Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Lisa Su a LeVar Burton: Do 25 let budeme mít prototyp holopaluby

Star Trek holodeck
V listopadu jsme vám představili „3D ve 2D holopalubu“, kterou si postavili na univerzitě Stony Brook v USA. K té ze Star Treku však měla setsakra daleko, ale to se podle AMD do 25 let změní.

Lisa Su během ISSCC 2013 zabrousila i k tématům vzdálenější budoucnosti, kam běžné roadmapy nesahají. Zabrousila do světa Star Treku a virtuální reality, respektive holopaluby a časového horizontu, během něhož by se něco takového dalo realizovat ve skutečném světě.

Stony Brook AMD Reality Deck 02
Stony Brook - Reality Deck, první pokus o holopalubu - o kolik dál budeme za čtvrt století?

Podle Su je klíčem další vývoj na poli HSA a to jak po stránce výkonu, tak rozvoje architektury a programovatelnosti. Samotná myšlenka simulátoru je v současnosti stará 25 let. Pokud vše půjde očekávaným tempem, máme s těšit, že zhruba za dalších 25 let by mohly být k dispozici technologie i výkon, které by umožnily konstrukci zařízení v podobě, jakou známe ze Star Treku (no, fotony si představit dokážeme, ale asi se to bude muset obejít bez silových polí :-).

Paní Su na podiu asistoval LeVar Burton, herec, který ve zmíněnému sci-fi seriálu ztvárnil postavu Geordi La Forge. Připomněl, že některé prvky, které se v seriálu objevily jako součást vize vzdálené budoucnosti, se do reálného světa dostaly nesrovnatelně rychleji, než tvůrci očekávali. Jeden příklad za všechny - typické startrekovské PADDy vypadají oproti stávajícím tabletům poměrně zastarale.

Star Trek PADD
PADDy ze Star Treku

Řada dílčích technologií se dere na svět již nyní, nebo s námi nějaký ten pátek jsou. Dotykové ovládání je dnes již stejně rozšířené jako „v jednadvacátém století“, dokonce i snímání pohybu a obrazu bez kamer se díky fluorescenční fólii od OSA nejeví tak nereálně.

Co myslíte, až si v rubrice „psali jsme před 25 lety“ přečtete tento článek, bude to stále na 2D LCD panelu, nebo mezi stěnami simulátoru? ;-)

Diskuse ke článku Lisa Su a LeVar Burton: Do 25 let budeme mít prototyp holopaluby

Pátek, 1 Březen 2013 - 10:52 | Mil2house | S tím holografickým nábytkem mě to nenapadlo. To...
Pátek, 1 Březen 2013 - 09:52 | Jaroslav Kučera | Nesmíš stát tak při zemi ;-) Energie bude v době...
Čtvrtek, 28 Únor 2013 - 16:11 | HKMaly | Holopaluba krome fotonu a silovych poli disponuje...

Zobrazit diskusi