Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Superúsporné APU se spotřebou pod 2 W v horizontu dvou let?

AMD Fusion APU
Na akci Fusion Developer Summit odhalila AMD dlouhodobé plány s mobilními APU. Většinou se jako první dozvídáme kódová jména, aniž bychom věděli, co za nimi stojí - tentokrát se ale situace otočila…

Kapitoly článků

1.  Kaveri a Kabini

Nejdříve se ale podívejme na nové a doplněné informace ohledně produktů pro rok 2013.

Kaveri

Pro segment nejvyššího výkonu bude sloužit APU Kaveri (pro lepší přehlednost níže znázorňujeme, do jakého segmentu spadá, resp. jaký produkt nahradí):

  • Llano » Trinity » Kaveri

Přestože Kaveri půjde i do desktopů, budeme mluvit o její mobilní variantě (platforma Indus). Zatímco mobilní Llano nabízelo TDP v rozmezí 35-45 W a Trinity jej snížila na 17-35 W, zredukuje Kaveri ještě o fous počáteční hodnotu a nabídne rozpětí 15-35 W. Procesorová jádra (2-4) vyjdou z architektury Steamroller (třetí generace Bulldozeru a nástupce Piledriveru) a grafická část vzejde z architektury GCN - ještě však není jasné, zda v první generaci, kterou známe teď, nebo ve druhé, která je chystaná na přelom roku 2012 / 2013 (prakticky mezi tím asi nebude velký rozdíl). Pokud se plány nezmění, sjede toto APU z 28nm výrobních linek.

Kabini

Podobně jako nyní, tak i v roce 2013 bude sloužit pro ultramobilní segment speciální architektura. Této sféře stále dominují produkty založené na procesorové architektuře Bobcat a asi si vzpomenete, že APU Krishna a Wichita, která měla přinést její druhou generaci (se 4 či 2 jádry a 28nm výrobou), byla zrušena a nahradila je platforma Brazos 2.0 s APU Zacate E. AMD tím jen tak mimochodem udělala v plánech jeden velký bordel :-):

  • Zacate (18 W), Ontario (9 W) » Krishna (20 W), Wichita (8 W) » Zacate E (18 W) » Kabini (9-25 W)

Kabini na rozdíl od dosavadních řad již nebude stavět na architektuře Bobcat (ani Bobcat 2.0), ale na jejím plnohodnotném nástupci nazvaném Jaguar. Ten má mimo jiné nabídnout poněkud vyšší výkonnostní rozptyl, než jaký je k dispozici se současnou Zacate E, což znamená 2-4 procesorová jádra a rozmezí TDP 9-25 W. Horní limit ještě není definitivně uzavřen a může být o nějaký ten watt vyšší nebo naopak nižší.

AMD APU roadmap 2013
Roadmapa pro rok 2013

Důvodem pro zvýšení horní hranice TDP je totiž širší spektrum produktů, které Kabini obsadí. Cílem už nebudou jen netbooky a různá mini-PC, ale také ultrathin platforma, jejíž nižší cenové spektrum toto APU obohatí. V úvahu připadají i mikroservery.

Grafické jádro opět vyjde z architektury GCN, výroba pojede na 28nm procesu (jistě bulkové variantě) a křemíkovou kostičku uzavře BGA pouzdro (pokud někdo z příznivců mini-PC náhodou doufal v socket a možnost výměny, doufal marně).

Nyní už nám zbývají jen zmíněné ULP produkty…

Kapitoly článků
1.  Kaveri a Kabini

Diskuse ke článku Superúsporné APU se spotřebou pod 2 W v horizontu dvou let?

Pátek, 29 Červen 2012 - 15:33 | r23 | Ještě by AMD mohlo přestat používat tu svojí...
Pátek, 29 Červen 2012 - 00:37 | Tralalák | K poslednému odseku na doplnenie. "... ~2W...

Zobrazit diskusi