Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k První výsledky nejrychlejšího čtyřjádra Core i7-7740K

Nudááááá. Dokud Intel nepřijde s šestijádrem pod 10k, tak pro mě neexistuje i kdyby nabízel 4,8GHz.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ani bych neřekl, prostě nepatříte mezi zákazníky, které přednosti tohoto procesoru osloví a motivují ke koupi. K dispozici by měla být celá nová platforma, zvýšil se počet PCIe 3.0 linek (CPU x16 + x8 + x4) a procesor se tváří na výkon (singlethread) s pravděpodobným navýšením kapacity a rychlosti pamětí (doufejme).

Uplatnění se najde už samo, protože různé CAD software (profesionální i amatérské) nemohou využívat více jader a výkon ST znamená méně čekání (např.: úpravy vlastností plochy, sketche, změny ve struktuře apod.). DelfShip 8.08 celkem dobře využívá více vláken, ale jsou situace např: měníte vlastnosti trupu (ploch) čekáte, až to 1. jádro celé přepočítá. Samozřejmě dochází k přehazování tasku na další jádra (automatický děj, který zabraňuje dlouhodobému namáhání fyzického jádra z důvodu tepelného zatížení procesoru - toto chování nezmění ani manuální nastavení affinity), ale po dlouhou dobu jen čekáte a čekáte. Jedno jádro se peče, zbytek počítače přešlapuje. Dokud není přepočítáno (chronologicky), není možné se hnout z místa, tedy ani nastartovat paralelní procesy.

Zákazníka si to najde, vás pravděpodobně neosloví a já si počkám na konec roku, jak se situace vyvine a potom se rozhodnu, zda vyměním i7-4930k a za co. Budou zavedené (vychytané blechy) obě platformy s čipovou sadou AMD X399 i Intel X299.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mně to přijde jako výmluva. Si vem, co by Intel mohl vyrobit, kdyby si měl pravdu. Navrhnout dvoujádro (maximálně tříjádro) pro nejvyšší frekvence (ať si klidně zabírá o něco větší plochu křemíku než je obvyklé), dát mu perfektní provedení odvodu tepla, klidně trochu větší cache než mají quady a rázem tu je 5GHz základ za cenu srovnatelnou s Quadem a výkonem z oblasti tvých snů. AMD by totálně vydrtil v jakémkoliv single a dokonce i dual threadovým programu. Pokud by si to zákazníky našlo, tak proč to Intel nedělá? Zisk by měl.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Proč by to měla být výmluva? 90 procent lidí nepotřebuje více než 4 jádra. Natož pak 8 vláken. Tyhle více jádrové procesory využijete pro specializované účely, ale nemají moc šanci oslovit většinu pro kterou je mnohem důležitější výkon na jádro při srovnání se spotřebou. Většina lidí nepracuje s vysoce paralelizovanýma úlohama.

Pokud někdo potřebuje opravdu velké množství vláken, tak si pořídí něco jako Xeony, které mají přes 20 jader. Ale tyhle procesory potřebujete v serverech a ne v domácím a většinou i ne v pracovním použití. Tím samozřejmě neříkám, že si Ryzeny své zákazníky nenajdou. Ale nebude to masová záležitost. Zvláště při těchhle cenách.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Co je pro tebe vysoce paralelizovaná úloha? Když mám spuštěn hlavní nejnáročnější software (nic atypického) + OS a něco na pozadí, tak snad zatížit šest jader už není žádný vědecký overkill. A to mi antivir do PC nesmí. Lidskou potřebu můžeš vnímat jen jako jídlo/pití a pobyt v teplotě co nás nezabije. Intel má podle Vás v rukou obrovské eso a z nějakého záhadného důvodu ho nevyužívá, i když by z toho měl větší zisk, protože by na ploše křemíku mírně ušetřil a citelně výkonnější dual až triple core by mohl prodávat za cenu šestijader, protože by je někdy (podle Vás často) porážel.

S osmiválcem taky nemusíš jezdit v obci stovkou, ale v případě potřeby je akcelerace příjemná.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Např. mezi Xeony E7 (v4) právě tohle Intel dělá. Prakticky stejný kousek křemíku, cena téměř stejná, ale 3 hodně odlišné konfigurace:

E7-8890 165W 60MB L3: 24 jader na 2,2 GHz
E7-8891 165W 60MB L3: 10 jader na 2,8 GHz
E7-8893 140W 60MB L3: 4 jádra na 3,2 GHz

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tomu neříkám využitý potenciál. Ty frekvence jsou směšné. Ok, jako zajímavý příklad to beru, i když začíná až na čtyřjádru s nízkou frekvencí. Zajímaly by mě výsledky testů s tak obrovskou L3, proti quadu i7 na 4,5GHz. IMHO by v drtivé většině zvítězil ten quad i7.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A ještě si doplníme ceny, abychom věděli jak Intel vyjebává se zákazníky.
E7-8890 v3 - 230 000 Kč
E7-8891 v3 - 220 000 Kč
E7-8893 v3 - 220 000 Kč

Ano je to perverzní :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

4jádrového Xeona 8000 chápu, je to do systémů, kde není potřeba velký CPU výkon, ale hromadu RAM, což se nedá dělat jinak, než množstvím CPU.
Ale existenci i7-7740K fakt nechápu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

> důležitější výkon na jádro při srovnání se spotřebou.

A ty lidi ma oslovit procak ktery ma o 100mhz (= 2.4% z 4.2Ghz) vyssi takty pri zvednuti spotreby o 21W (= 23% z 91wattu) ?

> a většinou i ne v pracovním použití.

Ciste vase domnenka, ja bych na zaklade sveho "pracovniho okoli" mohl tvrdit presny opak.

> Ale nebude to masová záležitost.

Nejspis ne, ale to nebude ani tohle. Tenhle procak je Pentium 4 2017 Edition, oslovi to akorat ty kteri masturbuji nad kazdym bodikem v ST a kaslou na to ze to zere jak prase. 7700k alespon dava smysl, tohle ani nahodou.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Poznamenal bych, že programátor musí řešit synchronizaci vláken, které se neobejde bez penalizace. V určitém bodě nastane situace, ve které se už nevyplatí zpracovávat další vlákna, protože vzhledem k penalizaci se vytrácí všechny výhody.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V podstate tu obhajujete názor, že na procesore beží iba jedna úloha. A bože chráň, ak sa nedá paralelizovať. Kedy konečne pochopíte, že procesor s viacerými jadrami skvele zaťažuje už sám operačný systém so svojimi procesmi, ktorých nie je málo. Alebo sa majú striedať na jednojadrovom procesore s 10 GHz??? A čo antivirak? Taký Chrome tiež celkom slušne vyťažuje viacej jadier. A čo v pozadí pustená hudba?

---
Odstraněny vulgarity. Příště bez nic. Redakce.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Promiň, ale nejsem si jistý, zda hovoříš o té samé seriózní práci, o které píše Step. Pokud budeš opravdu pracovat na modelu pro rendr nebo třeba pro výpočet konstrukce a následně necháš počítat, potom na nějaký multitasking nemáš čas, protože při přípravě prostě jedeš ty a potom necháš stanici "jet si po svém", právě proto, abys jí neubíral výkon (třeba hrabáním na SSDéčko nebo zbytečným zabíráním paměti). A zatížení procesoru systémem a aplikacemi na pozadí (které lze mimochodem samozřejmě povypínat)? Pokud se podívám do správce, potom je vytížení tak 2 %. To je směšné. Ovšem obsazení paměti, to už je jiná, takže jak jsem psal, stejně všechno povypínáš. Jo, jestli zmiňuješ nějakou domácí práci, kde si pustíš, co já vím, nějakou střižnu domácího videa nebo převod BD do mkv, potom je zcela normální, že se nebudeš dívat na přibývající procenta, ale budeš si třeba brouzdat po netu. Nicméně to je tvůj pohled na věc a Step má úplně jiné zkušenosti. Osobně jsem za konkurenci rád, AMD konečně s jejich nevysychajícím přísunem financí (takový bych také potřeboval ;-) ) předčila konkurenci (zejména cena/výkon je výborný, téměř bych řekl až zarážející s ohledem na fakt, že s tak malou marží mají pokračovat ve vývoji a ještě platit dluhy :-o ) a pevně věřím, že s masovým rozšiřováním vícejádrových CPU (zmíněný poměr cena/výkon tomu už nahrává, zejména R1700 je, dle mého, asi momentálně nejlepší běžně dostupný procesor, který lze pořídit) se postupně chytnou za nos i vývojáři a začnou vznikat aplikace, které potenciál využijí beze zbytku).
PS: Dovolím si trochu rýpnutí, za které jistě dostanu trilion mínusů, ale tak nějak mi to nedá. Pamatuji totiž dobu, kdy výkon AMD CPU byl, řekněme, nevalný a procesory paběrkovaly v zadních liniích. A v té době kolovaly internetem články a diskuzní příspěvky příznivců červené značky, jak vlastně ty procesory jsou stejně zbytečné, protože všechno zvládnou GPU. ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jsem nejak nepochopil smysl prispevku ve smysluy vyuziti vice jader. Predem rikam, ze delam v jine oblasti SW. Nerozumim tomu, v cem je pointa. Pokud SW dokaze vyuzit vice vlaken (vice jader CPU), tak ma urcite smysl vicejadrove CPU mit, pokud nedokaze, tak vytizi co umi a pak nemam problem na zbytku volne kapacity jet cokoliv jineho paralelne. Pokud mate nedostatek pameti, je treba ji rozsirit. Pokud nestaci kapacita RAM dane platformy/chipsetu, je treba prejit na dalsi. Pokud Vas brzdi SSD, poridite si dalsi, kterym nebudete blokovat to prvni, pokud to nestaci, udelate RAID 0, nebo prejdete na M2, atd...
ps: pokud Vas brzdi zamestnavatel tim, ze nekoupi potrebne HW, tak je chyba spise jinde ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Trochu si myslím, že ti uniká jedna věc. Třeba pro rendering je výkonu VŽDY málo. Takže mrhání prostředků na jiné aplikace je špatně a můžeš upgradovat třeba do nekonečna. ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak rendering beru, ten je ale dost specificky sam o sobe. Na druhou stranu, pokud jej dela rekneme 8c+, tak to brouzdani po netu, pripadne, word a spol, stejne uz moc rozdil nenadela. Hrani her nebo konverze videi by byla jina kategorie, ale o tom to myslim uz neni ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chyba, konstatuji, že program může běžet na 4 - 6 vláknech podstatně lépe, než na 8 - 10. Záleží výhradně na programu a nesouhlasím s názorem, že více vláken musí být za všech podmínek lepší. Neočekávám pochopení.

Není to ani týden, co jsem četl zaslepenou debatu na téma Photoshop CC 2017. Argumentovalo se, jak 8 jádrový procesor drtí 4 jádrový a přišla ukázka grafů (výsledků). To je pravda, kterou se zde zuřivě oháníte vy, ale i ostatní. Nikoho z vás ale nenapadne se na výsledky a chování programu podívat poněkud hlouběji, protože skutečnost je taková, že v 90% využijete maximálně 4 jádra, zpravidla 1 - 2 a tím to končí. Jestli máte spuštěný Chrome, AV, už nehraje zásadní úlohu. To je jen taková obecná výmluva, která se neustále opakuje. Vypadá to dobře, mluví se o tom dobře, ale ve skutečnosti se věci chovají úplně jinak.

Zamyslete se nad tím, co jste napsal, nebo proste dál pokračujte v tom svém. Vaše věc, na stejný tón už reagovat nebudu, nemá to význam.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

to bolo reci ked prisli prve dvojjadra ake je to zbytocne :)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Pokud beres vetsinu lidi, jako nekoho co si pusti webovy prohlizec s Youtube a Facebookem a do toho ma neco na prehravani filmu, tak na to opravdu staci 2+jadro. Ale o tom to preci neni. To stejne muzes tvrdit o mobilech, na co tam potrebujes 8-jadra..na prd.
Jde o tom, ze pokud se HW neposune v "komercnim" nasazeni na urcitou uroven, tak pro nej nebude vznikat ani optimalizovanejsi SW. Pokud se "standardem" stane 8 Threadu, bude vznikat i vice SW, ktere to na nej budou umet rozlozit. Samozrejme pokud to ma smysl. To stejne bude s hrami, latka se proste posune dal.
Dulezity je pomer vykon/cena pri nakupu HW. A ten diky monopolu Intelu tvrde stagnoval. 8-jadrove Ryzeny samozrejme nebudou "masovka", ale nastup 4jader misto podelane i3ky uz by mohla byt a to uz bude posun.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mně to přijde jako standardizovaná odpověď místní komunity, která se zpravidla zaměřuje na velmi omezenou část a zbytek taktně přehlížejí. Aktuálně tak činíš a snažíš se přehrát odpověď do osobní roviny. S veškerou úctou, o vlastní odpověď ani nestojíš.

Zkus postavit jeden kompletní model a pochopíš, proč právě ten či onen procesor. Pragmatikem jsem byl a dále budu, proto čekám na nabídkou obou výrobců procesoru, která by mi splnila sen v podobně 8 jádrového procesory s vylepšenou technologií podpory singlethreadu např.: Turbo Boost Max 3.0 a zároveň nabídl vysoký výkon multitasking i multithreading. To byste měl věděl, protože další část, ta kterou nechceš vidět, s přehledem zaměstná 12 vláken a stále se pohybujeme v tom stejném programu.

Obecně každý software jako CAD, nebo třeba Maya nemohou při konstrukci/tvorbě využívat více vláken, protože následující procesy závisí na předchozích výpočtech a postupují chronologicky. Klidně se stav na hlavu, ale jinak to nejde. Jenže ono to není tak jednoduché, jak se neohrabaně snažíš naznačit, protože další část FEM/FEA, v případě Maya mluvíme o renderu, kde hlavní úlohu hraje silný vícevláknový procesor, který se využije do posledního vlákna. Polož si otázku ... co když počítač slouží pro konstrukci/editaci (tvorbu) a analýzu/render zpracovává další počítač, nebo rovnou celý cluster. A to se děje v jednom kuse. Nakonec zjistíš, že 4 vysoce taktovaná jádra mohou, ale také nemusí být ideální volbou a tu hovadinu o velkém vysněném jádru, hodíš za hlavu.

Když se podíváš pozorně na nabídky pracovních stanic (hotových, nebo montovaných) pro profesionální software např.: Autodesk AutoCAD, Invertor, Maya, DS Solidworks ... obecně najdeš dvě kategorie. Ta první se obecně označuje jako "Modeling/Editing" s procesory i7-7700k/E3-12x0v5 apod., zatímco druhá kategorie "Simulation/Rendering/..." statuje vyloženě počítá s i7-6950x/E5-1650+/E5-268x, nebo rovnou více procesorů. Nic není tak jednoduché, jako přehlížet podstatná fakta.

P.S.:
Solution > Software ... i s výsledky a ukázkami výkonu CPU i GPU
https://www.pugetsystems.com/solutions/index.php

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Obecně každý software jako CAD, nebo třeba Maya nemohou při konstrukci/tvorbě využívat více vláken, protože následující procesy závisí na předchozích výpočtech a postupují chronologicky. Klidně se stav na hlavu, ale jinak to nejde."

Není třeba se stavět na hlavu, stačí se stavět na teorii grafů, konkrétně na tu část o nejdelší cestě v orientovaném grafu. Maximální možné paralelní urychlení = délka_všech_hran / délka_nejdelší_cesty.

Přitom zrovna "chronologické" iterace přírodních zákonů jsou zpravidla paralelizovatelné. (Ostatně spoustu věcí už naznačuje komutativní charakter smíšených parciálních derivací, kde u spojitých funkcí na pořadí malých změn nezáleží.)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Koukám, že mi vypadlo celé souvětí. Musím si hlídat co odesílám resp. obnovuji (Lazarus), zejména v situacích, kdy nejsem plně koncentrovaný a dělám více věci současně. Po aktualizaci prohlížeče a obnovy jsem použil špatnou vykuchanou verzi, aniž bych si text pořádně přečetl. Za chybu se omlouvám.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Stepe jen jsem si kliknul na ty pugetsystems, znám trochu solidworks tak jsem si vybral stanici doporučenou pro solidworks.
https://www.pugetsystems.com/recommended/Recommended-Systems-for-SOLIDWO...

Opravdu by sis něco takového koupil ? Uplně vážně ? :)
62 000 Kč základní cena za takovou sračku ?
Sorry, ale to je totální fail.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A proč hned "sračku"? Třeba SSD je velice slušný HW, ta Quadro také, ostatní takový průměr. Samozřejmě otázkou je cena, ale bez prostudování, co vše v té ceně je zahrnuto (třeba je v té ceně výjezd servisního technika či náhrada nefunkčního PC po dobu opravy počítačem o stejném výkonu, co já vím, nestudoval jsem to), nejde říci, že je vysoká. Jistě, někdo, kdo si to poskládá sám, jistě ušetří nějakých 20k (protože za méně jak 40k s DPH ta sestava určitě nevyjde), což se počítá, ale zase si veškeré výpadky ve funkčnosti musí vyřešit sám. Osobně bych si to také poskládal, ale v ceně 60k bych pro takové zaměření viděl 10C Xeon pro 2011-v3 a 32GB, to bych se asi vešel. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A další ... "Mně to přijde jako standardizovaná odpověď místní komunity, která se zpravidla zaměřuje na velmi omezenou část a zbytek taktně přehlížejí."

Uniká vám pointa a soustředíte se na prodej sestav. O konkrétní sestavy, které prodávají vlastně vůbec nešlo, smyslem odkazu bylo poskytnout další informace, ve kterých bude zahrnuto co nejširší spektrum konstrukčního, grafického, ... a dalšího software. Heslovitě popsané klíčové vlastnosti podpořené testy.

Na které dlabete, vyberete si co chcete a na to reagujete.

Odpovídám nekoupil. Pro vlastní potřebu si stavím počítač sám, protože potřebuji výkonný a zároveň nehlučný počítač. Tak si musím vyměnit chladiče grafické karty (vrm, vram i jádra) za výkonný blok, koupit tiché ventilátory Noctua (PNY Quadro M2000 s chladičem Accelero Twin Turbo III + 2x Noctua NF-A9 PWM 200 - 600rpm). Výsledkem jsou teploty o 40°C nižší než originální chladič a počítač neuslyšíte ani v nočních hodinách (Cosmos 1000 s přidaným dodatečným odhlučněním). Pracovní notebook i stolní pracovní stanici v zmaěstnání dodává Fujitsu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mě uniká pointa ? Dovolte mi exkurzi do Vašeho myšlení:
Původní jednoduchá věta přispěvatele zněla :
"Dokud Intel nepřijde s šestijádrem pod 10k, tak pro mě neexistuje i kdyby nabízel 4,8GHz"
Která jasně říká, že pro daného uživatele je Intel mrtvej pokud nepřijde s 6ti jádrem pod 10k. Je to tam naprosto explicitně zmíněno "pro mě neexistuje".

Jakou jsme dostali odpověď ? Kilometrový elaborát na téma "různá využití cpu v různých situacích" s naprosto famózní první větou : "Ani bych neřekl".

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Cituji: "Nudááááá." ... tak prosím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vyhráls.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevyhral :)) Tyhle debaty jsou casto o konkretnich zkusenostech lidi s konkretnim softwarem a konkretnim typem uloh. Proto na ne neexistuje jednoznacna odpoved.
Jedina odpoved, ktera existuje je, ze kazdy si vybira podle toho co dokaze vyuzit, v pomeru k cene, kterou za to zaplati. Ti co vyuziji vicejadrovy potencial jsou ted samozrejme nateseni s Ryzenu (jako ja), protoze jim nabizi za danou cenu, daleko lepsi reseni nez Intel. Pokud nekdo vyuzije lepe vyssi vykon diky frekvenci a nevadi mu za to osolit financne Intel, tak bude Intel pro nej stale zajimavejsi volba, atd..atd.. :))
A abych jeste pridal trochu elaboratu.. single thread vs multithread.. pokud vyuziji oboji a nemam cpu, ktere nabizi oboji..tak zalezi, kolik csove usetrim, pokud dam prednost Single threadu nebo Multithreadu. Neznam CAD aplikace, ale v jinych odvetvich je casova uspora diky Multithreadu vetsinou daleko vyssi, nez prinos vyssiho singlethreadu :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

spíš si to najde neinformovaného zákazníka nebo fanouška. Onen omýlaný nižší herní výkon u RyZen čipů je jen za předpokladu použití nízkotaktovaných pamětí. Při použití 3Ghz+ se fakticky srovnává krok. Takže podle mě jde zoufalý tah když mají prázdné ruce...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak to mě zajímá jak se pak rozhodnete, protože mám doma také 4930k a to na 4,5GHz a zatím opravdu nevím čím bych ho nahradil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A to je nějaký rozdíl 4,4GHz vs 4,5GHz ???...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

100 MHz.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

:D nebo 200 MHz mínus 100 MHz

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je asi jedna taková 486 DX4 navíc :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Intel X299. Opravte si to.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vidím že tady už taky sněží. V AMD najeli na čistší šarži jakbysmet, po socket AM4 máme rovnou faktor 11 sněží moc AM44, takže další socket mi podle předběžných čísel, která se ještě můžou změnit, vychází XB-484. Logicky u procesorů neočekávám po 1700, 2700 a 4700 nic jiného než Ikarie Yks-8181, což evokuje měkký i, ale je to vlastně tvrdý. Stejně jako ten matroš.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hlavně by mě zajímalo, jestli tam dají zase šedifku... páč to se vyplatí. Můžeme hlasovat.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Urcite bude pajka ved je to na HEDT, to by bol nepredajny procesor keby tam mal zuvacku. On je to na HEDT nepredajne uz aj kvoli tomu ze to ma len 4 jadra. Zalezi na cene, ale zas to zabije draha doska.
Neviem je tam tolko negativ, ze som si az isty ze toto bude velky fail.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tie hrany toho plechu, akože rozvádzač tepla, vyzerajú hrozne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To asi má být asi cín. Asi tím chtějí naznačit že jádro je pájené. Akorát ten cín nafotošopovali na místo kde sice nemá smysl, ale je vidět. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neni to cín, je to hmota který drží heatspreader přilepený k základnímu DPS. Pájené je to vevnitř (pokud) a zvenku to není vidět.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Šedivku nedají , to by se usmažilo .... i když :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Cili Core i7-7740K je:

-uplne zbytecny ctyrjaderny produkt pro sakra drahou platformu(zakladni desku) s LGA 2066
-procesor bez aktivni iGPU ale s TDP vyssim o 21 wattu pricem nabizi o +100MHz vic, to je cisty fail!
-tak skvely ze bude umele oklesten na Dual-Channel DDR4 a s tim nizsi pocet PCI-Express linek

>jak to bude s pajenim jadra k IHS je nadale otazka, Intel uz neraz dokazal ze tohle dokaze ukazkove pokurvit(pasta šedivka), tez sem zvedavy jestli bude i u novych LGA 2066 procesoru orezan zakladovy substrat jak se to udelalo u Skylaku kdyz zmizela 1/3 jeji tloustky a nasledne nato aby procesory pod nereferencima chladicema nepraskali, museli vyrobci chladicu dodavat vyrovnavaci krouzky.

Tohle je proste do nebe cista volajici volovina!, Intel se nadale nechce smirit s prostym faktem ze ctyrjadra ktere sou uz na trhu vic jak 11 let sou jiz lowendem/nedostatecna, ja vim budete me nektery hanit ale stredni trida sou uz jenom sestijadra a vyssi stredni nativni vosmjadra, k tomu ma prijit od AMD Socket AM44 ktery nabidne podporu pro 12 az 16 jaderne procesory + 4/Quad Channel DDR4 a 44 PCI-Express linek, jestli 12-jadro bude AMD prodavat za 799 dolaru a sestnactijadro nasledne za 999 dolaru, je Intel plne nahrany a muze si sve produkty strcit za klobouk.

Je pekne ze v single threadu Intel lip exceluje, ale to jenom proto protoze je stale jeste dost programatoru linich vyuzit vic jak 1-2 jadra kde dosahujou Intel-y prave ten nejvyssi boost(Speed Shift v2).

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Čistý fail je hodnotit procesor pouze na základě několika parametrů, to v dnešní době u procesorů, které se samy taktují podle zátěže a teploty není možné. Max frekvence je dána výrobním procesem. Vyšší TDP znamená, že při více současně běžících vláknech pojedou jádra na vyšší frekvenci.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

o 100 mhz (: takze 2 %.. huraa (:

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

No jasně že huráá, vždyť je to procesor s nejvyšším výkonem v jednom vlákně, který při současném stavu technologíí můžete mít :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Uz se proberte s tim vykonem na jedno jadro... ukazte mi jedno uzivatele ktery vyuziva jen jedno jadro, jednoho. Odpovim za vas, neexistuje, jestli clovek na PC pracuje tak vyuziva vice jader a ne jen jedno.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Když se ohnu pod stůl a zapnu Athlon XP (a rychle se poběžím schovat pod postel), tak využívám jedno jádro.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No jo, kecy typu, že systém má spuštěno tisíc vláken, že běží antivirus, chrome umí o pár mikrosekund rychleji vykreslit obsah stránky díky více vláknům,... se v diskusích furt objevujou. Pokud ale je více než jedno jádro zatiženo v <1% strojového času, tak je pro Vás lepší mít procesor s menším počtem jader a vyšším výkonem jednoho jádra. Právě proto sem doposud nakupoval u Intelu, i když bych si do desktopu mohl pořídit 8mi nebo 16-jádro od AMD - pokud budu potřebovat provozovat úlohy, které takový procesor skutečně dlouhodobě vytíží.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tu uvahu mate postavenou chybne.Jader potrebujete (idealne) tolik kolik jich jste schopen vyuzit spolu s casem, ktery tomu jste ochoten dat a cenu kterou jste ochoten zaplatit. Proto pro nekoho ma smysl 8jadro a pro nekoho 2jadro. Samozrejme ze stale plati, ze vas prilis maly pocet jader muze omezit daleko rychleji, nez vetsi.
Neni to o dlouhodobe, ale o vasi " kriticke" aplikaci a celkovem komfortu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intel je opravdu trapny, s tím co uvadi, nebude nahodou i celeron na lga 2066?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To mate mozna pravdu, ale stejne lidi budou kupovat intel stale. Kdyby ryzeny meli nalepku intel misto amd, treba by to bylo jinak... nebo je to jen ma blba domenka mam za to ze intel je takovy apple

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Docela zajimave, ze Intel vyda 2 ruzne generace CPU pro novou platformu. Docela mi to prijde, ze asi musi byt trochu zoufaly :))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ani ne, desktopové CPU se stejně vyrábí jenom proto, aby výrobní linky nestály, zisk na nich není moc velky. Opravdu zoufalý bude Intel teprve až AMD začne ve velkém prodávat 32, v příští generaci dokonce 48 jádrové serverové CPU.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

----------------------- ----------------------- ----------------------- -----------------------
Fujtable velebnosti !!!!! 1-core boost ROVNAKY !!!! Base & 2-3-4-core boost vyssi o 100 MHz. OPAKUJEM VYSSI O TRAPNYCH 100 MHz !!!!!!!! Fujtable velebnosti. To co ma byt? Kde ma Intel gule? Preco nevydal 1-core boost na 4,8 GHz a 2-core boost na 4,6 GHz a 3-4-core boost na 4,5 GHz? Alebo este vsetko vyssie o 200 MHz, aby sa aspon s jedinym jadierkom pri boost dotkol 5 GHz hranice. Do 140 W by sa to hadam s vyberovymi kusmi zmestilo. Aj tak je to cele divne, iGPU je totalne odstavene a priblblych trapnych +100 MHz napriek tomu zvysilo TDP o cca 20 W. AMD malo gule a zo zufalstva dali von tie nezmyselne 220W monstra FX 9XXX. Ked mam ale HEDT segment so svojim socketom kde je vsetko 140W, nechapem preco nezmykali Ci7 7700 az do 140W a nedali ho von na takych taktoch, pri ktorych ma 140W. Plus trapnych 100 MHz pri 4,5 GHz? Preboha to ma akoze ako zvysit single core vykon? O uzasne 2% !?!?!? OPAKUJEM SLOVNE: DVE PERCENTA !?!?!? Niekomu tu uz dobre drbe ...
----------------------- ----------------------- ----------------------- -----------------------

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Určitě dobrá volba pro CAD systémy. Třeba u nás v práci se potýkáme s tím, že 3D SW Catia využije 1 vlákno, víc ani ránu.
Je to přesně jak psal Step výše - své zákazníky si to najde. Kdybych mohl, dám do našich WS, kterých máme přes 60, dvoujádrová CPU na 5.0 GHz taktu a uživatelé by si chrochtali, jak jim update volných ploch běží o poznání rychleji, než na zbytečně drahém Xeonu se 4 jádry na 3.5GHz.
Samozřejmě na stanici s SW Maya, nebo Moldflow bych šel opačným směrem a využil bych vícejádrové kusy s nižší frekvencí.
Nicméně v základě sedí to, co napsal STePoNe :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, jenže máme celkově mnohem levnější i7-7700K, kde je jediný rozdíl 100 Mhz a možná nějaké PCIe linky. Snad alespoň bude umět více RAM.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V tomto případě věřím, že takový procesor potřebujete, ale jste velmi specifická skupina, která potvrzuje pravidlo, že pro drtivou většinu lidí je tenhle cpu o ničem.

Na druhou stranu, taky by se mi hodil supervýkonný single thread cpu, dejme tomu aspoň 12.000 bogomips, na určité typy úloh. Ale jelikož mně živí věci, kde potřebuju spíše hodně vláken, tak si nechám zajít chuť. Však on Intel ještě slevní.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

na stránce UserBenchmark.com se objevil první bench Ryzenu 5 1600

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Trochu z jineho soudku..Ryzenu
Tak to vypada, ze optimalizace na Ryzen muzou fakt fungovat. AOTS dostal Ryzen optimalizacni patch na verzi 26118. narust vykonu dle nastaveni a pameti od 17-31%. Vykon skoro na urovni Intel 6900 :)
https://www.pcper.com/reviews/Processors/Ashes-Singularity-Gets-Ryzen-Pe...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.