Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Windows 8 budou počátkem konce éry Windows NT, tvrdí Gartner

Windows 8 Consumer Preview - Metro
Když se chystají nějaké nové technologie, obvykle se najde dost frikulínů, kteří mají potřebu věštit…

Známá „věštecká“ firma Gartner pocítila potřebu vyjádřit se k chystanému systému Windows 8. A nestaví svou věštbu na úplně špatných základech. Realita je totiž skutečně taková, že Windows 8 přinesou jednu dost zásadní novinku, kterou je programování pro Metro, též nazývanou Windows Runtime (zkráceně WinRT, odtud též pochází název verze Windows 8 pro platformu ARM – Windows RT – tam totiž staré dobré Win32, resp. Win64 nepoběží vůbec). Cílem Microsoftu je sjednotit aplikační rozhraní pro různé platformy. Nyní tedy x86/x64 a ARM, a to tak, aby aplikace napsané pro jednu platformu automaticky fungovaly i na té druhé. Společným jmenovatelem těchto platforem má být právě Metro a jeho rozhraní WinRT. To by mělo postupem času vytlačit to, čemu se už hezkou dobu říká WinNT.

Postup času je zde momentálně poměrně trefnou frází, ani sám Gartner si nemyslí, že to bude proces nějak zvlášť rychlý. Proto také v nadpisu hovoříme o počátku konce. WinNT a WinRT budou nějaký čas koexistovat, vývojáři se jistě nezblázní a nenastane u nich situace, že by se náhle vykašlali na léty prověřené Windows API a přestoupili komplet na Metro. Podle Gartneru budou uživatelé ještě dobrých 10 let používat Win32 (popř. Win64) aplikace, což by jistě neměli vývojáři opomíjet.

Každopádně by Windows 8 měly být podobným technologickým posunem, jakým byl před lety přechod z DOSu na Windows. I přesto, že Windows jsou dnes nejpoužívanějším operačním systémem následovaným konkurencí od jiných firem, najdou se určité specifické situace, kde se stále používá DOS a je k tomu i celkem dobrý důvod. V roce 2015, odhaduje Gartner, budou zejména ve velkých firmách používat Win32 aplikace ještě více než polovinu času, přičemž do roku 2020 by to mělo klesnout pod 10 %. Většina těchto „starých“ aplikací pravděpodobně pojede vzdáleně nebo z virtualizovaného prostředí.

Teď si trochu zavěštím já. Ono je to celé strašně krásné říci „přestupujeme z WinNT na Metro“. A ačkoli všichni víme, že „monopol Microsoftu na Windows“ je prakticky nezlomný (nikdo jiný nemůže dělat Windows) a není tak problém uživatele natlačit do nových technologiích i proti jejich vůli tím, že odstřihneme podporu technologií starých, zrovna v případě prostředí Metro (WinRT) se může klidně stát, že „to neklapne“, protože uživatelé Windows, zejména pak ti, kteří zažili ještě éru DOSu, mohou být přeci jen trošku více konzervativnější než uživatelé jiných platforem. Navíc „ekosystém“ Windows API je natolik rozšířený, že zbavit se ho nebude vůbec žádná legrace a 10 let mi přijde jako relativně krátká doba na to, aby uživatelé vyměnili staré myšlení za nové (ono se s těmi Metro aplikacemi totiž mimo jiné úplně jinak pracuje, staré zvyky jsou pryč a přichází nové).

Vladimír Renčín - To není jako vyměnit staré myšlení za nové, tohle je práce na celé odpoledne
Starý vtip Vladimíra Renčína, který vyšel kdysi dávno snad v Dikobrazu nebo v něčem podobném

Vezměte si, že takové Windows XP jsou tu s námi už také dobrých 10 let a pořád je jejich podíl mezi uživateli dost velký, rozhodně větší než 10 %. A to přitom není takový problém vyměnit systém Windows za novější verzi, protože všechny aplikace v něm budou fungovat a vývojáři nemusejí vymýšlet prakticky nic nového. Naproti tomu takový přechod Windows API na WinRT, to je změna jak na straně uživatelské, tak na straně vývojářů, které se Microsoft bude snažit tlačit do vývoje aplikací pro Metro ve WinRT. Nastává starý známý problém slepice/vejce. Dokud nebude „ekosystém“ Metro/WinRT natolik rozšířený, že bude možné skončit s podporou WinNT (Win32/Win64), tak si tu podporu zkrátka Microsoft nemůže dovolit odříznout. A dokud ji neodřízne, budou se jí pravděpodobně vývojáři (a tedy i uživatelé) držet.

Je tu ale ještě jeden úhel pohledu, který by měl zajímat zase jiné typy vývojářů. Předpokládejme na chvíli, že Metro/WinRT skutečně bude úspěšné a Metro-aplikace převálcují ty staré během velmi krátké doby. Tenhle scénář, jakkoli se může zdát komukoli nepravděpodobný, není dobré podceňovat. Pokud se totiž dostáváme do stavu, kdy opouštíme starou platformu a přecházíme na novou, bylo by nanejvýš záhodno neusnout na vavřínech a začít pracovat na konkurenceschopné alternativě právě pro tuto novou platformu. Tedy vlastně konkurenci WinRT, takové, pod kterou by nové aplikace psané pro WinRT také fungovaly.

Vezměte to tak, že MS-DOS svého času jistou konkurenci měl, těch DOSů nakonec vzniklo několik a aplikace byly plus mínus antabus s tou kterou odnoží DOSu kompatibilní, tedy běžely na ní (pokud se nevyužívalo nějakých specifických funkcí DOSu, kde mohl programátor skutečně narazit – zdatnější programátoři to pak obcházeli rovnou v assembleru). Windows dnes nemají konkurenci prakticky žádnou, tedy takovou, která by byla s Windows kompatibilní. Ano, existují jisté více či méně úspěšné pokusy typu Wine, Cedega, ReactOS a podobně, ale ty prakticky nemají šanci dominantní pozici Windows nějak výrazně ohrozit (kdyby tu šanci měly, už by ji jistě dávno využily).

Nebylo by nakonec vhodné si z toho vzít ponaučení a začít se na WinRT připravovat co nejdřív? Co jiného by mohlo ohrozit pozici Microsoftu než alternativní operační systém schopný provozu Metro aplikací, pokud by tato platforma byla úspěšná? Na druhou stranu to ovšem vypadá, že Microsoft si je tohoto rizika vědom, proto také do Metra nedostanete aplikace jinak než z Windows Store a tento distribuční kanál si Microsoft jistě bude hlídat. A možná si Microsoft podřezává větev právě touto uzavřeností na Windows Store, neb dnes není problém, abyste si do vašeho systému Windows spáchali aplikaci doma na koleni a nemusíte se nikoho doprošovat, aby taková aplikace byla přístupná i pro řadu jiných uživatelů. To s WinRT až tak jednoduché nebude. Anebo to nakonec všechno vyřeší aplikace streamované z cloudu či obecně webové aplikace, jistým poměrně zdatným vodítkem mohou být třeba zrovna Google Docs a další. Ostatně webový prohlížeč byl jistého času také uvažován coby samostatná platforma schopná svým způsobem nahradit operační systém (vzpomeňte na ChromeOS), přičemž na webový prohlížeč dnes monopol nikdo nemá (neboť Tim Berners-Lee nebyl svého času idiot).

Nakonec kdyby někoho z vás napadlo argumentovat stylem „ať si každý vymyslí cokoliv nového a snaží se to prosadit, stejně jako to Microsoft zkouší s WinRT – a ukáže se, kdo bude lepší,“ nechť nezapomíná na to, že Microsoft bude nějaký (pravděpodobně ne zrovna krátký) čas podporovat na jednom systému jak WinAPI, tak WinRT. Zpětná kompatibilita je věc velmi důležitá, i když samozřejmě není úplně nejdůležitější (v historii jsou případy, kdy i přes zpětnou kompatibilitu vyhrála technologie jiná, zpětně nekompatibilní). Každopádně těžko může někdo (kromě Microsoftu) dělat systém schopný provozu nových Metro-aplikací a zároveň starých Win32/Win64 aplikací (otázkou rovněž jest, jak moc je to zrovna v souvislosti s takhle zásadní změnou nutné).

A tak možná jen čas ukáže, zda budeme hovořit o tom, že nás Microsoft (zase) natlačil do něčeho, co jsme vlastně nechtěli, anebo tentokráte budeme mít všichni rozum a do toho, co nechceme, prostě nepůjdeme. A třeba se to nakonec opravdu ukáže jako fantastická technologie, na kterou jsme všichni čekali. A v neposlední řadě: stejně jako se říká, že „na každou svini se vaří voda,“ tak by se dalo říci, že na každý úspěšný produkt někde číhá nějaký patentový troll :). Čert ví, třeba budeme nakonec úspěšnost Metra posuzovat i podle toho, kolik žalob bude na Microsoft kvůli němu podáno :).

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Windows 8 budou počátkem konce éry Windows NT, tvrdí Gartner

Úterý, 3 Červenec 2012 - 17:07 | aa bb | MS .NET nezahodil skor si uvedomil ze na desktope...
Neděle, 1 Červenec 2012 - 23:08 | Forest Jiří | Ty si pěknej Hulán. Chtěl bych vidět kterou...
Neděle, 1 Červenec 2012 - 23:02 | Forest Jiří | To spíš ty nepatříš na diskuze. Tady se má...
Neděle, 1 Červenec 2012 - 21:46 | Jirka1 | On je to s Metrem typický přístup MS, zase líp...
Neděle, 1 Červenec 2012 - 16:10 | Pety | Do světa linuxu nakukuju tak 3x ročně - a po...
Neděle, 1 Červenec 2012 - 11:28 | Mitch | Ty aplikace nad .NET (resp. CLI) se kompilují do...
Neděle, 1 Červenec 2012 - 11:24 | Mitch | .NET přece není zahozen. Již brzy tu bude .NET 4....
Neděle, 1 Červenec 2012 - 02:47 | zx cygnus | Pochopeno a obáváno, ale není na světě jen...
Neděle, 1 Červenec 2012 - 00:39 | eFCe | Ja predpokladám, že Windows 8 dopadne na desktope...
Sobota, 30 Červen 2012 - 19:02 | Jirka1 | W8 budou ještě i 32 bitové. Poslední preview...

Zobrazit diskusi