Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Bývalé vedení firmy doznalo vinu v kauze Olympus

Tsuyoshi Kikukawa - Olympus
Kauza kolem společnosti Olympus, která se týká dlouhodobé manipulace s finančními výsledky firmy, se opět pohnula o krok vpřed. Trojice obviněných, kteří za těmito machinacemi stála, doznala vinu.

Bývalý šéf firmy Tsuyoshi Kikukawa, jeho vice-prezident Hisashi Mori a tehdejší auditor Hideo Yamada se přiznali k upravování finančních výsledků, na které přišel minulý CEO společnosti Michael Woodford. Kikukava (na snímku) prohlásil, že na sebe bere plnou zodpovědnost za vzniklou situaci a lituje komplikací, které jeho jednání přineslo partnerům společnosti, akcionářům i širší veřejnosti.

Zatím není jasné, jak vysoký trest trojice dostane, ale podle japonského práva lze předpokládat až 10 let vězení a pokutu 10 milionů jenů (tj. přes 128 tisíc dolarů / 2,5 milionu Kč) pro každého. To se však týká pouze aktuálně řešené části případu, tedy manipulace posledních finančních zpráv - to je srovnáváno se špičkou ledovce celého případu. Kořeny kauzy sahají až na konec osmdesátých let, kdy došlo na několik riskantních (a nevydařených) investic, které se původní vedení snažilo již v devadesátých letech maskovat - zřejmě i za účasti několika externích finančníků.

Předpokládá se, že rozpletení těchto záležitostí zabere ještě mnoho měsíců. Samotnému Olympusu pak hrozí pokuta zhruba 10× vyšší, než jakou bude muset uhradit každý ze jmenovaných pracovníků. Krom toho společnost může čekat žaloby ze strany akcionářů; jako důsledek propadu firemních akcií už se rozběhlo 12 soudních případů, 11 z nich v rámci Japonska.

Ztráta 1,1 miliardy dolarů, kterou bývalé vedení tajilo, zdaleka nebude jediným šrámem, který Olympus ponese.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Bývalé vedení firmy doznalo vinu v kauze Olympus

Středa, 26 Září 2012 - 13:28 | Jirka1 | Na druhou stranu už ale nectí ani japonské...
Středa, 26 Září 2012 - 12:33 | DRK | Ti japonci evidentně neznají yákladní pravidla...

Zobrazit diskusi