Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Když AMD karty prodává, kdo je vyrábí?

AMD Radeon HD 7970
Ve včerejším článku o úpravě cen Radeonů HD 7970 jsme zmiňovali, že AMD snížila ceny, za které prodává karty výrobcům. Toto konstatování možná nebylo úplně srozumitelné, a tak se k němu ještě jednou vrátíme…

Že si AMD a Nvidia nevyrábějí grafické čipy sami, ale spoléhají na společnost TSMC, je asi vcelku jasná věc, kterou není potřeba více rozvádět. Detaily následující výroby karet ale nejsou zrovna notoricky známé, a tak se na ně v krátkosti podíváme blíž. Předem upozorňujeme, že když v následujícím textu uvedeme slovo čipy, opravdu tím myslíme grafický čip (GPU) a když karty, míníme skutečně celou kartu (to jen pro jednoznačnost).

90. léta

Abychom to měli kompletní, můžeme začít trochu nostalgicky a vrátit se na chvíli do devadesátých let, kdy měla - tehdy ještě samostatná - ATi v Kanadě vlastní továrnu na výrobu grafických karet. Ty byly na trhu známé jako built by ATi, tedy vyrobené od ATi. Mimo ně společnost prodávala v různé míře čipy i dalším výrobcům, například Asusu.

ATi Rage 128 PRO
ATi Rage 128 PRO - na konci 90. let vyráběla ATi většinu produktů v Číně

Postupem času ale přestala kanadská továrna stačit, a tak bylo nutné část výroby built by ATi karet přesunout někam jinam. Neznáme detaily tehdejšího řešení, ale buďto si společnost koupila nějaké asijské továrny, nebo (spíše) zadala výrobu některému ze spolehlivých partnerů. Výsledek byl nicméně takový, že karty built by ATi již nenesly jen potisk Made in Canada, ale objevoval se i nápis Made in Korea, Made in China nebo později Made in Taiwan. Pokud máte doma náhodou nějakou stařenku z 90. let (řadu VGA Wonder, Mach nebo Rage), určitě na ní jeden ze jmenovaných nápisů najdete.

Po roce 2000

V roce 2002 před vydáním Radeonu 9700 PRO (čip R300) se ATi rozhodla, že už bude karty built by ATi dodávat jen pro specifické trhy (mezi které Česká republika nepatřila). Přesto zákazníci k újmě nepřišli, protože se podařilo zavést novou strategii, podle níž musejí partneři, kteří chtějí používat označení designed by ATi dodržovat referenční návrh PCB a součástky. Hlavním výrobním partnerem se tehdy stala společnost PCPartner (které patřil Sapphire - do roku 2002 výrobce vlastních nereferenčních modelů). PCPartner od té doby vyráběl jak karty built by ATi, tak i designed by ATi, které od něj odebírali jiní výrobci - například tehdy známý a oblíbený Hercules.

Radeony 9700 PRO a 9800 PRORadeony 9700 PRO a 9800 PRO
ATi Radeon 9800 PRO (nahoře) a 9700 PRO (dole)

Současnost

Dnes funguje celý proces tím způsobem, že když se AMD chystá vydat novou grafickou kartu, osloví některého z velkých partnerských výrobců (třeba právě PCPartner, ale může to být i jiný), předá mu referenční návrhy (případně je s ním připraví) a dodá grafické čipy vyrobené v TSMC. Tento výrobce pak pro AMD připraví velkou várku karet určenou na vydání. AMD je rozdělí mezi jednotlivé výrobce (například MSI, Gigabyte, HIS a další), kteří si je dozdobí a zabalí podle svého a vydání je připravené.

Důvodů, pro které je vybrán jeden výrobce, je několik. Jednak se tím zajistí včasná příprava karet na vydání, všechny karty jsou postavené na dlouhodobě testovaném referenčním PCB a navíc AMD neriskuje únik informací / karet / výsledků před uvedením na trh - jeden výrobce se uhlídat dá, ale deset už těžko. Po vydání se výrobci zpravidla mohou rozhodnout, zda budou dál kupovat referenční karty od AMD, nebo spustí vlastní výrobu a od AMD budou brát pouze čipy (v minulosti byly dodávané jen v kombinaci s referenčním chladičem, ale několik let už jsou k dispozici i samostatně).

GCN Radeon HD 7970 chladič
AMD Radeon HD 7970

Pokud se vrátíme ke slevě Radeonu HD 7970, mluvili jsme tedy o úpravě ceny, za kterou AMD prodává hotové referenční karty výrobcům (proto jsou na místě uvozovky - firma, jejíž logo je na krabici, zpravidla u první várky karet přidala pouze tu krabici, případně nějaké hry, samolepku na chladič a vlastní ID do BIOSu).

AMD Mnichov 2011, demo
Radeon HD 7970, Mnichov

Začali jsme nostalgicky a stejně tak skončíme. Stará továrna v Kanadě, kde ATi vyráběla v 90. letech svoje produkty, stále existuje. Používá se ale už pouze na výrobu testovacích karet, předprodukčních vzorků a podobných záležitostí. Funguje však stále - pocházejí z ní například karty, na kterých AMD předváděla nové technologie v Mnichově.

Tagy: 
Zdroje: 

různé

Diskuse ke článku Když AMD karty prodává, kdo je vyrábí?

Pátek, 6 Leden 2012 - 12:43 | Bronislav Skyba | Hned jsem si vzpoměl, že mám doma dvě verze Fury...
Pátek, 6 Leden 2012 - 11:31 | no-X | Ano, první várka klíčových produktů je zpravidla...
Pátek, 6 Leden 2012 - 11:03 | bager | Takze prva varka kariet ktora je dostupna hned po...

Zobrazit diskusi