Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Takový malý průzkum: Jak jste na tom se čtením knih?

Bookeen Cybook Gen3
Před pár dny jsme narazili na celkem zajímavou statistiku ohledně toho, jak moc (či málo) dnes Češi čtou. Od té doby nám to vrtá hlavou, takže se pojďme společně podívat, jak si náš národ nyní vede plus si k tomu přidejme malou anketu…
Infografika o knihách
zdroj: denik.cz

Článek na denik.cz představuje souhrn statistik skrze několik institucí. Hlavním údajem z nich jsou dvě fakta: za prvé to, že 79 % Čechů (prosím jiné národnosti vč. Jediů, aby pro tento článek považoval slovo "Čech" za termín označující osobu žijící v Česku bez ohledu na to, jestli jde o Čecha, Slováka či kohokoli jiného) si ročně přečtě alespoň jednu knihu. Za druhé pak, že průměr je 17 knih ročně na hlavu.

My i vy, naši čtenáři, jsme nepochybně z velké části skupinka, která z této analýzy vybočuje. Čteme obrovské množství informací či odborných publikací a učebnic on-line, takže na beletrii nezbývá tolik času či energie. Vypracovat se k 17 knihám ročně tak může být pradoxně pro ajťáka těžší, než pro „Máňu z konzumu“, která přes den mozek moc nepoužívá a večer čte červenou knihovnu (no offense, tento modelový případ jsme potřeboval záměrně přehnat).

Takže by nás zajímalo, kolik knih - míněno nejen beletrie, ale i poezie či literatury faktu (zkrátka vše krom IT učebnic, manuálů či Feynmanových přednášek z fyziky :-) - jste vy sami loni přečetli. A kterou knihu byste určitě ostatním doporučili jak z těch loni vydaných, tak ze starších titulů, které jste vylovili z knihovny.

Bestsellery

Steve Jobs: A Biography, cover

Mezi nejprodávanějšími tituly loňského roku v Česku patří vedle takových očekávaných jako Pražského hřbitova Umberta Eca či nových knih od Svěráka a Viewegha také Isaacsonova biografie Steva Jobse. Nakonec se tedy vedle světa stala bestsellerem i v ČR a z toho plyne jediné: přesah osobnosti jménem Steve Jobs mimo obor IT byl opravdu obrovský.

Svého druhu může být zajímavá i skutečnost, že zatímco ve svém segmentu je Jiří Kulhánek (který loni vydal Vyhlídku na věčnost) nepochybně tvůrcem bestsellerů, do celkových čísel zdaleka nepromluvil. Jsou jednoduše žánry, které táhnou jen omezenou skupinku zájemců, sem jistě budou patřit třeba i knihy řad Star Wars a Star Trek a jiné.

Pokud dobře koukáme, tak kupříkladu Jobsova biografie stojí kolem 400 Kč, Pražský hřbitov kolem 300 Kč a k tomu si přidejme z TOP 10 třeba Svěrákovy Nové povídky za 200 Kč a Vieweghovu Mafii v Praze za 300 Kč a jsme zhruba na částce 1 214 Kč, kterou ročně za svých 5 knih utratí průměrný Čech.

E-booky atd.

Bookeen Cybook Gen3 versus pár knih

Dvě třetiny Čechů si nedokáží představit, že by nečetli papírové knihy. Ač je tedy trh elektronických knih na vzestupu, stejně jako prodeje čteček elektronických knih (či tabletů, na nichž lze totéž také provozovat), Češi jsou do značné míry konzervativní. Z oněch téměř 5 200 loni vydaných beletristických děl tedy drtivá většina z nich samozřejmě vyšla ve fyzické podobě.

Nepochybně zajímavé je i to, že přes všechno postěžovávání si ze strany vydavatelství - v těchto obdobích, kdy se státní kalkulačku snaží marně naučit obsluhovat pan Kalousek, zejména na účet zvýšené sazby DPH na knihy - je vidět nadále rostoucí trend v množství vydávaných titulů. Na to, že by prý měly být knihy dražší a přitom současně „kvůli krizi“ klesat kupní síla obyvatelstva, jde o zajímavé údaje.

Tak jak jste na tom tedy vy osobně? Co jste loni četli za knihy, jaké se vám líbily, kolik jste za ně utratili? Kupujete spíše ebooky, nebo papírové knihy? A kupujete spíše nové tituly, nebo naopak hlavně lovíte perly v antikvariátech a bazarech? A kolik knih jste vůbec loni přečetli?

Kolik beletrie jste loni přečetli?

nic, nada, ničevo, nothing, nichts, rien
20% (154 hlasy)
jednu či dvě
9% (71 hlas)
do pěti
14% (103 hlasy)
do deseti
16% (122 hlasy)
do těch 17
12% (88 hlasů)
ještě víc
29% (215 hlasů)
Celkem hlasů: 753
Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Takový malý průzkum: Jak jste na tom se čtením knih?

Úterý, 31 Červenec 2012 - 14:29 | Damel | To jste ovšem poněkud minul obsah sdělení :)
Pondělí, 30 Červenec 2012 - 11:43 | peca | Mám to do práce asi 15 minut chůze. Normálně si u...
Pondělí, 30 Červenec 2012 - 11:40 | peca | Proč by ne? Dětem čtu i ze čtečky, dříve z Palmu...
Úterý, 24 Červenec 2012 - 09:26 | maruširi | U knih mne zajímá hlavně obsah a jako vyznavači...
Pondělí, 23 Červenec 2012 - 17:41 | WIFT | No, já a čtení knih, to je jedna malá povídka...
Neděle, 22 Červenec 2012 - 19:32 | Mifis | Etrusk nemá chybu. Souhlas. Jesli máš rád...
Neděle, 22 Červenec 2012 - 17:13 | vali | 500 Kč za večer sice nepropiju, :-) ale o to tady...
Sobota, 21 Červenec 2012 - 20:19 | Damel | Omlouvám se, že jsem to nenapsal srozumitelněji a...
Sobota, 21 Červenec 2012 - 18:07 | johnthelittle | hodne zjednodusene videni "sveta".......
Sobota, 21 Červenec 2012 - 17:38 | Mi Chal | Každému to vyhovovat nemusí. Já čtu převážně na...

Zobrazit diskusi