Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Exact Audio Copy na stránkách CD-R serveru a FAQ

Exact Audio Copy
Vím, že mnozí (Anders určitě) si řeknete, to byla doba! A já vás naprosto chápu. Anders dokonce nevydržel a tyto stránky pro nás víceméně celé připravil (díky!). Ale věc se má tak, že veškerý čas trávíme tím, že pro vás hledáme informace a novinky, a na takovou rutinní práci nám už nějak nezbývá čas. A tak se stalo, že nám pár měsíců trvalo, než EAC konečně mohl získat místo, které si na našem serveru zalouží. Od této chvíle má proto své místo i na našich stránkách. Věřím, že jeho přítomnost u nás bude přínosem i pro vás. A co tam najdete? Především download všech verzí, které se nám podařilo sehnat, ale také obsáhlou databázi dotazů, které nám zase věnoval Jouda. Časem tam budou přibývat další články a informace, které tomuto programu budeme věnovat.

Často kladené otázky (FAQ)

Mnoho díků Miku Fitzhughovi za sbírání otázek a odpovědí z maillistu a fóra!

       1. Všeobecné otázky

       2. Grabování

       3. Komprese

       4. Offset

       5. Vypalování

       6. WAV editor

       7. Utility


&nbsp

1. Všeobecné otázky (zpět)

Q: Co je EAC?
A: EAC je v překladu "přesná audio kopie". Program vám pomůže kopírovat (extrahovat, grabovat) zvukové stopy nebo jen jejich části z CD na pevný disk. V novější verzích program zahrnuje rutiny pro zápis na CD-R a malý audio editor.

Q: Proč bych měl používat EAC místo AudioGrabberu, WinDAC, atd
A: EAC má zvláštní čtecí režimy známé jako "bezpečné režimy"(Secure modes. Při použití těchto bezpečných režimů je každý sektor dvakrát zkontrolovaný a znovu přečten nebo opraven je-li to nezbytné. Na mnoha mechanikách není grabování bezchybné, takže tyto rutiny zajišťují správné načtení tracku.

Q: Audio extrakce je čistě digitální, jak se mohou vyskytovat chyby?
A: Přenos dat sám o sobě je čistě digitální stejně jako data na CD. Ale standard Red Book (standard pro audio CD) je velmi slabý ohledně chybové korekce a CD mechanika může dělat jen drobné opravy chyb. Takže na špatné CD-ROM mechanice je možné, že dostanete chybné výsledky.

Q: Když chci instalovat novější verzi EAC, musím odinstalovat předchozí ?
A: Jestliže nebude indikováno na nové verzi, stačí pro aktualizaci jen přepsat starý exe soubor v EAC adresáři na disku novým a udržíte si staré nastavení. Jestliže nicméně chcete vymazat staré volby, vymažte z registru klíč HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\AWSoftware\EAC.

Q: Kde je oficiální domácí stránka EAC? Kde mohu stahovat nové verze?
: Stránka je na http://www.ExactAudioCopy.de/ tam najdete i stránku Download a fórum pro ty, kteří nemají rádi maillisty, ale nemá tak dobrou podporu jako maillist.

Q: Mám jen velmi špatnou zvukovou kartu nebo nemám žádnou... Vadí to?
A: Ne, vaše zvuková karta nemá nic společného s grabováním nebo vypalováním CD. Pokud používáte digitální extrakci (třeba EAC), zvuková karta do toho vůbec nezasahuje - data se čtou přímo z CD.

Q: Co znamená "On-the-fly" ?
: To znamená , že jedna činnost se vykonává současně s jinou. Tak například pokud grabujete a komprimujete najednou (ne nejdřív nagrabujete a později zkomprimujete) můžete říct že je to On-the-fly.

Q: Co jsou mezery (pre-track gaps)?
A: Když hraje audio CD v samostatném přehrávači, často displej ukazuje záporné hodnoty času před vlastním začátkem tracku. Tato mezera se obvykle používá pro oddělení dvou různých tracků. Jestliže skočíte přímo na určitý track, začne hrát hned hudba, mezera se projeví jen pokud přehráváte tracky za sebou.

Q: Je to možné grabovat audio digitálně z (video) DVD?
A: Ano, ale dá to víc práce. Budete potřebovat DVD mechaniku a zvláštní software pro odstranění CSS (na komerčních DVD) a oddělit z VOB souboru audio části (obvykle zkomprimované v AC3 nebo DTS). Pak potřebujete program pro dekomprimaci těchto souborů (dekodér AC3 nebo DTS). "Real" audio DVD jsou plánované, ale nebyly ještě vydány, nejdříve musí zlepšit ochranu proti kopírování.

Q: Plánujete vydat EAC pro Linux nebo MAC?
A: Verze pro Linux není v blízké budoucnosti plánována, pro MAC to neplánuji vůbec.

Q: Mám Windows NT/2000, ale zdá se že EAC má problémy s uložením nastavení nebo příjmem jakékoliv SCSI odezvy.
A: Ujistěte se že spouštíte EAC z účtu administrátor, některé funkce potřebují zpřístupnit low-level systémové rutiny, které nejsou přístupné z uživatelských účtů. Jestliže používáte "generic SCSI interface", zkuste namísto toho "ASPI interface", snad to pomůže.

Q: Když se pokusím instalovat EAC ve Windows NT nebo Windows 2000, dostanu následující zprávu o chybě: "The DLL WNASPI32.DLL could not be found in the specified path" a pak seznam cest. Prohledal jsem pevné disky a jmenovaný DLL neexistuje. Našel jsem DLL na webu a instaloval do windows\system32\ a zkusil znovu nainstalovat EAC. Dostal jsem chybovou hlášku: "The ASPI interface could not be initialized correctly! (Error E4h) (ASPI for Windows failed init)". A teď babo raď !?
A: EAC potřebuje driver zvaný "ASPI", to je SCSI řadič, ale pracuje také s IDE CD-ROM mechanikami (takže ne jediný soubor, ale kompletní balík, jen zkopírování DLL nepomůže). Ten je ve Win95/98, ale ne ve Windows NT/2000. Novější verze EAC by už neměly potřebovat ASPI, ale ASPI je nicméně nejstabilnější. ASPI je k dispozici od různých výrobců (karty SCSI interface), ale zdá se že jediné spolupracující s EAC jsou od Adaptec.


2. Grabování (zpět)

Q: V sloupci "Copy Protection" je vždy napsáno "Yes". Znamená to že, nebude možné nagrabovat tracky?
A: Tracky označené "Copy Protection" je možné také nagrabovat, protože "Copy Protection" je jen značka na CD a všechny CD-ROM mechaniky to při čtení ignorují.

Q: Dostanu zprávu, že není možné detekovat vlastnosti CD-ROM mechaniky.Co mohu udělat?
A: EAC někdy špatně detekuje čtecí příkazy. Pokuste se ručně vybrat čtecí příkaz. V "Drive Option" jděte do "Read Command" menu a vyberte čtecí příkaz MMC1 ručně (nebo nějaký jiný, který pracuje). Vyzkoušejte s "Burst mode". Jestliže jste otestovali všechny z nich, ale žádný nepracuje, zkuste nagrabovat jiným programem (WinDAC nebo CDEX). Jestli oba také selžou, ujistěte se, zda je vaše mechanika vůbec schopná extrahování digitálního audio.

Q: Co je "Paranoia mode" a proč není doporučený?
A: Tento režim je nejstarší čtecí mód v EAC, existuje od verze 0.1b. Čte každý sektor dvakrát, ale ve velmi malých blocích. Nejsou využity žádné schopnosti mechaniky a velmi to zpomalí čtení. Jestli má mechanika možnost cache aktivujte ji, ale může to dělat problémy na některých mechanikách. Tento režim velmi namáhá mechaniku a neměl by být užívaný, pokud aspoň jeden z ostatních bezpečných režimů pracuje v pořádku. Na některých mechanikách volba "disable CD-ROM drive cache" zablokuje používání cache v "Paranoia mode" resetem mechaniky po čtecím příkazu. Pokud toto trvá několik sekund, volba by neměla být používána.

Q: Proč používat Test & Copy? Jak číst CRC kódy?
A: Jestliže nemáte rádi "Secure mode" a "Burst mode" nemá opravu chyb je nejlepší možnost jak kontrolovat jestli se vyskytne chyba zkopírovat a otestovat track. Pro každé čtení a každý track je do odpovídajícího CRC sloupce zapsán skutečný CRC kód. Každý CRC kód je jedinečný pro množinu dat. Takže porovnáním CRC hodnoty se můžete ujistit, že výsledky obou pokusů jsou stejné.

Q: Co je C2?
A: Na všech CD-ROM médiích jsou přinejmenším dvě úrovně opravy chyb nazývané C1 a C2. Jestliže obě selžou, výstup pravděpodobně nebude správný. Mnoho mechanik není schopno oznámit zda audio čtení selhalo nebo ne, a tak EAC musí každý blok číst dvakrát aby se ujistil, že je všechno v pořádku. Ale některé novější jednotky jsou schopny oznámit selhání C1/C2 na určitém sektoru, což umožňuje číst jen jednou i s kontrolu chyb. Stává se, že některé mechaniky nehlásí tyto chyby správně, proto byste to měli pořádně otestovat než se spolehnete na C2 výsledky.

Q: Jak je možné, že CD které na věži hraje bez jakýchkoli potíží hlásí mnoho chyb při grabování?
A: Běžné CD přehrávače mají oversampling a další opravy chyb. Dále pokud je chyba příliš velká pro běžnou opravu, přehrávač nasadí "error hidding". To znamená, že přehrávač skryje chybu tak, že to není pro běžného posluchače slyšitelné. Tyto další korekce v CD-ROM mechanikách nejsou, takže vrací nekorigovaná data.

Q: Nagraboval jsem několik CD bez problémů, ale mám jedno CD, u kterého je grabování zoufale pomalé a peak level výsledného wav byl vždy 0%. Někdy mi to zahlásí "Sync error". Zkoušel jsem to několikrát a stále bez úspěchu. Co mám dělat ?
A: Podívejte se na CD jestli není špinavé. Pokuste se ho vyčistit (od vnitřního kruhu ke kraji), snad to pomůže. Pokud ne, pokuste se snížit rychlost nebo nagrabovat v "Burst mode" - někdy může dát lepší výsledky (ale bez hlášení chyb).

Q: Když používám "Burst mode", EAC také vypíše několik "suspicious (podezřelé) position", jsou to opravdu chyby nebo ne?
A: Ne, Burst mód nemá žádnou detekci ani opravu chyb. Jestliže Burst mód vypisuje podezřelé pozice, čtecí příkaz potřeboval více času, což mohlo mít několik důvodů např. ztráta synchronizace nebo se pokoušel opravit chybu čtení ("read error"). Samozřejmě je to je velmi slabá "detekce chyb" a neměla by být považována za seriózní.

Q: Po instalaci jsem nijak nekonfiguroval EAC a grabování proběhlo velmi rychle (asi mezi 8× a 14×). To se mi zdá příliš rychle na přesné čtení?
A: Ve standardním uspořádání EAC používá Burst mód. Doporučuji použít vhodný Secure mód pro vaši mechaniku. Pro zjištění který mód je vhodný je tlačítko "Automatic feature test" v "Drive Option" pod přepínači čtecích režimů.

Q: Při grabování silně poškrábaného CD v Secure módu dostanu mnoho prsknutí a lupanců. Co s tím ?
A: Můžete to zkusit nagrabovat v Burst módu. Při vysoké rychlosti čtení optický systém nezaznamená některé škrábance. Pro kontrolu si nagrabované wavy poslechněte, protože je možné že tam ještě nějaké chyby zůstaly.

Q: Někdy mi EAC zahlásí synchronizační chybu při grabování tracku. Je zajímavé, že na různých CD se jedná vždy o stejnou pozici. Jak si to mám vysvětlit ?
A: Některé mechaniky Toshiba mají chybu ve firmware, takže u každého CD na určité pozici vrací špatná data. Jakmile se vyskytne chyba, měli byste si tuto podezřelou pozici poslechnout a rozhodnout jestli je chyba slyšitelná nebo ne.

Q: Co znamená hláška Track Quality? Občas dostanu 99.7% nebo 97.5%, i když není vypsána žádná chyba.
A: Když dostanete Track Quality okolo 99.7%, znamená to, že na disku byl nalezen vadný sektor, ale Secure mód ho opravil - z 16-ti čtení tohoto sektoru bylo 8 nebo více stejných výsledků. Pouze to signalizuje čtecí problémy. Track Quality je poměr mezi minimálním počtem čtení potřebných k nagrabování a počtem čtení jež byly vykonány. 100% bude jen tehdy, když EAC nagrabuje bez jakéhokoliv opětovného čtení sektoru. Pokud EAC vypíše podezřelé (suspicious) pozice, tak na těchto pozicích jsou opravdu neopravené chyby.

Q: EAC grabuje pouze rychlostí 4× v Secure módu. Je to normální?
A: Ano je. Protože v Secure módu EAC čte každý sektor přinejmenším dvakrát. Zkuste nastavit rychlost na maximum, u některých mechanik Teac zvýší update firmware rychlost čtení.

Q: Při grabování EAC zahlásí "Can't Open Selected Codec". Proč?
A: Jděte do menu Compression Options a zkontrolujte, zda jsou všechna nastavení komprese správná. Jestliže nechcete wavy komprimovat, ujistěte se, že je zvoleno "Internal Wav Routines".

Q: Když jsem začínal s grabováním, dostal jsem úplně rozdílnou velikost souborů. EAC vytvořil wav soubor 867 KB, zatímco Cdex 21806 KB. Oba Wav soubory hrají ve Winampu úplně stejně. Tak proč ten rozdíl ve velikosti ?
A: Jestliže oba soubory přehrály celý track, vypadá to jako byste v EAC vyrobil zkomprimovaný WAV. V EAC stiskněte F11 a ujistěte se, ve volbě Waveform je "Internal Wav Routines". Takto se bude ukládat WAV soubor zabírající asi 176kB na každou sekundu záznamu.

Q: Když nagrabuji tracky v EAC a potom je vypálím na CD-R v nějakém vypalovacím programu, objeví se mezi tracky dvousekundové mezery. Proč je tam EAC udělal ?
A: EAC nevkládá mezery. Tyto mezery vkládá vypalovací program. Jsou dvě možnosti jak se tam tyto mezery mohly dostat. Pokud bylo CD-R zapsáno v režimu TAO (Track At Once), který vytváří mezery vždy, použijte namísto toho DAO (Disc At Once). Pokud jste použili DAO, prohlédněte nastavení vypalovacího programu a v něm zrušte funkci vkládání 2 sekundových mezer.

Q: Když se EAC setká problémy při čtení, zpomalí, to je dobré. Problém je, že čte pomalu i následující tracky i když chyby nemají. Mám to ověřené zastavením postupu a restartem na dalším tracku, který četl pomalu; po restartu to nagrabuje na nejvyšší rychlost bez problémů. Co mám udělat?
A: Jestliže jste vybral "Allow Speed Reduction" a ukazatel rychlosti také ukazuje různé hodnoty, pak je problém v mechanice. Mohlo by pomoci použít volbu ochlazení mechaniky - "cool down every 15-30 min" (nechá mechaniku odpočinout každých 15-30 min. na pár minut), snad to pomůže. Nebo nepoužívejte volbu "Allow Speed Reduction", ale pak není možno zaručit přesné čtení vadných sektorů disku.

Q: Kliknul jsem na "Possible errors" po nagrabování a pak jsem dal "Select a track". Tam mám 2 možnosti: Glitch removal a Play. Obě dvě mi po výběru pracují s celým trackem a já si nejsem jistý kde najít pozici chyb.
A: Když dokončíte grabování, EAC vám vypíše zda se vyskytly chyby. Pokud se chyby vyskytly a klepnete na knoflík "Possible Errors", dostanete seznam pozicí na kterých se chyba stala. Jestliže EAC neoznámí chyby, tak tam nebudete mít žádné pozice a budete moci vybrat jen celý track a ne chybové pozice (protože žádné nejsou).

Q: Mám na disku uloženy nějaké WAVy s lupanci. Je možné tyto lupance odstranit i když wavy nebyly grabovány v EAC ?
A: Ano. V menu Tools vyberte volbu Process Wav, a můžete vybrat soubor odkudkoli. Nyní můžete v souboru dělat úpravy pomocí všech nástrojů Sound editoru v EAC. Když chcete odstranit lupanec, musíte vybrat odpovídající úsek wavu s lupancem (ovšem, dvojitým poklepáním na něj můžete vybrat i celý wav).

Q: Dříve jsem vypaloval živáky na CD v TAO ... Je možné odstranit standardní 2sekundové mezery automaticky?
A: Mohl byste se pokusit zvolit Detect Pre-Gaps a pak v Action menu vybrat Leave Gaps Out. Jestli se objevené mezery zdají rozumné (obvykle 2 sekundy), jste schopen kopírovat jednotlivé tracky bez přidané mezery.

Q: Někde jsem četl že je možné vynechat pre-gapy. Bohužel jsem nemohl najít kde tato volba je.
A: V menu Action si můžete vybrat co dělat s mezerami. Při novém grabování zvolte Detect Pre-Gap a pak si vyberte "Leave Out Gaps" a tracky nagrabujte. Obvykle se mezery k jednotlivým trackům nepřipojí.

Q: Jaký je rozdíl mezi Gap Detection Methods A, B, & C ?
A: Toto jsou různé metody pro získávání indexů (mezery, atd.). Některé metody budou pracovat s některými mechanikami, jiné ne, měli byste otestovat všechny z nich, která vám nejvíce vyhovuje. Nejsou lepší nebo horší, ale metoda A je nejrychlejší a C nejpomalejší (pokud to pracuje správně!).

Q: Co mám zvolit v "Gap Detection Accuracy" (přesnost detekce mezer) - Accurate, Inaccurate, nebo Secure ?
A: Accurate přesnost by měla být vhodná pro většinu CD. Jestli je s nějakým CD problém při detekci mezer a dlouho není možné získat výsledky, zkuste Inaccurate a mělo by to fungovat. Jestliže jste dostali délky mezer, které jsou kratší nebo delší jen o několik bloků, zkuste to znovu s Secure Accuracy

Q: Když používám "Copy Image And Create CUE sheet" (nebo jen vytvoření CUE Sheet), EAC napíše "Detecting pre-gap Track 1", CD se roztočí, ale na HDD se nic nezapisuje. Nechal jsem to běžet asi 2 hodiny, žádná změna na obrazovce prostě nic (ale mohu zrušit akci). Co se děje ??
A: Pokuste se vybrat jiný "Gap Detection Mode" v Drive option. Alespoň jeden z režimů by měl pracovat.

Q: Na několika posledních audio CD, která jsem kopíroval s EAC mají všechny tracky špatně posunutý začátek asi o 1 sekundu do tracku. Používal jsem volbu "Copy Image And Create CUE sheet" pro zkopírování disku. Jak se mohu vyhnout tomuto problému v budoucnu ?
A: Jedna z největších chyb, která je ve verzi 0.85beta (od 0.9beta3 jsem to zrušil automaticky) je automatická aktivace volby "Remove Leading And Trailing Silence". Jestli image soubor obsahuje na začátku ticho (třeba právě 1 sekundu), bude toto místo odstraněno a všechno se o tento čas posune. Takže byste měli deaktivovat tuto funkci. Jestli to nepomůže, zkuste různé metody detekce mezer a srovnejte vygenerované CUE Sheet.

Q: Když používám CUE Sheet vygenerovaný EAC, CDRWIN hlásí, že CUE Sheet není platný. Když si CUE prohlédnu, vidím že tam je mnoho indexů a všechny mají stejnou pozici. Co mohu udělat?
A: Zkuste různé metody detekce mezer a jestli to nepomůže, musíte upravit tento CUE Sheet ručně, odstraňte všechny indexy větší jak 01.

Q: Nagrabované CD se uloží jako *.cgf a nevím proč. Dříve to pracovalo dokonale. Nyní to ukládá stále s příponou *.cgf.
A: Jděte do "Compression Option" a podívejte se jestli nemáte vybráno "Do not write WAV header" a specifikováno "cgf" pod tím.

Q: Občas dostávám hlášení o "Sync & Read Error", ale EAC vždy dokončí grabování i když s nějakými "suspicious" pozicemi. Co dělat?
A: Vyčistěte CD opatrně a zkuste to znovu. Jestli se chyby opakují, poslechněte si podezřelé pozice a rozhodněte zda jsou slyšitelné nebo ne. Můžete také zkusit nagrabovat v Burst módu, někdy to přinese lepší výsledky.

Q: Používám Secure mód (Hitachi GD 2500, Accurate Stream, No caching, C2 correction) a během extrakce se rozsvítí indikátor oprav a grabování pokračuje. EAC nesignalizuje žádnou chybu, ale když si poslechnu výsledný wav soubor chyby slyším ( malé mezery na pozici kdy se rozsvítil indikátor oprav)! Zbytek tracku je samozřejmě dokonalý. Je tam jen tato malá pauzička.
A: Zdá se, že C2 korekce nejsou v některých mechanikách správně implementovány. Pro jistotu byste měl vypnout C2 korekci chyb.

Q: Mám TEAC 532E-B a EAC říká, že mechanika je "capable of retreaving C2 error information". Ale EAC neoznámí všechny chyby v tom módu!
: Zdá se, že C2 korekce nejsou v některých mechanikách správně implementovány. Pro jistotu byste měl vypnout C2 korekci chyb.

Q: Mám mechaniku Afreey a během grabování EAC někdy zatuhne. Co mohu udělat?
: Bohužel nevím co tento problém způsobuje. Někteří uživatelé Afreey nemají problémy a někteří ano. Je možné pokračovat v grabování stlačením knoflíku Eject na mechanice. Pokuste se pohrát si trochu s vaším systémem (DMA nebo odinstalovat Bus-drivery), pravděpodobně to nepomůže, ale třeba ano.


3. Komprese (zpět)

Q: Chci komprimovat audio do MP3, co potřebuji kromě EAC?
A: Pamatujte si, že EAC nedodává MP3 kodér; můžete použít LAME, Gogo nebo BladeEnc DLL (nebo FAAC Dll pro AAC kompresi) nakopírováním těchto do stejného adresáře kde je EAC. Pak si můžete vybrat z instalovaných DLL v dialogovém okně "Compression Option". Pochopitelně kvalita MP3 je závislá na kodéru a použitém bitrate. Vedle DLL můžete také použít externí kodéry, ty audio zkomprimují až po načtení na HDD (tedy ne On-The-Fly).

Q: Pokouším se dekódovat mp3 do wav ale stále to hlásí, že nemůže najít kodek. Vím o potížích s kodeky DLL, ale toto mne zarazilo.
A: Pro dekompresi MP3 by měl být nainstalován Fraunhofer MP3 Codec. To postačuje jako "pokročilý" Codec (ne "profesionální"). Tento kodek je součástí Windows. Na starší Windows by mělo stačit nainstalovat aktuální Media player... (měl by být aktualizovaný s dalšími kodeky). Instalovaný kodek by měl pak být uveden v EAC v seznamu kodeků.

Q: Co je komprimovaný Wav soubor a jak se liší v kvalitě od normálního wav souboru nebo MP3 souboru?
A: Jsou tu dvě skupiny audio dat, zkomprimovaná a nezkomprimovaná data. Skupina komprimovaných by mohla být také rozdělena na bezztrátové a ztrátové komprimace. Bezztrátová komprimace je kvalitativně stejná jako nekomprimovaná data, jen velikost souboru je něco kolem 70% nekomprimované velikosti (srovnatelné s komprimací s WinZIPem). Ve skupině ztrátové komprese, kam také patří MP3, není možné znovu vytvořit původní audio soubor 100% stejný. MP3 je jen JEDEN ze ztrátových formát, další jsou AAC, MP2, TAC, atd. Zajímavou vlastností wavů je to, že mohou být zkomprimovány každým kodekem, který existuje ve Windows. Takže pokud máte Fraunhofer Codec (nebo LAME/BLADE/GOGO DLL) můžete produkovat MP3-WAV. To jsou standardní MP3 soubory, ale mají malou hlavičku předcházející skutečná data a říkající přehrávači jaký kodek použít pro přehrání/ dekompresi. Takže tyto soubory mohou být přehrávány v jakémkoliv (softwarovém) přehrávači nebo zvukovém programu. Protože hlavička nezávisí na MP3 kompresi, můžete dokonce přejmenovat MP3-WAVy z *.wav na *.mp3.

Q: Co je VBR?
A: To je zkratka pro "proměnlivý Bitrate". Některé MP3 kodéry ho podporují. Když povolíte VBR kodek bude užívat bitrate odpovídající aktuální pasáži. Pokud jde náročnou část, bude používat vyšší bitrate a např. na ticho nebo jednoduché části použije nižší bitrate. Tak při zachování stejné kvality obvykle průměrný bitrate není tak vysoký jako konstantní bitrate MP3.

Q: Používám Fraunhofer Codec nebo DLL kodéry MP3, ale výsledný soubor má příponu".wav". Co je špatně?
A: Chcete-li "čisté" MP3 soubory (bez WAV hlavičky), jen vyberte volbu "Do not write WAV header" a blíže určete vhodnou příponu (".mp3").

Q: Pokoušel jsem se komprimovat s Fraunhofer MP3 kodérem, ale šlo to jen na velmi nízkých bitrate. Jak komprimovat na vyšším bitrate ?
A: Ujistěte se, že nepoužíváte Fraunhofer "advanced" kodér, protože to je jen free verze, která umožňuje pouze nízký bitrate. Pro kompresi s vyšším bitrate použijte profesionální verzi kodéru, nebo jakýkoli z podporovaných kodérů DLL nebo podporované externí kodéry.

Q: Proč nemůžu používat WMA v 160 kbits?
A: Microsoft připouští zakódování na 160kb a více jen pokud je ochrana proti kopírování aktivována. Zabírá to více práce, a já nemám rád přidávání ochrany proti kopírování rovnou do nagrabované písně. Slyšel jsem, že Microsoft již odložit tuto politiku,a tak to snad bude možné v příštích verzích.

Q: Já užívám IBM laptop, a BladeEnc.dll, EAC říká, že mám 100% kvalitní wav, ale když přehraji mp3 soubor, zní to jako když je zpěvák pod vodou.
A: BladeEnc je ubohý v bitrate pod 160, možná i 192. Použijte vyšší bitrate nebo jiný kodér lepší na nižších bitrate jako Fraunhofer nebo LAME.

Q: Jaké "flags" mohu použít pro externí kompresní schéma "User Defined MP3 Encoder"?
A: V poli "Additional command line options" můžete použít tyto volby :

%s Jméno zdrojového souboru
%d Jméno cílového souboru
%h...%h Text "..." pouze při výběru "High quality"
%l...%l Text "..." pouze při výběru "Low quality"
%c...%c Text "..." pouze při výběru "CRC checksum"
%r Bitrate ("32".."320")

Takže příkazová řádka by (pro l3enc) vypadala takto


&nbsp &nbsp %s %d -br %r000 %h-hq%h %c-crc%c


Přípona bude vždy .mp3

Q: Jaké nastavení použít pro DLL verze LAME, Gogo nebo Blade?
A:
LAME DLL

    High Quality / Low Quality : As selected

    MPEG 1

    No Emphasis

    Psycho-Acoustic Model Off

    Write VBR Header (if VBR)

    CBR :

        Psycho-Acoustic Model : Low Quality => On, High Quality => Off

        32-128 : Mode Joint Stereo

        160-320 : Mode Stereo

    VBR : Psycho-Acoustic Model Off

        56-64 : Quality 9

        80-128 : Quality 5

        160-320 : Quality 0

        56-96 : Mode Joint Stereo

        112-320 : Mode Stereo


Gogo DLL

    High Quality / Low Quality : As selected

    MPEG 1

    No Emphasis

    Psycho-Acoustic Model Off

    Write VBR Header (if VBR)

    CBR :

        32-128 : Mode Joint Stereo

        160-320 : Mode Stereo

    VBR : (Quality 5)

        56-80 - 96-128 : Mode Joint Stereo

        112-160 - 256-320 : Mode Stereo


Blade DLL

    Mode Stereo


4. Offset (zpět)

Q: Je čtecí (i zapisovací) offset závislý na typu mechaniky, nebo je možné, že stejná mechanika má v různých systémech jiný offset ?
A: Offsety by měly být stejné pro všechny mechaniky daného modelu. Je možné (ale nepravděpodobné), že offset se může měnit se změnou firmware.

Q: Jaký je rozdíl mezi čtecím, zapisovacím a kombinovaným offsetem ?
A: Čtecí offset se projevuje při čtení (grabování). Zapisovací offset se projevuje při zápisu (vypalování) na CD-R. Mnoho vypalovacích programů nepodporuje opravu zapisovacího offsetu (jako EAC třeba nepodporuje vaši mechaniku pro vypalování). Pro vytvoření přesné (s korekcí offsetu) kopie CD musíte kompenzovat zapisovací offset společně se čtecím. Proto je lepší místo určování jen čtecího offsetu pro grabování určit offset kombinovaný. To se dá jednoduše spočítat: čtecí + zapisovací = kombinovaný offset.

Q: Co je to čtecí a zapisovací offset a kdy se vyskytují ?
A: Při grabování audio dat z CD mají téměř všechny CD mechaniky drobné posunutí (offset) nastavení čtecí hlavy. Obvykle to bývá něco okolo 500-700 samplů (asi 1/75 sekundy) při čtení a kolem 0-18 samplů při zápisu (asi 0,001 s). Takže pokud program požaduje určitý sektor z CD nedostane od mechaniky přesně ten požadovaný, ale jiný sektor vzdálený od požadovaného právě o hodnotu offsetu.

Q: Jak zjistit čtecí offset pro moji CD-ROM ?
A: V EAC je obsažena testovací rutina, která určí offset pro vaši mechaniku prostřednictvím seznamu deklarovaných komerčních CD. Je důležité abyste používali přesně stejné vydání CD jako autor, protože různá vydání CD mají odlišný offset. Také je potřeba testovat přinejmenším na dvou CD a dostat pokaždé stejný výsledek. Jestliže máte Plextor 40X CD-ROM mechaniku (nebo víte kdo ji vlastní), můžete dokonce pomáhat zvětšit databázi CDS pomáhající ostatním určit offset. Jestli se vám takto nepodaří získat výsledky, je poslední možnost ptát se ostatních na maillistu, jestli někdo již nemá určený offset pro váš model CD-ROM mechaniky.

Q: Jak mohu určit kombinovaný read/write offset?
A: Kombinovaný read/write offset je platný jen pro jednotlivé kombinace čtecích a zapisovacích mechanik. Jestliže používáte více čtecích mechanik, nejspíš potřebujete pro každou jiný kombinovaný offset. Aby bylo možné určit offset, potřebujete zapisovat na CD-R/CD-RW. Nejdříve si připravte WAV soubory které chcete zapsat na CD. Potom je vypalte na CD (jakýmkoliv vypalovacím programem, nebo EAC s write offset 0). Nemažte originální WAV soubory. Pak musíte nagrabovat - mechanikou pro kterou chcete zjistit kombinovaný offset) jeden nebo více tracků z právě vypáleného CD s nastavením read offset 0. Samozřejmě nesmíte přepsat původní WAV soubory. Nyní použijte volbu Compare wav v EAC (jako první WAV zadejte originální, jako druhý ten nově nagrabovaný). Obvykle EAC oznámí buď chybějící (missing) nebo přebývající (repeated, exteneous, rereading) samply. Počet těchto vzorků je váš kombinovaný offset, zbývá jen definovat zda je kladný nebo záporný. Jestli má původní soubor přebývající (opakované) samply nebo kopírovaný soubor má chybějící samply, offset by měl být kladný, jinak by měl být záporný (teď doufám , že je to je správně :o). Pro kontrolu zjištěného offsetu nagrabujte znovu některý track, tentokrát však nastavte zjištěný offset jako čtecí v Drive Option. Porovnejte a nově nagrabovaný wav by měl být bez chybějících nebo přebývajících samplů.

Q: Jak mohu určit zapisovací offset ?
A: Nejprve určete čtecí offset, pak určete kombinovaný read/write offset. Potom zapisovací offset = kombinovaný Read/Write offset - čtecí offset

Q: Pokouším se určit offset pro mou CD mechaniku s CD ze seznamu, ale stále mi to hlásí "CD not found in offset database". Proč?
A: CD musí být ze stejného vydání jako to na kterém jsem testoval, protože různá vydání mají odlišný offset. Tato chybová hláška se vyskytuje, když je CD z jiného vydání než moje testované CD, např. jeden track je mírně delší (stačí o 1 sektor).

Q: Použil jsem několik CD k určení offsetu pro mou CD mechaniku, ale výsledky nejsou vyrovnané. Co teď?
A: Pravděpodobně používáte odlišné vydání CD u některého (nebo všech) CD. Jestliže dostanete přinejmenším dvakrát přesně stejný offset, můžete si být dost jistý, že jste našel ten správný.


5. Vypalování (zpět)

Q: Zjistil jsem následující problém při tvorbě kopií audio-cd : v CD přehrávači nemůžu přeskočit na některé tracky disku, pokud CD hraje nepřetržitě je vše v pořádku. Při přehrávání na CD-ROM nebo CD-R je všechno pořádku a mohu přímo přeskakovat na všechny tracky.
A: To se stává, pokud vypalovačka ztrácí schopnost najít správnou pozici pro zápis a skutečná mezera není na 100% správné pozici. Obvykle se toto dříve či později stávalo vypalovačkám Yamaha. Pokuste se snížit zapisovací rychlost a zkuste různá CD-R média. Ale je také možné že vypalovačka není schopná psát kratičké mezery, ujistěte se, že v CUE Sheet je každá mezera větší než 100 sektorů (1,33 sekundy).

Q: Zajímá mě zda se s EAC dá kopírovat "On-The-Fly". Nemohl jsem najít tuto funkci v žádném menu. Bylo by dobré zprovoznit tuto funkci abych mohl dělat kopie s vyrovnáním offsetu bez kopírování image na harddisk. Budete to někdy podporovat ?
A: EAC nebude nikdy podporovat kopírování "On-The-Fly". EAC se užívá pro bezpečné kopie, a bezpečné kopie nemohou být vytvořeny "On-The-Fly" (OK, s BurnProof by to bylo možné, ale v každém případě to nedoporučuji).

Q: Chci si zkopírovat CD a přidat na něj CD-TEXT pro přehrávač CD v autě. Jak to mohu udělat ?
A: To se dělá v CUE Sheet, můžete (nebo EAC) přidat TITLE a PERFORMER tagy (povolte v nastavení EAC). Také to můžete udělat v Layout Editoru. Jestliže chcete vypalovat v EAC, musíte také najít volbu CD-text v nastavení v EAC nezapomenout to aktivovat v Drive Options.

Q: Mám CD-Extra s 11 audio tracky, 12 track je indikovaný v EAC ikonou "file" místo "music". Nevím jak udělat CUE Sheet na CD-Extra pro zápis v CDRWIN. Jaký je doporučený postup pro získání CUE Sheet z CD-Extra?
A: Protože datová část musí být zapsána v druhé session(!) není možné udělat kompletní CD s jedním CUE Sheet. Proto byste měl nejdříve vypálit audio tracky, zavřít session a nechat disk otevřený (v CDRWin je to volba "Open New Session". Pak můžete zapsat data. Doporučuji kopírování souborů jednotlivě místo image.

Q: Když se pokouším vypálit CD v EAC, dostanu "Write error - Send CUE Sheet or Write Parameter Page error". Co to znamená?
A: EAC ještě nepodporuje všechny vypalovačky. V současnosti jsou podporovány pouze MMC vypalovačky, které jsou schopné zapisovat CD přes CUE Sheet (ne v RAW módu). Takže jestli se vyskytuje chyba zápisu, mechanika nejspíš není podporována.


6. WAV editor (zpět)

Q: Co je "normalization"?
A: Normalization je termín užívaný pro zvýšení hlasitosti na písně které jsou nahrány potichu. To se používá, když sestavujete nějakou kompilaci z různých CD a písně nemají vyrovnanou hlasitost. Ale uvědomte si, že některé disky mají hlasitost nízkou kvůli speciálním efektům, takže použití normalizace tento efekt zruší.

Q: Co je DC offset?
: DC offset se projevuje posunutím střední hodnoty signálu mimo nulovou úroveň. Pro kompenzaci DC offsetu se z každého vzorku odečte stanovená hodnota DC offsetu.

Q: Zjistil jsem a uložil vzorek ruchu z wavu (pojmenovaný nrp). Mohu ho otevřít, ale není možné odečíst ruchový profil z dalšího wav ("Reduce Noise" je nefunkční). Co dělám špatně?
A: Po vytvoření ruchového profilu (vybrání rozsahu, vytvoření ruchového profilu, uložení ruchového profilu) jste schopni načíst wav k odrušení. Musíte nejdříve vybrat rozsah audio dat na který chcete použít odrušení, teprve potom bude menu aktivováno.


7. Utility (zpět)

Q: Jak vykonávat CDDB dotazy v dávkovém režimu?
A: Jen vložte každé CD do mechaniky, nechte EAC načíst disk (needitujte žádná data!), potom stiskněte Alt-P.

Q: Co jsou "Alternate CD Play Routines"?
A: Tyto rutiny přehrávají zvukové stopy grabováním a posíláním dat do zvukové karty. To je zbytečné, protože mechanika je kabelem přímo připojena ke zvukové kartě.

Q: Pokoušel jsem se vybrat několik souborů najednou, ale ve výběru se vyměnil první soubor s posledním. Co mohu udělat?
A: V jádře Windows je bug, který se projevuje právě takto. To může někomu dělat problémy, takže volbou "Correct bug of wrong filename order in Windows multiple file dialog" v EAC uvedete vše do pořádku.

Diskuse ke článku Exact Audio Copy na stránkách CD-R serveru a FAQ

Žádné komentáře.