Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Specifikace prvních tří procesorů AMD Vishera - Piledriver zveřejněny

AMD FX-Series Vishera Piledriver specifications
Červencový slajd AMD, který rekapituluje parametry procesorů a APU pro rok 2012, prozradil specifikace první trojice procesorů platformy Vishera = architektury Piledriver = další generace FX-Series…

V první vlně produktů bude na výběr mezi čtyřjádrovým, šestijádrovým a osmijádrovým modelem (ano, od každého přesně jeden :-). Frekvence všech tří přesahuje 4 GHz, konkrétně čtyřjádrový (2 Piledriver moduly) FX-4320 běží v základu na rovných 4 GHz a v Turbu až 4,2 GHz. Šestijádrový FX-6300 má základ o něco nižší - 3,5 GHz - přičemž turbo dosahuje 4,1 GHz. Nejrychlejší osmijádro FX-8350 nabízí stejné taktovací frekvence jako čtyřjádrový kolega - 4,0 / 4,2 GHz.

AMD FX-Series Vishera Piledriver specifications
Specifikace platforem AMD pro rok 2012

Krom nejrychlejšího, který je určen pro TDP 125 wattů, spadají do 95W hladiny. Zajímala by nás ovšem reálná spotřeba čtyřjádrové FX-4320, protože při frekvenci o 600 / 200 MHz vyšší má TDP o 30 wattů vyšší, než čtyřjádrová Trinity s integrovaným grafickým čipem navíc. Zda je rozdíl daný přítomností L3, vyšších frekvencí, nebo FX jen mírně přesahuje 65W segment a byl proto zařazen do 95W, se zřejmě dozvíme až z recenzí.

Závěrem menší poznámka pro čtenáře, kteří by věnovali větší pozornost výše vyobrazené tabulce: Jedná se o specifikace platforem, nikoli procesorů jako takových. Když na řádce s Piledriverem vidíte fajfky například u „Accelerated Video Converter“, neznamená to, že nové procesory ponesou obvod VCE. To jen sestava s logem „AMD FX Vision“ musí krom udaného procesoru obsahovat grafickou kartu, která odfajfkované technologie podporuje.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Specifikace prvních tří procesorů AMD Vishera - Piledriver zveřejněny

Středa, 29 Srpen 2012 - 07:00 | Kert | Škoda té NEpodpory ECC pamětí.
Úterý, 28 Srpen 2012 - 15:51 | Libor Bauer | No konecne, dost se tesim... zatim jsem u sveho...

Zobrazit diskusi