Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Microsoft přichystal podporu pro Snapdragon 830, vybaví jím telefony?

Microsoftu se (asi nechtěně) podařilo potvrdit Qualcommem dosud neohlášený Snapdragon 830 a zároveň vyvolat diskusi, zda tento SoC ponese nová řada Lumií, nebo některá z variant Surface Phone…

Pokud nahlédnete na oficiální stránku Microsoftu, kde rekapituluje hardwarové požadavky a podporu Windows 10, můžete si mimo jiné všimnout tabulky, která uvádí seznam SoC s integrovaným modemem, které jsou podporované v rámci Windows 10 Mobile. Řadu zakončuje MSM8998, který mezi uvedenými či avizovanými produkty Qualcommu nenajdete, kódové označení odpovídá Snapdragonu 830, který byl doposud probírán pouze na úrovni spekulací.

Nyní můžeme považovat za jisté, že jde o skutečný produkt, jehož vzorky již může mít Microsoft v rukou. Přestože se o čipu Snapdragon 830 hovoří jako o 10nm produktu (přinejmenším Fudzilla tvrdí, že 10nm bude i Snapdragon 823), existence vzorků právě na jaře odpovídá obecným roadmapám ARM, která už před časem avizovala sériovou výrobu prvních 10nm SoC na konci roku 2016 a dostupnost prvních vzorků o 9-12 měsíců před tímto datem.

Otázkou zůstává, jaké má Microsoft s S830 plány. Objevují se dva zásadní názorové směry. Podle prvního Microsoft cílí na co nejrychlejší využití nadcházející (10nm) generace ARM SoC, aby zlepšil konkurenceschopnost a exkluzivitu nadcházejících Lumií. Je pravda, že Lumia 950 XL si co do objemu prodejů nijak dobře nevede a určité nakopnutí by se hodilo. Stejně tak je ale pravda, že právě výkonný procesor není to, co by Lumiím chybělo. Ono jim vlastně nechybí nic technologického rázu, naopak v tomto směru jde o výtečně vybavený hardware. Výkonný SoC, vyměnitelná baterie, rozšiřitelné úložiště (microSD), 20MPix foťák s výtečnou optikou, displej 2560×1440 chráněný Gorilla Glass 4… Nic z toho evidentně zákazníky neláká. Pokud je něco hodnoceno negativně, je to spíš výběr a zpracování materiálu - objevují se stížnosti, že při osahání a zkrátka „osobním kontaktu“ působí plast a jeho povrchové zpracování u posledních Lumií poměrně lacině a ani špičková hardwarová výbava tento dojem příliš nekompenzuje.

Bylo by tedy zvláštní, pokud by se Microsoft snažil Lumiím pomoci rychlou adaptací ještě lepšího procesoru, když je problém jinde. Z toho důvodu lze připustit názor druhé strany a to, že by 10nm Snapdragon 830 mohl být srdcem některé z variant nadcházejícího telefonu Surface Phone. Právě s ním plánuje Microsoft představit změnu konceptu a větší důraz na kvalitu zpracování - plast nahradí hliníkovo-hořčíková konstrukce. První zprávy o Surface Phone nicméně provázely spekulace o použití Atomu X3 (x86, Intel), což dává smysl s ohledem na vydání plánované v letošním roce. Lze však připustit, že Surface Phone nebude existovat pouze v jednom provedení a v příštím roce jej doplní varianta postavená na ARM architektuře.

Diskuse ke článku Microsoft přichystal podporu pro Snapdragon 830, vybaví jím telefony?

Neděle, 18 Září 2016 - 22:56 | pato221 | dufam, ze budu nove smartfony od microsoftu, lebo...

Zobrazit diskusi