Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Google Earth API končí

Před rokem začali autoři webových prohlížečů odstřihávat pluginy vycházející z NPAPI, nyní dochází i k ukončení podpory Google Earth API, které jej rovněž využívá…

Google Earth API spatřilo světlo světa v první polovině roku 2008 a jak název napovídá, jeho prvotním cílem bylo pohánět aplikaci Google Earth, z tehdejšího pohledu jedinečný 3D mapový projekt. Dnes už jsme o téměř sedm let dál a aplikace využívající Netscape Plugin Application Programming Interface (NPAPI) jsou vnímané spíš jako historický relikt, který s sebou nese bezpečností hrozbu.

Vlastně je tomu akorát rok, co tvůrci webových prohlížečů začali odstřihávat pluginy, které NPAPI využívají. Neklame-li mě paměť, byl první Firefox a po něm následoval Google. Dočasné výjimky tehdy dostaly pluginy využívající Javu a Microsoftí Silverlight.

Pomineme-li bezpečnost, stala se někdejší výhoda NPAPI v současnosti nedostatkem: Mluvíme o multiplatformitě. Zatímco v roce 2008 drtivá většina zařízení NPAPI podporovala, s příchodem nových platforem a operačních systémů se situace diametrálně změnila a kompatibilita pokulhává. Z těchto důvodů se Google rozhodl a ke 12. prosinci odstartoval roční lhůtu, kterou budou mít autoři pluginů na přechod k jinému rozhraní. Po tuto dobu ještě Google Earth API bude podporované, od 12. prosince 2015 již ne.

Podpora ovšem záleží i na prohlížečích, jinými slovy podpora v rámci prohlížečů bude existovat pouze do posledních verzí prohlížečů kompatibilních s NPAPI:

Microsoft Windows (XP, Vista, 7 a 8)

  • Google Chrome 5.0-39.0 (32-bit)
  • Internet Explorer 7-9 a 10-11 s Compatibility View (32-bit)
  • Firefox 11.0-34.0

Apple Mac OS X 10.6 a novější (kterýkoli Intel Mac)

  • Google Chrome 5.0-39.0 (32-bit)
  • Safari 3.1+
  • Firefox 11.0-34

Aplikace Google Earth se stále vyvíjí, vznikly i verze pro ARM / Android, které lze používat v tabletech a smartphonech - ty už však s původním Google Earth API nemají nic společného.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Google Earth API končí

Žádné komentáře.