Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Lexar uvede paměťové karty XQD ještě letos

Sony XQD
Formát, který je morálním nástupcem CompactFlash, se nám rozbíhá opravdu pomalu. Po paměťových kartách XQD od Sony a podpoře v první zrcadlovce Nikon D4 je víceméně ticho po pěšině. Situaci ale mění Lexar…

Tento výrobce (mimochodem jde o dceřinku Micronu) je znám svými velmi výkonnými kartami, takže lze předpokládat, že jeho XQD přinesou nový svěží vítr do stojatých vod formátu XQD. Objevit se mají na trhu ve třetím čtvrtletí tohoto roku.

Překvapením jistě není, že tisková zpráva Lexaru nese i prohlášení šéfa marketingu Nikonu o tom, kterak obě firmy spolupracovaly na tom, aby karty skvěle šlapaly právě v zrcadlovce D4. Ono to ani jinak není možné, za prvé to obě firmy potřebují a za druhé jde o pevný standard a tam je garance kompatibility doslova axiomem.

Nikon D4

Spíše si v této souvislosti nemůžeme dovolit nezmínit jak nejnovější full-frame D-SLR obou hlavních výrobců, tedy 22,3Mpix Canon EOS 5D Mark III a 36Mpix Nikon D800 (D800E) - ani jedna z nich XQD nepodporuje. Možná oba výrobci u svých vlajkových lodí nižší full-frame třídy nechtěli riskovat příliš ranou podporu nezavedeného standardu a raději vsadili na CompactFlash, ale toto samo o sobě může stát za pomalým nástupem XQD. Ale nevidíme do jednání příslušné asociace spravující standard a výrobců fotoaparátů na straně jedné a paměťových karet na straně druhé. Faktem ale je, že jak EOS 5D Mark III, tak D800/D800E podporují vedle CF i formát SD (samozřejmě včetně SDXC), zatímco XQD nikoli, a to je zajímavé samo o sobě.

Připomeňme, že XQD využívá pro připojení k systému PCI Express linku, aktuálně s propustností 2,5 Gbit/s, v budoucnu ale přejde na 5,0 Gbit/s. Do podpory XQD standardu také mohou výhledově promluvit výrobci středoformátových těl/backů jako Pentax („645D II“ ?) či Mamiya/Leaf/Phase One (a jimi společně používaný systém 645).

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Lexar uvede paměťové karty XQD ještě letos

Pátek, 13 Červenec 2012 - 11:55 | Viper ISO | Ono totiz bude postupny priklon i vyssich rad k...

Zobrazit diskusi