Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Catalyst 5.13 a Avivo z pohledu videa

ATI Catalyst logo
Před pár dny jsme vás informovali o tom, že ATI chystá pro majitele svých karet ještě jednu verzi Catalystů, která dostává číselné označení 5.13. Už tehdy si i vrabci na střeše štěbetali o tom, že drtivá většina změn oproti verzi předchozí, taktéž sotva pár dní staré, se nebude týkat nějakých vylepšení 3D akcelerace, ale počátečního stádia implementace schopností práce s videem, které ATI schovala pod společný název AVIVO. No a dnes je ten správný čas se podívat na to, co si od nynějška budou moci šťastní majitelé nějaké té karty ze série Radeon X1000 dopřát.

Kapitoly článků

1.  Přehrávání, komprese v Avivo aplikaci

Na začátku článku by bylo vhodné si připomenout, co že to vlastně AVIVO všechno umí. Nám na to stačí sáhnout po čtvrt roku starém článku, ve kterém jsme si podrobně vyložili v podstatě všechno, co ATI pod pojmem AVIVO shrnuje. Připomeňme si tedy věci, které se týkají grafických karet jako takových, AVIVO schopnosti při zachytávání videa nás nyní nezajímají.

Přehrávání

Již mnohokrát v minulosti zde padlo, co všechno ATI bude umět hardwarově akcelerovat při přehrávání (chcete-li, dekódovat). Kromě již tradičních kodeků jako MPEG1 a 2 či u ATI již léta existující akcelerace MPEG4 nám nová verze Catalystů přináší akceleraci HD videí, vzniklých kodeky jako VC1 či H.264. Zejména H.264 je v čele zájmu odborné veřejnosti, protože ta moc dobře ví, že jen samotným procesorem takovou akceleraci dneska prostě neutáhne. Bavíme se samozřejmě o HD videích v rozlišení nejvyšším, tedy 1920×1080(i/p). Tak a v tuto chvíli vám musíme sdělit první smutnou zprávu.

Pokud jste doufali, že si koupíte Radeon X1300 nebo X1600 a budete mít grafiku, která zvládne akcelerovat H.264 i v 1920×1080, běžte to někam tiše oplakat, nepůjde to. Přímo z materiálů ATI pro vás máme smutnou zprávu: Radeon X1300 sice zvládne hardwarovou akceleraci H.264, ale jen v SD rozlišeních 480p a 576p, tedy standardním PALu a NTSC. Radeon X1600 je na tom o něco lépe, ten už dá alepoň „nižší“ HD rozlišení 1280×720p. Bohužel je smutným faktem, že jen a pouze karty nejvyšší, tedy Radeony X1800 zvládnou akcelerovat plné HD rozlišení 1920×1080. Ono to koneckonců celkem dává smysl, protože tuto akceleraci musí grafická karta nějak počítat a X1300 je frekvenčně daleko pomalejší než takový X1800 XT, nehledě na podstatně menší počet pixel a vertex shaderů. ATI současně nejspíše počítá i s tím, co si z výkonu shaderů ukousnou všechny vedlejší výpočty, související se šifrováním video renderingu při přehrávání chráněných HD videí ve Windows Vista.

Toto je tedy asi ta správná chvíle na to nemít nadále rád Hollywoodská studia. Čert ví, třeba by při absenci šifrování dal 1920×1080 alepoň Radeon X1600 XT (ale berte to jako spekulaci). Každopádně bych si také nebyl zcela jistý, že například akcelerace na X1300 kartách je možná jen do 576p. Teoreticky by nemusel být problém akcelerovat třeba 960×540, stejně tak X1600 karty by mohly zvládnout něco typu 1440×900, zvláště pokud by takováto videa nebyla nijak chráněna proti kopírování a jejich přehrávání tedy nebylo potřeba šifrovat. Na druhou stranu je však potřeba konstatovat, že takováto „nestandardní“ rozlišení zvládnou dnešní rychlé procesory dekódovat samy o sobě, takže přínos akcelerace H.264 na ATI kartách je jen v odlehčení jejich zátěže. Nás v Česku toto prozatím nemusí nijak zvlášť trápit. Jistě mezi vámi není mnoho lidí, kteří by měli svoji videotéku přecpanou H.264 filmy v rozlišení 1920×1080, takže si možná prostě jen pár měsíců počkáte, než cena nejnižšího Radeonu X1800 XL 256 MB klesne na pro vás přijatelnou úroveň. Současně se ještě sluší říci, že H.264 není jediný kodek pro filmy uložené na Blu-ray a HD DVD médiích a že například Sony Pictures se rozhodla sáhnout po klasickém MPEG2. V případě jejích filmů tedy nečekejte nějaké zvláštní problémy s akcelerací HD filmů.

Samostatný odstavec si pak zaslouží konstatování, že implementace H.264 akcelerace v Catalystech 5.13 je první verzí, která se dostává mezi veřejnost, takže vše není definitivně ztraceno. ATI dle svých slov intenzivně pracuje na tom, aby se výkonnostní limity GPU při akceleraci H.264 podařilo posunout o něco dále, takže se možná nakonec v budoucnu dočkáme toho, že X1300 zvládne 1280×720 a X1600 si poradí s 1920×1080. V kartách ani ovladačích není implementována žádná umělá limitace, jediným problémem je opravdu výkon grafického procesoru a rychlost napsaného (shaderového?) kódu, který se o akceleraci H.264 stará.

Ale to jsme se nechali trochu unést, vraťme se nyní k technickému řešení H.264 u Catalystů 5.13. Akcelerace tohoto kodeku stojí na řešení, které kanadská společnost vyvinula ve spolupráci s firmou Cyberlink, jejíž H.264 decoder je tak schopen využívat akceleračních schopností Radeonů řady X1000. V podstatě tedy obdobné řešení jako před lety, kdy DivX Player přišel s akcelerací MPEG4 videí pomocí tehdejších Radeonů 8500.

Server Anandtech měl možnost akceleraci H.264 proměřit. Testovali trailer filmu The Chronicles of Narnia, jenž je na stránkách Apple k dispozici v Quicktime 7 variantě H.264 kodeku a v rozlišení 720p. Použili přitom PC s procesorem Athlon 64 3500+ a kartou Radeon X1600 XT. Při přehrávání ve Windows Media Playeru 10, který je schopen využívat Cyberlink H.264 akcelerace, se dostali na vytížení procesoru v rozmezí 9 až 58 %, průměrně pak 32 %. Při přehrávání v Apple Quicktime 7, které si s Cyberlink dekodérem „neumí povídat“, to dávalo 19 až 78 %, průměrně 53 %, což je o desítky procent více. Netřeba zmiňovat, že při použití Radeonu X1800 XT by zátěž procesoru byla podstatně nižší, stejně tak by na tomto CPU zjevně nebyl problém přehrávat video v plné kvalitě 1080p. Co se týče ATI, pak se dá směle říci, že při použití jejích karet nepotřebujete pro přehrávání libovolného videa nijak náročný procesor, klidně si vystačíte s tím nejpomalejších Athlonem 64.

Tolik tedy k přehrávání filmů, nyní se podívejme, jak že to vlastně je s tou kompresí pomocí grafické karty. Něco málo jsme naťukli již začátkem listopadu a bohužel musíme říci, že ne všechno jest zlatem, co se třpytí.

Komprese pomocí Avivo Video Converteru

Nejprve ke kosmetickým záležitostem: ATI Avivo Transcode Wizard se nám přejmenoval na ATI Avivo Video Converter. Aplikace umí kompresi do následujících kodeků/formátů: MPEG1 (VCD), MPEG2 (SVCD, DVD Video), MPEG-4/DivX compatible, WMV9, Portable Media Center, H.264/avi, MPEG-4/PSP a H.264/iPod. A nyní si pojďme umístit na hlavu kostku másla následně posypanou popelem a k tomu přidejme na krk ceduli s nápisem „kachna“. Tehdy v listopadu, kdy se objevily první zvěsti o aplikaci Avivo Transcode, se všichni až nestačili divit, jaktože jsou grafické karty ATI při kompresi videa tak podstatně výkonnější než CPU. No ... finta byla někde jinde.

Server Anandtech uvádí celou věc do těchto rovin: Celou kompresi pomocí programu Avivo Video Converter nepočítají grafické karty ATI, ale stále onen starý dobrý procesor v PC. Tudíž oproti kompresi například pomocí VirtualDubModu se z principu nic nemění. Odkud se vzala informace o tom, že vše počítá grafická karta, to již asi nezjistíme. Každopádně nám zde zůstává oříšek, který je třeba rozlousknout.

Tím oříškem je fakt, že, bez ohledu na to jestli to celé komprimuje grafika nebo CPU, stále je Avivo Converter podstatně rychlejší než klasická komprese pomocí běžných kodeků. Anandtech k tomu uvádí, že ATI díky svým obrovským zkušenostem s videem zvládla optimalizaci velké části kompresních algoritmů, takže prostě velkou část potřebných výpočtů vykonává podstatně rychleji než „jiná softwarová řešení“. No, na hardwarovou kompresi si asi ještě počkáme, V případě momentální Avivo aplikace snad jen můžeme doufat, že provedené optimalizace nemají dopad na kvalitu produkovaného videa, tedy že ve srovnání s kompresí pomocí DivX kodeku versus kompresí pomocí MPEG-4/DivX compatible profilu v Avivo dostaneme co nejvíce stejný výsledek, tedy že optimalizace kompresních algoritmů nebyla na úkor kvality produkovaného videa.

Zde si tedy ještě dovolme malé povzdechnutí. Jistě se mezi vámi najde spousta takových, která i nadále zůstane u klasických metod komprimování filmů. Pokud bychom si totiž vzali do ruky právě VirtualDubMod s hromadou skvělých plug-inů, které pro něj existují, tak ve srovnání s ním vypadá Avivo Converter jako chudý příbuzný, který umí „pouze“ o něco rychleji komprimovat.

Zanechme tedy nyní nářků a podívejme se, jak si Avivo Video Converter vede v porovnání s Nero Recode při kompresi. Testy pocházejí přímo od ATI a porovnávají doby komprese 30minutového MPEG2 videa do H.264 pro iPod a to na počítači s procesorem Pentium M 2,26 GHz a 1 GB RAM. Sami vidíte, že dle ATI je Avivo Video Converter zhruba třikrát rychlejší než Nero Recode. Na serveru Anandtech ještě proklepli převod videí WMV HD, MPEG1 a DivX do formátu MPEG4 pro Sony PSP s datovým tokem 768 kbit/s a dle nich je v těchto specifických úlohách Avivo Converter o 40 až 130 % rychlejší než Nero Recode, takže výsledky přímo od ATI berte s rezervou.

Avivo Video Converter v provnání s Nero Recode

Avivo Video Converter však není nějakou aplikací, kterou by ATI chtěla prorazit na softwarový trh. Má údajně v plánu naopak kompresní algoritmy v ní obsažené nabídnout třetím stranám jako třeba právě Neru, aby je zabudovali do svých programů. Dovolil bych si však celkem pochybovat, že bychom se dočkali nějaké oficiální implementace těchto algoritmů v utilitách typu VirtualDub či ffmpeg už kvůli jejich GPL licenci.

Na závěr příjemná zpráva, server Anandtech dostal od ATI svolení poskytnout na svých stránkách aktuální verzi Avivo Video Converteru ke stažení s tím, že se na něj nevztahuje žádná podpora od ATI. Stahovat tedy můžete přímo od nich ale má to jeden háček. Aplikace běží pouze, pokud máte v PC kartu série Radeon X1000, jinak se odmítá spustit. Těžko říci, zda je to proto, že by přeci jen něco málo ze schopností karet používala, nebo je to prostě prozatím implementované umělé omezení (aby například nebylo možno používat tento program, pokud máte grafiku od konkurenční nVidie). Každopádně na Avivo Converterem nelámejte hůl, do budoucna ATI opravdu chystá verzi, která už bude provádět kompresi videa hardwarově.

Na poslední otázku odpovídá promptně server EliteBastards, který uvádí na svých stránkách informaci, že má k dispozici Avivo Video Converter „patřičně upravený“ tak, aby ke svému chodu žádný Radeon X1000 nevyžadoval. Bohužel momentálně není k dispozici odkaz ke stažení, údajně kvůli naprostému přetížení serveru. Naštěstí po nich hned převzal štafetu server bit-tech, takže můžete stahovat od nich verzi 1.0.1 (značně padající a nepěknou, nicméně vám možná poběží lépe) nebo verzi, která byla na mém stroji podstatně spolehlivější a plně fungující.Ta pochází ze serveru Guru 3D.

Aplikace si do systému přidá své vlastní „kodeky“. No a protože já k plné spokojenosti používám ffdshow, které při práci s videem umístí svoji ikonku do systémové lišty, můžete nyní vidět, jak se tváří nastavení těchto „kodeků“ během probíhající komprese. Samozřejmě ve VirtualDubu je mezi naistalovanými kodeky neuvidíte.

Obrazovka pochází z počítače s integrovanou grafickou kartou v čipsetu SiS 741GX, takže opravdu jakékoliv omezení na karty ATI je vloženo uměle. Program na námi použitém stroji (Duron 1800, 768MB RAM, Windows XP) bez potíží běžel a bez problémů komprimoval zdrojové XviD video do H.264/avi. V této verzi však čekejte některá nemilá omezení, namátkou třeba to, že datový tok se dá nastavit pouze ve velmi hrubých krocích, pro H.264/avi například jen 128, 2096, 4064, 6032 a 8000 kbit/s, což je naprosto nedostatečné. Další detaily si však nechme na příště, protože pro vás chystáme článek popisující tento program hlouběji a dostane se i na vzpomínané srovnání kvality oproti běžným kodekům.

Kapitoly článků
1.  Přehrávání, komprese v Avivo aplikaci

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Catalyst 5.13 a Avivo z pohledu videa

Úterý, 12 Srpen 2008 - 23:31 | Anonym | slamak1 - není to taky jenom pro ATI X1xxx série...
Neděle, 25 Prosinec 2005 - 03:00 | Anonym | avivo sem bez problémů stáhnul a jako samostatná...
Pátek, 23 Prosinec 2005 - 13:49 | Michal Vavrousek | Já jsem zkusil překonvertovat 820MB MPEG...
Pátek, 23 Prosinec 2005 - 01:55 | Anonym | Kromě těch několika kroků u bitratu tam nic...
Čtvrtek, 22 Prosinec 2005 - 12:57 | MMx | Jedna noob otazka ale predsa: V tom avivo...
Čtvrtek, 22 Prosinec 2005 - 10:26 | Yusaku | "drobny" problem s tou HW...
Středa, 21 Prosinec 2005 - 21:36 | Anonym | Tak jsem to zkusil a jsem celkem překvapený , tak...
Středa, 21 Prosinec 2005 - 20:52 | luki | all: Vychádzal som z nesprávnych infos - niektoré...
Středa, 21 Prosinec 2005 - 18:20 | Anonym | luki: Kvalita obrazu u současných karet závisí na...
Středa, 21 Prosinec 2005 - 00:08 | Anonym | luki: Control Center je napisany v .NET preto sa...

Zobrazit diskusi