Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Jak z toho ven: WD Align Utility

AFD - Advanced Format Drive, WD
Kapacita pevných disků v podstatě dosáhla na své momentální technologické maximum, kterým jsou 2 TB. Výrobci jakoby nevěděli, jak dál a pomalu, ale jistě směřují k Solid State technologiím (flash pamětem). Jenže jak to tak vypadá, ještě se dočkáme jedné obezličky na zvýšení nejen kapacity datových úložišť s magnetickými otáčejícími se kotoučky. Není to o moc, ale v momentě, kdy nikdo ne a ne přijít s větším než 2TB diskem, se asi i toto počítá, a to i za cenu jisté formy „nekompatibility“ se staršími operačními systémy, mezi těmi od Microsoftu jsou to jmenovitě Windows XP a starší (včetně Windows Serveru 2003). Ona ta „nekompatibilita“ není úplně korektní slovo, ale těmto starším systémům to rozhodně jisté problémy způsobit může. Kompatibilitu totiž řeší nové disky po svém emulací starého přístupu k věci, což ovšem může mít negativní dopad na výkon, a to nikoli zanedbatelným způsobem. A oč tedy jde? Doposud byly pevné disky vyráběny tak, že nejmenší sektor, který šlo naráz přečíst, nebo zapsat, byl velký přesně 512 bajtů. Starší systémy počítají pouze s takto velkými sektory. Nové disky s tzv. „Advanced Format“ (tzv. AFD) strukturou mají fyzické sektory 4kBajtové (4 096 bajtů). Proč?

Kapitoly článků

2.  Jak z toho ven: WD Align Utility

Western Digital má pro tyto případy k dispozici celkem jednoduchou utilitu: WD Align (tvůrcem je Paragon Software a celý WD Align je v podstatě taková sada skriptů, není to žádná „eye-candy“ aplikace). Dělá zhruba to, co napovídá její název: zarovnává diskové oddíly tak, aby seděly na 4kB sektory (posunuje začátek a konec oddílů tak, aby to pasovalo).

WD Align - ukázka

Tuto utilitu je vhodné použít tehdy, pokud jste na nový pevný „Advanced Format disk“ nainstalovali systém Windows XP, nebo jste na takovém disku dělali oddíly pomocí Windows XP nebo nějakého jiného nástroje na tvorbu oddílů (partitions), případně pokud jste instalaci jakéhokoli systému klonovali nějakým nástrojem na klonování diskových oddílů. Teoreticky by nemělo vadit, když tuto utilitu spustíte i v případě, že je vše v pořádku (tak nějak předpokládáme, že v Paragon Software nejsou tupci a že utilita prostě pozná, že nic dělat nemusí a skutečně nic dělat nebude, pokud je velikost oddílů správně zarovnána na 4kB bloky).

Utilitu můžete stahovat zde: 32bitová verze (pro 32bit. Windows) a 64bitová verze (pro Windows x64).

Pro čistou instalaci Windows XP na jediný diskový oddíl (přes celý disk) má Western Digital ještě jedno s prominutím „prasácké“ řešení: nastavit jumper na piny 7 a 8. Obvykle se to dočtete na výrobním štítku disku, který u WD může vypadat třeba takto:

WD10EARS - ukázka štítku na WD Advanced Format Drive

Spojení pinů 7 a 8 opravdu dělá to, co vás asi už napadlo: posunuje vnitřně adresování tak, aby první diskový oddíl začínal přesně na začátku 4kB sektoru a ne uvnitř jiného. Pokud po instalaci jumper odstraníte, „krapítko“ si rozhodíte data, protože všechny sektory budou přečíslovány do původního stavu. Je to skutečně brutální, ale pokud to tak necháte, je to účinné a velmi jednoduché. Pak ale rozhodně nepouštějte utilitu WD Align, jinak tato diskový oddíl „rozrovná“ a vše bude zase posunuto tak, jak to být nemá, čehož důsledkem bude snížení výkonu disku.

Na štítku si také můžete všimnout, jak u WD poznáte, který disk je AFD (Advanced Format Drive). Je to takový, který má základní část modelového čísla zakončenou na EARS (např. WD10EARS). Brzy se přidají další a další výrobci, nebude to jen doménou Western Digital (cíl je takový, že do konce příštího roku by měli vyrábět takové disky všichni výrobci HDD). Ty od WD by měly být v prodeji každým dnem (WD10EARS: 1TB, WD15EARS: 1,5TB a WD20EARS: 2TB).

Kapitoly článků
2.  Jak z toho ven: WD Align Utility

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Advanced Format: přicházejí pevné disky se 4K sektory

Neděle, 4 Srpen 2013 - 21:04 | gigid pietro | Teď nevím, jestli to chápu dobře. Onen disk...
Pondělí, 25 Březen 2013 - 15:59 | mira fo | dekuji za vyborny clanek. mam mensi dotaz. Mam...
Úterý, 5 Leden 2010 - 12:09 | Anonym | Takze by pro dnesni disky bylo rychlejsi format...
Pátek, 1 Leden 2010 - 23:31 | WIFT | >> pcmaker: To, co říkáš, je pravda...
Čtvrtek, 31 Prosinec 2009 - 19:05 | Pe Le | Ma to jeden hacek. V okamziku, kdy budu ukladat...
Středa, 23 Prosinec 2009 - 22:51 | Anonym | Izak__u ty si vážně úkaz (WIFTovi ve tvém...
Středa, 23 Prosinec 2009 - 15:06 | Anonym | WIFT: tak to ani nahodou, jsi ignorant, jasne...
Středa, 23 Prosinec 2009 - 13:13 | Anonym | Limoto: bohuzel ty emulace zde budou - kvuli...
Středa, 23 Prosinec 2009 - 12:52 | Jakub Lužný | Doufám, že do takové prasárny (nevypnutelná...
Středa, 23 Prosinec 2009 - 11:56 | WIFT | >> Izak__: V zápalu nepřiměřeného...

Zobrazit diskusi