Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

IBM propouští, do konce roku se zbaví 13 tisíc zaměstnanců

Přelomem února a března zahájila IBM vlnu propouštění, která figuruje jako jeden z prvních bodů na seznamu globální restrukturalizace společnosti…

IBM zahájila proces restrukturalizace za 1 miliardu dolarů, jejímž cílem je dostat hodnotu akcií společnosti na $220 za akcii v roce 2015. Dosažení takového výsledku asi bude vyžadovat hodně kreativního myšlení, finanční výsledky za posledních sedm kvartálů se totiž neustále zhoršují.

V rámci prodeje divize low-end serverů Lenovu (za $2,3 miliardy) se už IBM zhruba 7000 pracovníků zbavila. Další čistky zahájila koncem minulého týdne v USA. Pobočky v New Yorku, Vermontu, Minnesotě, Iowě, Missouri, Oklahomě a Severní Carolině již byly v tomto ohledu „restrukturalizovány“. Společnost sice propouštěla již v minulém roce (což byl vlastně první pokles v objemu pracovních sil za poslední dekádu), ale spíš symbolicky - odešlo 0,7 % zaměstnanců.

Krom USA opustí firmu i lidé v Evropě, Asii a jižní Africe - není však zatím známo, v jakém počtu. Celkově ale v letošním roce klesne počet zaměstnanců celosvětově o 13 tisíc, což při loňském stavu kolem 435 tisíc odpovídá asi 3% poklesu.

Cílem IBM je utlumit prodeje serverů koncovým zákazníkům a přeorientovat se (i je) na cloudové služby. Pokud vše půjde dobře, měla by společnost do této a dalších rostoucích divizí nabrat až 3000 nových zaměstnanců.

Co se týká situace s továrnou na výrobu čipů, nenašel se jediný zájemce, takže došlo na plán B - z továrny by měl vzniknout podnik se společnou majetkovou účastí, tedy pokud se IBM podaří najít onoho spoluúčastníka.

Tagy: 
IBM
Zdroje: 

Diskuse ke článku IBM propouští, do konce roku se zbaví 13 tisíc zaměstnanců

Úterý, 4 Březen 2014 - 12:41 | Mi ro | Vas clanok by som oznacil za "sirenie...
Pondělí, 3 Březen 2014 - 16:17 | Pety | Kdysi největší IT firma si hodlá přivydělávat...

Zobrazit diskusi