Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Když se apríl vymkne z rukou: Radeon HD 7990 od TechPowerUp

kachna s kachňaty
O aprílových žertech jiných webů obvykle nepíšeme, ale někdy není vyhnutí. Obzvlášť v případě, když se zpráva, původně myšlená jako vtip, dostane mimo rodičovský server a začne žít vlastním životem.

Původně nevinný aprílový žertík serveru TechPowerUp se proměnil v solidní kachnu okamžikem, kdy mu několik dalších webů uvěřilo a přeposlalo jej do světa jako běžnou novinku. I když jej některé z nachytaných webů dodatečně označily jako žert, můžeme narazit i na takové, podle nichž výslovně nejde o aprílový žert, ale o skutečnost (což samozřejmě pravda není).

Nemá smysl zabíhat do detailů, ale podle aprílové zprávy TechPowerUp má být Radeon HD 7990 dostupný 17. dubna, nést 6 GB paměti GDDR5 a dva čipy AMD Tahiti taktované na frekvenci 1 GHz. Dalšími detaily se nemá smysl zaobírat - jak je zřejmé, jde o mix reálných a smyšlených parametrů. Jistý punc věrohodnosti zprávě dal údajný screenshot GPU-Z a obrázek samotné karty.

AMD Radeon HD 7990 GPU-Z april
AMD Radeon HD 7990 - screenshot GPU-Z, Apríl TechPowerUp

Na editaci screenshotu GPU-Z stačí Windowsovské malování, ale s kartou už to tak jednoduché není. I tady ale redakce TechPowerUp sáhla po editoru (byť nějakém vyspělejším), protože grafické chyby v obrázku patrné nejsou. Přítomné jsou ale chyby technického rázu: Autor totiž vzal jeden z oficiálních obrázků Radeonu HD 7850, které AMD dodala tisku a provedl na něm řadu úprav, které jsou sice graficky zdařilé, ale s ohledem na údajný Radeon HD 7990 nemají smysl.

AMD Radeon HD 7990 april
AMD Radeon HD 7990 - Apríl severu TechPowerUp

V první řadě větrák dostal samolepku GHz edition, aby odpovídal specifikacím, změnilo se číslo na PCB a délka karty. To vše je OK. Mezi lopatkami chladiče autor odmazal pasivní část radiálního bloku, který pod větrákem v případě dvoučipové karty nedává smysl. To je taktéž v pořádku. Zároveň jej ovšem nahradil prázdným PCB s neosazenými součástkami, což v případě duální karty naopak smysl nemá. Rovněž nemá smysl, aby kartu se spotřebou ≥300 W chladila jedna zahnutá heatpipe, která navíc prochází pod středem ventilátoru.

AMD Radeon HD 7850
AMD Radeon HD 7850 - fotografie AMD, ze které TechPowerUp vytvořil Radeon HD 7990

Asi není třeba popsanou událost více rozebírat - pokud však na tuto novinku ještě někde narazíte, nenechte se nachytat, ať už o ní daný server tvrdí cokoli :-).

Zdroje: 

Diskuse ke článku Když se apríl vymkne z rukou: Radeon HD 7990 od TechPowerUp

Žádné komentáře.