Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Foxconn koupil většinu ve firmě Sharp za 6,2 miliardy dolarů

A je to oficiální, japonský Sharp má nového majoritního vlastníka. Gigant Foxconn nakonec zaplatí za dvě třetiny Sharpu celých 150 miliard Kč.

Tímto se z toho stává dosud největší nákup japonské technologické firmy jinou společností nesídlící na japonských ostrovech. Kšeft je to poměrně prostý, Foxconn (tedy přesněji Hon Hai Precision Industry) zaplatí hromadu peněz a za ně dostane hromadu akcií odpovídající 2/3 hodnoty Sharpu. Za to získá významný podíl ve firmě, která je špičkou v řadě technologií, mimo jiné displejích, které se Foxconnu hodí do portfolia prvků, ze kterých statisíce jeho dělníků montují iPhony či iPady.

Pro Japonsko to ale znamená také premiéru. V této zemi byl až dosud průmysl a technologické firmy poměrně izolované před okolním světem, takže vstup cizího kapitálu naznačuje radikální změnu. Souvisí to ale s tím, že japonská ekonomika se dlouhodobě potácí v problémech, za což může i vysoký podíl starých lidí v neproduktivním věku a celkově vysoký standard společnosti, který něco stojí. Japonské technologické firmy také čelí stále rostoucím tlakům levnější čínské konkurence, která se díky „národnímu sportu jménem kopírování“ vyšvihává stále výše. Zeptejte se třeba Canonu nebo většiny světových automobilek, jejichž produkty mají své čínské 1:1 plagiáty. Foxconn sice sídlí na Tchaj-wanu, ale jinak spoléhá ve své výrobě a tedy i ziscích hlavně na levnou čínskou pracovní sílu.

Koupě Sharpu nemohla proběhnout v lepší moment, což ostatně naznačuje i ochota Foxconnu zaplatit hodně nadstandardní cenu. Sharp totiž v roce 2018 vedle IGZO začne i s výrobou OLED displejů. Uvidíme, jak tohle spojení zahýbe právě s OLED trhem, kde si svoji silnou pozici užívá hlavně jihokorejský LG.Display, ale v širším slova smyslu může tímto Foxconn posílit i vůči Samsungu.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Foxconn koupil většinu ve firmě Sharp za 6,2 miliardy dolarů

Žádné komentáře.