Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Britská Tisková agentura získala grant na využití AI pro psaní zpráv

PR článek
800 Px Google Sign
V oboru umělé inteligence je v posledních měsících poměrně živo. Na její přítomnost jsme si zvykli v různých oborech. Málokoho by ale napadlo, že se dočkáme budoucnosti, kdy zastane i psaní zpráv. Taková je vize Britské tiskové agentury.

Na časté novinky ze světa samořiditelných aut jsme si již zvykli. Čeští studenti se zase blýskli algoritmem, který dokázal pracovat s neúplnými informacemi a porážet nejlepší pokerové hráče světa v nejrozšířenější variantě této hry. Nyní se ale zdá, že umělá inteligence zanedlouho bude vykonávat také kreativní práci.

Roboti pomohou Národní zpravodajské agentuře napsat až 30 000 regionálních zpravodajských článků měsíčně za pomoci lidských novinářů. Vše bude financovat grant společnosti Google. Press Association získala grant ve výši 706 000 EUR (621 000 liber), aby mohla provozovat zpravodajskou službu s počítači, které budou psát lokální zprávy. Národní zpravodajská agentura, která dodává kopii novinářům ve Velké Británii a Irsku, se spojila s novinkami založenými na datových zprávách Urbs Media o projektu, jehož cílem je vytvořit "proud přesvědčivých místních příběhů pro stovky médií ".

Forward 2083419 1920

Získala tak jeden z největších grantů z digitální zpravodajské iniciativy Google (DNI), která se soustředí na podporu inovací v evropské digitální žurnalistice. PA a Urbs Media vytvoří Radar - Reportéři A Data A Roboti - a každý měsíc napíšou tisíce reportáží. Šéfredaktor PA, Peter Clifton, řekl, že novináři budou stále zapojeni do sbírání a vytváření článků a budou používat umělou inteligenci k zvětšení množství obsahu.

Řekl: "Kvalifikovaní lidští novináři budou v procesu stále životně důležití, ale Radar nám dovoluje využívat umělou inteligenci, aby se zvýšilo množství lokálních zpráv, které by bez ní nebylo možné poskytnout. Pro PA je to fantastický krok vpřed."

Cílem projektu je splnit "rostoucí poptávku po konzistentních a skutečných pohledech na místní komunity" pro regionální média, nezávislé zpravodaje a velmi silně lokálně orientované stránky a bloggery, vysvětluje PA.

Novináři najdou příběhy v národních otevřených databázích čerpajících mimo jiné z vládních úseků, místních zastupitelstev a útvarů NHS a vytvoří "propracované vzory" pro témata jako kriminalita, zdraví a zaměstnanost. Pomocí softwaru pro přirozený jazyk se z každého příběhu vytvoří více verzí, čímž se "zvýší masová lokalizace zpravodajského obsahu". Clifton uvedl, že je to "pro PA nesmírně vzrušující vývoj", který se může stát "opravdovým přelomem pro britská a irská média".

Artificial Intelligence 2167835 1920

Společnost PA a Urbs Media vytvářejí plán pracovních postupů, které vygenerují velký objem příběhů pro čtenáře. Grant bude použit také na vytvoření databázových nástrojů pro shromažďování a kombinování datových souborů a "redakční správy", která bude řídit proces automatizace.  Radar automaticky vygeneruje grafiku, video a obrázky, které se přidají k příběhům.

Prostředky budou také využity k posílení distribučních platforem PA, které pomohou vyhledávat a používat obsah lokálním čtenářům. PA již sdílí některé své plány se svými regionálními zákazníky. Nyní zahajuje přijímací proces, jehož výsledkem bude tým pěti novinářů, kteří budou vyhledávat příběhy, vytvářet pro ně šablony pro ně a upravovat datově řízený obsah.

Clifton uvedl: "V době, kdy mnoho je mnoho médií sužováno přehnanými komerčními požadavky, poskytne Radar cenově efektivní zpravodajský ekosystém, který zprostředkuje zajímavé lokální příběhy a umožní čtenářům udržovat si povědomí o demokratických orgánech." Projekt bude pravděpodobně spuštěn počátkem příštího roku, protože PA oslavuje své 150. výročí.

Artificial Intelligence

Tim Dawson, prezident Národního svazu novinářů, prohlásil, že unie nejsou žádní luddisté nebo odpůrci technologických inovací, ale dodal: "Nedostatečné investice do žurnalistiky a novinářů jsou masivním problémem médií po celé Velké Británii. Pokud se objeví nějaké prostředky, měly by být investovány právě sem." Řekl, že požár v Grenfell Tower ukázal potřebu "robustní žurnalistiky". Dawson také dodal: "Nepochybuji, že je možné, aby počítače a algoritmy mohly z příběhů získávat data."

Souhlasí s tím, že toto může novinářům poskytnout více prostoru na rozpracování příběhů, ale dodává: "Skutečným problémem médií je nedostatek zpravodajství dělaného v dobré víře. Nemyslím si, že tato počítačová magie ji nahradí. To, čeho se, jakožto prezident NUJ obávám, je že, zprávy z třetí ruky budou prezentovány jako něco vzrušujícího, ale to, že je budou psát počítače, umožní mediím zbavit se většiny novinářů“. Dawson je přesvědčen, že čtenáře stále lákají dobře napsané a působivé příběhy a umně zpracované fotografie.

Tagy: