Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Nový standard SSD pro Ultrabooky zvažuje i 20mm rozměry

mSATA SSD
Nejzajímavější novinky na Ultrabook Ecosystem Symposium se sice týkaly nové generace displejů, ale inovace doznala i úložiště - stále půjde o SSD, ale pro rok 2013 již v nových standardech.

Samozřejmě za předpokladu, že vše půjde podle plánu - zatím mluvíme o stádiu návrhů a diskuzí. Cílem Intelu je přenést specifikace mSATA SSD pod jeden standard, který je zatím pracovně nazýván jako Next Generation Form Factor (NGFF).

Základním problémem, který bude NGFF řešit, je současná limitace z hlediska počtu paměťových čipů (4-5), která do budoucna komplikuje nástup >512GB SSD. První myšlenkou je implementace paměťových čipů na obě strany PCB, druhá spočívá v samotných rozměrech PCB a tedy i celého zařízení.

Transcend SSD mSATA a half-slim SATA
NGFF vyjde ze standardu mSATA, který doplní mj. oboustranné použití čipů

Šířka a výška by se oproti dosavadním specifikacím měnit neměla, ale výrobci (především Intel, Samsung, SanDisk a Micron) diskutují o délce. Zatím se hovoří o hodnotách 20, 42, 60, 80 a 120 milimetrů. Zmíněné maximum a minimum má však menší šanci projít až do stádia standardizace, jako nejpravděpodobnější se zatím jeví hodnoty 42, 60 a 80 mm.

Otevřená zůstává možnost nástupu nového standardu také do sféry klasických notebooků. Připomeňme, že ani mechanické disky nejsou v segmentu Ultrabooků mrtvé, jen se počítá s jejich snížením:

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Nový standard SSD pro Ultrabooky zvažuje i 20mm rozměry

Žádné komentáře.