Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Akvizice WEBCOM přinese Konica Minolta nové služby a růst

Konica Minolta kupuje českou společnost WEBCOM, jednoho ze tří největších dodavatelů CRM a ERP informačních systémů na platformě Microsoft Dynamics ve střední a východní Evropě.

Dokončení transakce je plánováno na konec července a je podmíněno schválením UOHS. Jde o největší investici v historii české pobočky Konica Minolta a první akvizici IT společnosti v zemích střední a východní Evropy. Hodnota celé transakce se pohybuje v řádu stovek milionů korun. Obě strany se dohodly, že nebudou k ceně transakce uveřejňovat bližší informace. 

„Akvizicí společnosti WEBCOM naplňujeme naši globální strategii, jejímž cílem je rozšíření nabídky Konica Minolta v oblasti tiskových řešení o nové sofistikované IT služby. Mezi oblastí zaměřenou na práci s dokumenty a podnikovými informačními systémy existuje mnoho zajímavých synergií,“řekl Tomáš Bednář, generální ředitel Konica Minolta Business Solutions Czech, a dodal: „Jdeme naproti trendu elektronizace a většího využití IT služeb v podnikové sféře. Převzetí společnosti WEBCOM nám zajistí nejen v České republice, ale i v okolních zemích další růst.“

  • Rozšíření IT kompetencí v ČR bude mít vliv na nabídku Konica Minolta v rámci celého regionu střední a východní Evropy
  • WEBCOM se bude s Konica Minolta podílet na vývoji nových společných produktů
  • Největší investice do posílení IT služeb v historii české Konica Minolta

Akciová společnost Webcom působí v České republice od roku 1998. Vloni dosáhla obratu téměř 350 mil. Kč. Zaměstnává 140 lidí a patří mezi největší partnery společnosti Microsoft v oblasti komplexních informačních systémů pro řízení podniků a firem v České republice.

„WEBCOM je ve svém oboru mimořádně úspěšná, nemáme proto v úmyslu nyní zasahovat do jejího fungování či struktury. Naopak chceme ji otevřít cestu na zahraniční trhy, na kterých už Konica Minolta podniká. Spolupráci zaměříme zejména na vývoj nových služeb a na nastavení společného přístupu k zákazníkům,“ vysvětlil T. Bednář.

Konica Minolta převezme všechny podnikatelské aktivity a zaměstnance WEBCOM. Společnost však bude i nadále působit odděleně pod svojí značkou. Řídit ji bude současný management.  Její výkonný ředitel Stanislav Hlobilek se stane členem nejvyššího vedení české Konica Minolta.  

Začlenění do skupiny Konica Minolta významně posílí vnímání značky WEBCOM,“ řekl předseda Správní rady Michal Zahradníček. „Očekáváme dynamičtější růst na globálním trhu. Více bychom se chtěli prosadit především v regionu střední a východní Evropy. Spolupracovat budeme jak při vývoji nových řešení na platformě Microsoft SharePoint, tak při integraci produktů WEBCOM na softwarové aplikace Konica Minolta z oblasti digitalizace a správy dokumentů,“doplnil Stanislav Hlobilek, výkonný ředitel WEBCOM.

V posledních letech uskutečnila Konica Minolta podobné akvizice například v Německu (Raber+Märcker GmbH, nyní Konica Minolta IT Solutions GmbH) nebo ve Francii (Serians S.A.S.). Dlouhodobě tak posiluje svoji pozici v oblasti IT služeb v celé Evropě. S cílem udržet přední postavení skupiny na globálním trhu postupně vytváří celoevropskou spolupracující strukturu vlastních IT společností. Ty by měly do budoucna aktivně přispívat k rozšiřování kompetencí Konica Minolta.  

O společnosti Konica Minolta Holding, Inc.

Konica Minolta je zastoupena v 64 zemích celého světa. Zaměstnává celkem 35 600 zaměstnanců a její výrobky a služby můžete najít na 14 000 obchodních a servisních místech. Centrálu má v Tokiu, evropská centrála sídlí v Hannoveru a americká v Ramsey (New York). Rychlý vývoj všech technologií zajišťuje více než 26 vývojových a technických center.

O společnosti Konica Minolta Business Solutions Czech

Konica Minolta Business Solutions Czech spol. s r. o. je součástí celosvětové sítě a uspokojuje potřeby, které vznikají na českém trhu, a pečuje o české zákazníky. V roce 2005 a 2010 bylo české zastoupení společnosti Konica Minolta vyhlášeno nejlepším zastoupením v evropském regionu, a to především díky kvalitě zákaznických služeb. Servisní kompetenci prokazuje certifikát nejlepší servisní organizace v Evropě za rok 2014. Pozici na trhu podtrhují i tržní podíly roku 2014 – Konica Minolta je v České republice číslo jedna v produkčním tisku s podílem téměř 70 %. Lídrem trhu je i v prodeji barevných multifunkčních zařízení (41 %) a prodeji černobílých multifunkčních zařízení (28 %). Rok 2014 ukončila Konica Minolta v České republice se ziskem ve výši 84 mil. Kč a dosáhla obratu 1,6 mld. Kč. Více informací na www.konicaminolta.cz.

O společnosti Webcom, a. s.

V roce 2014 dosáhla společnost Webcom obratu 345 mil. Kč a EBITDA 50 mil Kč, což ji činí jednou z nejziskovějších společností na IT trhu. S více než 100 konzultanty a vývojáři je největší implementační společností na území ČR. Požadavky zákazníků pokrývá i na Slovensku, v Polsku, Rumunsku, Bulharsku, Slovinsku a dalších EU zemích.

Webcom je majoritně vlastněn panem Michalem Zahradníčkem a panem Ivo Kristenem.

Webcom patří do skupiny TOP 60 světových společností a TOP 3 dodavatelů ve střední a východní Evropě IT řešení na platformách Microsoft Dynamics. Společnost je mimo jiné držitelem ocenění Microsoft Awards 2012 (v kategorii Microsoft Dynamics ERP) a 2013 (v kategorii Microsoft Dynamics CRM). Z pozice držitele titulu Microsoft Gold Partner pro řešení ERP a CRM patří mezi partnery Microsoft Dynamics s nejvyšší kompetencí pro oblast podnikových informačních systémů.

V České republice se stará o více než 150 korporátních zákazníků s implementovaným řešením Microsoft Dynamics a dalších 60 zákazníků, kteří používají internetové aplikace vyvinuté na SW společnosti Microsoft. Více na www.webcom.cz

Kontakt:
Garik Hammer                                                                                                           tel.: +420 739 004 799
DDeM, s. r. o.                                                                                                            tel.: +420 222 250 300
Polská 10, 120 00 Praha 2                                                                               e-mail: ghammer@ddem.cz