Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Kingston odpovídal na vaše dotazy týkající se SSD

Kingston SNA-DC2/35
Minulý měsíc jste mohli prostřednictvím našeho webu klást Kingstonu otázky týkající se SSD. Dnes vám přinášíme odpovědi.

Aby diskuze sloužila pokud možno výhradně ke kladení dotazů a jejich podpoře z vaší strany, stanovili jsme jistá pravidla, která splnila svůj účel, protože diskuze byla skutečně přehledná a jasná. Jediný zádrhel byl v tom, že se málokomu chtělo řadu dotazů podporovat, načež jich v koncovém důsledku ani nebylo položeno tolik, abychom z nich museli vybírat.

Zkrátka a dobře jsme se rozhodli, že pošleme Kingstonu všechny dotazy, které byly položeny a týkaly se tématu. Někteří uživatelé položili více otázek, i to jsme rozebrali na jednotlivé dotazy. A ohledně jedné otázky jsme dokonce komunikovali trochu déle, protože nám samotným přišlo, že si Kingston trošku vymýšlí. Nakonec jsme z něj vydupali poměrně zajímavou informaci. Ale to už předbíháme, takže k samotným dotazům:


Kolik přepisů vydrží jimi používané flash paměti (19-22nm) (Endurance Cycles)?

Všechny naše SSD pro spotřebitelský (consumer) segment jsou vybaveny NAND s 3 000 PE cykly, zatímco enterprise SSD E100 mají NAND s 30 000 PE cykly.

Jakou mají jimi používané paměti Data Retention při provozní teplotě (35-45 °C)?

Naše SSD se v tomto drží specifikací JEDEC. Za vypnutého stavu při 30 °C a v aktivním režimu 40 °C vydrží data 1 rok.

JEDEC SSD Standard - enduranceJEDEC SSD Standard - temperatures and data retention
Hodnoty výdrže SSD při různých teplotách dle JEDEC standardů (doplněno redakcí)

Jakou velikost bloku mají jimi používané Flash, tedy jak velký blok je třeba přepsat při zápisu jediného bytu?

19nm NAND jsou 16KB Page 4MB Block. Nejmenší zapsatelné množství odpovídá velikosti page (16 KiB).

Jakou slitinou pájí paměti v jejich SSD?

Jde o důvěrnou informaci.

Bude se kvůli neustálému zvyšování kapacity stále snižovat spolehlivost a trvanlivost (např. přechod z SLC na MLC, z MLC na TLC, přechod na menší výrobní proces, atd.) a kompenzovat to kontrolními mechanizmy (CRC, ECC cache), nebo se pracuje i na jiných způsobech zvyšování kapacity SSD (např. úplně jiná technologie ukládání dat na pevné paměťové médium, 3,5″ SSD)?

Jelikož v masovém rozšiřování SSD hrála a hraje významnou roli především cena, zvýšila se tím i potřeba přejít z trvanlivějších a dražších SLC na méně trvanlivé, avšak výrazně levnější MLC NAND čipy. Mezitím nicméně technologicky pokročily i samotné řadiče, což prodloužilo životnost MLC NAND pamětí natolik, že poklesl zájem o SLC NAND.

Co například memristorové paměti? Jednu dobu se o nich hodně mluvilo, HP se tvářilo, že za chvíli to bude použitelné pro výrobu, a teď je ticho po pěšině.

V nejbližší budoucnosti neplánujeme vydávat produkty založené na memristorových pamětech. Nicméně sledujeme vývoj nových technologií, abychom měli patřičné produkty v době, kdy bude technologie připravena k hromadnému nasazení.

Proč jsou SSD v provedení PCI Express o tolik dražší než SATA?

Mají vyšší náklady na vývoj, výkonnější řadiče a je potřeba vytvořit též vlastní ovladače, dokud se to nebude dělat dle standardu NVMe.

mSata SSD HyperX. Dočkáme se?

Momentálně nejsou v plánu.

Proč je v některých SSD (HyperX, V300…) na čipech místo pravého výrobce brand Kingston? Liší se takto brandované čipy kupříkladu licenční výrobou v jiných továrnách nebo jakostí od těch s nebrandovaných?

Čipy se značkou Kingston se nijak neliší od čipů s původním značením. Jediné, čím se to liší, je, v jaké formě je dostaneme a kdo je zapouzdří.

Když SSD opotřebujeme na konec životnosti, data zůstanu nadále v SSD jenom čitelná, nebo se vůbec nedostaneme na disk a data jsou v křemíkovém nebi?

Jakmile SSD dosáhne limitu vyčerpanosti, přepne se do režimu „pouze pro čtení“. Data budou stále přístupná.

Pokud vím, všechny dnes prodávané SATA SSD Kingston mají řadiče Sandforce. Uvažuje se i o jiných řadičích? (někteří lidé holt SF řadiče nemusí, což Kingston při koupi rovnou diskvalifikuje ;-))

Naše nové SSD S200 bude založené na řadiči Phison. SandForce/LSI považujeme za velmi spolehlivého partnera a ceníme si jej, což je důvod, proč mnoho našich SSD obsahuje řadič SandForce.

Čipy jakého výrobce/výrobců Kingston používá ve svých SSD a kde se to jako zákazník mohu dozvědět (aniž bych musel SSD rozebrat a přijít o záruku)?

Jelikož jsme výrobcem „třetí strany“, nemusí být naše produkty nutně tvořeny ze stále stejných komponent. Máme nicméně velmi silné vztahy s několika renomovanými světovými NAND výrobci, po nichž můžeme žádat více flexibility, než je obvyklé, i tak můžeme pokaždé vyrábět produkty vysoké kvality.

Nebudou DDR3/4 ramdisky s připojitelnou baterií?

Nic takového momentálně nemáme v plánu.

Dočkáme se v brzké době implementace FLASH paměťových čipů, jejichž životnost byla při výrobě znásobena krátkodobým zahřátím na 800 °C?

Ani toto v našich plánech nefiguruje.

Kdy se můžeme těšit na SATA express SSD a jak moc by mohly zrychlit od dnešních max. 550MB/s?

Dobu uvedení vám neřekneme, ale 550 MB/s je zhruba maximum, co se dá vyždímat ze 6Gbit/s SATA. Rychlost rozhraní SATA Express zařízení bude 8 až 16 Gbit/s.

Budou se v dohledné době vyrábět i větší kapacity než 500GB v SOHO segmentu? Cokoliv většího někdo vyrábí, tak jen jako neskutečně drahá enterprise řešení. Je v tom nějaký technický problém, že všichni výrobci končí ± touto kapacitou?

Zvyšování kapacit SSD přijde se zvýšením poptávku na trhu. Očekáváme, že k implementaci vyšších kapacit začne docházet s tím, jak se bude blížit konec roku.

Zvažujete bundlování SSD s nějakým caching/hybrid-drive SW jako nabízí konkurence?

Zatím ne, nicméně neustále sledujeme trh a do budoucna to nemůžeme vyloučit.

Budou někdy v dohledné době mSATA SSD s kapacitami 400 GB+ ?

Možnosti výroby SSD malých rozměrů se zvyšují se zmenšováním NAND výrobních procesů, tedy budeme moci tímto směrem pokračovat.

V současné době nejsou na trhu dostupné 3,5″ SSD disky. Neplánuje se jejich výroba, případně přepracování stávající redukce 2,5″ na 3,5″ tak, aby byla zachována pozice konektorů odpovídající 3,5″ HDD? Stávající redukce bohužel neumožňují náhradu HDD pomocí SSD v případě disku v rámečku.

Nemáme v plánu dělat 3,5″ SSD, nicméně součástí našich SSD Upgrade Kitů je rámeček a prodáváme i samostatný rámeček umožňující použití 2,5″ SSD tam, kde je zapotřebí použít 3,5″ disk.

Na tomto místě jsme se museli tazatele zastat, neboť i my jsme měli pocit, že to, co Kingston dodává s oněmi Upgrade kity, je nepoužitelné s ohledem na pozici SATA konektorů na 2,5″ a 3,5″ discích pro použití např. do šuplíků nebo serverů, kde se prostě počítá s klasickým 3,5″ diskem.

Kingston HyperX SSD
Kingston SSD HyperX s dodávaným rámečkem z tzv. Upgrade Kitu

Výsledkem naší komunikace je zjištění, že Kingston skutečně nabízí poměrně málo známý adaptér (to je právě ten samostatně prodávaný rámeček) připomínající svým vzhledem klasický 3,5″ SATA disk. Do něj se zasune SSD (nebo vlastně jakýkoli 2,5″ SATA disk) a je z toho úložiště klasického formátu 3,5″ SATA disku. Koncová cena je prý 625 Kč.

Kingston SNA-DC2/35
Kingston SNA-DC2/35
Kingston SNA-DC2/35Kingston SNA-DC2/35
Kingston SNA-DC2/35

Má Kingston nějaký produkt, kde je garantována rychlost zápisu? Nepotřebuji extrémní wear leveling (spíš nechci žádný), chci spolehlivě ukládat nekomprimované video (předpokládejte tedy nekomprimovatelná data).

Rychlost zápisu u všech SSD se mění v závislosti na typu a velikosti souboru, tedy rychlost zápisu pro všechny různé typy dat negarantujeme.

Kam a proč zmizely některé firmwary pro SSD Kingston?

My v Kingstonu publikujeme pouze nejaktuálnější firmware, neboť našim zákazníkům chceme nabídnout nejaktuálnější změny v oblasti výkonu a spolehlivosti.

Jak moc se zlepšila výdrž nových Kingston SSD vůči starším modelům, které ne úplně zazářily v testu? Pokud bude odpověď „výrazně“, je tím míněno „o 100%“ (což mimochodem v tomto případě není zrovna mnoho)?

Kingston informace o chybovosti nepublikuje, nicméně řada nezávislých zdrojů hovoří o poměru reklamovaných produktů Kingston jako o jednom z nejnižších na trhu, na což jsme náležitě pyšní.

Kdy přijdou SSD založené na 0Xnm NAND čipech a jaký to bude mít vliv na cenu/výkon/životnost? (totéž pro 3D NAND čipy)

Se zmenšující se NAND litografií bude klesat spolehlivost. Nicméně SSD řadiče s lepšími ECC schopnostmi to mohou vyvážit. Cena bude klesat.

Jaký je stav diverzifikace dodavatelů NAND čipů pro produkty Kingston? (momentální a budoucí)

Kingston pracuje s řadou uznávaných NAND výrobců a hodlá v tom pokračovat i nadále.

Jaká je prognóza cenového vývoje SSD na tento a příští rok? + jejich pohled na vývoj nabídky/poptávky a cen NAND čipů na následující 3 roky (v tomto článku naznačují výrazné zpomalení poklesu cen NAND do budoucna oproti minulým rokům).

Vývoj cen na trhu silně závisí na dodávkách NAND flash. Momentální dostupnost neumožní takové snižování cen, jaké jsme viděli v několika posledních letech. Nicméně celkový cenový trend SSD bude v nadcházejícím roku až dvou velmi pravděpodobně klesající, i když ne tak strmý jako v minulosti.

Je za zvýšením cen SSD oproti začátku roku 2012 snížení objemu nabídky či zvýšení ceny NAND čipů na trhu? Je Kingston obětí tohoto vývoje, nebo se jen přizpůsobil trhu a cenotvorbě konkurence? ;)

Mnozí výrobci NAND čipů snížili ke konci loňského roku objem výroby, někteří až o 30 %. To vedlo k nedostatku NAND flash, což přimělo stoupat ceny SSD komponent a vyústilo ve zvýšení cen SSD na trhu.

1. Kdy a zda vůbec bude DataTraveler SE9 ve verzi USB 3.0? (vynikající design/velikost/odolnost pro nošení jako přívěšek na klíče)

2. Kdy a zda vůbec bude DataTraveler Micro ve verzi USB 3.0? (případně potenciální zmenšení rozměrů nové generace, konkurence nabízí o málo menší rozměry v duchu „plug & forget“)

Kingston nemůže ohledně specifických produktů zveřejňovat své roadmapy. Nicméně v segmentu těch nejlevnějších USB flešek jsme již zahájili přechod na USB 3.0 nedávným uvedením DataTraveler 100G3. Neustále pracujeme na zlepšování svých produktů a toto je určitě jedna z věcí, které řešíme rádi.

Předpokládejme, že mám v hledáčku Kingston SSDNow V300 120GB a jako příklad konkurenta s velmi podobnou cenou a výkonem – Samsung SSD840 120GB. Proč bych se měl rozhodnout právě pro produkt od Kingstonu? ;)

V300 dostal v recenzích hodně ocenění, což není náhoda. Při porovnání ceny a výkonu jde bezpochyby o jednu z nejlepších nabídek na trhu. Vezmeme-li v potaz reputaci Kingstonu nabízejícího fantastické kvalitní produkty s velmi nízkou návratností na reklamacích, je V300 skvělou koupí.

Bude při použití novějších technologií možný větší počet přepisů celého SSD např. 8000×?

S technologicky zlepšujícími se SSD řadiči přecházejí mnozí výrobci SSD na NAND čipy s menším počtem PE cyklů, neboť jsou levnější a umožňují nízké ceny, přičemž na životnost SSD jako celku to nemá vliv. Naše první generace byla postavena na NAND čipech s 5k PE cykly, nyní používáme NAND čipy s 3k PE cykly a stále jsme s touto technologií schopni nabídnout fantasticky kvalitní produkty.

Kdy se zlepší software Kingston SSD Toolbox – víc funkcí a informací o stavu disku v „user friendly“ podobě? Konkurence v podobě Intel Toolbox nebo Samsung Magician je na tom momentálně lépe.

Kingston momentálně vyvíjí nový toolbox.

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Kingston odpovídal na vaše dotazy týkající se SSD

Úterý, 18 Červen 2013 - 13:39 | Vikino | Umoznuje :) treba na HP serveru pokud bezi...
Úterý, 18 Červen 2013 - 13:35 | Martin Kolar | Ja mam v teamu vetsinou 6 portu - 2 na desce a 4...
Pondělí, 17 Červen 2013 - 22:35 | Vikino | Tam je prave to,ze to radice nehazej na ssdcka po...
Pondělí, 17 Červen 2013 - 22:28 | Martin Kolar | SQL server, IIS, drobne aplikace. Je pravda, ze...
Pondělí, 17 Červen 2013 - 14:59 | Vikino | v tehlech konfiguracich uz se nejak markantne...
Pondělí, 17 Červen 2013 - 13:37 | Martin Kolar | Je to na PCIe 3.0. O rychlost zapisu nejde, mame...
Pondělí, 17 Červen 2013 - 11:57 | Vikino | To je zvlastni, ma ten server PCIexpress 3.0?...
Pondělí, 17 Červen 2013 - 11:57 | Martin Kolar | Ja mel problemy s SSD kvuli starsimu FW. Byly to...
Pondělí, 17 Červen 2013 - 11:46 | Martin Kolar | Jaka aplikace/OS vam na tom bezi? Jak mate...
Pondělí, 17 Červen 2013 - 11:43 | Martin Kolar | Zkousel jsem to s timto Adaptecem 8xSAS 15K6 v...

Zobrazit diskusi