Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Canon bude stahovat EOS 650D aneb Co vše se může na zrcadlovce pokazit

Canon 650D, postižené části
Majitelé se nemusí děsit nějaké závažné konstrukční vady, společnost Canon pouze upozornila na problém týkající se omezeného množství kusů této nové zrcadlovky, který si ale patrně vyžádá jejich stažení do servisu za účelem výměny jedné části…

Canon na základě stížnosti zákazníků vysledoval, že u digitálních zrcadlovek EOS 650D (alias též Rebel T4i) vyrobených mezi 31. květnem a 15. červnem byla použita špatná várka jedné chemikálie, která je součástí výroby pogumování gripu/těla. Kvůli ní po jisté době grip chemicky reaguje a uvolňuje zdraví škodlivou chemikálii a jeho barva se mění v bílou.

Onou chemickou látkou, která se na pogumovaných částech tvoří, je zinečnatá sůl dimethyldithiokarbamátu. Ta vzniká díky reakci gripu s vnějšími vlivy, neboť ač sama při výrobě této části nebyla použita, skutečně použitý urychlovač vulkanizace materiálu tohoto pogumování byl u dané výrobní šarže použit ve vyšším množství, než měl. Efekt je větší/rychlejší s vyšší teplotou či vlhkostí prostředí.

Canon vysledoval konkrétní postiženou sérii zrcadlovek, ty se vyznačují specifickým sériovým číslem a je možno si to ověřit na webu výrobce. Firma upozorňuje, že koncentrace zmíněné soli je minimální a nebyly zaznamenány žádné případy, kdy by došlo k alergické reakci majitele. Prozatím majitelům, kterým tato reakce na těle zrcadlovky probíhá, doporučuje vždy po kontaktu řádně umýt ruce a také si hlídat případně zarudnutí očí. V tuto chvíli je v přípravě program pro bezplatnou výměnu těchto částí zrcadlovky v servisech. Registrovaní majitelé budou automaticky upozorněni, informace o spuštění programu (očekává se v polovině tohoto měsíce) se objeví i na firemních webech.

Tato informace je z webu Canon USA a ač se ověřovací systém sériového čísla nachází na domovském japonském webu firmy, nemůžeme potvrdit ani vyvrátit, jestli vůbec, či kolik kusů EOSu 650D bylo prodáno v Česku či na Slovensku. Pokud tedy EOS 650D vlastníte, ověřte si jej skrze sériové číslo, případně kontaktujte místní zastoupení, jak ostatně doporučuje Canon USA.

Canon EOS 650D + 18-135

PS: nejde o nic vážného, zkrátka již několik desítek let žijeme v „plastové době“, kdy se foťáky nevyrábí ze dřeva či kovu a toto se čas od času může stát. Canon si jistě do budoucna pohlídá, aby se to již neopakovalo.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Canon bude stahovat EOS 650D aneb Co vše se může na zrcadlovce pokazit

Žádné komentáře.