Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Aktivní podpora boje proti mezinárodní cenzuře projektu DeCSS na Internetu

diit.cz logo na CD-R serveru 1. dubna 2009
Systém CyberSpace.cz uživatelům českého i mezinárodního Internetu od dnešního dne oficiálně nabízí stažení volně distribuovatelného programu DeCSS.

Software DeCSS je jediným dostupným přehrávačem filmů na discích DVD pro systém Linux a další systémy unixového typu. Filmový průmysl kontrolující přidělování licencí pro software pracující s DVD nebyl schopen požadavkům uživatelů těchto systémů vyhovět, a umožnit vznik přehrávače filmu DVD pro tyto systémy.

Reakcí na tento neuspokojivý stav je právě program DeCSS, který DVD filmy pod těmito systémy přehrávat umožňuje. Pro neochotu filmového průmyslu spolupracovat s vývojáři software pro tyto operační systémy, bylo nutné při vývoji tohoto programu sáhnout k rozbití šifry CSS, kterou jsou data na discích DVD šifrována.

Sdružení amerických společností filmového průmyslu (MPAA) nyní zcela neoprávněně za pomoci vyhrůžek a uměle vyvolané atmosféry strachu cenzuruje Internet po celém světě, ve snaze zastavit siření tohoto programu, který byl svými autory uvolněn k bezplatné distribuci.

Tento bezprecedentní akt cenzury povazujeme za porušení svobody projevu a základních lidských práv. Současný stav, kdy je celý Internet cenzurován jedním mocným uskupením korporací, které pro své jednání nemá žádné legální podklady, považujeme za kritický, a nutný řešit. Celý případ přerostl v situaci, která by se mohla stát velmi nebezpečným precedentem
do budoucna a významně ohrozit svobodu celého Internetu.

Z tohoto důvodu se systém CyberSpace rozhodl v tomto případu angažovat a vyjádřit svou podporu projektu DeCSS. Prosíme poskytovatele obsahu sítě Internet i všechny, kterým není informační svoboda lhostejná, o návštěvu našich informačních stránek na adrese http://decss.cyberspace.cz a podporu našeho projektu. Na této adrese naleznete detaily celého případu, i diskusi o problému svobody projevu na Internetu, vyvolanou současnou situací.

Projekty CyberSpace i projekt podpory DeCSS jsou nyní nedílně spjaty, jedná se o komponenty jedné a té samé služby, služby, kterou já jako zástupce systému CyberSpace poskytuji uživatelům českého Internetu. Pokud já, jako poskytovatel obsahu svobodné sítě Internet, budu krácen na svých základních lidských právech a zcenzurován, nezvolím kompromisní řešení a
veškeré služby systému CyberSpace budou zrušeny, na protest proti bezpráví spáchaného justicí tohoto státu.

System CyberSpace poskytuje komunikační služby, a je znám především jako diskusní server. Filozofii systému je dynamičnost a rychlá implementace nápadu a požadavku uživatelů. Za méně než rok své existence si mezi českými diskusními servery vydobyl významné postaveni, a svou návštěvností se nyní řadí k dvaceti nejnavštěvovanějším serverům českého Internetu.

Za systém CyberSpace.cz,

Tomáš Stýblo, vývojář a provozovatel
admin@cyberspace.cz

Diskuse ke článku Aktivní podpora boje proti mezinárodní cenzuře projektu DeCSS na Internetu

Žádné komentáře.