Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Čínský Čen-ťiang se díky řešením IBM promění v chytřejší město

IBM Smarter Cities
Společnost IBM a čínské město Čen-ťiang oznámily navázání spolupráce, v jejímž rámci IBM pomůže městu transformovat systém veřejné dopravy. Čen-ťiang pro tento účel využije hardware, software, služby a technologie vytvořené divizí IBM Research. Implementovány a spravovány budou prostřednictvím řešení Intelligent Operations Center for Smarter Cities, které poslouží jako centrální řídící jednotka města.

Čen-ťiang je známé historické a kulturní město na východě Číny situované v regionu, jenž zažívá silný hospodářský růst. Městská prefektura s více než třemi miliony obyvatel je významným dopravním uzlem oblasti díky své poloze poblíž místa, kde řeku Jang-c'-ťiang křižuje Velký kanál – nejdelší umělá řeka na světě. Čen-ťiang je rovněž považován za oblast s příkladnou ochranou životního prostředí.

Pro posílení hospodářského rozvoje, podporu turistického ruchu a celkové zlepšení životních podmínek svých obyvatel odstartovalo město projekt "Chytřejší Čen-ťiang, chytřejší turismus" (Smarter Zhenjiang, Smarter Tourism), jenž zahrnuje mimo jiné výměnu a modernizaci více než 1 000 vozidel veřejné dopravy a 400 autobusových nádraží. V rámci modernizace celého systému město navíc implementuje řešení Intelligent Transportation společnosti IBM pro chytřejší dopravní systémy. To zajistí správním orgánům ucelený přehled o dopravní síti a bude řídit nový systém časového plánování autobusové dopravy za využití analytických technologií pro lepší organizaci provozu na více než 80 trasách, jimiž je město protkáno.

Ve svých komplexních řešeních Intelligent Operations Center a Intelligent Transportation zužitkovává společnost IBM kromě zkušeností získaných při realizaci více než 2 000 projektů spadajících do konceptu "chytřejších měst" (Smarter Cities) ve městech po celém světě také jednotlivá řešení dodávaná divizemi IBM zaměřenými na hardware, software, služby a vývoj. Díky své flexibilitě a škálovatelnosti může být řešení Intelligent Operations Center aplikováno na široké spektrum městských služeb, například vodohospodářské služby či veřejná bezpečnost.

Nástroje IBM pomohou podpořit ekonomiku i rozvoj turismu
Zdroje: 

Jiří Molnár

Pracoval zde pět let jako šéfredaktor serverů CDR.cz, DIIT.cz a PCPoradenstvi.cz. Aktivně se podílel na tvorbě obsahu všech tří webů, primární rolí však bylo řízení redakčního týmu a prosazování marketingové strategie. Dnes pracuje jako IT konzultant a frontend vývojář na volné noze.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Čínský Čen-ťiang se díky řešením IBM promění v chytřejší město

Žádné komentáře.