka, az tuto informaci bude k necemu potrebovat, aby mne mohl vydírat.
Samozrejme se to nemusi stat nikdy, doufam. Ale kdo vi, třeba za 40 let budu kandidovat na prezidenta, nekomu se to nebude libit...a hle, co se všechno najednou objevi...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

V takovém případě nebudou potřeba žádné 40 let staré informace o tom, že jste lehkomyslně ohrožoval život batolete. Bude stačit před vás dát mikrofon. :)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

jaj mobil obcas vypinam, nebo znam lidi, co maji rusicky.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

izaku! Že zrovna vy by jste nevěděl, že u mnohých modelů vypnutí nestačí a musí se vyndat baterie?! :)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

OMFG a presne o tom mluvim ..... proto absolutne nechapu, ze se zastavas gugl bryli, kde to proste neovlivnis .....
Pokud jsi paranoid, muzes nosit alobal na hlave, stahnout si mapu kamer od mestaku a vyhybat se jim .... nejezdit po cestach, kde jsou kamery, nepouzivat mobil, kreditku, internet, nic ..... ale proste to, ze te nejaky nactilety kreten bude tocit jako exota s alobalem na hlave a do pul hodiny budes hitem internetu, tak tomu prave s gugl brylema nikdy nezabranis ......
Na tomto miste se slusi zopakovat si muj oblibeny obrazek:)
http://www.optimiced.com/wp-uploads/2009/02/the-twitter-future.jpg

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Už jsem na to přišel! Tyhle zumpo clanku tu jsou kuli tomu, aby vyrovnali nektere z tech naprosto skvelych clanku co tu obcas vyjdou a ktere clovek jinde nenajde, jinak si to nedovedu vysvetlit :)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

+1 (trefa do cerneho:o)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mě to připomnělo http://bit.ly/10ibOAP :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pekne neznam :)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

:))

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Ja o GSM vim, trasuje se pohyb vsech mobilu, sam jsem ten system videl a znam holku, co jeho nasazeni sefovala, ma skoro holou hlavu a je to sportovni klucici typ, pak odesla do HP a kde je ted, netusim ;-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To, ze se nekde neco loguje na urovni HW BTS neznamena, ze se to nekam posila .... nejspis se to da zjistit, ale nic automatickeho bych nevidel ..... dokonce jsem na tohle tema nedavno mel diskuzi, chtel jsem udelat nejaky projekt na ruzne cileni a statistiky a pry takovy projekt existuje, ale nikdy se neprislo na to, jak ty data ziskat ..... takze asi tak ..... proste BTSky vyrabi tuna firem a je tezke to nejak centralne sledovat ..... verim, ze nejaci operatori treba v USA to maji, ale jinde o tom dost pochybuju .... v CR rozhodne ....

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

WIFTE, WIFTE .... vy jste si asi s Jezkem vymenili paranoidni nazory co????

"Jenže je tu malý háček: do této doby jsem mohl používat auto i bez eCallu, od října 2015 nebude možné auto bez eCallu koupit." ..... jako kdy zhruba sis mohl koupit telefon, ktery by se neprihlasoval k BTSkam a neprozrazoval tvou polohu???

Jako sorry, ale ten clanek je uplne mimo. Nejdriv pises, ze ti nevadi gugl glass a ted tohle. Pritom ty bryle jsou tak nebezpecne, ze si to ani lidi jeste poradne neuvedomujou .... nekde klopytnes a budes na netu, nekde se zaksychtis a budes v meme .... v takovemhle svete fakt chces zit? Pred peti lety bych si rekl HAHA, kravina ..... ale dnes? Podivej se na youtube, co jsou lidi schopni natacet, na ruzne facefucky, lidi pisou, kdy vstali, kdy byli srat a jakou meli stolici ..... lidi jsou obecne/vetsinou magori a pitomci a diky takovym prichazime o soukromi i my ostatni ....
Srovnavat bryle a kamery na ulici je rovnez uplny nesmysl .... v drtive vetsine se ty zaznamy z takovych kamer na verejnost nikdy nedostanou, navic je tam ten zcela prokazatelny bezpecnostni vyznam .... gugl glass zadny vyznam, ani nic uzitecneho, neprinaseji .....

A ten ecall, tak to uz se snad neda ani nazvat paranoiu ...... kdyby te vazne nekdo chtel sledovat, prilepi ti na auto GPS stenici, bude te sledovat bezpoctem dopravnich kamer, zkoreluje to s daty z tveho mobilu ..... takze toho, ze to nekdo k necemu zneuzije, to je totalni kravina. Pocitam, ze i pokud bude system sbirat GPS data permanentne, tak se k GSM pripoji az v dobe nehody, proc by jako mel byt pripojeny porad? Nicmene, ani tak by se to nelisilo od mobilu v kapse ..... prijde mi to jako stejny nesmysl, ze xbox bude slidit pomoci kinectu, to uz snad musi prijit vtipne i nejvetsimu paranoikovi:)
Jediny komu by se system mohl nezamlouvat jsou pirati silnic, nekde nekoho srazi, system to vyhodnoti a zacne volat .... ale jako sorry, to je naprosto V PORADKU! Kazdopadne pocitam, ze tam bude velke stop tlacitko, ktere volani proste vypne (ale to samozrejme zalezi na implementaci, kazdopadne tam urcite bude) .... rovnez tak se urcite bude dat vypnout cely ten system, hardwarove urcite, nejspis i softwarove .....
Potencialni sledovani je takova <||||||>ina az to boli ..... fakt!
Chapu, ze muze mit clovek negativni nazor na nejake EU direktivy, ale tohle je jedna z tech skutecne uzitecnych veci ..... stejne jako pouzivani pasu, ABS a podobne .....
A je to totalne v kontrastu se zastavanim se gugl glass, kde te muze v tom aute primo nejaky frocek natocit a timhle systemem, ktery se aktivuje pri tezke nehode .... muzete si s Davidem podat ruce, jak kdybych cetl ten jeho fantasmagoricky clanek o tom, ze apple bude prechazet na android:o)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Proč by měl být GPS přijímač aktivní pořád? Protože bude dobré přijet člověka zachránit co nejdřív a ne až o několik minut dýl, kdy přijímač chytne signál (a člověk možná mezi tím vykrvácí).

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Pardon, mluvilo se o připojení k GSM. K mobilní síti by to asi nemuselo být připojený pořád. Vytočení 112 bez SIM taky myslím netrvá dlouho.

No každopádně je pravděpodobný, že další krok bude i trvalá aktivace GPS a automatické hlášení překročení rychlosti nebo vjezdu do zákazu a podobně.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

znova, proc GPS, vzdy to jde triangulaci pres BTS, ktere to delaji-samy ;-)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Lol .... moc sledujes CSI ....

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Překročení rychlosti nebude. GPS lokátor, automaticky na řízeném úseku zapne omezovač rychlosti.

Už aby tu byly počítačem řízená auta, jako třeba v Kalifornii.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Počítačem řízená auta zatím nemají nikde. Tedy mají, ale jenom par pokusných vozů firem, které na tom pracují, s lidským dohledem (CA a NV).

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ano, v Kalifornii (a v dalších dvou státech) tato auta už běžně v městském provozu jezdí. Je jasné, že zodpovědný je ve finále člověk, který sedí na místě řidiče.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Když je to tak strašně užitečné, pořiď si to, nikdo ti nebrání. Já to nechci bez ohledu na užitek. Je opravdu tak těžké pochopit, že se někteří jedinci chtějí svobodně rozhodovat o tom, jakou službu by rádi čerpali?

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Tak tak a kéž bych se mohl i rozhodovat zda budu platit zdravotní a sociální pojištění.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro me zrovna tohle byl důvod, abych opustil pozici zamestnance a sel delat jako OSVC. Sice to tam nejde také uplne, ale porad je to lepsi, nez byt zamestnanec

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

OMG, to mi pripomina toho linuxoveho pitomce, co chtel vratit licenci za windows ...... proste to v aute dostanes at chces nebo nechces. Stejne jako dostanes kola, bezpecnostni pasy nebo SPZku, tak budes mit i ecall ..... jsme v roce 2013!!! Gugl a podobne pafirmicky vyrabeji uz i automaticky rizene auta a EU prijde s tim, ze bude v aute povinne telefon s rekneme asistencni sluzbou (premiove auta to maji uz roky) ... a misto aby se lidi divili, ze to nebylo uz davno, tak se najde par individui, kteri jsou za tim schopni videt praktiky policejniho statu:o))))))

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud to vyrobci do aut montuji dobrovolne, delaji to nejspíše proto, ze to jejich zakaznici chteji. Jinak by to tam logicky nemontovali, stoji je to prachy...
Pokud si jdu koupit auto, mohu se SVOBODNE rozhodnout, jestli si to v tom aute koupim, ci ne.
Pokud me stat pod hrozbou pouziti nasili nuti, abych si to do auta poridil, jsem si zcela jisty, ze stat ma na srdci zcela jiné zalezitosti, nez nejake moje bezpeci...
A rozhodnout se nemuzu nijak, minimalne ne legalne.

To, ze musim mit povinne pasy, SPZtku a podobne, to je samozrejme ZCELA identicka sracka a bojuju proti tomu zcela stejne.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Posledni vetou jsi ukazal ze jsi naprosty *urak ... Nebo je ti 13 .... Nejspis oboje

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Mas pro to sve kategoricke tvrzeni nejaky konkretni důvod, a nebo je to pouze tim, ze sam jses to, cim mne titulujes?
A kolik je tobe?:-) Me tak asi 3x tolik, nez kolik jsi tipoval :-))
Btw pokud mas v planu psat v tomto duchu, nabizim moznost osobního setkani a muzeme si to vyříkat, jaksi...osobne..

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tohle individuum, tedy BTJ, bych ignoroval, podle toho co většinou píše trpí vrozeným kretenismem, přehnanou vírou ve stát a microsoft. Obecně v diskusi platí, že si myslí že je jediný správný názor a to ten jeho. Kdokoli kdo nesouhlasí je pro něj pi*a bez ohledu na to, že zrovna jeho názory jsou v té chvíli ty na palici....

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tys ale nepochopil princip .. je to stejne jako Facebook. V principe lze sledovat jednotlivce pres stenice a nevim co vsechno vcetne treffiku na nete. Jenomze v momente, kdyz 80% lidi se dobrovolne-nasilu odevzda systemu, uz nic takovyho neni potreba delat :)

Ten rozdil je prave v tom, jestli vynalozis namahu na sledovani 0.001% lidi, nebo nemas zadnu namahu se sledovani 99.9% lidi :)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Co to je za blbost?

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Pro některé firmy to bude prima kšeft. Přijdete si koupit auto a prodejce se zeptá: "Chcete Ecall free, nebo placenou službu, provázanou s asistenční službou?" Kdyby raději v EU tlačili na implementaci systémů, které nehodě brání... Ať se starají o stabilizaci kolabující eurozóny a nevymýšlejí kraviny.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

GPS, natocenie kolies + rychlost (skalibrovna prave cez GPS) by mala stacit aj na dostatocne presne urcenie polohy aj v tuneli kde su odbocky
nedokazem si predstavit sucasne permanentne pripojenie takeho mnozstva GSM pristrojov, to by BTSky museli byt ovela hustejsie, inak to nemaju sancu zvladnut
podla mna sa to pripoji iba v pripade potreby, spyta sa "idem volat zachranku, ak zijete/ste pri vedomi/mate ruky/ste schopny sa hybat, mozete hovor zrusit" a vobec mi to nevadi

a ked vidim, co sa deje na nasich cestach, nevadilo by mi ani, ak by to kontrolovalo nebezpecne predbiehanie, brzdenie, vysoku rychlost a podobne, pretoze jazdit na nasich cestach po navrate z civilizacie je niekedy o rozum

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

A jak se dozvíš, jak velkou paměť zařízení má (jak dlouho uchovává informace) a jaké informace je schopné na tebe "bonznout"? Já chci mít taky možnost volby komu co řeknu. A přiznám se, nesnáším fotografy venku, nikomu jsem nedal povolení mě vyfotit (analogie s google glass). Fujtajxl.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

kdyz to zkomprimujes, tak nekolik milionu KM ;-)

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

"GPS, natocenie kolies + rychlost (skalibrovna prave cez GPS) by mala stacit aj na dostatocne presne urcenie polohy aj v tuneli kde su odbocky"

Když takhle v březnu napadne sníh a auto skončí vedle dálnice po několika kotrmelcích, tak nevím co se zjistí z natočení kol.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

v tuneli zase tolko nesnezi a vonku gps bude fungovat

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To už jdeme do detailů, v tunelu může být námraza.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"já jsem ochoten v případě nehody klidně i zemřít"

Takže až skočíš na opuštěný silnici ve škarpě neschopen pohybu, tak si řekneš "To je tak skvělý, že tu nemám tu štěnici od EU a nikdo mě nepřijde zachránit"? Tak to nežeru :) A jak by teprv v takovým případě byli nadšení blízcí lidé, přeci jen nejde jen o řidiče nebo případné spolujezdce.

Jo a jestli to správně chápu, tak auto bez štěnice půjde koupit i po roce 2015. Jen to nebude nový model.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

A když jsi do této doby skončil ve skarpe, tak co? To se divim, ze tu vubecjeste je někdo zivej, když na kazdem rohu se někdo zabiji ve skarpe a podobne

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vsichni, co to jeste nepochopili, tak svoboda je vzdycky necim vykoupena - neco za neco.
Napr. chci kourit a riskovat tim svou vlastni drivejsi smrt, ok, je to moje rozhodnuti. Je mi to umozneno, protoze si mohu koupit cigarety. V opacnem pripade by se cigarety nedaly vubec sehnat - stat by tak za me rozhodoval, ze mi nedovoli riskovat predcasnou smrt.
Prikladu mohou byt tisice.

Ja taky nechci, aby mi stat rikal, kdy smim jist, kdy smim vstavat, co smim delat atd. Pak bychom mohli zit ve zdanlive idealnim (bezpecnem a dokonalem) svete, ale bez jedine svobodne volby. Existuji lide (a obavam se ze je to vetsina), ktere vyhovuje byt ovci. Je to zrejme otazka inteligence a tu prumernou ci nizsi ma (bohuzel) vetsina. Diky teto "vetsine" vznikla 2. svetova valka, komunismus v CSR a spousta dalsich "skvelych" veci.

Prectete si nejakou beletrii, ktera zpracovava tento zanr, at si vubec dokazete predstavit, o cem je cely tento clanek a WIFTuv postoj, nez tu zacnete neco zvatlat..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je trosku ubohy oznacit ty co maji jiny nazor za mene inteligentni :)

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

WIFT má pravdu. Často ta škarpa je lepší zdravotní zaopatření než zdravotnictví řízené Hegrem. Totiž ten eCall má za úkol zjistit, zda jsi pojištěný zdravotně, sociálně, havarijně, platíš výpalné státu, máš majetek a teprve až sytém toto vyhodnotí, pak se teprve rozhodne jestli se tě vyplatí zachraňovat. To jako abys měl to zachraňování z čeho zaplatit, napakovali se na tobě a pak nedej bože abys zůstal na krku státu jako kripl, z kterého nevydojí ani korunu.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Dobrý den, mám takový drobný dotaz. Plánuje diit také v nejbližší době recenze aluminiových čepic a podobných technologíí sloužících k tomu, aby si uživatelé mohli vybrat kdy budou sledováni a kdy nikoliv? Domnívám se, že by takové recenze byly velkým přínosem a velká část diskutujících by je ocenila. Přecijen design a technologie alobalových pokrývek hlavy se může velmi lišit a s tím samozřejmě i jejich účinnost.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

:P

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nasaď si tu papachu a nebrblej takový voloviny

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Gery +1 :)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

S tim antivirem opatrne .. mozna to za chvili taky bude povinne ..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a co ja na linuxu ?

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Legislativně ošetřenou povinnost mít permanentně spuštěná Windows ve virtuálu :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nic proti troše zdravé paranoie. Ono je to v oboru normální (a mně se manželka taky směje), ale tohle už hraničí s potřebou odborné pomoci.

Taková paranoia v kombinaci s těžkou sebeiluzí, jak jste důležitý a někdo strašně prahne sledovat Váš pohyb... Ostatně to lze již dnes a bez štěnice v autě, stačí, že Vás Praha (Brusel, Londýn, Moskva...) nutí mít na autě značky a pak už jenom síť CCTV (ono nakonec ani nutné to auto). Docela rád si od Vás přečtu glosu na téma v Česku oblíbené a rozšířené úsekové měření rychlosti.

No a ještě k té dobrovolnosti rozhodování, jak se objevovala v diskuzi. Ad Google, nejde jen o vlastníka, ale i o jeho (snímané) okolí. Ad eCall: skutečně si to auto můžete nekoupit, Vaší konspirační teorii neodpovídá, že se o tom veřejně hovoří a můžete to takhle rozepisovat. Kdyby to byl takový Velký Bratr, tak Vám to tam Evropský Iluminát (nebo kdo Vám za tím vším tahá za nitky) nacpe, aniž o tom víte. A když o tom začnete psát, tak o Vás už nikdy nikdo neuslyší... haló? Kde jste se poděl? ;)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Neni to paranoie .. tohle je skutecne zacatek velkych veci ..

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Ale houby. Shodou okolností v automobilce dělám, takže mám docela představu, co dnes (a brzy) lze a nezle, jakož i co se (třeba stran crowdsourcingu) již dělá a brzy dělat bude. Bruselu nebo jak se tomu mezi zasvěcenými říká na podobné technologie nikdo nepotřebuje... a taky to obvykle nejsou až tak špatné nápady bez praktického přínosu pro uživatele, jak by to paranoia chtěla malovat. Ale jinak proč si něco takového při pátku jako oddechovku nepřečíst. ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ludia neviem co sa tu o tom tolko hadate... podla ma to je aj tak slaby odvar co by som navrhol ja. Ked uz idu do takehoto celoeuropskeho systemu uz by som to spojil s nasadenim ciernej skrinky ktora by zaznamenavala kompletne cely system auta a jeho jazdy a aj vodica podobne ajo je cierna skrinka v lietadle.
Tieto udaje by sa pravidelne vycitavali ce mitne systemy ktore su aspon na slovensku vsade (v cechach neviem). Zaznamenane by boli samozrejme aj trasy kadial auto jazdilo pomocou Galileo/GPS. Ak system po vycitani dat zisti, ze auto islo neprimerane v usekoch s obmedzenou rychlostou, predbiehal tam kde sa to nesmie, tak mu posle automaticky pokutu ( strhne peniaze z uctu).
Tak by si bol kazdy vodic isty tym, ze ak porusi predpisy tak dostane pokutu tak ci tak, ci ho videl policajt alebo nie. To by bol zasadny rozdiel oproti terajsim smiesnym meraniam na ktore vas upozornuju radia/gpska/internet. Ludia by mali v podvedomi ze nemozu porusovat predpisy.
Tym by sa podla mna vyriesili uplne nehody sposobene rychlostou a bezohlednou jazdou ktorych je urcite velke percento.
Ak by zariadenie nefungovalo tak mitny skener to lahko zisti a v podstate moze poslat automaticky nutnu pozvanku do servisu. (to uz by boli technicke detalily)
Samozrejme takyto ssytem by sa dal vysperkovat to je len zakladna podstata mohol by kontrolovat dlzku chodu auta tym by uproznil vodica ze si ma dat prestavku aj to by som pokutoval podobne ako to maju autobusary/kamionisti.
Ludia musite si uvedomit ze na cestach nejazdite sami !!!
To nezachadzam do dalsich extremov co vsetko by sa dalo este monitorovat a zabezpecit a vylepsit ak by naozaj kazde auto bolo online napr.: inteligentne riadenie premavky v mestach upozornenia na neprehladnych kryzovatkach atd....
Si pozrite mobilnu aplikaciu WAZE ktora v podstate vytvara taky online system aut le to by muselo mat kazde auto.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Jak se říká, nic nového pod sluncem. Černé skříňky už mají v autech Američani. Aktuálně nejsou vyžadovány zákonem, prostě protože je tam prakticky všichni výrobci dávají sami a rádi (příslušná byrokracie ve Washingtoně dala najevo, že když by si to rozmysleli, tak to prostě nařídí).

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

To je nejaky velmi sofistikovany vtip, ze jo?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Noční můra, ale tak nějaký pozitivum by to mělo - začal bych jezdit vlakem.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ted si umim predstavit jak se Ti udelalo spatne, me trosku taky :)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Poistovne s zgustnu na tom ako udje o pohyboch vodicov predavaju reklamnym firmam. Nedavno to niekto daval na slashdot, ze pre ludi uz toto zacalo byt moc, ked to poistovne zacali predvat na cielenu reklamu.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Víš co je na tom všem nejsmutnější? Že máš volební právo, ty debile!

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

To je tady zase sabat paranoiku :D

Jak uz tady nekolikrat padlo, jedna se o rozsireni volani na 112, ke kteremu neni treba byt neustale v siti poveseny na operatora a takhle volat se da i z mobilu bez simky. GPS aktivni behem jizdy bude, prave aby vedela pozici auta a smer jizdy v pripade nehody a spionska data nikam posilat nebude, k tomu by byl zapotrebi nejaky tarif a ten nikdo nebude platit za vsechny nove auta v EU jen proto aby mohli sledovat Wifta :D Samozrejme kdyz uz takove zarizeni v kazdem aute povinne bude, je mozne ze vyrobci aut zacnou nabizet rozsireni tohoto systemu o "simku" a moznost vystopovani auta majitelem v pripade odcizeni vozu. Tohle bude opet aktivni jen na vyzadani majitele, opet z duvodu ze ten mobilni "tarif" si bude majitel vozu platit sam.

Zdeseni z toho ze se to bude montovat povinne do vsech novych vozu je taky mimo misu. Nove modely (nikoliv vsechny auta vyrobene po 2015) bez tohoto systemu proste nedostanou homologaci a nebudou schvalene k provozu. Starsich modelu se to nedotkne, stejne jako vas nikdo nenuti domontovat si airbagy nebo ESP do 120-ky...

A ano, pokud bude clovek chtit, urcite to pujde vypnout, stejne jako si spousta "Kingu" treba nechava odstranit filtr pevnych castic. A je opet nesmysl domnivat se ze by stali policajti u cesty a "prozvaneli" projizdejici auta, jestli to nahodou nema nekdo vypnute. Takhle se kontroluji treba nakladaky co ojebavaji myto, ale paranoik touzici umrit nekde v ustrani po pravde nikoho nezajima.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Tady nejde o žádnou paranoiu, jak to tu neustále zminujete, ale o to že si nechcem nechat nutit věci, který se nám nelíbí, toť vše. Vy si ekl do auta dejte a když vás nabourám přijedou pro vás, mě tam nechaj a máte klid. EU je ještě větší bratr než komunisti, všechno pro všechny a všichni všechno a běda jestli se ti to nelíbí.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Nechápu, proč máš problém s tím, že někdo si chce sám rozhodovat o tom, co pro něj je dobré a co ne, ať už to podle tebe je nebo není paranoia. Pokud chci, aby to za mě rozhodoval, tak proč ne, ale pokud nechci, tak mi do toho nikdo nemá právo kecat. A jakmile se někdo stará "o moje dobro", tak to vždycky sakra smrdí nějakým podrazem.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Toto sa bude dobre znasat s autami z USA, kde zase koketuju s myslienkou montovat do aut rusice GSM signlov kvoli ludom co pocas soferovania telefonuju a esemeskuju.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jak je vidět, tak Evropští fašisté budou chtít vědět o každém našem kroku a brzo budou i na záchodech měřiče, kolikrát jste ho použil, aby vám mohla být vyměřena ekologická daň.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Az nam v roce 2050 EK naridi povinne si implantovat do hlavy chip, ktery bude snimat i to na co myslime "pro nase dobro", tak si z usmevem spomenu na tenhle clanek a stenici v aute.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

A ještě se najde spousta idiotů, co se budou ve frontě na ten čip tlačit dopředu a vychvalovat si, jak je to skvělá věc.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pff, to už budou všichni očipovaní vesmírnýma ještěrkama! http://www.universe-people.cz/titul_cz.htm

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mluvil jsem s kamardem, co dela elektronicke systemy do aut a rikal ze:

1) podobne zarizeni se do velmi drahych aut jiz casto montuje
2) funguje to tak, ze se zarizeni v pripade detekce nehody/kolize zepta ridice zda je v poradku. Pokud to nebude do 30sekund potrvrzeno, nastupuje telefonat na 112. pro tuto funkci neni treba SIM ani trvale zapnuty GSM modul.
3) U vetsiny automobilu z bodu 1 je ale GSM modul+SIM vyuzivan i k datovemu spojeni(dopravni infomace pro GPS, Internet, atp) a aktivnimu alarmu, takze sledovani pres GSM mozne je.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Videl jsem to v BMW rady 7, tam slo po zaplaceni i najit ukradeny vuz pomoci instalovane GPS, a GSM modul pouzival GPRS k prenosu dat. Byt to bylo v Cechach tak to pouzivalo nemeckou sim, kterou hradil vyrobce v ramci jeho predrazene sluzby.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ale jo, v pořádku. Když to někdo chce, ať si to koupí. Ale když t někdo nechce, ať mu to nikdo legislativně nevnucuje.

Já jsem alergický zejména na věci, které mi stát vnucuje legislativou. Nevěřím na to, že stát je hodný strýček, který ty věci dělá pro moje dobro. Prostě nevěřím. Stát to dělá proto, aby měl své ovce pod kontrolou a mohl je dojit a stříhat (když ne ve všech, tak aspoň ve většině případů, já tedy neznám nic, co by stát dělal pro moje dobro). Čím více restrikcí, regulací a nařízení, tím víc jich člověk stejně poruší, protože není v ničí moci znát všechny zákony (i právníci jsou specialisté na jednotlivé právní obory, žádný nezná vše) a každý člověk se chtě nechtě jednou musí dostat do legislativní pasti. Jak říká Lojza, cílem je na každého něco mít, protože když na každého něco máte, tak s ním můžete snáze manipulovat. Pamatuju si debatu s jednou paní, co kope za Svobodné a co chtěla svého času k ODS, jak jí tam v nějakém zkratu mysli na rovinu řekli, že jí vzít nemůžou, protože na ni nic nemají a nemohli by ji ovládat.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Stát jsme my, my všichni. Záleží jen na tom, koho si zvolíme. Příští rok máme čtvery volby, tak kroužkujte o stošest. :)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Na to bych řekl snad jen http://www.srandolepky.cz/cz-detail-359152-kdyby-volby-mohly-neco-zmenit...
Mas snad dojem, ze KTERAKOLIV se soucasnych politických stran, která někdo prosla parlamentem, muze byt nejak dobra, prospesna pro lidi?
Osobne si neumim vybavit ani jednu.

Samozrejme k volbam je třeba jit, a volit nikoliv "mensi zlo", alebrž "toho, kdo je podle me dobro". Pokud nikdo takovy není, pak nevolit nikoho.

Jinak omyl, ze "stat jsme my všichni" je koukam hluboce rozsireny :-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Když jsou ty strany tak špatné, tak proč ti lidé chodí k volbám a volí je? Souhlasím, tento systém není dokonalý, ale je to asi to nejlepší, co jsme za krátkou dobu existence našeho druhu dokázali vymyslet.

Když tedy stát nejsme my všichni, co to tedy je?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Lide chodi k volbam a voli proto, ze se politickym stranam podarilo najit něco, cim je uplatit.
Tento systém je jeden z nejhoršího,co jsme dokazali vymyslet.

Doporucuji si nastudovat cosi o Irsku ci Islandu v prubehu posledních mnoha set let, nez to doslo to tech sracek, co jsou dnes.
Mimochodem 1000x lepsi nez to, co tu mame ted, je například klasicka monarchie.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jen v roli monarchy. :) My nevolníci se máme lépe dnes.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ne, to rozhodne NENI pravda.

My nevolnici se dnes mame ZASADNE hur, nez za monarchie.

To, ze existuje nejaky technologicky pokrok, je věc druha. Jak jsem psal jinde - dnes v MNOHA ohledech se ma lepe clovek, zijici v prumernem panelakovem byte, nez před par sty lety nejaky knize, zijici na jeho vlastním zamku.

Takze je nutne porovnávat porovnatelne.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ale je to pravda. Bral jsem v potaz naše práva a svobody. Tehdá jich moc nebylo, byly-li (jej to je pěkné slovo :) ) nějaké.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Prosim doucit se historii. To co pises, se nezaklada na pravde

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Doporučuji totéž. Zvláště pokud byste byl žena. :)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Já chodím k volbám volit kandidáty, ke kterým mám důvěru. Zatím mě nikdo neuplácel, nežiji v Ústeckém kraji.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Opravdu te neuplaceji?
Oni ti neslibuji, co všechno zavedou pro tve dobro, az budou vladnout? Tu 1000kc na pastelky, tu ovoce zadarmo do skol...atd atd? Opravdu?
Samozrejme je teoreticky mozne, ze volíš nejake neparlamentni strany, které takove věci nedelaji. Potom by to byla situace samozrejme jina.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

1000 Kč na pastelky nemám jak využít, leda že bych se znovu vrátil do školy, ale asi by mě tam znovu nechtěli - na základní škole jsem byl sígr :) Podpora škol může fungovat i jinak - třeba "Mléko do škol". Naposledy jsem volil jednu ze současných vládních stran a nejsem si vědom toho, že by slibovala pastelkovné.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

;-)) takze co jde to sledovat, nebo nejde ;-))

... no a k mobilum, trasovani mobilu, tedy ty vysledky lze za poplatek ziskat ;-)) nektere firmy pres to smiruji zamestnance ;-))

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

No, celou tu diskusi jsem tu prelouskal a zase debatujeme voho*#*#

První pocit, vnitřní a bytostný byl souhlas s Wiftem.

No a pak sem se zamyslel .... AU ....

Když to vemu z pohledu technického řešení a pohledu výrobce aut, který chce splnit nařízení za co nejmenší náklady, tak mi zo toho vyplývá následující (důvody jsou doufám jasný, pro ty bez tech. znalostí či delším vedením případně upřesním):

1. GSM nebude mít v základu SIM, bude možné ji přidat v souvislosti s placenými službami asistence atd., ale výchozí stav bude offline GSM modul. Tudíž nebude standardně sledovatelný s pozice operátora sítě, mimo chvíli kdy se spojení aktivně uskuteční ze strany vozidla.
Na nouzová spojení na linku 112 je komunikační protokol pro výtáčené datové spojení, z jehož principu vyplývá upřesňování polohy zařízení až v okamžiku spojení a to na principu všech dostupných BTS všech operátorů.

2. Ostatní funkce auta nebudou závislé na eCall, ani v EK si nemyslí že máme na území EU 100% pokrytí signálem.

3. Pokud by mělo takové zařízení provádět dlouhodobý záznam bez datového spojení (viz. výše), potřebovalo by paměť příslušné kapacity. Otázka zní jakou, když vezmu sám sebe, je to 30-50 tis. km ročně, obvyklá životnost auta minimálně 10 let. Vychází mi z toho hausnumero kapacity, nebo nepřiměřený počet přepisovacích cyklů u paměťových technologií, byť po testech SSD co se tu udály by to bylo teoreticky možné, ale určite ne levné.

Osobně něco takového navrhovat, cpu to do RAM, na takový malý systém s linuxovým kernelem musí stačit 64 MB, plovoucí záznam trasy max. 10 km, ano, dalo by se komprimovat data aproximací do vektorů, ale zase by to mělo spoustu ale. Samo zakové zařízení musí mít záložní napájení jako každý bezpečnostní prvek.

4. Obejít takové zařízení lze kusem alobalu, případně plechu, prostě tu jednotku strčím do plechovky a má pdr a ne spojení.

--- Z výše uvedeného mi vyplývá, že je to sice další bezzubá zhovadilost a zbytečné navýšení prodejní ceny vozu, ale každý jednotlivec může uhádat cenu dle svých schopností a rozumu.

Jednoznačný závěr který mi z toho vyplývá, že WIFT správně rozvířil debatu nad věcí jež považoval za nutnou se zabývat, což je jeho novinářská povinnost, abychom nezakrněli a nestali se ovcemi, ale já osobně to přejdu a nebudu na to plýtvat dále energii. Jsou prostě důležitější věci kterým je nutno věnovat pozornost a energii.

Pokud by někdo měl pocit že je to spravedlivý boj s byrokracijí či politikou EU, tak mám radši přímočará cílená řešení s minimálním vydáním energie jako defenestrace, puče, popravy a podobně. Možná že se toho i dožijeme.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

taková čísla z reálného provozu sledování aut - za 25t aut se za 5let vygenerovalo asi 6TB dat.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Uz te vidim, jak obalujes ridici jednotku motoru do alobalu :-)))

Mimochodem, jak každý tvrdi, ze to jde obejit a bla bla - zkus si obejit jinou soucast systemu, třebas takovy imobilizer. Jsem zvedavej, jakej budes mit uspech, pak se pochlub

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Skutečně jste přesvědčený o tom, že GSM modul ke své činnosti potřebuje SIM? To je zábavné :-)))

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

To mi povez co je na tom zabavneho, vyndej si z telefonu SIM a vytoc 112.

Chvilka napeti .......

A hele vono to zvoní ..... :-))

Ne ze to vyzkousi svichni co o tom nic nevedi, to bych vas navadel k tresnemu cinu zneuziti tisnove linky.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

No však to píšu, že SIM není potřeba. K fízlování bude bohatě stačit ten GSM modul sám o sobě!

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

a jak prosím chcete fízlovat GSM modul který nevysílá?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Onehdá jsem zapomněl nabít smartphone a on se mi přes noc vybil. Než jsem zjistil, že je vybytý a proto mně nikdo celé dopoledne neotravuje tak jsem si připadal jako na ideální dovolené. Ten pocit byl úžasný. Tak jsem se na pár chvil zasnil, jaké by to bylo žít někde kde není pokrytí gsm. Argumenty typu "vždyť ten mobil nemusíš používat" neberu, taková premisa není reálná.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ale vzdyt ten mobil nemusíš používat :-))
Respektive - mobil se da minimalne nastavit do ruznych rezimu, s oblibou pouzivam rezim "tichy".
Mobil mam jeden, pracovni a zaroven ho vyuzivam jako soukromy. Takze v pracovni době rekneme ho musim mit z duvodu práce neustale zaply a u sebe, to je ok.
Jakmile pracovni doba skonci a ja vim, ze uz ten den nic delat nechci a nikdo me nezajima, tak telefon proste prepnu do rezimu tichy. I kdybych to neudelal, udelam to před tim, nez jdu spat.

Timto stylem jsem docela v pohode, neotravuje me nikdo, u koho o to nestojim...Lide, co me znaji a se kteryma chci byt v kontaktu at se deje co se deje (asi tak 3-4 lidi na svete), tak ti vedi, jak se na me pripadne dobouchat jinyma zpusobama...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Problemom pri celom ecalli, je ta povinnost si ho dat namontovat, neviem preco by som mal byt nuteny si do auta nechat namontovat nieco, co si musim zaplatit za vlastne peniaze a prinos celeho tohto riesenia bude viac nez diskutabilny.

Inak vsetkym antiparanoikom, co si myslia ze nas nikto nesleduje. Pozrite si toto video a potom si odpovedzte na otazku ci nahodou v informacnych agenturach po celom svete nie je nieco podobne.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=5LeMxPJAr2o

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Jj, výtečná reklama na pojišťovnu, tady je to celý a v HD http://www.youtube.com/watch?v=F7pYHN9iC9I

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pointou není, že Vás někdo sleduje, ale že to lze... dokonce bez eCallu. ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

ani lekarnicka nema zadny prinos, kdo z vas ji pouzil ? ... ja kdyz jsem potreboval naplast na dovolene ;-)))

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Přínos si myslím, že by mít mohla... ovšem blbost je, aby měla stanovenou trvanlivost na pár let (je jedno, že třeba člověk, co potřebuje ošetření, vyletěl z auta do bahna, má otevřenou zlomeninu a je celý podřený, ale holt obvaz musí být sterilní, přes to vlak nejede) :-/.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Mě se zas nelíbí, že do každého auta montují airbagy a pásy! Nebourám tak je nepotřebuji, nikdo za mě nebude rozhodovat co potřebuji! A chci HIDy hned, mám na ně právo, na ostatní kašlu! Nechci mít v telefonu tísňové volání! Zrušíme občanky, na co jsou?!!! Někde na nás akorát vedou databázi!

... konec ironie
Těm co si myslí podobné nesmysly stejně občanka není souzená, jelikož nevykazují známky právní způsobilosti.

Tenhle článek jen potvrdil, že WIFT absolutně netuší, jak daný systém má fungovat.
... a v podstatě jen potvrzuje výhody zastupitelské demokracie proti demokracii přímé.

Spíš zde mělo zaznít jaké jsou výhody/nevýhody tohoto systému, jestli má vůbec smysl (jeho diskutabilní ekonomický přínos). Na soukromí člověka totiž vliv nemá.

To co se zde rozběhlo v diskuzi je obdoba hnutí DUHA mixlého s homeopatickou poradnou. S reáliemi to nemá nic společného, ale podezření je veliké!

Nedá mi to, anarchismus je jen ukázka nepochopení toho, proč něco jako stát vůbec funguje (proč jsme to za ta tisíciletí toliko vylepšovali a uzpůsobovali). Komu se zde nelíbí, ať si odjede někam do Afriky, tam nic takového není, klidně si své "myšlenky" může ověřit v praxi s tou spoustou svobodných lidí :)))) Osobně bych mu pak za odjezd poděkoval, že nebude zatěžovat státní rozpočet. Když by sebou vzal i pár "nedotkutelných" tak jen lépe.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Samozrejme ze POVINNE montovani pasu a airbagu je CISTE ZLO. Nevim, co to je HID, ale pravo na to nemas, a kdyby se to povinne mělo montovat do auta, je to zlo stejne jako ten pas. Povinne tisnove volani v mobilu je samozrejme zlo.
Obcanky nemaji ve VETSINE světa, souhlasim, zrusit, je to jen prostředek buzerace (zvlaste ve spojeni s povinnym trvalym bydlistem)

Mimochodem, pokud argumentujes nepochopenim toho, co je stat a stehovanim do Afriky. Pokud budeme porovnávat POROVNATELNE, potom například zjistis, ze v Somalsku v obdobi silného státu to bylo VYRAZNE horsi, nez v Somalsku s velmi slabym statem.
Samozrejme i to je NESROVNATELNE horsi, nez v CR dnes. Ovšem pokud budeme porovnávat věci, které se porovnat daji...

Btw proc jsme vylepsovali stat? Ehm, vylepsoval ho KDO? Dneska je skutecne stat super vylepseny. Především pro ty, co vladnou, ti se mají fakt dobře.

Btw se zatezovanim statniho rozpoctu: Dokazes ty vůbec pochopit, ze "statni rozpocet"nejsou nejake finance spadle z Marsu, ale nejprve ty peníze musely byt nekomu, rekneme "odcizeny"? Ja osobne jsem cisty platce, platim na danich několik desitek tisíc kc mesicne (i přes to, ze se zurive snazim platit co nejmene, tak minimalne 20 tacu mesicne odevzdam na DPH a spotřebních danich, například za benzin:-(( )
Takze kdybych se ja odstehoval, tak stat prijde o část prijmu, tak to nerikej 2x, nebo te jednou někdo vezme vazne..

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas, stejně jako je zlo ESP a další serepetičky, já to v autě nemám, a světe div se, jezdit se dá i bez toho. Airbagy mi třeba přijdou jako užitečná věc, ale je nesmysl to přikazovat (ale aspoň se dají z auta vykuchat, když bys je tam jo nechtěl :) ).

Jinak HID ~ xenony, tam zase nechápu, proč si je do auta dát nemůžu (ve většině případů), třeba jako si tam nemůžu dát kotoučové brzdy místo bubnových, silnější nebo slabší motor, atd. (to vše samozřejmě za předpokladu, že taková úprava bude provedená pečlivě a bude bezpečná). Pokud vím, tak třeba v Německu se to udělat dá, nebo např. jsem četl o případu, kdy si parta kluků ve Švédsku přestavěla auto na dřevoplyn a v pohodě jim to tam schválili, což by u nás asi ani náhodou neprošlo.

"Btw proc jsme vylepsovali stat? Ehm, vylepsoval ho KDO? Dneska je skutecne stat super vylepseny. Především pro ty, co vladnou, ti se mají fakt dobře." - taky jsem si říkal, KDO že to ten stát vylepšoval. A hlavně, jestli ho měnil, nebo skutečně vylepšoval. Podle všeho se o vylepšení teda obecně fakt mluvit nedá (byť neříkám, že se tam sem tam nenajde nějaký pozitivní aspekt).

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

K prvému odstavci nemá cenu se vyjadřovat.

Ke druhému - to je právě to, proč existuje něco jako stát
- odpověď na otázku PROČ?
Třeba proto, že světelný tok je oproti klasické halogenové žárovce víc jak 6x vyšší?
Protijedoucí auta to oslňuje. Důsledky si domyslí každý.
Pokud jste to "netušil", o čemž pochybuji, tak to jen dokazuje, že člověk samotný nemá dostatečné znalosti, aby o věcech jenž mohou ovlivnit život jiného člověka rozhodoval.
Pokud je máte (znalosti) a úměrně snížíte wattáž výbojky, tak kdo vám zaručí, že je bude mít nějaký jiný blbec? No kdo? Stát... a kdyby tu stát nebyl, vám se nedej bože něco stalo, tak mu vaše rodina ustřelí palici? No nyní ne, jelikož je tu stát a máte právo na spravedlivý proces... Kdyby nebyl, vznikne nějaká krevní msta? Zpátky někam mezi beduíny?
A ona okřídlená věta:,,Svoboda člověka končí tam, kde začíná svoboda druhého člověka." Říká dosti, tomu kdo chce slyšet... Kdo hranice nevidí, tak o nich těžko může rozhodovat...
Jak se to dá povolit, či proč nedá, je otázka složitější a za prvé se necítím dostatečně fundován abych vás poučoval a za druhé se k tomu dá dohledat spousta věcí na internetu (záležitosti kolem homologace, naklápění světlometů...)

Ke třetímu - předmět základní školy, nazývající se dějepis, poskytuje mnohé cenné informace. Od pravěku, přes řecké státy a osvícenství - VFR až po současnost...
Na gymnáziích to mají rozšířeno ještě o filozofii na ZSV.

To, že dnes není stav ideální, ovšem nepopírám. Na druhou stranu hlásat, že bez státu nám bude líp, už chce určitou míru nepředvídavosti či debility.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Možná jsem se až příliš rozohnil, nicméně:

Ad první odstavec - já sám považuji airbagy za užitečnou věc, ale pořád je spousta aut, která je nemají, a lidi, kteří s nimi jezdí, to prostě tak berou a neřeší to. Proč by tedy měly být ve výbavě povinně? To samé ty různé doplňkové systémy stabilizace podvozku apod. - stejná situace, někdo o to prostě nestojí, někoho to dokonce omezuje (viz odkaz na Autoforum, co jsem tu včera dával), a někdo by radši ty peníze, které to stojí, ušetřil a koupil si za ně něco jiného.

Ad druhý odstavec - a nepíšu tam taky takhle náhodou něco o tom, že ty úpravy musí být podmíněné kvalitním provedením a bezpečností, jinými slovy, že nikoho neohrožují (tj. tady konkrétně - xenony s adekvátním světelným tokem, správně seřízené a s automatickým naklápěním, které tam tuším je vyžadováno, a s vhodnou optikou)? A píšu snad někde, že bych zrušil stát? Tak to vůbec není, role státu je podle mě nutná, jenom by měla být omezená v tom, co všechno bude občanům zakazovat nebo přikazovat. Osobně preferuji model co největší možnosti volby, s tím, že každý si za svou volbu ponese zodpovědnost - uvedu příklad - rychlost na silnici nebude v úsecích, které budou přehledné, neomezená, s tím, že bude doporučená např. na 100 km/h. Řidič pak bude mít na výběr podle svých schopností a uvážení, jestli pojede 100 nebo méně, a nebo jestli pojede rychleji, ovšem pokud zaviní nehodu, tak mu to bude přičteno k tíži.

Ad poslední odstavec - já si nemyslím, že to je s tím vývojem k lepšímu nějak žhavé. Jasně, záleží na tom, na které aspekty se dívám a obecně se to těžko souhrnně dá kvantifikovat, ale např. vývoj posledního půlstoletí - co se tolik změnilo k lepšímu? Sice jsme po roce 89 získali jakousi svobodu slova, pohybu, atd., na druhou stranu jsme pak zase vlezli do EU, která nám tu svobodu svým způsobem zase čím dál tím víc ukrajuje. Začíná to na blbostech typu zákaz nazávat pomazánkové máslo pomazánkovým máslem, pokračuje to přes povinné prvky výbavy nových aut a může to dál pokračovat přes špiclování (ať už v autech nebo kdekoliv jinde) ještě k daleko zajímavějším věcem. No, a jinde ve světě to není, resp. nebude asi o moc lepší. A dalo by se pokračovat dál. Takže v něčem se vývoj ubírá pozitivním směrem, nicméně nejsem si jist, jestli pozitiva dokážou aspoň vyvážit negativa.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"Osobně preferuji model co největší možnosti volby, s tím, že každý si za svou volbu ponese zodpovědnost " <---Anarchie :-))

Je teda pravda, ze anarchie zde nikdy nebude, neboť lide NECHTEJI mit pravo volby a nest zodpovednost - proboha jen TO NE!!!
Ale obecne anarchie znamena - není nikdo, kdo by kecal lidem do života. Lide ziji tak, jak uznají za vhodne. Pokud uznají za vhodne, ze by bylo fajn, aby nad nima byla nejaka autorita, například soud, policie, a podobne - ok, necht si ji tedy zalozi, PLATI SI JI ZE SVEHO, a především - nemaji ZADNOU moc nutit i dalším lidem, aby je v tom podporovali.
Tedy klascky priklad anarchistického mysleni a téměř i "statniho zrizeni" byl "Divoky zapad". Kazde město obvykle mělo cosi, jako serifa. Toho si volili lide z toho města, a také si ho platili. Tento serif sice obvykle fungoval pod nejakyma zakonama (takze to nebyla anrchie 100%), ale obecne to byl clovek, kterého si DOBROVOLNE najali, aby nad nima drzel moc. Dost dobře nebylo mozne, aby ten serif odjel nekam 500km daleko a tam se domahal nejake spoluprace od lidi, co o to nestali.
Lide si pletou anarchii s "bordelem". Ale tak to vůbec není. V anarchii klidne muze existovat něco, jako stat. A statni soudy, policie...cokoliv. Jen nikdo nesmí nutit nikoho, aby se toho ucastnil (a tedy to platil) proti sve vuli.
Ja oosbne bych v anarchii okamzite prispel financne na zrizeni prave neceho, jako "serif". A také bych okamzite zacal prispivat na něco, jako jsou například hasici....atd adt

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

A já vás příliš rychle odsoudil, poté co jste dával všude pod lojzu "souhlas". Pokusíme se tedy o diskuzi.

ad prvé - o pásu už dnes nikdo nepochybuje, tak proč o airbagu či ESP? Jen příklad dohnaný ad absurdum. Stát (potažmo tedy my sami) nás chrání před vlastní hloupostí.
Otázkou je opět - přínos vs. náklady. Navíc co se ESP týče, lze vypnou (umí li člověk zvládnout smyk sám i v krizové situaci, proč ne?). Rozlámaný člověk pro stát (potažmo pro nás) znamená náklady (léčba, pracovní neschopnost, invalidní důchod). U ESP navíc přichází v potaz i přínos pro ostatní řidiče. Jistě je otázkou do jaké míry je to výhoda a do jaké míry je to lobby.... ale přínos je zjevný

ad druhé - bezpečně provedená úprava je taková, že je homologovaná, schválená pro provoz na pozemních komunikacích (= použít homologované světlomety). Jak jinak by se dala asi taková "bezpečná" homodomo úprava kontrolovat (= jak jinak odstranit joudy co si jen myslí, že umí a pro okolí jsou nebezpeční)?

ad třetí a v podstatě shrnutí role státu - svoboda vs. jistota
To je věčný boj... kde je ta správná mez. Zrovna dneska jsem koukal na pár rovnejch kšiltů s nasrávačkama před domem, zaparkovat to neumí a když vyjížděl tak měl velký štěstí, že nesundal pomalu jedoucí vozidlo které musel vidět... Nehodlám se smířit s tím, že mě tito lidé budou ohrožovat na základě jejich vlastního uvážení rizik (McPepa[čti em sí phepa] je borec, tak bude jezdit všude 180 a bude moci dokud někoho nezabije, pak ho zavřu a budu ho živit)
To až mě nějaký takový pako smete, co si na něm vezmu? Zkrátka se to nesmí, proto se to kontroluje... To, že to ne všichni dodržují je věc druhá. Myslím, že jsem schopen jezdit rychleji a přitom stejně bezpečně, ve skutečnosti nemusí znamenat, že tomu tak doopravdy je... Omezím i sebe, abych pro sebe dosáhl větší bezpečnosti...

Co se EU týče... to je na dlouhé povídání... . Je třeba na to pohlížet jako na jednotný trh, uvedu příklad.
Všichni nadáváme, že nejsou v ČR normy na mnohé masné výrobky... člověk kupuje blbou paštičku a čte seznam ingrediencí psaný mikropísmem a vyžadující jistou míru znalostí (třeba že E330 není emulgátor(ale ne! to není BIO!!) zabiják :)), ale obyčejná kyselina citronová).
Nikdo z nás nechce aby poličan byl jeden z mouky a druhý z masa, když se to jmenuje stejně... Jo číst etikety u nákupu o stovce položek je docela zábava a stojí to spoustu času- proto jsem rád, že existuje regulativ - normy... Naprosto pak chápu snahu sjednocení názvů na jednotném trhu ... Mimochodem pomazánkové máslo vzniklo jako náhražka másla, když soudruzi nebyli schopni ho vyrobit dostatek (proto ten název, že)...
Soukromí... je třeba nahlížet na to tak, že vždy je třeba co nejlépe vyvážit poměr mezi soukromím a bezpečností... Také tu nechci Big Brothera z Orwellova 1984, na druhou stranu nebudu pomateně hledat za vším boudu a útok na moje soukromí dokud nebude snaha omezit mou svobodu. (Je opravdu omezením svobody, že až se vybourám, tak auto zavolá, že jsme se vyboural???, fakt by si někdo nezavolal sanitku :))) ? )
Navíc EU je zde z jednoho důvodu... to abychom se nevyčerpávali vnitřními válkami teď, když nám svět zbytněl a stal se oponentem... Ať chceme nebo ne, jedinou jistotou pro mír je být silnější než ostatní. Sivic pacem, para bellum.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Jak řekl Benjamin Franklin : Kdo se vzda svobody kvůli bezpeci, nebude mit ani svobodu, ani bezpeci.

A také jeden znamy pan řekl: Blahoslaveni chudi duchem, neboť jejich je kralostvi nebeske...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No vy jste si to zas překroutil. Franklin mluvil o základních svobodách. Chovat se jako idiot (mluvím obecně, ne o vás) a ohrožovat sebe a i druhé (a i jejich svobodu, tentokrát základní - život) nepovažuji za základní svobody a omezení v tomto konkrétním je naopak vyloženě k užitku. Taktéž mluvil o výměně za jen dočasné bezpečí, takže se tento výrok na eCall vůbec nedá použít.
"Those who would give up Essential Liberty to purchase a little Temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety."

A postavě nazývané u nás jako Ježíš vložil pisatel evangelia Matouš do úst větu: Beati pauperes spiritu: quoniam ipsorum est regnum cælorum.(Blahoslavení chudí duchem, neboť jejich je království nebeské.), kde chudí duchem není synonymem k idiocii, jak si mnozí mylně myslí, ale k pokoře, tedy: Lidé pokorní budiž blahoslaveni, neboť jejich je království nebeské. Což by jste věděl, kdyby jste si mimo D-FENS přečetl i něco od Tomáše Akvinského.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

No, pod lojzu jsem tady hodněkrát dal souhlas, pravda, byť nesouhlasím se vším, co tu napsal, tak to mohlo trochu zkreslovat :-). Nejsem jako on pro tu zmíněnou anarchii, jak jsem psal, roli státu považuji za důležitou, ale ne v takové podobě, jako dnes.

Ad ESP apod. - jednak jsou to pořád mechanismy řízené pouhým počítačem, který tu situaci nemusí vždycky vyhodnotit správně. Dobře, stejně tak ji nemusí vždycky dobře vyhodnotit člověk, ale působí to na mě dojmem, že řidič takového auta si pak tím víc myslí, že se mu nemůže nic stát, a proto bude třeba i víc riskovat, než kdyby takovou výbavu neměl. Za další - když člověk jezdí s rozumem, tak se obejde i bez toho (viz starší auta) - jen se musí podle toho chovat. No a jak jsem zmínil, je tu i finanční stránka věci, hlavně u úplně nových aut - to bych si to osobně radši odpustil (až na ty airbagy a asi ABS) a měl to auto o to levnější. Jak můžete vidět, jde mi tady o tu možnost volby, o které jsem psal :-).

Ad úpravy a bezpečnost - to by se právě dalo řešit buď povinným projitím STK po takové úpravě, popř. ještě důkladnější kontrolou, než je STK. Pokud vím, tak u nás to nejde, resp. teoreticky by to šlo, ale asi by to vyšlo na nesmyslně moc peněz (hádám statisíce). A přitom by se jednalo třeba jen o použití dílu z auta, které bylo postavené na stejné platformě apod., čili by tam nebylo až tolik co zkoumat. Co se týče homologací, tak tam, co je mi známo, nemusí stačit jen homologace, ale musí být daná úprava i schválená výrobcem pro daný typ auta. Příklad - budu si chtít do auta dát silnější motor, který je určený pro stejný typ auta a normálně se do něj montoval - ale nemůžu, byť mám třeba úplně stejný typ karoserie, který motoru vyhovuje, mám vyhovující i ostatní komponenty (nebo je adekvátně vyměním), ale nemůžu. Proč? Přitom si motor můžu vyměnit za stený typ jako náhradní díl, takže pokud by se argumentovalo nebezpečím vzniklým nesprávně provedenou montáží, bylo by tady riziko úplně stejné jak v tom případě, kdy výměnu provést smím, tak i kdy nesmím. Atd... jen příklad, ale některá omezení mi přijdou nesmyslná - něco se prostě zakáže úplně, místo toho aby se to povolilo, ale s rozumnými omezeními (= můžu si na autě upravit, co chci, ale musí to být provedeno správně a bezpečně, tj. musí to projít kontrolou)

Ad role státu a míra svobody - problém je v tom, že existence zákazů a příkazů ještě neznamená existenci "správného" stavu. Např. omezení rychlosti a kdovíčeho existuje, ale to neznamená, že i přesto někdo nepojede jako blbec (tím není nutně myšleno rychle) a nezabije mě. S tím žádný zákaz nic nesvede. To se dá řešit jedině tak, že buď a) budeme mít jen auta, co se budou řídit sama, b) budeme mít auta, která hned napráskají jakýkoliv přestupek, c) budeme mít všude hromadu kamer, průjezdních bodů a podobných fízlovacích prostředků - a vy byste snad chtěl v něčem takovém žít? Já ne, už pro ten pocit a pro to, že mi pořád někdo "stojí za zadkem". Dost silně to pak konverguje k situaci, kdy lidi budou představovat jen zdegenerované tupé jednotky, řekněme jakési roboty, které se budou pohybovat jen ve velice úzkém rámci, který bude považován za korektní. Já radši ponesu různá rizika "zlého" světa, než abych žil v něčem takovém :-/. Opět pozor - tím nechci říct, že by se mělo povolit, aby si kdokoliv dělal cokoliv.

Ad EU apod. - ona myšlenka EU by nebyla špatná, ale na úplně jiné úrovni integrace. Viděl bych to spíš na takové volné společenství států s vysokou mírou spolupráce. V současné podobě to ale spěje k jakémusi megastátu, což nemůže dost dobře fungovat. Už kvůli vysoké jazykové, kulturní, ekonomické aj. diverzitě jednotlivých zemí. Ano, v rámci působení jsou i jakési pozitivní aspekty, ale často mi to připadá, že tam vládnou úředníci, kteří si vymýšlí blbosti, a není síla, která by proti tomu něco zmohla. Např. výpočet normované spotřeby u aut (mám na mysli mj. hlavně to, že elektromobil nemá dle výpočtu vůbec žádné emise oproti autu na konvenční paliva), regulace a kvóty (likvidace našich cukrovarů, klacky pod nohy zemědělcům), rádoby zelené výmysly (všude samá řepka, přidávání biopaliv do benzínu a nafty -> zdražení paliv, zabírání půdy, na které by se mohly pěstovat potraviny) atd. atd.

Ještě abych se vrátil k tomu pomazánkovému máslu, když už jsme tady tolik OT :-) - já to vnímám jako potlačování "kulturních" znaků států (nepochybuju, že i jinde nejsou podobné případy) - proč by měl být problém, aby se to u nás jmenovalo pomazánkové máslo, když každý u nás ví, že to není máslo v pravém slova smyslu, a v jiných jazycích (tj. pro spotřebitele, kteří neznají naše místní zvyklosti) by v názvu nic jako máslo nefigurovalo? To by mi přišlo jako nejlepší řešení na obě strany.

Ad svoboda a 1984 - možná tady spousta příspěvků vyznívá hodně paranoidně na první pohled. Ale - kdyby v době, kdy Orwell napsal 1984 někdo prohlásil, že přesně to, co popisuje, bude za pár desítek let možné, ba v některých ohledech to bude moci být i horší, věřil by tomu někdo? Asi sotva. A dneska to sice v praxi nemáme, ale technicky už by se hodně z toho dalo realizovat. A když víme, co všechno se ve skutečnosti děje, ale dozvíme se to, až když to náhodou někde vyplave na povrch, tak nad tím jen tak mávneme rukou? Mám na mysli různé nelegální odposlechy, sledování, teď ta aféra s NSA a MS, Googlem a spol., a to je jen příklad. Ono se totiž to omezování svobod a šmírování rozrůstá velice pozvolna, salámovou metodou a zaštiťuje se to líbivými argumenty typu boj proti terorismu a lidi to často ještě vítají. Jenže to je tady zaznamenávání provozních údajů u mobilních operátorů, tady logování údajů o provozu přes ISP, tady povinný eCall, tohle a támhleto a za chvíli se může snadno stát, že to dospěje do stádia, které by si asi nikdo nepřál. Někdo to bere jako paranoiu, já to beru jako poměrně reálný pohled na vývoj (nejen) za poslední dobu a technické možnosti.

Ještě k tomu eCallu - samozřejmě, že po nehodě si zavolám záchranku, pokud to budu potřebovat, to je asi logické. Ale nevidím důvod, proč bych měl mít ten eCall povinně v autě (opět - nemám nic proti tomu, když si tam někdo dobrovolně takové zařízení namontuje, protože sám bude chtít a bude mu připadat dobré - ale proč by mělo být pro všechny povinně?). Dnes to bude jen o hlášení polohy při nehodě, zítra to může být o sledování celé trasy a chvíli potom to může rovnou online monitorovat a práskat veškeré přestupky včetně těch naprosto banálních (na konci obce jsem překročil rychlost o 5 km/h, a nezájem, že okolo už nebyla žádná zástavba a nikde ani živáčka) a nedivil bych se, kdyby i domnělých (technika taky není neomylná - a jak pak budu dokazovat, že to tak nebylo?). Zase se tady ta salámová metoda dá uplatnit a vsadil bych boty na to, že když se to všechno bude ubírat současným směrem, tak i na to dojde.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Prosím řekněte své manželce větu: Drahá, vím že ty a naše děti jste na mě ekonomicky i jinak závislí, ale když nabourám a budu zraněný a v bezvědomí, tak chci radši umřít a nechat vás tu samotné, než abych se musel já bát, že někdo bude vědět po které silnici jedu.

Napište pak prosím co vám na to řekla. :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Je pomerne zvlastni, jak nekteri lide vidi jen 2 moznosti:
Nabouram se a umru, nebo nabouram se, ecall svaty me zachrani a nic se mi nestane.

Oboje dvoje jsou totiž dva extrémy. Ve skutecnosti se většina havarii stane tak, ze nastane něco mezi. A pak je několik malo havarii rocne, kdy někdo naboura a umre PROTO, ze pomoc nedorazila včas. Kolik takových pripadu rocne se v CR stane? Rekneme, ze jednotky pripadu. Obvykle se totiž nejaka silena havarie nestane v pustem lese, kde nikdo nejede okolo dalších 10 minut. Obvykle se havarie stane tak, ze se o tom velmi brzo záchranka tak jako tak dozvi.

Takze moje manželka je srozumena s tim, ze se muze stat, ze se zabiju. Pro ty pripady mam docela solidni zivotni pojistku, aby do konce života nemusela resit problém, ze hlavni zivitel rodiny uz není. Také je srozumena s tim, ze nejezdim podle predpisu a v podstate uz to vůbec neresi, protože občas jezdi se mnou a vidi tedy, ze jezdim bezpecne. Takze (ačkoliv dotaz nebyl na me) zrovna moje manželka je v této věci naprosto v pohode...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

KAMO TY SES UPLNEJ CUUUURAK, uz musim rict natvrdo, co si tu vsichni mysli ......
"Kolik takových pripadu rocne se v CR stane? Rekneme, ze jednotky pripadu."
A neni to jedno kolik? I kdyby ten system zachranil JEDINY zivot na celem svete za dobu sveho fungovani, tak to ma smysl!

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Jj, i kdyby to mělo zachránit jediný lidský život, tak bychom mohli všechny rovnou preventivně pozavírat, aby nikomu neublížili. Když už, tak pořádně. Tyhle argumenty typu "záchrana byť jediného života", "ochránění malých dětí", "je to pro vaše dobro" atd. (už to tu někde padlo, možná v jednom z článků) jsou akorát salámová metoda v praxi a jistá cesta do pekel.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Za rok umre na silnicich okolo tisice lidi, v prumeru. jen v CR !!!!
Takze bychom mělo zakazat jizdu autem.
Vzdyt by to zachranilo 1000 lidi rocne!!!! A to se vyplati!!!!

Mas něco proti zakazu jizdy autem? Pokud ano, tak jses 1000x vetsi curak, nez ja, protože chces, aby umřelo 1000 lidi rocne!! ty svine!!!

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

takže zachráníš jeden život za celou životnost projektu. hustý. nebylo by lepší za ty prachy dát silnice do pořádku, aby se eliminoval počet a závažnost nebezpečných míst? Nejen že tak ubyde nehod, ale nebudou tak závažné. tím pádem ubyde škod na zdraví i autech takže sorry, jsou to neefektivně utracené prachy. vložit je do silnic atp. by bylo výhodnější.
mimochodem označit někoho za ču*áka ve veřejné diskusi může opravdu jen ču*ák ;-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Stránky

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.