Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Firefox Test Pilot řeší stránky 404 skrze Wayback Machine

Testovací systém na experimentální novinky ve Firefoxu dostal nový přírůstek. Plugin No More 404s umožňuje automaticky řešit otravné neexistující stránky (404) tak, že se je pokusí dohledat skrze internetový archív.

Jak nám internet postupně stárne a košatí, mizí z něj spousta stránek, které kdysi byly, najednou nejsou a zmizely bez náhrady, bez převedení na nový redakční systém či cokoli podobného. A nemusí jít jen o evropské právo na zapomnění, stačí třeba „jen“ prosté úmrtí autora, kdy následně vyexpiruje doména/hosting, protože se to po jeho smrti v rámci dědického řízení neřešilo. Či jen to nejprostější, kdy samotný autor smázne letité stránky, protože se rozhodl nasadit si nový systém či nadále svůj web vůbec v této podobě neprovozovat (a třeba přejít na Googlí blogspot apod.).

No More 404s je zatím z hlediska funkcionality velmi primitivní, ale i tka by mohl leckoho zaujmout. Nedělá nic jiného než že když stránka vrátí 404, pokusí se ji dohledat ve Wayback Machine provozovaném americkým internetovým archivem. Na první pohled to může vypadat jako blbůstka, ale já osobně to beru jako dobrý nápad na základní funkcionalitu webového prohlížeče, samozřejmě za předpokladu, že funkčnost bude pokročilejší (aktuálně třeba právě onu vyexpirovanou doménu/hosting - tedy „Server nenalezen“ - u mě nefunguje) a pokud možno konfigurovatelná.

V případě zájmu můžete Test Pilot v rámci Firefoxu vyzkoušet sami instalací daného rozšíření, vedle No More 404s už obsahuje také tzv. Activity Stream (zejm. lepší zpracování historie), Tab Center (volnější přesouvání tabů prohlížeče) či Universal Search (lepší doporučené stránky).

Tagy: 
Zdroje: 

Mozilla

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Firefox Test Pilot řeší stránky 404 skrze Wayback Machine

Žádné komentáře.