Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

„Šéfiku, nějak to blbne“ aneb Většina chladičů se jednou zanese

Že již nastala „doba mobilní“, jsem pochopil poté, co začaly notebooky převažovat nad desktopy v repertoáru mnou servisovaných počítačů. Větrák v notebooku je však snazší zanést a složitější vyčistit…
blog
Acer Aspire 7745G - chlazení

Notebook, který se mi tentokráte dostal do rukou, bych si dovolil s klidem nazvat pojmem herní notebook. Alespoň na svou dobu, i když ještě dnes utáhne nemálo her (dokonce se mi u nás podařilo najít jednu z prvních zpráv o něm pojednávajících: Notebook Acer s Mobility Radeonem HD 5850 na cestě? (4.12.2009, tedy 4 roky stará)). Obsahuje Mobility Radeon HD 5850 s 1 GB GDDR5, tedy jednu z nejrychlejších mobilních grafik 5000 řady, a celkem nabušený procesor Core i7-720QM (čtyřjádro/osmivlákno na 1,6-2,8 GHz, též jeden z nejnašláplejších procesorů řady Clarksfield, v podstatě druhá generace mikroarchitektury Nehalem). K tomu 6 GiB DDR3 paměti (8 GiB se tehdy asi výrobci zdráhali osazovat, že by to byl už overkill, přestože místo na to v notebooku je, jeden slot je prázdný) a 640GB pevný disk, který jsem ovšem s notebookem nedostal (vypadá to, že jsem natrefil na prvního klienta, kterému jsou jeho data drahá, jinak to totiž lidi neřeší a hardware běžně dodávají i s daty, což je ovšem dáno tím, že data jsou obvykle na stejném úložišti jako rozsypaný systém; na druhou stranu opět jde o klienta s notebookem zaplácaným samolepkami, to je v krátké době už druhý – to je teď nějaká móda?).

Subjektivní diagnóza klienta: notebook se při práci zasekává, a to tak, že natvrdku zatuhne. Prý to nebude operačním systémem, protože zkoušel i Ubuntu a ač to chvilku vypadalo, že se tím problém vyřešil, záhy se ukázalo, že notebook tuhne taky.

Acer Aspire 7745G
Acer Aspire 7745G

Tuhnoucí hardware je vždy problém. Tedy ne, že by všechno ostatní nebyl problém, myslím tím, že je to problém, který se špatně řeší. Ono takové zatuhnutí totiž člověku neřekne nic (kromě toho, že to zatuhlo – ale to pozná i běžný politik). Kdyby to hodilo nějakou chybu, byl by člověk moudřejší, ale z prachobyčejného zatuhnutí se nepozná nic. I když … takové prachobyčejné zatuhnutí může svou příčinu odhalovat už v názvu.

Zkusil jsem tedy nabootovat svou oblíbenou flešku Kingston DT Workspace, kde mám cvičnou WinToGo instalaci Windows 8. Notebook naběhl, takže jsem ho nechal chvilku pracovat. Pustil jsem solidně vytěžující CineBench a test prošel až do konce. To už jsem začal být nervózní, protože jak něco běhá déle než krátkou chvilku, je zřejmé, že s tím budou potíže. Potíže vůbec ten problém vidět na vlastní oči.

Naštěstí na mě byl notebook hodný a při druhém běhu CineBenche skutečně poslušně zatuhl. Nicméně nervozita pokračovala. Pozoroval jsem totiž pomocí HWiNFO teploty a nepřišlo mi, že by se někde něco přehřívalo. Procesor měl přes 50 ℃, ale to u kousku, jehož teplota může klidně jít bez úhony až ke stovce, nebylo nic vážného. A grafiku jsem ještě nezatěžoval.

Nicméně při pokusu spustit notebook znovu zatuhl již při bootování, takže nebyl problém v klidu nafotit toto:

Acer Aspire 7745G zaseklý na bootu Windows 8
Acer Aspire 7745G zaseklý na bootu Windows 8

Mimochodem: aby notebook s takto relativně hladovou výbavou aspoň chvilku běžel, je vybaven baterií (jasně, akumulátorem), která notebooku nadzdvihuje zadek. Upřímně: designově se mi to moc nelíbí, ale jestli to funguje, proč ne (pravděpodobně to zajišťuje i lepší přísun vzduchu ze spodku notebooku a kdo ví, možná se na takto nakloněné klávesnici i lépe píše).

Acer Aspire 7745G zespodu
Acer Aspire 7745G zespodu

Všiml jsem si, že notebook má také dvě pozice pro pevný disk. Která je pro ten primární a která pro druhý, to skutečně nevím (tím, že jsem dostal notebook bez disku, nevím, kde je standardně osazen disk od výroby), ale jedna z pozic má SATA konektory netradičně nahoru.

Acer Aspire 7745G - pozice pro SATA diskAcer Aspire 7745G - pozice pro SATA disk s podivně otočeným SATA konektorem
Pozice pro SATA disky

Tipuji, že primární bude ta vpravo s netradiční pozicí SATA konektoru. Něco mi říká, že má-li něco být nestandardně, ať je to od výroby rovnou osazeno včetně patřičné redukce, která tak bude rovnou využita a nebude v notebooku někde zbytečně oxidovat.

Acer Aspire 7745G zespodu - otevřený kryt

Zahájil jsem tedy rozborku notebooku, samozřejmě hezky odspodu, protože mě pochopitelně napadlo, že může být zanesené chlazení, přesněji výdech chlazení. Tudíž jsem potřeboval vědět, jak komplikované je dostat se právě k té části mezi větrákem a žebrováním napojeným na heatpipu. Brzy jsem pochopil, že tohle výrobce dle očekávání zkomplikoval tak, že abych se k té kýžené části dostal, musím notebook rozebrat poměrně hodně. Začal jsem sundáním vrchní části šasi.

Acer Aspire 7745G - pohled dovnitř
Acer Aspire 7745G - pohled pod kapotu

Tady už jsem začal narážet na první známky zaneseného chlazení. V okolí větráku bylo docela naprášeno.

Acer Aspire 7745G - zanesený větrák

Poznámka: co mě na tomhle notebooku potěšilo, je, že jsem nemusel vyšroubovávat displej. Mohl zůstat celou dobu na pantech. Odpojit jej od desky bylo ale stejně zapotřebí. Deska musela ven.

Acer Aspire 7745G - základní deska ze strany čipů a chlazení

I s tou odnímatelnou částí, co je na ní síťovka ;-). Paměti jsem ve slotech nechal, ničemu mi nepřekážely.

Acer Aspire 7745G - chlazení
Acer Aspire 7745G - chlazení

Abych se dostal k tomu, co se dostalo mezi chladič a žebrování, musel jsem chladič rozebrat krapítek násilně, protože je to slepené jako monoblok poněkud pevnou páskou a navíc je krycí plech na straně žebrování přivařený. Tohle snad nikdo ani nenavrhoval s ohledem na možnost, že by se to někdy rozebralo a vyčistilo. Nechci být kverulant, ale … že by kurvítko?

Acer Aspire 7745G - zanesené žebrování chladiče
Acer Aspire 7745G - zanesené žebrování chladiče

Pravděpodobně ano, ten filc, který se tam za ty tři roky nashromáždil, tomu docela odpovídá. Tfuj tajbl (vespolek). Pak to má něco chladit (i když … už jsem viděl i počítač, kde se za výrazně kratší dobu nashromáždil v porovnání s tímhle pořádný peršan ;-).

Abych při čištění chlazení nepoškodil hlavní chlazené čipy, tedy procesor a grafiku, chlazení jsem raději odmontoval. No, a nestačil jsem se opět divit.

Acer Aspire 7745G - pasta mezi chladičem a procesoremAcer Aspire 7745G - pasta mezi chladičem a GPU

Takhle to možná nevypadá až tak dramaticky, byť je zřejmé, že v Aceru tehdy asi nakoupili míchačku pasty v akci (mé zkušenosti říkají, že míchačky pasty nakupují v akci všichni, protože nikdo pastou nijak zvlášť nešetří, pokaždé najdu pod chlazením notnou dávku všelijakého kydáša), avšak jsem si jist, že pochopíte mé obavy z kvalit tohodle patliva, pardon, teď už droliva. Stačí si pustit následující video.

Jestli tahle ztvrdlá šedina vedla někam nějaké teplo, tak spíše na principu náhodných tepelných přeskoků. On ten notebook není podle mě tak festovní, aby byly chladicí plochy permanentně připlácnuté na chlazených čipech. Spíše bych řekl, že nějaká drobná vůle tam bude a jak se tohle jednou odmlaskne, tak už se to nepřimlaskne (prostě proto, že zde není žádné mlaskivo) a chlazení bude bůhvíjaké. Lepší ale určitě ne.

Acer Aspire 7745G - Intel Core i7-720QMAcer Aspire 7745G - Intel HM55Acer Aspire 7745G - AMD Radeon HD 5850M
Zleva: Intel Core i7-720QM, Intel HM55, AMD Mobility Radeon HD 5850

Takže jsem tedy vydrolil všechny ty ospalky, které na čipech i na chlazení byly (musel jsem si dávat pozor, jestli drolím ospalky nebo připájené kondíky ;-). Na jižní můstek – pardon, čipset (Intel HM55) jsem se podíval jen tak ze zvědavosti, když už jsem to měl rozebrané ;). Tam nic jako ospalky nebylo, tam je nějaká termovodivá gumotextilie. Ten by spolu s přišroubovaným plíškem na uchlazení čipsetu stačit měl, neboť má TDP 3,5 W.

Acer Aspire 7745G - základní deska bez chlazení
Acer Aspire 7745G - základní deska bez chlazení s vyčištěnými čipy

Kromě toho, že jsem vypucoval větrák a vše, co s ním souvisí, jsem vzal také drátěnku dodávanou ke CoolLaboratory Liquid Pro a vydrhnul jsem styčné plochy chlazení.

Acer Aspire 7745G - vydrhnuté chladicí plochy
Acer Aspire 7745G - vydrhnuté chladicí plochy

Nanesl jsem na čipy trochu diamantového Revolteca (rozetřel jsem ho po celé ploše a nechal chvilku odpočinout, aby se to rovnoměrně rozlilo) a následně připlácl a přišrouboval chlazení. Doufám, že to tam vydrží v nějakém smysluplném stavu déle než ten materiál, co jsem odtud vydrolil. A jestli ne, tak… ;-).

… Po několika dnech …

Pokud mohu soudit z vlastní zkušenosti s notebookem, který jsem si nějaký čas ponechal na zkoušení a testování, tak teplotám jsem nijak výrazně nepomohl, což jsem ani moc nečekal, protože už před vyčištěním mi přišly v pohodě. Nicméně něco se stát muselo, protože notebook teď prostě stabilní je. Nezasekává se, neblbne, zkrátka jede, jak má. Zatím mi ani jednou během provozu nezatuhl, a to jsem zkoušel i různé zátěže, benchmarky a jiné …marky. Např. jsem naplno zaměstnal grafiku čímsi podobným FurMarku (Furry Cube z GPU Caps vieweru) i procesor (WinRARy) naráz a nechal to přes půl dne běžet, nevytuhlo to. Prostě to jede.

Acer Aspire 7745G v 16hodinové zátěži
Acer Aspire 7745G v 16hodinové zátěži

Takže jestli byl problém v chlazení, považuji jej za vyřešený. Jestli byl problém jinde, tak se, neřád jeden, odmítá znovu projevit :). Třeba to chtělo jen rozborku a sborku. A třeba se za chvíli zase potkáme se stejným problémem ;-).

Každopádně bych chtěl říci, že není špatné se při výběru notebooku zajímat o chlazení a možnost jeho vyčištění. Sice vám v tom můžu popřát tak maximálně hodně štěstí, ale to nic nemění na tom, že se to jednou nejspíš zanese a bude potřeba to vyčistit.

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse k blogu „Šéfiku, nějak to blbne“ aneb Většina chladičů se jednou zanese

Pátek, 3 Leden 2014 - 12:36 | fsh | Acer, HP, vždy stejná pohádka - zas*aný chladič a...
Pátek, 3 Leden 2014 - 12:16 | Jaroslav Brümmer | Alespoň jsi ji sehnal. Zákazníkovi jsem prodal...
Úterý, 31 Prosinec 2013 - 18:48 | chupacabra | tak do toho bych rozhodně šel, za ty prachy, no...
Pondělí, 30 Prosinec 2013 - 12:10 | Martin Kolar | Na mem TravelMate odeslo chlazeni jeste v zaruce...
Pátek, 27 Prosinec 2013 - 13:47 | Spirit_pcf | No predstavte si, ze v 99% pripadov to naozaj...
Čtvrtek, 26 Prosinec 2013 - 22:47 | DDR0 | jj, dokoupení patřičné redukce stálo skoro 2 roky...
Čtvrtek, 26 Prosinec 2013 - 22:40 | DDR0 | to si jako nechal zaplatit jako za spravený...
Středa, 25 Prosinec 2013 - 20:58 | WIFT | Já toho dotyčného ještě nekontaktoval, takže...
Středa, 25 Prosinec 2013 - 13:02 | r23 | Hmm, v době, kdy jsem to dělával já, tak jsem si...
Středa, 25 Prosinec 2013 - 12:53 | r23 | Když už, tak to chce alespoň osazovat ty kuličky...

Zobrazit diskusi