Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

HP: Uvěřili jsme ve falešný IDOL Autonomy, přeplatili jsme o $5 miliard

HP Meg Whitman 02
Stávající CEO, Meg Whitman (na snímku), oznámila, že se společnosti Autonomy, kterou HP loni koupila, podařilo „na oko“ zvýšit svoji hodnotu minimálně o pět miliard dolarů. Dosáhla toho poměrně lehce…

O Autonomy se v současné době v rámci HP hovoří jako o firmě, která prodávala minimum hardwaru, prakticky žádný software a to ještě navíc s negativními maržemi - tak je nyní charakterizován IDOL (Intelligent Data Operating Layer), produkt, který byl jedním z důvodů akvizice.

Přesto Autonomy dokázala přesvědčit loňské vedení známého giganta o tom, že stojí za více než $10 miliard. Přesvědčila o tom vlastně i dvě z předních finančních firem, které akvizici realizovaly a které na žádnou z nesrovnalostí (odhalených současným vedením) nepřišly.

HP Apotheker 02
Leo Apotheker, předchozí CEO HP, podle vlastních slov pro účely akvizice najal dvě z předních finančních firem

Nafouknutí bubliny spočívalo z valné části v jednoduchém triku, kdy údaje o cenách služeb a prodejích nevycházely z prodejů koncovým zákazníkům, ale jakémusi distributorovi, který zboží odebíral za příslušné částky. Tím se podařilo vytvořit iluzi silné společnosti s rostoucími prodeji a maržemi, ačkoli její služby ve skutečnosti (ještě) nikdo nevyužíval.

HP již celou záležitost předala k vyšetřování britskému Serious Fraud Office a zjišťuje, jaké další právní kroky v tomto směru by mohla podniknout.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku HP: Uvěřili jsme ve falešný IDOL Autonomy, přeplatili jsme o $5 miliard

Sobota, 24 Listopad 2012 - 12:23 | giff | Pokud to vedeli, tak proc akcie HP neprodali a...
Sobota, 24 Listopad 2012 - 00:03 | petr ib | Co to vlastně v podobě IDOL Autonomy koupily? Asi...
Pátek, 23 Listopad 2012 - 12:21 | mman | :-) a možno vedeli... kto vie koľko akcionárov HP...

Zobrazit diskusi