Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

20x24 Studio ukončí příští rok výrobu 50×60cm megafilmů Polaroid

Polaroid, to nejsou jen malé neostré papírky s instatními fotografiemi. Poté, co samotný Polaroid s jejich výrobou skončil, objevily se projekty jako Impossible Film a další. 20x24 Studio ale příští rok končí.

Originální fotoaparát Polaroid formátu 20×24 palce, tedy přibližně 50×60 cm, opravdu existoval V roce 2008, když Polaroid bankrotoval, jej od firmy koupil jistý John Reuter i se stovkami listů filmo-papíru pro něj. Založil firmu a chtěl vyrábět vlastní verzi fotoaparátu a také samotný film. Ale jak plyne už ze samotného rozměru filmu a představě o ceně fotografického materiálu, zájem byl extrémně malý.

John Reuter tak končí se svým snem. 20x24 Studio se stane příští rok minulostí. Za dobu existence firmy ani nedošlo k výrobě vlastního nového materiálu, 20x24 Studio vystačilo se zásobami od Polaroidu. Ty mají životnost / použitelnost ještě tak dva roky, takže na nějaké zbývající studiové projekty ještě s tímto obřím formátem dojde.

Majitel firmy to svého času pro New York Times odhadl na milióny dolarů. Tolik by bylo potřeba, aby se podařilo zahájit produkci filmů. Samotná kamera by vyšla na 1750 dolarů, tedy přesněji její zapůjčení na 1 den. Každý exponovaný list materiálu pak na 125 dolarů. To jsou ceny, které jsou opravdu nepřijatelné pro drtivou většinu již tak dostatečně šílených (v dobrém slova smyslu) potenciálních zájemců.

Velký formát, resp. ultra velký formát ale samozřejmě žije dál nezávisle na nějakém Polaroidu. Od 9×12 cm, přes Magnolích 13×18cm a obligátních 8×10 palců ještě dále a výše, ale zejména s černobílým negativním materiálem. Jak říkával pan Sudek: kdybych mohl, vzal bych si ještě větší kameru.

20x24 Ballet with Douglas Dubler from John Reuter on Vimeo.

Famed photographer Douglas Doubler brings his talents to the 20x24 camera to photograph young ballerina Rachelle di Stasio at Go Studios in Manhattan. Recorded with the Blackmagic Pocket Cinema Camera with a Kern Paillard Switar 10mm. Graded with FilmConvert Proand edited in Adobe Premere Pro CC on a MacBook Pro Retina and Core i7 iMac.

Tagy: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku 20x24 Studio ukončí příští rok výrobu 50×60cm megafilmů Polaroid

Žádné komentáře.