Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Je počítačová kopie CD horší než originál? - doplnění článku

diit.cz logo na CD-R serveru 1. dubna 2009
V auditoriích mi někteří přispěvatelé vyčítali, že na mé audio sestavě, jejímž srdcem je CD přehrávač SONY CDP-XE530 jsem nemohl postřehnout žádné rozdíly mezi kvalitou CD-R a originálu. Je to pravda, sestava není hvězdná, a nakonec žádné rozdíly nedělá, takže skutečně je nemohu postřehnout. Abych napravil tento dojem, domluvil jsem si testy v blízké prodejně HiFi.

Kapitoly článků

1.  Je počítačová kopie CD horší než originál? - doplnění článku

V auditoriích mi někteří přispěvatelé vyčítali, že na mé audio sestavě, jejímž srdcem je CD přehrávač SONY CDP-XE530 jsem nemohl postřehnout žádné rozdíly mezi kvalitou CD-R a originálu. Je to pravda, sestava není hvězdná, a nakonec žádné rozdíly nedělá, takže skutečně je nemohu postřehnout. Abych napravil tento dojem, domluvil jsem si testy v blízké prodejně HiFi. Použité HW a SW prostředky jsou téměř shodné jako minule (ještě přibyla vypalovačka Plextor PX-W 4824TA), pouze se trochu změnily prostředky v odstavci audio komponentů:


Použité audio komponenty Cena
SACD/CD přehrávač MARANTZ SA12S1 170 000,- Kč
Zesilovač Mark Levinson No 383 320 000,- Kč
Zesilovač Marantz SC5 (předzesilovač), BB5 (bateriový zdroj), SM5 (koncový zesilovač) 650 000,- Kč
Reprosoustavy Nautilus 800 600 000,- Kč
Reprosoustavy Nautilus 801 450 000,- Kč

K testování jsem použil CD České filharmonie Leoš Janáček - Sinfonietta + Taras Bulba, SUPRAPHON 10 3400-2 031

Doma jsem si připravil testovací CDčka. Pomocí Exact audio copy jsem udělal jednu kopii na vypalovačce Plextor PX-W 4824TA na CD-R Tayio Yuden 74 minut, 16 speed, rychlostí 16× a druhou jsem udělal na YAMAHA CRW-F1 opět na stejný typ CD, ale nyní pomocí AMQR rychlostí 8× (čili de facto 7×). Takto vyzbrojen, samozřejmě ještě s originálem, jsem vyrazil do HiFi prodejny v obci Nouzov, kde mají též poslechovou místnost. Nejprve jsme si přehráli postupně v SACD/CD přehrávači Marantz SA12S1 přes zesilovač Mark Levinson No 383 a reprobedny Nautilus 800 stejnou část všech CD. Hlasitost jsme nastavili tak, aby zvuk byl v nejvyšších pasážích ještě snesitelný a nebyl nepříjemný. Ač jsme dělali co chtěli - já, majitel obchodu a jeho otec - nemohli jsme postřehnout jakýkoliv rozdíl v kvalitě zvuku, který by aspoň trochu znatelně určil, že je některá nahrávka jiná. Jen jsme zjistili, že ctyři návštěvníci prodejny přišli k nám a bez dechu poslouchají.

Dali jsme tedy tu zřejmě "horší" kopii z Plextora (z Yamahy byla nahrána pomocí AMQR a pomaleji) paralelně do druhého přehrávače, v prvním jsme nechali originál, spustili synchronně a přepínali. Nikdy jsme nepoznali, že by tam byl znatelný rozdíl. A to pan otec je veliký odpůrce CD, uznává pouze gramofony nevyšší třídy a teď se mu zalíbilo trochu i SACD, nicméně ani on nepoznal nic. Nakonec jsme zapomněli, kde je kopie a kde originál. Na CD jsou tiché i forte pasáže, pasáže s tympány i s jediným klarinetem, dynamický rozsah skutečně veliký, ale opravdu nám to znělo tak stejně, že se nedalo určit nic aspoň trochu průkazného. Přepojili jsme přehrávač a bedny na sestavu zesilovače Marantz, ale pořád stejné výsledky. Po zhruba hodině úmorné práce s posloucháním jsem ještě z přehrávače SA12S1 digitálně nahrál jednu a tu samou skladbu ze všech tří CD (originálu a obou kopií) na Audio CD v CD rekordéru Marantz.

Doma jsem grabnul do PC tuto skladbu z originálu a všechny tři nahrané skladby z CD, nahraného v prodejně. Po srovnání ofsetů se ukázalo, že opět všechny čtyři záznamy byly až do posledního bitu shodné, takže k mým třem CD přehrávačům, které umí číst CD-R bez ztráty informace (SONY CDP-XE530, XE900 a Marantz CD6000SE), ještě přibyl SACD/CD přehrávač Marantz SA12S1. Tedy ne, že ho vlastním, ale také umí přehrávat CD-R a proto se k nim zařadil.

Závěr z mé návštěvy v Nouzově: CD systém potvrdil to, co by u něj mělo být samozřejmé: Má skutečně vlastnosti digitálního systému (jaké překvapení) a nemá gramofonové nectnosti v digitální části (náchylnost ke kolísání, typu pohonu otáček, typu pohonu hlavy, kvalitě nosiče..(jaké překvapení)). Nekonala se žádná záhadná ztráta kvality zvuku. V duchu jsem smekl před tvůrci CD, kteří před 22 lety dovedli udělat tak odolný systém. Poslechl jsem si pak na této sestavě SACD, ale bohužel ne stejný titul, takže přímé porovnání nebylo. Hrálo to opravdu nádherně, ale nevím, zda by se tak kvalitní zvuk dal pořídit na sestavě v ceně do 50-100 tisíc Kč.

Musím říci, že jsem si dělal zuby na to, že až zjistím, že se zvuk liší, zjistím kde se liší, zda data z přehrávače jsou jiná, anebo pokud připojíme přehrávač k nějakému zesilovači digitálně, zda se rozdíly neodstraní - chtěli jsme zjistit, zda rozdílná data jsou na digitálním výstupu, nebo jsou až na převodníku a na výstupu jsou ještě dobrá... Ale nic takového jsme nedělali, protože jsme ve zvuku žádné aspoň trošičku významné rozdíly nepostřehli. Chtěl jsem napsat vůbec žádné, ale takhle absolutizovat nemohu, protože nejsem pánbůh. (Tedy aspoň si to myslím, že nejsem).

Kapitoly článků
1.  Je počítačová kopie CD horší než originál? - doplnění článku

Diskuse ke článku Je počítačová kopie CD horší než originál? - doplnění článku

Žádné komentáře.