Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

IBM se zbaví vlastních továren ve prospěch GlobalFoundries (?)

IBM GlobalFoundries logo
Je to už nějaký čas, co IBM prodala vlastní počítačovou divizi Lenovu a sestavy Applu přestaly používat její čipy. IBM stále zůstávají vlastní výrobní kapacity, kterých by se však mohla chtít zbavit…

GlobalFoundries, která vychází z výrobních technologií IBM, se logicky stává primárním kandidátem, který by tyto výrobny mohl převzít. Spekulace na toto téma tu již v minulosti byly, ale nyní je oživila (a určitý punc věrohodnosti přidala) anglická analytická firma Future Horizons:

„Předpokládáme, že GlobalFoundries koupí výrobní divizi IBM a Hynix s Micronem se postarají o zbývající menší paměťové výrobce.“

Tentokrát ale nejde jen o nějaké plácnutí jednoho analytika s přáteli u piva, ale o citaci z oficiální zprávy připravené pro Evropskou komisi ohledně budoucí 450mm výroby na území Evropy (čímž pochopitelně nevydáváme vztah prognózy k EK za záruku jejího faktického vyplnění - analytik Mike Bryant tvrdí, že má zprávy o probíhajícím jednání jmenovaných firem).

Jak jsme již zmínili, technologický smysl by to dávalo. Druhou stranou mince jsou možné politické tlaky - prodej nemalé porce amerického technologického zázemí někam do arabského světa, by mohl v očích některých osob vypadat všelijak.

GlobalFoundries Fab8 02
GlobalFoundries Fab8 - letecký snímek

To ale nechme stranou. Z pohledu GlobalFoundries by takový nákup měl smysl z jednoho prostého důvodu. Náklady na výstavbu nových továren se stále zvyšují, v současnosti dochází k vybavování nové Fab8 na Maltě a právě kvůli finanční situaci a nejisté budoucnosti odložila firma výstavbu další výrobny v Abu Dhabi.

Jak zmínila i TSMC, je výstavba továrny jen jednou polovinou problému - druhou tvoří kvalifikované pracovní síly, kterých se zkrátka v okolí nepoflakují stovky, aby jimi výrobce po slavnostním přestřižení pásky mohl továrnu zaplnit. Z toho důvodu by koupě hotové továrny s výbavou a zaměstnanci mohla být pro GlobalFoundries výhodnější cestou k rozšíření výrobních kapacit.

Diskuse ke článku IBM se zbaví vlastních továren ve prospěch GlobalFoundries (?)

Úterý, 17 Červenec 2012 - 16:50 | HKMaly | Jak matouci? Malta je prece jasne ostrov ve...
Úterý, 17 Červenec 2012 - 10:58 | Jaroslav Kučera | Jen bych asi nepsal "na Maltě", je to...

Zobrazit diskusi