Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Upgrade pro Hawkinga od Intelu: dvakrát rychlejší psaní, 10x rychlejší život

Komunikační systém britského fyzika Stephena Hawkinga během dvou dekád značně zastaral. Poslední tři roky tak slavný fyzik pracoval s lidmi z Intelu na verzi nové, která zvládá více typů úloh a navíc rychleji.

Hawkinga jistě netřeba představovat, stejně jako fakt, že jej neléčitelná choroba upoutala na vozík bez možnosti komunikovat se světem jinak než zanedbatelným způsobem. Jak sám Hawking ve videu říká, nemoc se začala výrazněji projevovat naštěstí až ve chvíli, kdy startovala počítačová revoluce. A tak s ubývajícími schopnostmi jeho těla současně sílily schopnosti počítačové techniky a Hawking mohl nadále pokračovat ve své kariéře, a vlastně i v relativně slušném životě.

Dosavadní generace jeho počítačového prodloužení těla ale už zastarala. Ať již z hlediska obecné schopnosti poskytovat stárnoucímu fyzikovi možnost kontaktu se světem, tak z hlediska podpory práce s novými nástroji a věcmi ve světě. Poslední tři roky tak Hawking sloužil jako testovací osoba pro inženýry Intelu, kteří pro něj vyvíjeli novou generaci.

Výsledek nyní představili společně světu. Hawking díky novému systému může skrze svůj laptop nejenže nadále komunikovat, ale činit tak efektivněji a rychleji. Prediktivní systém psaní textu, který se v průběhu let vyvinul tak, že Hawking nyní píše v podstatě jen necelou pětinu znaků z celého textu, nyní může slavný fyzik obsluhovat dvakrát rychleji. Nadále používá systém syntézy mluvené řeči SwiftKey, jehož zlepšená predikce je jednou z klíčových částí zvýšené rychlosti. Kromě toho ale Hawking může dělat běžné činnosti až 10× rychleji, například prohlížení webu, čtení emailů a dokumentů apod., kde až dosud musel navigovat kurzor myší, zatímco nový systém tyto činnosti do značné míry automatizuje. Obsluha probíhá pomocí malého infračerveného snímače tváře, který má Hawking namontován na brýlích. Po stránce hw-sw výbavy nadále spoléhá na kombinaci notebooku Lenovo a OS Windows, konkrétně ThinkPad X220 Tablet s Intel Core i7-2620M, SSD Intel 520 a Windows 7.

Výstup z projektu vývoje next-gen zařízení pro Hawkinga bude poskytnut světu v otevřené formě. 72letý Hawking spolupracuje s Intelem od roku 1997.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Upgrade pro Hawkinga od Intelu: dvakrát rychlejší psaní, 10x rychlejší život

Středa, 3 Prosinec 2014 - 19:40 | sp c | Heh, a co tak mu to upgradnut na najsamlepsi OS...
Středa, 3 Prosinec 2014 - 14:21 | WIFT | To imho záleží na tom, jestli lepší hlas chce,...
Středa, 3 Prosinec 2014 - 12:42 | Radek Liška | Je to už roky součást jeho osoby... stejně jako...
Středa, 3 Prosinec 2014 - 12:40 | BTJ | No, ale mohli mu za ty roky dat trochu jiny nez...
Středa, 3 Prosinec 2014 - 08:10 | TyNyT | Nezbývá než Hawkingovi popřát ještě hodně...

Zobrazit diskusi