Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Vyšla Mageia 6 sta2

Tohle bylo asi nejdelší těhotenství, ze kterého se dokonce stále ještě nezrodila verze finální, nýbrž druhá testovací. Na porod tedy čekáme dál, ale šestý potomek se vyvíjí dobře.
blog
Mageia logo 2013

Anabázi kolem šestého vydání linuxové distribuce Mageia se věnuji pravidelně, takže si vás pro případné doplnění historického kontextu dovolím odkázat na příslušnou sekci našich stránek. Dnes připíšeme další kapitolu.

Tvůrcům téhle distribuce, která je přímým potomkem Mandrivy/Mandrakelinuxu, se tedy podařilo překlenout největší problémy a zhruba necelého tři čtvrtě roku po první testovací verzi sta1 vyšla před pár dny sta2.

Ta obsahuje aktuálně Linux Kernel 4.9.13 (současná LTS varianta) a X.Org 1.19.1. Dále pak „KDE5“ s Plasmou 5.8.5 (též aktuální LTS), Gnome 3.22.3, MATE 1.16, Cinnamon 3.2.4, Xfce 4.12.1 a z aplikací například LibreOffice 5.3.1.1, Firefox 45 ESR, Thunderbird 45 ESR či Chromium 56. Dovlím si poznamenat, že používání ESR verzí Firefoxu je pro Mageiu typické, nehoní se za verzemi novými, takže lze předpokládat, že zanedlouho se Mageia 6 přepne na Firefox 52 ESR a na něm nějakou dobu setrvá.

Tvůrci dodávají, že spoustu práce dalo zakomponování Plasmy do systému, ale nyní konečně pracuje, ja má. Díky tomu také bylo možné nasadit novější než původně předpokládanou verzi Plasmy 5 i KDE Aplikací, což se na nich pozitivně projevuje z hlediska kvality.

Nadále platí, že jde o vydání testovací, takže nevhodné pro regulérní nasazení. Technicky je sta3 pouze snapshotem z Cauldron repozitáře z 28. února - od té doby tedy do systému přitekly další aktualizace, z nichž se sluší doplnit opravené Plasma applety pro mgaapplet (aktualizační) a net_applet (síťový nástroj). Je zde také Mesa 17.0.1, která je podstatně novější verzí než jinak obsažená 13.0. Také došlo na PulseAudio 10 a již brzy by se v repozitářích mel objevitFFmpeg 3.2. A nakonec jsou zde také nová vylepšení a opravy pro desktop IceWM a databázi PostgreSQL.

Podrobnosti k vydání najdete u Mageiy, stejně tak nechybí příslušná Errata (je tam toho zatím poměrně dost).

Zdroj: Mageia

Tagy: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse k blogu Vyšla Mageia 6 sta2

Neděle, 12 Březen 2017 - 12:32 | He3lix | Hovno!

Zobrazit diskusi