Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

IBM k továrnám přihodí ještě $2 miliardy navrch

V srpnu se zdálo, že z převodu továren IBM pod křídla GlobalFoundries sejde. Nakonec se zřejmě povedlo vše vyřešit k oboustranné spokojenosti a chystá se už je oficiální oznámení této noviny…

Na přelomu července a srpna vyšlo najevo, že se IBM snažila zbavit svých továren za několika podmínek. Prvním podmínkou bylo, aby je získal subjekt, který bude ochotný dále pro IBM vyrábět určitý sortiment produktů. Dále společnost k továrnám nabízela miliardu dolarů, která měla částečně pokrýt ztrátový provoz a nakonec požadovala, aby jí zůstala většina duševního vlastnictví (IP), která s výrobou souvisí.

Tyto podmínky se příliš nelíbily GlobalFoundries, jedinému potenciálnímu zájemci. Především poukazovala na fakt, že ztrátový provoz vyžaduje $1,5 miliardy ročně, takže přídavek $1 miliardy nebude stačit ani na chod výroby po tři kvartály. Žádala proto buďto navýšení na $2 miliardy, nebo převzetí inženýrů včetně IP.

IBM Power 6 Plus

Jak jsme předpokládali, ukázala se jako schůdnější první možnost: IBM přihodí ještě (více než) další miliardu dolarů navrch, takže by celková částka, kterou s továrnami GlobalFoundries získá, měla překonat $2 miliardy.

Hlavní továrna na 300mm wafery v East Fishkill otevřená v roce 2003 stála $2,5 miliardy

Zatím se ale nedozvídáme, jak byl vyřešen druhý problém. Ten se týkal 200mm továrny v Burlingtonu (Vermont). IBM v ní na speciálních linkách a procesech (SiGe, SOI) vyrábí high-endové produkty pro americkou vládu (součástky radarů aj.). Podmínkou vlády je, aby tato továrna zůstala v americkém vlastnictví, což by samozřejmě převodem na GlobalFoundries splňovat nemohla (majitelem by se fakticky stala Mubadala, Abu Dhabi).

Jak obě firmy (a případně i vláda USA) zádrhel vyřešila, bychom se měli dozvědět v průběhu října, kdy dojde k oficiálnímu ohlášení akvizice. V úvadhu připadá několik scénářů: ponechání burlingtonské továrně v majetku IBM, přesunutí vládních zakázek k Intelu, nějaká forma ústupku ze strany vlády, převedení továrny pod formálně amerického vlastníka atp. Prozatím se žádná z dotčených stran k situaci nevyjádřila.