Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Videostandard H.265 s dvojnásobnou efektivitou již v roce 2013, poté přijde 3D video bez brýlí

kinofilm
Konsorcium MPEG se pochlubilo, že během letních měsíců notně zapracovalo na nadcházejícím standardu H.265, který má v nejbližších letech dobýt trh s elektronikou. Dobývání odstartuje v příštím roce.

Těžištěm High Efficiency Video Coding / H.265 bude kompresní poměr. Cílem je jeho zdvojnásobení při zachování stejné vizuální kvality obrazu. Možná je to jen deformace daná špatnými zkušenostmi, ale podobné výroky nám připomínají nástup audioformátu Microsoft WMA, který tehdy sliboval přesně totéž oproti již zaběhlé eM-Pé-trojce. Reálně tomu i dostál, pokud uživateli vedle monitoru stála chrastítka, která spolehlivě ořezala plechové výšky Wé-eM-Áčka.

Budeme tedy doufat, že konsorcium Motion Picture Experts Group to myslí opravdu vážně a onu kvalitu nějakého testovacího 4k videa neporovnává na displeji mobilního telefonu :-). I když... Per Fröjdh z Ericksonu dodal, že se s nasazením počítá již v roce 2013 a prvním okruhem přístrojů mají být právě mobily a tablety. Nástup v televizním průmyslu přijde na řadu později.

Co ale počítače? Teď nám nejde o rok, ale o podporu. Softwarová jistě přijde okamžitě, ale jak to bude s hardwarovou akcelerací? Čipy AMD, Intelu i Nvidie integrují procesory pro hardwarovou dekompresi řady videoformátů stejně tak jako obvody pro akceleraci komprese. Bude H.265 s H.264 kompatibilní natolik, že postačí update ovladačů, nebo budou muset výrobci pokrčit rameny a sdělit zákazníkům, že loňský hardware je fakticky zastaralý (nejen morálně) a bude třeba upgrade?

Zatímco se v souvislosti s H.264 mluví maximálně o 4k formátu, počítá se v případě s H.265 až s 8k rozlišením. To nakonec není vše, s čím Per Fröjdh přišel - uživatele dále navnadil, že jen o rok později (tedy v roce 2014) by měl jít do světa jiný nový videoformát, který přinese komprimované 3D video bez potřeby brýlí (dioptrické však jistě nenahradí :-).

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Videostandard H.265 s dvojnásobnou efektivitou již v roce 2013, poté přijde 3D video bez brýlí

Neděle, 19 Srpen 2012 - 14:57 | Pjetro de | Napr. mala revolucia sa uz v MPEG4 udiala. - taky...
Neděle, 19 Srpen 2012 - 14:50 | Pjetro de | Informacie, informacie a informacie. Provnavanie...
Sobota, 18 Srpen 2012 - 01:53 | Archvile | 3D bez okuliarov nie je problém zohnať už dnes....
Pátek, 17 Srpen 2012 - 10:40 | no-X | Vždycky je k tomu třeba i hardware :-) Mluvilo se...
Pátek, 17 Srpen 2012 - 10:03 | danieel | Jak muze format ovlivnit vlastnosti zobrazovadla...

Zobrazit diskusi