Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

DirectX 10/10.1 GPU od S3 poodhalena

S3 Graphics logo
Společnost S3 Graphics má v posledních letech tak trochu ošemetnou historii. Po kartách typu DeltaChrome a GammaChrome, které „dojely“ mimo jiné na nekvalitní ovladače, jsme se loni těšili na karty řady Chrome S20. A i tehdy skutek utek, v našich končinách se ani neobjevily, bez ohledu na jejich tehdejší morální zastaralost. Nicméně S3 stále pokračuje ve vývoji nových GPU a tak si dnes povíme o tom, co tato firma chystá pro generace API DirectX 10 a 10.1.

Jen na úvod si připomeňme, že, pokud nevíte, co lze od DirectX 10 a 10.1 a koneckonců také obecně od grafického rozhraní Windows Vista v nadcházejících měsících (patrně i letech) očekávat, určitě si přečtěte náš obsáhlý článek na toto téma. My ostatní se ale již pojďme podívat na to, co se právě v laboratořích S3 kuchtí.

Takže zaprvé, zapomeňte na Shader Model 3. S3 loni přišla s Chrome S27, který nabízel pouze Shader Model 2, což se zdá minimálně z jistého úhlu pohledu jako nepříliš rozumné. Windows Vista a DirectX 10 rozhraní pak bude vhodné pohánět grafickým procesorem se schopnostmi Shader Modelu 4 a silou unifikovaných shaderů, takže S3 přeskakuje SM3 a dnes zmiňovaná chystaná GPU dostávají rovnou SM4 schopnosti.

V roadmapách společnosti se má dle Inquireru nacházet hned pět základních řad GPU. Kódová jména pro dva grafické procesory DirectX 10 generace jsou XD2 a XD3, DirectX 10.1 generaci pak zastupují XE3, XE2 a XE1. Výroba většiny z nich je plánována 65nm procesem.

DirectX 10

Značení se ještě ale dále štěpí, zatímco XD2 představuje top model v této řadě, ubráním písmenka X na D2 dostáváme značení „běžného“ GPU. XD2/D2 jsou momentálně ve stádiu testovacích vzorků, sériová výroba konzervativním 90nm výrobním procesem by měla začít za devět měsíců. GPU podporují jak dual-link DVI, tak i HDMI a HDTV výstupy včetně LVDS. Z video schopností nabídne hardwarové dekódování HD DVD a Blu-ray filmů, tedy mimo jiné kodeků MPEG2/4, VC1 či H.264. Logické členění v GPU bylo poodhaleno jen částečně, ví se tak pouze o třech Execution Unit, ale nic bližšího o dílčích prvcích architektury. GPU má běžet až na 1 GHz, čemuž po předchozích zkušenostech s Chrome S27 s klidem věříme.

Zajímavý je i paměťový řadič. XD2 nabídne 128bitový „čtyřkanálový“ řadič, D2 si bude muset vystačit se 64bitovým dvoukanálovým. Oba přitom podporují paměti typu DDR2, GDDR3 i GDDR4. Návrh PCB s ohledem na paměti má být velmi jednoduchý a tudíž i levný na výrobu. Monstróznosti typu 384bitového u G80 či dokonce (možná) 512bitového paměťového řadiče u R600 zkrátka nečekejme.

Prvními 65nm GPU budou XD3 a D3, jejichž první testovací vzorky by měly být k dispozici zhruba za půl roku. Výroba je samozřejmě závislá na dostupné technologii a i S3 spoléhá na továrny TSMC. XD3/D3 má nabídnout pracovní frekvenci až 1,2 GHz a opět obdobný jednoduchý paměťový řadič se šířkou sběrnice 64 a 128 bitů. Zmínka o datu uvedení karet na bázi XD3/D3 na trh nepadla.

Obě „série“ XD2/D2 a XD3/D3 samozřejmě nabídnou i stávající firemní technologie v čele s AcceleRAM (obdoba HyperMemory od ATI či TurboCache od nVidie), MultiChrome (obdoba SLI a CrossFire) a také Chromotion Engine ve verzi 4.5, jehož schopnosti hardwarově dekódovat MPEG2/4, WMV-HD/VC1 a H.264 VLD jsme se již zmínili.

DirectX 10.1

Na první polovinu roku 2008 plánují v S3 první kousky generace DirectX 10.1. To už je hodně vzdálený výhled do budoucna, během kterého se trhem grafických karet stihne prohnat ještě nejedna generace GPU, takže následující informace berte spíše orientačně :-). Ale zpět k S3. GPU 10.1. generace s označením XE3 /E3 mají taktéž používat 65nm výrobní proces a ke svému chodu vyžadovat PCI Express rozhraní 2. generace.

Pracovní frekvence podle všeho zůstane na 1,2 GHz, ale tato GPU již mají být dvoujádrová! V souvislosti s tím zní předběžně poněkud zvláštně stále „stejně široká“ dvoukanálová 128bitová paměťová sběrnice s podporou nejen GDDR3 a GDDR4, ale také GDDR5. Video část povýší na Chromotion 5.0, přičemž mezi novinkami nalezneme podporu nových kodeků pro kompresi videa pro přenosná zařízení typu PDA.

Našlapnější XE2/E2 má nabídnout dokonce pět (ano, čtete správně) grafických jader v GPU. Paměťový řadič bude čtyřkanálový o šířce sběrnice 256 bitů pro XE2 nebo 128bitů v případě E2, chybět by však měla technologie AcceleRAM.

Nejvyšším bude XE1/E1, které nabídne dokonce osm oddělených grafických jader a čtyřkanálový 512bitový paměťový řadič (256bitový v případě E1) s podporou GDDR3, GDDR4 a GDDR5. Hovořit v jeho případě o nějakých frekvencích či datech uvedení by bylo předčasné, ale sami jsme zvědavi, jak S3 bude řešit celkovou architekturu renderovacího řetězce.

GPU XE3 a XE2 jsou plánována mimo jiné i jako konkurence pro AMD Fusion, nicméně nasycení trhu DirectX 10 řešeními v době jejich příchodu na trh bude bezpochyby značné a navíc S3 je ve srovnání s giganty nVidia a AMD poměrně malý hráč, nehledě na to, že integrované DirectX 10 řešení nabídne samozřejmě i Intel. Pozice S3 je těžší i pro neblahou pověst ohledně kvality ovladačů, ale to je problém řešitelný (vzpomeňte na otřesnou pověst softwarového oddělení ATI před pár lety a podívejte se, kde jsou Catalysty dnes). Každopádně držme palce, čím více hráčů na trhu, tím silnější konkurenční boj a ten nepotěší jen v hi-end segmentu, ale hlavně příznivce levných low-end případně mainstream karet.

Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku DirectX 10/10.1 GPU od S3 poodhalena

Čtvrtek, 30 Listopad 2006 - 15:16 | Anonym | MichalL : on S3 patri pod VIA, takze to co...
Čtvrtek, 30 Listopad 2006 - 14:49 | Anonym | No ... snad bych radši dal přednot tomu mít...
Čtvrtek, 30 Listopad 2006 - 14:35 | Anonym | S3 je takovej dinosaurus, kterej nejak preziva...

Zobrazit diskusi