Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Analytik: Koupě Micronu Tsinghuou by byla obtížná, nikoli nemožná

Čínská Tsinghua předložila Micronu nabídku za $23 miliard a začala jednání o možném prodeji amerického výrobce pamětí čínské firmě. Oficiálně se obě strany nevyjadřují, ale některé informace se ven dostaly…

Čínskou vládou kontrolovaná Tsighua Group nabídla Micronu částku, která téměř o 20 % převyšuje aktuální hodnotu jeho akcií. Podle zdrojů agentury Reuters upozornil Micron čínské zástupce, že provedení obchodu není příliš reálné, protože by jej americké úřady neschválily.

Problém má dvě roviny. Micron vyrábí komponenty pro americkou armádu, což může být zásadní důvod, kvůli kterému by americká CFIUS (Committee on Foreign Investment in the United States) do provedení obchodu zasahovala. Je ale faktem, že již došlo k prodeji několika amerických firem, které vyráběly pro vládu nebo armádu a převod na zahraničního investora se - byť s velmi složitým a dlouhotrvajícím hledáním oboustranně schůdného řešení podařilo dokončit.

Micron In Fab

Druhá rovina spočívá v tom, že CFIUS by svým požehnáním připravila USA o jednoho z celosvětově největších výrobců DRAM a zároveň by Číně dala velký technologický a výrobní potenciál. Podle některých názorů je toto z pohledu USA větší problém než bezpečnostní rizika, kterým lze předejít. Byť se pravomoci CFIUS vztahují na bezpečnostní rizika a nikoli řešení politicko-obchodních záležitostí, může dojít k zamítnutí i z tohoto důvodu s formálním zdůvodněním bezpečnostními riziky.

I když Micron popisuje transakci jako nereálnou, odborník na CFIUS, Stewart Baker ze Steptoe & Johnson LLP, ji nevidí beznadějně: „Obchod by šel pod drobnohled nelítostných regulačních úřadů. Bylo by to velmi náročné, ale nemyslím, že by to bylo nemožné.“ Podstatné v tuto chvíli je, jak by se k akvizici stavěl Micron. Pokud by mělo být hledáno společné řešení, bylo by nutné, aby o jeho nalezení měl skutečný zájem krom čínského investora i stávající vedení firmy. Zatím se ale zdá, že nijak valný zájem nejeví.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Analytik: Koupě Micronu Tsinghuou by byla obtížná, nikoli nemožná

Středa, 22 Červenec 2015 - 22:48 | Sheldoniq | Cína v tomto okamžiku drží minimálně 3 biliony $...

Zobrazit diskusi