Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

HDMI 2.1 vylepší podporu HDR

Vlastně to není tak dlouho, co začalo HDMI 2.0 rozhraní pronikat na trh v reálných produktech. Oproti němu se připravuje už druhá aktualizace, která vylepší podporu HDR, s nímž přišlo HDMI 2.0a.

Aktuální stav je takový, že žádná specifikace HDMI 2.1 neexistuje. Poslední platnou je HDMI 2.0a, která nese podporu statických metadat pro HDR. Verze HDMI 2.1 má přinést přechod na dynamická metadata, která dále rozšíří možnosti HDR na moderních zobrazovadlech.

HDMI 2.0a používá statická metadata a EOTF signálování. Co přesně bude znamenat implementace dynamických metadat, můžeme pouze předjímat. Na základě toho, jaké charakteristiky mají současné wide-gamut TV na trhu, lze předpokládat, že nové HDMI 2.1 dále podpoří optimalizaci podání obrazu na straně televizoru, který na základě dynamicky se měnících metadat (patrně popisujících obrazovou scénu) bude schopen průběžně měnit parametry obrazu tak, aby odpovídaly zadání, tedy zdrojovým datům přehrávaného média.

Přeloženo do jiné řeči: ani HDMI 2.0a a HDR obsah nezajišťuje nejvěrnější a nejkorektnější formu reprodukce videa, právě proto, že televizor je pro promítání obrazu nastaven nějak napevno a nijak se při přehrávání neřeší, že jedna scéna je tmavá a tlumená a že po ní následuje jasově složitější s bohatším podáním barev, například.

Sluší se dodat, že formát UltraHD Blu-ray staví na otevřeném standardu HDR10, který ale jako mandatorní součást vyžaduje právě jen statická metadata. Je tedy otázkou, zdali nebudou některé UltraHD Blu-ray filmy obrazově trpět, nicméně jak víme, pokud by na to došlo, nebyl by to první průšvih UltraHD Blu-ray filmů. Samozřejmě je také otázkou, kdy bude HDMI 2.1 specifikace zveřejněna a kdy reálně probublá do reprodukčního řetězce a na filmové disky a streamy.

Tagy: 
Zdroje: 

Philips (pdf)

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku HDMI 2.1 vylepší podporu HDR

Pátek, 11 Březen 2016 - 16:05 | Voty | To bude tím, že k tomu ty specifikace neslouží,...
Pátek, 11 Březen 2016 - 11:42 | Jaroslav Crha | Přesně tak, myslel jsem si jak je HDMI super věc...
Pátek, 11 Březen 2016 - 00:24 | danieel | HDMI specifikace jsou ke smichu. Konkretni...

Zobrazit diskusi