Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Intel Desperado: kampaň pro podporu Ultrabooků

Intel Ultrabook Desperado
Intel by rád pro své Ultrabooky utrhl trochu více pozornosti, než se jim dostává, a tak spustil největší reklamní kampaň od roku 2003. První vlnu odstartuje spot situovaný do doby Divokého západu.

Největší reklamní a marketingová kampaň za téměř celou dekádu, jak ji Intel označuje, bude zaměřená čistě na propagaci konceptu a výhod Ultrabooků. Odstartují ji tři televizní spoty, které se odehrávají v dobách dávno minulých.

První - nazvaný Desperado - byl již zveřejněn na internetu a v těchto okamžicích ho začíná vysílat i americká televize: Děj (dá-li se to tak říct) je zasazen do doby Divokého západu a ukazuje dvojici kovbojů v typickém westernovém baru, kteří jsou frustrovaní svými pomalými notebooky (byť to, co před nimi leží na stole, se notebookem dá nazvat opravdu jen s výhradami - nebo notnou porcí nadsázky):

Desperado má za cíl upozornit hlavně na krátké odezvy. V zásobě ještě čeká další video, které autoři přenesli do prostředí dávné Číny. Reklama nazvaná House of Flying Laptops parodující pro změnu filmy jako House of Flying Daggers nebo Crouching Tiger, Hidden Dragon, předvádí výdrž baterie. Laptopy ve stylu první reklamy tentokrát uvidíme v rukou dvou tradičně oblečených žen, které ve staročínském chrámu svedou souboj o… volnou zásuvku.

Třetí spot nás přesouvá do Evropy, konkrétně k rytířům kulatého stolu, kterým docházejí nervy při powerpointové prezentaci, jíž král pouští opět na jakési pomalé vykopávce. Situaci znovu zachrání „mystické zařízení“ - Ultrabook.

Asus UX21 Ultrabook side
Asus UX21 Ultrabook

Reklama by měla probíhat i v rámci dalších zemí, uživatelé také budou mít možnost na stránkách intel.com/ultrabook vytvářet další příběhy a rozhodovat o dějových zvratech.

Tato kampaň nás vede k jednoduché otázce: Proč? Když jde o akci, která nemá od roku 2003 obdoby, je takové zamyšlení jistě na místě. Předpokládáme, že půjde o kombinaci tří faktorů, se kterými se Intel snaží včas vypořádat. První z nich je MacBook Air, alternativa k Ultrabooku od Intelu. Nemá smysl v tuto chvíli pitvat, zda bylo dřív vejce nebo slepice (můžeme sice argumentovat, že AirBook přišel na trh první - na druhou stranu po hardwarové stránce jde o sestavu Intelu, který dodává procesor, čipset i síťové rozhraní), důležitější je, že ať si zákazník koupí Ultrabook nebo MacBook Air, vždy na tom vydělá Intel, jehož hardware je obsažen v obou strojích. Zatím. Pokud by ale například společnost AMD vydala nějaké hodně vydařené APU a Apple si jej vybral pro další generaci, ztratil by Intel jednoho odběratele - je tedy výhodnější stavět vlastní značku: Ultrabook.

Toshiba Portégé Z830 - Power tlačítko
Toshiba Portégé Z830

Druhým faktorem je již zmíněné AMD: V polovině května se na trhu objeví APU Trinity a další měsíc jeho ultramobilní 17W verze, která je určena pro ultrathin platformu konkurující Ultrabooku. Pokud chce mít Intel jistotu, že prosadí vlastní značku, nemá na co čekat.

Toshiba Portégé Z830 - RJ45 konektor
Toshiba Portégé Z830 - RJ45 konektor

Nakonec zbývá WoA - Windows on ARM. S ARM procesory, které jsou zatím velice úsporné a snadno chladitelné, bude schopný ultrakompaktní notebooky s operačním systémem Windows nabízet prakticky kterýkoli výrobce bez toho, aby byl závislý na produktech Intelu a AMD. Současné ARM procesory sice nenabízejí výkon x86 platformy, ale faktem je, že drtivá většina zákazníků procesorový výkon na mobilní platformě nevyužije a tudíž nepotřebuje. Sestava, která zvládá svižně pracovat s internetem a přehrávat HD video při slušné výdrži baterie, je přesně to, co většině lidí stačí.

Intel tedy pouze kuje železo, dokud je žhavé a dělá vše proto, aby oslovil co největší porci zákazníků, než mu z čerstvě upečeného koláče začnou uždibovat konkurenti.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Intel Desperado: kampaň pro podporu Ultrabooků

Úterý, 10 Duben 2012 - 15:29 | Alexandra Stanovska | Vzhladom na to ze na sasi sa budu "koli...
Úterý, 10 Duben 2012 - 13:00 | Arnie J | skoro bych řek, že pokud 17W Trinity bude co k...
Úterý, 10 Duben 2012 - 10:32 | dajan | Je fajn ze su tu 13,3" ultrabooky, no mohol...
Úterý, 10 Duben 2012 - 09:53 | NRX | Vzhľadom na to, že Intel si za svoje utra určito...
Úterý, 10 Duben 2012 - 01:02 | Tralalák | "V polovině května se na trhu objeví APU...

Zobrazit diskusi