Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Gigabyte chystá GeForce GTX 680 s pěti ventilátory

Gigabyte GeForce GTX 680 SuperOverclock WindForce 5X_
Bývaly doby, kdy grafické karty neměly ani pasiv. Pak aspoň neměly ventilátor, ale postupně jsme se dopracovali do fáze, kdy dva i tři ventilátory jsou normální. Jaké je nové řešení od firmy Gigabyte?
Gigabyte GeForce GTX 680 SuperOverclock WindForce 5X

Slovo nenormální je rozhodně na místě, protože takhle prostě normální grafická karta nevypadá :-). Každopádně GeForce GTX 680 SuperOverclock WindForce 5X nese pětici 40mm ventilátorů, které navíc odebírají vzduch z karty a navíc jiným směrem, než je obvyklé. V normální skříni je tedy toto naprosto nepoužitelné, protože by ventilátory akorát tlačily teplý vzduch z karty do bočnice. Má-li ale skříň v těchto místech nějaké větrání, úplně marná konstrukce to není, stejné platí i pro ty z vás, kteří prostě rádi na železo vidí a tak používají "skříň" typu jedné naší redakční od Lian Li, pak také není co řešit.

Ošemetnější je ale pochopitelně otázka hlučnosti. Je bohužel smutnou skutečností, že tyto malé ventilátorky většinou evokují očekávání čehosi v rozmezí 5 000 až 8 000 ot/min, tedy zvukový projev hladového komára za letní noci (přesněji pěti komárů). My nebudeme tak přísní, kartu jsme neslyšeli, její hlučnost nezměřili a s ohledem na obrovské rozměry pasivní částí předpokládáme, že nebude nutné provozovat ventilátory na nesnesitelně vysokých otáčkách. Na vynesení rozsudku si počkejme až na hlavní líčení, kdy Gigabyte snad v dohledné době vrhne tuto kartu v pulty e-shopů.

Gigabyte GeForce GTX 680 SuperOverclock WindForce 5XGigabyte GeForce GTX 680 SuperOverclock WindForce 5X

Pro ostatní konzervativce je tu samozřejmě stále možnost pořídit si některou z prověřených konstrukcí, třeba WindForce 3X od téhož výrobce, která skutečně tichá je. Od této WindForce 5X pochopitelně nečekejme nic menšího než adekvátně navýšené takty. A ještě snad drobné varování na závěr: karta je "trochu" delší ;-).

Jinak pro rejpaly snad ještě zmíníme, že Gigabyte testoval i verzi se čtyřmi ventilátory, krátké video z jejího testování si můžete exkluzivně prohlédnout právě u nás. Testy hlučnosty tehdy zjevně neproběhly podle představ.

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Gigabyte chystá GeForce GTX 680 s pěti ventilátory

Úterý, 24 Duben 2012 - 06:15 | koudy_cz | Tak ten Airbus to fakt zabil :D
Pondělí, 23 Duben 2012 - 17:34 | Socket vseljaky | snad najuspesnejsiu, jej cena je daleko nad...
Pondělí, 23 Duben 2012 - 15:57 | Máček333 | jistě komerčně velmi úspěšnou :-)
Pondělí, 23 Duben 2012 - 14:20 | Socket vseljaky | ja poznam jednu kartu so 4 ventilatormi staru 12...
Pondělí, 23 Duben 2012 - 13:22 | Tibor Toth | už som o tento zázrak komentoval takže iba C&...

Zobrazit diskusi