Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

KDE Plasma 5 ve FreeBSD? Až bude stabilní a použitelné!

Zatímco některé linuxové distribuce již „KDE 5“ nasazují téměř jako výchozí desktop, FreeBSD je v těchto věcech obezřetnější. KDE Plasma 5 Desktop nemá šanci dokud nebude odladěn.

To, co si představujeme pod celkovým pojmem „KDE 5“ tak stále nenalezneme v „repozitářích“ (přesněji řečeno Portech) FreeBSD. „KDE 5“ je přitom jen označení pro celek neext-gen desktopu KDE, který je tvořen třemi hlavními komponentami: KDE Frameworks 5, KDE Plasma 5 a KDE Applications X.Y. To první představuje potřebné technologické podhoubí desktopu, to druhé implementaci vzhledu a chování a to třetí soubor aplikací pro daný framework (v tomto případě vf širším slova smyslu pro Qt5). Všechny tři části jsou nyní aktualizovány odděleně, takže například dnes bychom si mohli pod pojmem „KDE 5“ představit KDE Frameworks 5.17.0 + Plasma 5.5.1 + Applications 15.12.0.

Nadále ale platí, že „KDE 5“ tedy není dokonale odladěno, zcela stabilní, plně použitelné a prosté funkčních chyb. Vývojář FreeBSD/KDE Adriaan de Groot tak na svém blogu na otázku, kdy bude „KDE 5“ k dispozici ve FreeBSD odpovídá, že až bude stabilní a použitelné. Jeho odpověď samozřejmě platí pro oficiální kolekci portů FreeBSD, nikomu nic nebrání si jej do systému dodat jinými cestami, včetně samostatné kompilace (což je u KDE proces na dlouhé hodiny).

Vedle podpory je také v tuto chvíli složitější situace z hlediska zpětné kompatibility. Mnoho aplikací v portech jsou buď přímo Qt4 záležitosti, nebo třeba Qt4 volání používají některé aplikace v Pythonu. Toto vše se musí dořešit (ale díky balíkům jako PyQt 5.5.1 to už není tak v nedohlednu), než se z „KDE 5 stane výchozí verze KDE ve FreeBSD.

Tagy: 
Zdroje: 

Adriaan de Groot / FreeBSD

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku KDE Plasma 5 ve FreeBSD? Až bude stabilní a použitelné!

Pátek, 18 Prosinec 2015 - 19:35 | HKMaly | Ja FreeBSD nemam, ale z clanku jsem pochopil, ze...
Čtvrtek, 17 Prosinec 2015 - 21:22 | 7R7 | Ktorú verziu KDE4 máš na mysli ak si dobre...
Čtvrtek, 17 Prosinec 2015 - 19:26 | HKMaly | A KDE 4 je snad delalo? Porovnavame tu stabilitu...
Čtvrtek, 17 Prosinec 2015 - 17:15 | mimi1vx | KDE5 je odladena .. az na to ze KDE nedela quirky...
Čtvrtek, 17 Prosinec 2015 - 17:09 | cyberreality | tzn ze neni ani v area51 ??

Zobrazit diskusi