Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Elpida vyhlásila bankrot

Elpida DDR3-2500
Společnost Elpida to měla již dlouhou dobu nahnuté. I když na tom žádný z výrobců pamětí není příliš dobře, právě japonská firma odnesla stávající krizi nejhůř a byla nucena vyhlásit bankrot.

Poslední z japonských výrobců pamětí sice požádal o pomoc místní vládu - ta však do záležitostí firmy odmítla zasáhnout. Elpida, která byla doposud třetím největším dodavatelem paměťových čipů na světě, neodhadla situaci v letech 2006 a 2007. Investovala tehdy příliš vysoké prostředky do rozšíření výroby a nově vytvořené kapacity produkovaly větší množství čipů, než po jakém byla poptávka. To přispělo k celosvětovému přesycení trhu a následnému pádu cen. Při nízkých maržích nebyla Elpida schopná splácet dluhy a zároveň držet výrobu nad vodou, takže jen za posledních dvanáct měsíců vytvořila dluh ve výši 448 miliard jenů (asi 5,5 miliardy dolarů). Poklesy prodejů sestav (tím pádem i pamětí) vlivem záplav v Thajsku a posilující jen už byly jen poslední kapkou.

Elpida 2Gbit GDDR5 7,0GHz
25nm čipy Elpida, které firma uvedla koncem loňského léta

Očekává se, že tato událost pomůže vyčistit přesycený trh, což na jedné straně pomůže zbývajícím výrobcům, na straně druhé ale můžeme čekat negativní dopad na zákazníka. Analytici zatím mluví o možném zdražení paměťových modulů (už současné ceny jsou ale vyšší než předvánoční), zmiňují omezení kapacit v sestavách ze strany OEM výrobců a rovněž i dopady na ultramobilní trh (mobily, tablety), který zásobovala právě Elpida.

Do současnosti pokrývala Elpida přes 15 % světové produkce, druhé místo si držel Hynix s necelými 23 % a nadpoloviční většině trhu (53 %) dominoval Samsung. Společnost by měla do šesti týdnů předložit krizový plán, podle kterého bude situaci řešit. V úvahu připadá spojení s americkým Micronem (tím by se dvojice dostala na podobnou úroveň, jako Hynix), případně odprodání japonských výroben GlobalFoundries.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Elpida vyhlásila bankrot

Středa, 29 Únor 2012 - 21:40 | giff | Spis ma vyroba pameti prilis malou pridanou...
Středa, 29 Únor 2012 - 16:59 | Vebloud | Ne ne, to není dohoda. To jsou právě účinky v...
Středa, 29 Únor 2012 - 15:33 | Dan8 | Podle mě je to jednoduché, Epilda investovala...
Středa, 29 Únor 2012 - 15:26 | Tosuja | Co mne vazne ale hlava nebere je, jak se do toho...
Středa, 29 Únor 2012 - 15:00 | HKMaly | Ze by na tech recech o tom, ze jsou pameti pro...

Zobrazit diskusi